2 Generelt om Eksportfinans ASA
Eksportfinans er det norske instituttet for eksportfinansiering og har som formål å utvikle og tilby konkurransedyktige finanstjenester til eksportnæringene.
Eksportfinans er eiet 15 prosent av staten ved Nærings- og handelsdepartementet. Staten kom inn som eier i Eksportfinans i 2001. Formålet med det statlige eierskapet er å sikre norske eksportbedrifter konkurransedyktige vilkår sammenlignet med sine utenlandske konkurrenter. Dette er ansett som viktig særlig for små og mellomstore bedrifter. Et statlig eierskap ville også bidra til å opprettholde norsk forankring av et viktig kompetansemiljø (jf. St.meld. nr. 13 (2006-2007) Et aktivt og langsiktig eierskap).
De øvrige 85 prosent er eiet av 26 banker som opererer i Norge. DnB NOR Bank ASA (40 prosent), Nordea Bank AB (23,2 prosent) og Danske Bank A/S (8,1 prosent) har størst eierandeler blant bankene.
Eksportfinans forvalter den OECD-regulerte avtalen for offentlig støttet eksportfinansiering på vegne av Nærings- og handelsdepartementet – den såkalte 108-ordningen. Dette er regulert i St.prp. nr. 108 (1977-78). Avtalen er revidert flere ganger, sist i 2007. Avtalen ble utvidet til å omfatte finansiering av skip i 2002. Etterspørselen etter lån under ordningen har økt vesentlig de siste fem årene, og utestående volum under ordningen pr. 31. desember 2007 var 17,6 milliarder kroner. Totalt volum for eksportrelaterte utlån pr 31. desember 2007 var 56,4 milliarder kroner.
Garanti-instituttet for Eksportkreditt (GIEK) garanterer for en stor andel av eksportkredittene som Eksportfinans yter gjennom 108-ordningen.
Gjennom det heleide datterselskapet Kommunekreditt Norge AS ytes finansiering til norske kommuner, fylkeskommuner og offentlige prosjekter med offentlig garanti eller bankgaranti. Utestående lån fra Kommunekreditt Norge AS pr 31. desember 2007 var 68,3 milliarder kroner. Etterspørselen etter lån fra Kommunekreditt har vært økende.
Eksportfinans utsteder obligasjonslån i de internasjonale kapitalmarkeder for å låne inn midler til å møte etterspørsel etter utlån fra eksportnæringen og kommunal sektor. En betydelig del av midlene som lånes, plasseres i en likviditetsportefølje. Denne består av obligasjoner utstedt av banker med god kredittrating (ca. 65 prosent av porteføljen) og trippel A ratede såkalte Asset Backed Securities (ABS) (ca. 35 prosent av porteføljen). ABS er verdipapirer som er basert på en pool av underliggende aktiva, som for eksempel boliglån, studentlån og lignende. Eksportfinans har ABS-investeringer med trippel A rating, som betyr at Eksportfinans har første prioritet til de aktiva som kommer inn i selskapet. Det antas derfor å være liten usikkerhet om tilbakebetaling av lån knyttet til de ABS’ene Eksportfinans har investert i. Mislighold vil kun skje dersom låntakerne i disse selskapene slutter å betale, samtidig som sikkerheten som er stillet for lånene ikke er god nok til å dekke gjelden.
Total likviditetsportefølje pr 31. desember 2007 var 80,1 milliarder kroner. Av disse inngår 70 milliarder kroner i den porteføljen som omfattes av garantiordningen. Selskapets policy har vært at likviditetsporteføljen skal bestå av bankobligasjoner og ABS med høy rating, og at den skal utgjøre mellom 30 og 40 prosent av total balanse. Denne strategien gjennomgås nå med bakgrunn i erfaringene det siste året.
Etter det departementet har fått opplyst har Eksportfinans ikke plassert likviditet i verdipapirer som er knyttet til boliglånsmarkedet i USA.