3 Lokalpolitisk behandling
Forslag til opplegg for delvis bompengefinansiering av E18 Gulli-Langangen har vært på lokal høring både i 2006 og 2007, grunnet kostnadsøkning og endret opplegg for videre behandling av samlet utbygging. Forslaget, som ble lagt fram for aktuelle kommuner samt Vestfold og Telemark fylkeskommuner vinteren/våren 2007, baserer seg på framlegging av saken for Stortinget i to omganger. Det ble lagt til grunn et spenn i anleggskostnadene fra 5,1 til 7,5 mrd. 2006-kr, inkl. prosjektet Langåker-Bommestad. Kostnadsspennet var begrunnet i usikkerhet rundt trasevalg på strekningen Bommestad-Sky. Det ble lagt til grunn en statlig investeringsandel på 1,6 mrd. 2006-kr, i tråd med St.meld. nr. 24 (2003-2004). Samlet bomavgift for lette kjøretøy som kjører hele strekningen, var på dette grunnleget beregnet til 52 og 92 kr med henholdsvis laveste og høyeste anleggskostnad.
Tønsberg kommune har vedtatt å ikke uttale seg til saken, men tidligere ønske om endret plassering av nordligste bomstasjon er nå ivaretatt. Horten og Re kommuner har gitt sin tilslutning til det foreslåtte opplegget. Sande kommune gir sin tilslutning, men viser til sin uttalelse våren 2006 og går inn for innkrevingstid 20 år og 40 pst statlig investeringsandel. Larvik, Sandefjord og Stokke kommuner gir i hovedsak sin tilslutning til opplegget, men anmoder om en innkrevingstid på 20 år. Dessuten går disse kommunene inn for at det øvre akseptable takstnivået settes lavere enn foreslått og at den statlige investeringsrammen settes høyere enn 1600 mill. kr.
Fylkesutvalget i Telemark behandlet saken 30. mai 2007 og fattet følgende vedtak:
«Fylkesutvalet i Telemark syner til vedtak i fylkesutvalet 01.06.2006, sak 0026/06, og aksepterer at utbygginga av E18til 4-felt frå Gulli ved Tønsberg til Langangen blir finansiert ved fleire antennepunkt basert på etterskotts innkrevjing.
Det bør leggjast til grunn ei høgare statleg investeringsramme for heile prosjektet Gulli – Langangen enn det som er synt i Nasjonal transportplan 2006-2015, dvs 1600 mill kr. Auken i ramma bør om naudsynt kunne innarbeidast i den nye Nasjonale transportplan etter 2015.
Med ein samla investeringskostnad på om lag 5,1 mrd kr (lågt overslag for delstrekningen Bommestad – Sky), statleg investeringsdel på 1600 mill. kr og 15 års innkrevingsperiode, kan det aksepterast ein bomtakst for lette bilar på 4 – 11 kr pr innkrevjingspunkt og 52 kr for heile strekningen Gulli – Langangen. Dersom samla investeringskostnad auker til 6,2 mrd kr (midlere overslag for delstrekningen Bommestad – Sky), kan det aksepterast ein bomtakst på 5-14 kr pr innkrevjingspunkt og 68 kr for heile strekningen. Tunge bilar betaler dobbel takst. Det blir lagt til grunn 10 pst. rabatt ved betaling med elektronisk brikke.
Dersom det blir valgt eit vegalternativ for parsellen Bommestad - Sky som har ein høgare kostnad enn 1700 mill kr, bør heile meirkostnaden finansierast med auka statleg tilskott.
Fylkesutvalet stør at anlegget på delstrekningane Sky – Langangen og Gulli – Langåker kan startast opp så snart Stortinget samtykker til det foreslåtte bompengeopplegget.
E18 på strekningen Sky – Langangen må byggjast som 4-felts veg med høg standard.
Fylkesutvalet meiner det må arbeidast parallelt med planlegging, finansiering og bygging av ny jernbane på strekningen Farriseidet – Porsgrunn.
Utbyggingen på delstrekningen Bommestad – Sky og endeleg forslag til bompengetakstar for heile strekningen Gulli – Langangen vil bli lagt fram for dei berørte kommunane og fylkeskommunane for ny behandling når tilstrekkeleg avklaring ligg føre.»
Fylkestinget i Vestfold behandlet saken 19. juni 2007 og fattet følgende vedtak:
1. «Vestfold fylkesting støtter utbygging av E 18 til firefelts veg på strekningen Gulli –Langangen basert på delvis bompengefinansiering med innkreving av bompenger i syv helautomatiske bomstasjoner, med plassering som angitt i notat fra Statens Vegvesen, datert 07.03.2007.
2. Vestfold fylkesting vil sterkt anmode Staten om å akseptere en innkrevingstid på 20 år, både for å holde bomtakstene nede og for å unngå betydelig trafikklekkasje til lokalvegnettet, spesielt gjennom Sandefjord og Larvik. Stor trafikklekkasje til lokalvegnettet gir både trafikksikkerhetsproblemer og svakere finansieringsgrunnlag. Av samme grunn vil fylkestinget fastholde sitt tidligere vedtak om at eventuelle merinntekter som følge av mer trafikk og/eller lavere rente enn forutsatt, ikke benyttes til forkortet nedbetalingstid, men utelukkende til reduksjon av takstene.
3. Vestfold fylkesting mener at det bør legges til grunn en statlig finansieringsandel for hele prosjektet Gulli – Langangen på minimum 40 %, i tråd med tidligere vedtak. Det innebærer at den statlige finansiering på 1.600 mill. 2006-kr., som er angitt i Nasjonal Transportplan 2006 – 2015, bør økes i tråd med økte kostnadsoverslag. Økningen i rammen bør kunne innarbeides i ny Nasjonal Transportplan.
4. Hensyntatt ovenstående kan Vestfold fylkesting akseptere 15 års innkrevingsperiode, med mulighet for forlengelse med inntil 5 år dersom utviklingen i bomselskapets økonomi gjør det nødvendig. Forutsatt en samlet investeringskostnad på om lag 5,1 mrd. kr (lavt overslag for delstrekningen Bommestad – Sky), statlig investeringsandel på 1.600 mill. 2006-kr og 15 års innkrevingstid, kan det aksepteres en bomtakst for lette biler på 4 – 11 kr. pr. innkrevingspunkt, og 52 kr. for hele strekningen Gulli – Langangen. Dersom samlet investeringskostnad øker til 6,2 mrd. kr. (midlere overslag for delstrekningen Bommestad – Sky), kan det aksepteres en bomtakst på 5 – 14 kr. pr. innkrevingspunkt, og 68 kr. for hele strekningen. Mht. trafikklekkasje og de problemer det medfører, er alternativet med 52 kr mer ønskelig. Det forutsettes at tunge biler betaler dobbel takst. Det legges for øvrig til grunn 10 % rabatt ved betaling med elektronisk brikke.
5. Dersom det blir valgt et vegalternativ for parsellen Bommestad – Sky som har en høyere kostnad enn 1.700 mill. kr., mener Vestfold fylkesting at hele merkostnaden må finansieres med økt statlig finansiering, jfr. også pkt. 3.
6. Det gis tilslutning til at anlegget på delstrekningene Sky – Langangen og Gulli – Langåker kan startes opp, basert på forutsetningene i vegvesenets notat, så snart Stortingets tilslutning til det foreslåtte bompengeopplegget foreligger.
7. Bompengeinnkrevingen på delstrekningen Langåker – Bommestad inngår i den foreslåtte helhetlige bompengeordningen for strekningen Gulli – Langangen som forutsatt i St.prp. nr. 78. Følgende forutsetninger legges til grunn:
a) Innkrevingen av bompenger skal foregå i en helautomatisk bomstasjon mellom nye kryss på E18 ved Ringdal og Bommestad.
b) Takst for lette/tunge kjøretøy (tillatt totalvekt t.o.m./over 3500 kg) settes til 7/14 2006-kr og reguleres i takt med prisutviklingen fra 2006. Takstnivået vurderes på nytt i forbindelse med vedtak om utbygging av delstrekningen Bommestad – Sky, jf. pkt. 8.
c) Ved betaling med elektronisk brikke gis det 10 pst. rabatt.
d) Tidligere forutsatt betalingsfritak ved passering av både bomstasjonen på E18 i nordre Vestfold og bomstasjonen i tilknytning til prosjektet Langåker – Bommestad innen 1 time, jf. St.prp. nr 78, oppheves.
8. Utbyggingen på delstrekningen Bommestad – Sky samt endelig forslag til bompengetakster for hele strekningen Gulli – Langangen vil bli lagt fram for berørte kommuner og fylkeskommuner for ny behandling når tilstrekkelig avklaring foreligger.
9. Vestfold fylkeskommune stiller garanti for et maksimalt låneopptak på 4500 mill 2006-kr. med pant i rettighet til å innkreve bompenger.»
Etter den lokale behandlingen er kostnadsusikkerheten for ulike løsninger på strekningen Bommestad-Sky redusert til å omfatte tunnellengden på aktuell trase, og beregnet til om lag 200 mill. kr. I vedtakene aksepterer fylkeskommunene en samlet bomavgift for lette kjøretøy på inntil 68 kr i 2006-kr. Omregnet til 2009-prisnivå utgjør dette 81 kr. Med basis i en samlet utbyggingskostnad på 5,9 mrd. kr er samlet bomavgift for lette kjøretøy nå 73 kr i 2009-prisnivå.
Etter Samferdselsdepartementets vurdering har Telemark og Vestfold fylkeskommuner med disse vedtakene sluttet seg til et opplegg med delvis bompengefinansiert utbygging av strekningen E18 Sky-Langangen som neste etappe av den videre utbyggingen av E18 mellom Gulli og Langangen innenfor de økonomiske rammene i Nasjonal transportplan 2006-2015.
Samferdselsdepartementet legger til grunn en innkrevingsperiode på inntil 15 år i bomstasjonene, med mulighet for inntil fem år forlenget innkreving ved svakere inntjening enn forutsatt. Dette er i tråd med den praksis som har vært for maksimal innkrevingslengde for tilsvarende type bompengeprosjekter som har vært lagt fram for Stortinget.