2 Nærmere om innholdet i avtalen
Trepartsavtalen består av en fortale og 4 artikler.
Fortalen viser til det gode forholdet mellom Sveits, Island og Norge samt ønsket om å styrke dette samarbeidet, særlig det politi- og strafferettslige samarbeidet, samt visum- og asylpolitikken. Det vises videre til Island og Norges avtaler med EU om tilknytning til Schengen- og Dublin-samarbeidet og Sveits’ tilsvarende avtale.
Artikkel 1 viser til at Norge og Islands tilknytningsavtale med EU om Schengen gir landene rettigheter og plikter og at Sveits har inngått en tilsvarende Schengen-avtale med EU, som gir dette landet rettigheter og plikter. Det slås fast at de plikter og rettigheter som følger av de tre lands avtaler med EU, også skal gjelde innbyrdes dem i mellom, i den grad disse bestemmelsene er identiske.
Artikkel 2 slår på tilsvarende måte fast at de plikter og rettigheter som følger av de tre lands respektive avtaler med EU om tilknytning til Dublin-samarbeidet også skal gjelde innbyrdes mellom de tre landene.
Artikkel 3 har regler om oppsigelse av trepartsavtalen, både når det gjelder Schengen- og Dublin-samarbeidet. Trepartsavtalen opphører på vedkommende område når enten Sveits’ Schengen- eller Dublin-avtale med EU opphører eller når Norge eller Islands tilsvarende avtaler med EU opphører.
Artikkel 4 har regler om ikrafttredelse. Trepartsavtalen trer i kraft etter at siste land har gitt underretning om at de internrettslige vilkår er oppfylt. Trepartsavtalens regler for gjennomføring, anvendelse og videreutvikling av Schengen-regelverket vil tre i kraft når avtalen mellom Sveits og EU om landets tilknytning til Schengen-samarbeidet trer i kraft. Tilsvarende vil trepartsavtalens regler om Dublin-samarbeidet tre i kraft når avtalen mellom Sveits og EU om landets tilknytning til Dublin-samarbeidet trer i kraft.