St.prp. nr. 65 (2008-2009)

Endring av reglene om oppnevning og sammensetning av Norsk kulturråd

Til innholdsfortegnelse

4 Høring

Løken-utvalgets rapport ble sendt på alminnelig høring til 188 høringsinstanser. 57 instanser avga realitetsuttalelser. Av disse uttalte 18 instanser seg spesielt om forslagene om reduksjon av antall medlemmer i Kulturrådet til 7 - 9 personer og om at departementet eventuelt Kongen skal oppnevne alle medlemmene. Viktigheten av en bred sammensetning av rådet betones av mange, men også oppnevning etter kunst- og kulturfaglige kriterier.

Norsk kulturråd (rådskollegiet) er opptatt av at kunstfaglig og kulturpolitisk kompetanse legges til grunn for oppnevning og sammensetning av rådet. De uttaler følgende:

«Når det gjelder grunnlag for oppnevning og sammensetning av rådet, er rådet opptatt av at kunstfaglig og kulturpolitisk kompetanse legges til grunn. Rådet bør likevel ikke være større enn at en kan få til overordnete, tverrfaglige diskusjoner i rådskollegiet. Rådet er enig i at ordningen med fagutvalg opprettholdes, og ser det slik at balansen og samspillet mellom rådet og fagutvalgene vil sikre kvalitativt gode vurderinger. Når det gjelder hvem som skal oppnevne rådet for å oppnå dette, er rådet delt.»

Danse- og teatersentrum uttaler:

«Når det gjelder modernisering av selve Rådet, er vi tilfreds med at Løken-utvalget har fulgt opp vår anmodning under innspillsrunden om å se på selve Rådet og dets sammensetning. Vi slutter oss til at antall rådsmedlemmer reduseres i tråd med forslaget, at Rådets autonome mandat tydeliggjøres, og at rådsleder ikke bør ha andre posisjoner der vedkommende er underlagt departementet. Vi mener at utvalg og Råd ikke bør sitte i mer enn tre år av gangen av nettopp disse årsaker. Det er viktig at Råd og utvalg fungerer i takt med hverandre og noe av poenget er å gjøre gjennomstrømmingsprinsippet i kulturrådets autonome struktur konsekvent.»

Norsk Skuespillerforbund (NSF) uttaler:

«NKR bør være et forvaltningsorgan som forvalter de statlige midlene til beste for kunstnerne, basert på prinsippet om «armlengdes avstand», åpenhet, faglighet og habilitet.

For at rådet skal kunne tilfresstille disse kravene, mener vi det må foretas visse opprydninger/endringer.

NSF støtter forslaget om et klarere skille i Norsk Kulturråd mellom forvaltningsfunksjonen underlagt departementet og et råd som tar selvstendige beslutninger. Vi støtter også forslaget om at Rådet oppnevnes av Kulturdepartementet etter kunstfaglige kriterier, og at rådsleder ikke må ha andre funksjoner knyttet til departementet.

NSF foreslår at de representative fagorganisasjonene bør ha forslagsrett til rådet og utvalgene i NKR. Vi er også enige i at det bør være rene fagutvalg og at politikere og KS ikke bør ha plass i NKR.»

Norges Korforbund uttaler:

«Vi støtter utvalgets forslag til å slanke rådet og innføre rullerende oppnevning. Rådet må være bredt sammensatt og med tung kulturfaglig kompetanse. Det er svært viktig å sikre medlemmenes uavhengighet, og vi foreslår derfor å endre dagens ordning til å gi Stortinget forslagsrett. For å sikre nødvendig tyngde og bredde i rådet bør også fagmiljøene gis forslagsrett. Norges Korforbund støtter krav om rådsleders uavhengighet.»

Norsk Musikkorps Forbund uttaler:

«Når det gjelder oppnevning av rådsmedlemmer støtter NMF utvalgets forslag om 7 - 9 medlemmer av Rådet, samt en rullerende oppnevning av medlemmer. Rådet må være bredt sammensatt og med tung kulturfaglig kompetanse.»

ABM-utvikling uttaler:

«ABM-utvikling har gode erfaringer med den nåværende ordning med oppnevning og organisering av kulturrådet. Den foreslåtte løsning med at hele ansvaret for oppnevning av medlemmer legges til KKD, kan gi bedre muligheter for en helhetlig tenkning rundt sammensetning av rådet. Men det ligger også en fare for at man kan få et råd med mindre variasjon i holdninger og synspunkter, og da kan man miste både bredde og en fruktbar spenning i rådets sammensetning.»

I tillegg støtter Norske Billedkunstnere, Norske kunsthåndverkere, Norsk Artistforbund, Norsk filmforbund og Norske filmregissører en eller flere av endringsforslagene.

Den norske Forleggerforening uttaler:

«Et råd på 13 medlemmer er ikke nødvendigvis mer uhensiktsmessig enn et råd med 7 - 9 medlemmer. Det er grunn til å tro at et bredere sammensatt råd har bedre forutsetning for å belyse en sak bedre og bredere enn et mindre. Samtidig vil det kunne være lettere for et mindre sammensatt råd raskere å komme fram til en beslutning. Vi tror likevel at representativiteten og legitimiteten til Rådet bedre blir ivaretatt med en bredere sammensetning. Vi slutter oss til at rådsmedlemmene bør utnevnes etter kunst- og kulturfaglige kriterier, men legger samtidig til grunn at Rådet også bør kunne ha mulighet til å ha personer med andre verdifulle kvaliteter og kunnskaper som medlemmer. Vi forstår utvalgets vurdering av at rådsleder ikke bør ha andre oppgaver der vedkommende er underlagt departementet, men vurderer det slik at personlig egnethet må være viktigst. Det forutsettes at rådsleder og departementet er i stand til å skille ulike posisjoner og dermed like fullt kan utøve funksjonene på en faglig tilfredsstillende måte»

Stavanger kommune uttaler:

«Det synes fornuftig å dele opp Norsk kulturråd i et selvstendig råd på den ene siden og en forvaltingsfunksjon på den annen side. Vi er imidlertid i tvil om det er fornuftig å la hele rådet utnevnes av departementet, slik det foreslås. Dette kan føre til en uheldig maktkonsentrasjon. Vi ser heller ingen grunn til å avvikle KS sin forslagsrett. En slik ordning kan bidra til å sikre en sammenheng mellom forvaltningsnivåene på statlig, regionalt og lokalt nivå. Det er også et spørsmål om en mister en viktig demokratisk påvirkning dersom oppnevning fra Stortinget forsvinner.»

Den norske Forfatterforening uttaler:

«Vi opplever at en gjennom forslaget om å gå fra 13 til 7 - 9 rådsmedlemmer vil komme til å snevre inn bredden og kompetansen i Kulturrådet. Kulturfeltet er bredt, og skal Rådet samlet sett ha en noenlunde oversikt og innsikt i feltet, bør det ikke bestå av færre personer enn det gjør i dag. En forventet effektiviseringsgevinst av et mindre Råd veier lang mindre enn tapet av breddekunnskap og kompetanse. Rullerende oppnevninger som sikrer kontinuitet og oppnevnelse av rådsleder på fritt grunnlag for å styrke armlengdes avstand - prinsippet i forhold til de som søker midler, er imidlertid et godt innspill. Vi har forståelse for argumentet om at det bør være faglig kompetente personer i Rådet, men kan ikke se at det faktum at Rådet oppnevnes av tre ulike instanser står i veien for slik kompetanse. Vi tror at en ensidig oppnevning fra departementets side lett kan føre til et Kulturråd med en politisk slagside. Vi går derfor imot rapportens forslag om bare departementsoppnevnte medlemmer.»

Norsk barnebokinstitutt uttaler:

«Rapporten foreslår at Rådet skal opprettes av departementet og at det får færre medlemmer. Ingen av delene er opplagt. Rådet skal ha kunstfaglig kompetanse på et bredt felt, hvilket best ivaretas av flere medlemmer. Midlene kommer fra departementet, men det er av sentral betydning at Rådet opptrer autonomt, derfor ville det være naturlig at flere organer er involvert i oppnevnelsen. Det aller viktigste er likevel at Rådet settes sammen slik at det dekker kunst- og kulturfeltets bredde og stadige ny-utvikling.»

I tillegg uttaler Norsk Oversetterforening, NOPA Norsk forening for komponister og tekstforfattere og Norske Dramatikeres Forbund seg kritisk til endringsforslagene.

Løken-rapporten ble lagt ut på internett-portalen Regjeringen.no, og gjort tilgjengelig slik at alle kunne inngi uttalelser. KS innga på denne bakgrunn høringssvar 4. september 2008, men har i brevet ikke kommentert oppnevning og sammensetning av Kulturrådet.