2 Nærmere om det europeiske året
Som en del av Lisboa-strategien har EU-statene satt seg som mål å ta avgjørende skritt for å utrydde fattigdom innen 2010. EUs sosiale agenda 2005-2010 fremhever den sosiale dimensjonen ved økonomisk vekst og borgernes aktive deltakelse i samfunnslivet og på arbeidsmarkedet. Den sosiale agendaen legger vekt på å skape like muligheter for alle som et middel for å fremme solidaritet på tvers av sosial bakgrunn og generasjoner og for å skape et mer inkluderende samfunn uten fattigdom. Den sosiale agendaen har pekt ut 2010 som det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon som et ledd i å styrke det sosialpolitiske engasjementet som startet med Lisboa-strategien.
Formålet med det europeiske året for 2010 er:
Anerkjennelse av rettigheter - å anerkjenne at personer som lever i fattigdom og som er sosialt ekskluderte har en grunnleggende rett til å leve et verdig liv og ta del i samfunnet fullt ut. Det europeiske året skal gjøre allmennheten mer bevisst om situasjonen til fattige, og spesielt særlige utsatte grupper, og medvirke til at disse får tilgang til sosiale, økonomiske og kulturelle rettigheter, tilstrekkelige ressurser og tjenester av høy kvalitet. Det europeiske året skal også bidra til å bekjempe stereotypier og stigmatisering.
Felles ansvar og deltakelse - øke samfunnets deltakelse i politikk og tiltak for sosial inkludering, med vekt både på det kollektive og individuelle ansvaret i kampen mot fattigdom og sosial eksklusjon, og med vekt på å fremme og støtte frivillig virksomhet. Det europeiske året skal fremme medvirkning fra offentlige og private aktører, blant annet gjennom aktiv bruk av partnerskap. Dette skal gi økt bevissthet og engasjement, og gjøre det mulig for alle borgere å medvirke, særlig personer som har erfaring med fattigdom.
Inkludering - å fremme et mer solidarisk samfunn ved å gjøre allmennheten mer bevisst om at det gagner alle å ha et samfunn uten fattigdom, med rettferdig fordeling og uten marginalisering. Det europeiske året skal fremme et samfunn som opprettholder og utvikler livskvalitet, inkludert kvalitet i kompetanse og sysselsetting, sosial velferd, herunder barns velferd, og like muligheter for alle. I tillegg skal året bidra til en bærekraftig utvikling og solidaritet mellom og innenfor generasjonene og politisk samsvar med innsatsen til EU globalt.
Forpliktelse og konkret handling - å fornye det politiske engasjementet til EU og medlemsstatene til å ha en avgjørende betydning for utryddelsen av fattigdom og sosial eksklusjon, og å fremme engasjement og tiltak på alle styringsnivåer. Med utgangspunkt i den åpne koordineringsmetoden innenfor områdene sosial trygghet og sosial inkludering skal det europeiske året styrke det politiske engasjementet og fokusere den politiske oppmerksomheten og mobilisere alle parter i arbeidet for å forebygge og bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon, og styrke tiltakene til medlemsstatene og den europeiske unionen på dette området.
Kommisjonen skal i nært samarbeid med medlemsstatene sikre iverksettingen av det europeiske året. Det er oppnevnt en konsultativ komité med representanter fra medlemsstatene, som skal støtte Kommisjonen i gjennomføringen av året. Det er planlagt fem møter i komiteen, to i 2009, to i 2010 og et siste møte i 2011. Norge vil delta med en representant fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Medlemsstatene skal utpeke et nasjonalt gjennomføringsorgan som skal koordinere tiltak på nasjonalt nivå. Det nasjonale gjennomføringsorganet skal, etter konsultasjon med frivillig sektor, legge frem et nasjonalt program for gjennomføring av det europeiske året. Det nasjonale gjennomføringsorganet skal angi prioriteringer for det europeiske åretog velge ut tiltak som er aktuelle for fellesskapsfinansiering. Organet skal forvalte EU-finansieringen av tiltak. Organet skal konsultere og sama r beide med aktuelle interessenter, herunder frivillige organisasjoner, arbeidsmarkedets parter og regionale og lokale myndigheter.
Det europeiske året vil bestå både av fellesskapstiltak og nasjonale tiltak. Aktuelle tiltak vil kunne omfatte møter og seminarer, informasjons- og bevisstgjøringskampanjer samt kartlegginger og studier, på fellesskapsplan eller nasjonalt plan.
Kommisjonen har planlagt følgende fellesaktiviteter for det europeiske året: en journalistkonferanse høsten 2009, en journalistkonkurranse, en åpningskonferanse (Madrid, januar 2010), en kunstkonkurranse, en fokusuke våren (mai) og en fokusuke høsten (oktober) 2010 og en avslutningskonferanse (desember 2010).
Aktiviteter som er godkjent og finansiert med EU-midler kan benytte den offisielle logoen for det europeiske året. Det nasjonale gjennomføringsorganet kan gi tillatelse til bruk av logoen for tiltak som ikke mottar økonomisk støtte fra EU så fremt disse er i tråd med målsettingene for det europeiske året og nasjonale strategier.
Det er pekt ut et sett av prioriterte politikkområder for innsatsen i medlemsstatene under det europeiske året. Disse omfatter blant annet å fremme integrerte strategier for å forebygge og redusere fattigdom, å bekjempe barnefattigdom og overføring av fattigdom mellom generasjonene, å fremme et inkluderende arbeidsliv, å fjerne ulikheter i utdanning og opplæring, å håndtere kjønns- og aldersdimensjonen ved fattigdom, å sikre lik tilgang til grunnleggende ressurser og velferdstjenester, medregnet bolig, helse og sosial trygghet, å overvinne diskriminering og fremme integrering og inkludering av innvandrere og etniske minoriteter, å fremme integrerte metoder for aktiv inkludering og å sette søkelys på situasjonen til funksjonshemmede, bostedsløse og andre sårbare grupper.
Likestillingsaspektet skal integreres i gjennomføringen av det europeiske året.
Både fellesskapstiltak og tiltak i de nasjonale programmene vil bli løpende evaluert. Medlemsstatene og Kommisjonen skal utarbeide sluttrapporter om gjennomføringen av det europeiske året.