2 Omtale av samlet utbyggings- og finansieringsopplegg for E18 Gulli-Langangen og utbygging av strekningen E18 Sky-Langangen
2.1 E18 Gulli-Langangen (samlet utbygging)
Med åpningen av prosjektet Frydenhaug-Eik i Drammen er det sammenhengende firefelts veg mellom Oslo og Gulli ved Tønsberg. Gjenstående strekninger av E18 i Vestfold med tofelts veg har en samlet lengde på om lag 43 km. Det siste tiåret har utilfredsstillende trafikkavvikling med tidvis stillestående kø utviklet seg fra å være et sommerproblem til å bli et helårsproblem på deler av strekningen. Årsdøgntrafikken varierer mellom om lag 14 000 og 25 000 kjøretøyer. Det meste av strekningen har ÅDT over 20 000 kjøretøyer. Sommerdøgntrafikken er vesentlig høyere på hele strekningen. De siste ti årene har det vært en årlig gjennomsnittlig trafikkvekst på 4 pst.
Det har vært mange og alvorlige trafikkulykker på E18 i fylket sør for Tønsberg. I perioden 1998-2007 var det 74 ulykker med alvorlig personskade, hvor av 61 pst var møteulykker. I disse ulykkene har 172 personer blitt drept eller skadd, mens 32 personer har blitt drept. Etablering av 11,5 km midtrekkverk mellom Tønsberg og Larvik har gitt en markert reduksjon i antall ulykker, spesielt møteulykker. Stor og økende trafikk gjør at mange bosatte og virksomheter nær E18 opplever situasjonen som utilfredsstillende.
Videre utbygging av E18 gjennom Vestfold har vært omtalt i proposisjoner og meldinger ved flere anledninger. I St.meld. nr. 24 (2003-2004) Nasjonal transportplan 2006-2015 vises det til at Vestfold og Telemark fylkeskommuner har tatt initiativ til utforming av et samlet opplegg for å ferdigstille hele utbyggingen av E18 i Vestfold innen 2015. For å unngå forsinkelser ga Stortinget gjennom behandlingen av St.prp. nr. 78 (2005-2006) sin tilslutning til at utbygging av strekningen Langåker-Bommestad kunne startes opp før utredningen om et samlet opplegg for E18-utbyggingen i Vestfold var sluttført. På dette tidspunkt var plansituasjonen for øvrige delstrekninger uavklart. Prosjektet Langåker-Bommestad var likevel forutsatt å inngå i felles innkrevingsopplegg. Dersom det ikke ble tilslutning til et samlet opplegg, skulle prosjektet delfinansieres gjennom etterskuddsinnkreving i to énvegs bomstasjonssnitt ved Skolmar og Solum, hhv. nord og sør for Larvik. Prosjektet startet opp i 2007 og åpnes for trafikk sommeren 2009.
Gjenstående utbygging omfatter tre delstrekninger med lengde på om lag 43 km som har ulik plansituasjon:
Strekningen Gulli-Langåker på om lag 25,5 km har godkjent reguleringsplan i Stokke og Sandefjord kommuner. Prosjektet omfatter utvidelse til fire felt langs dagens trase.
Strekningen Bommestad-Sky på om lag 7,5 km i Larvik kommune har gjennomgått utredning med flere alternative linjevalg med stort spenn i utbyggingskostnader. Kostnadsforskjellen for ulike løsninger på strekningen er etter at saken var til lokal behandling redusert til å omfatte tunnellengden på aktuell trase, og beregnet til om lag 200 mill kr. Godkjent kommunedelplan med konsekvensutredning for valgt vegtrasé ventes å foreligge medio 2009. Godkjent reguleringsplan ventes å foreligge våren 2010.
Strekningen Sky-Langangen på om lag 9,5 km i Larvik kommune har godkjent reguleringsplan og det er gjennomført ekstern kvalitetssikring, jf. nærmere omtale i kap. 2.2.
Det legges foreløpig til grunn kostnader i størrelsesorden 5,9 mrd. 2009-kr for å bygge firefelts veg på strekningene Sky-Langangen, Gulli-Langåker og Bommestad-Sky. Dette er basert på det rimeligste alternativet for strekningen Bommestad-Sky.
2.2 E18 Sky-Langangen
Prosjektet omfatter bygging av om lag 9,5 km firefelts veg med 23 meter vegbredde mellom Sky, like vest for Larvik sentrum, og Langangen som ligger 3 km inn i Porsgrunn kommune i Telemark, jf. figur 2.1. Ny trase er 0,8 km kortere en dagens E18. Det bygges kryss i begge parsellender. Det etableres skogs- og sekundærvegnett. Det skal bygges 5 bruer med en samlet lengde på om lag 750 meter og 4 tunneler og et viltlokk med en samlet lengde på 1300 meter. Traseen går nord for dagens E18 på hele strekningen.
Strekningen Sky-Langangen har i dag to kjørefelt, mangler midtrekkverk og har stedvis noe av den dårligste standarden på E18 mellom Oslo og Kristiansand. Det har vært 4 drepte og 1 hardt skadd i siste tiårsperioden. Av totalt 77 ulykker med personskade var knapt halvparten utforkjøringsulykker og om lag en tredjedel møteulykker. Det er relativt få avkjørsler langs strekningen. Området er lite bebygd og trafikken gir derfor få miljøulemper for omgivelsene.
Utbygging til firefelts veg vil hovedsakelig gi trafikksikkerhets- og fremkommelighetsgevinster. Midtrekkverk mellom kjøreretningene vil eliminere møteulykkene. Bearbeidelse av sideterrenget vil redusere konsekvensene ved utforkjøring. Det forventes en reduksjon i antall drepte og skadde på om lag 70 pst, med størst reduksjon for de alvorligste ulykkene. Det vil bli bedre trafikkflyt, uten forsinkelser. Dagens E18 opprettholdes som lokalveg og vil fungere som avlastningsveg dersom den nye vegen må stenges midlertidig. Skiltet hastighet er i dag 70 km/t i Vestfold og 80 km/t i Telemark. Det er lagt til grunn 100 km/t på ny veg. Spart reisetid for strekningene er beregnet til 3,6 minutt for lette kjøretøy og knappe 3,3 minutt for tunge kjøretøy. Ny E18 vil bedre fremkommeligheten og redusere transportkostnadene mellom Grenlandsområdet og Vestfoldbyene samt stimulere til vekst og utvikling i regionen.
Reguleringsplan for prosjektet ble godkjent i april og juni 2007 i hhv. Larvik og Porsgrunn kommuner. Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring av prosjektet. Samferdselsdepartementet legger til grunn en styringsramme på 1 765 mill. 2009-kr og en kostnadsramme på 1 860 mill. 2009-kr. I kostnadene inngår allerede påløpte utgifter til planlegging, grunnerverv og forberedende arbeider. Kostnader i forbindelse med etablering av innkrevingssystemet kommer i tillegg og utgjør om lag 7 mill kr. Bompengeselskapet har forskottert til sammen 43 mill. kr til forberedelser i 2007 og 2008. Prosjektets netto nytte (NN) er beregnet til om lag 90 mill. kr med 4,5 pst kalkulasjonsrente. Netto nytte pr. investert krone (NNB) er beregnet til om lag 0,1.