2 Bakgrunn
2.1 Statens Bankinvesteringsfond
Statens eierskap i DnB Holding ASA forvaltes i dag av Statens Bankinvesteringsfond. Statens Bankinvesteringsfond er et særlig instrument opprettet for å forvalte statens langsiktige investeringer i bankaksjer som følge av bankkrisen. Ved inngangen til 2003 forvaltet Bankinvesteringsfondet 47,78 pst. av aksjene i DnB Holding ASA. Alle andre eierposter er avviklet.
Statens Bankinvesteringsfond ble opprettet ved egen lov av 29. november 1991 med en grunnkapital på 4,5 mrd. kroner. Grunnkapitalen ble økt til kroner 8 658 552 640 i 2000. Statens Bankinvesteringsfond har som formål å stille ansvarlig kapital til disposisjon for norske banker med utgangspunkt i forretningsmessige vurderinger.
Statens Bankinvesteringsfond er et eget rettssubjekt. Fondet har et eget styre og en administrerende direktør. Styret forestår forvaltning av investeringsfondets midler. Før styret treffer vedtak av særlig viktighet skal saken legges fram for Nærings- og handelsdepartementet skriftlig. Nærings- og handelsdepartementet kan i særlige tilfeller instruere styret i enkeltsaker. Styret skal ha mulighet til å uttale seg før departementet treffer et slikt vedtak.
I revidert nasjonalbudsjett 1992 ble Statens Bankinvesteringsfonds funksjon omtalt å være basert på en rolle hvor staten opptrer som investor på forretningsmessig grunnlag sammen med private investorer. Fra budsjettet siteres:
«Det legges opp til at statens eierskap med basis i Statens Bankinvesteringsfonds investorrolle skal ha mer langsiktige siktemål. Fondet vil, sammen med øvrige statlige og private investorer, bidra til å sikre et vesentlig nasjonalt eierskap i norske banker.»
2.2 Statens eierskap i DnB
Bankinvesteringsfondet utøver det statlige eierskap i DnB på selvstendig grunnlag og innenfor de rammer som er trukket opp av Storting og regjering. Bankinvesteringsfondet treffer beslutninger om, og fastsetter de nærmere vilkår for salg av aksjer. De grunnleggende elementene i Bankinvesteringsfondets politikk om eie av aksjer er å:
oppnå best mulig langsiktig avkastning på alle aksjonærers kapital
utøve eierskap gjennom generalforsamlingen
medvirke ved valg av styrende organer
medvirke til at DnB driver solid og nøktern bankdrift som er forretningsmessig fundert
medvirke til at DnBs strategiske veivalg er i tråd med og ivaretar eiernes interesser
Stortinget sluttet seg i 1997 til at det statlige eierskapet i DnB skulle reduseres til en tredjedel. Statens Bankinvesteringsfonds mandat til å redusere statens eierandel mot en tredjedel ble senere bekreftet av Stortinget både i forbindelse med DnBs fusjon med Postbanken, i forbindelse med de vurderinger som ble gjort i tilknytning til salg av aksjer i Kredittkassen til MeritaNordbanken (Nordea), samt ved behandlingen av St.meld. nr. 22 (2001-2002) Et mindre og bedre statlig eierskap.