6 Vurdering
De overordnede målene for det europeiske året er sammenfallende med regjeringens mål om å avskaffe fattigdom og å fremme et mer inkluderende samfunn. Deltakelse i det europeiske året vil understøtte gjennomføringen av nasjonal politikk på området, herunder handlingsplan mot fattigdom. Deltakelse vil tilføre nye tiltak og virkemidler til den nasjonale innsatsen, og vil bidra til økt bevisstgjøring og involvering av aktører og forvaltningsnivåer.
Deltakelse i det europeiske året vil bidra til utveksling av erfaring og kunnskap med andre land om strategier og tiltak for å bekjempe fattigdom og sosial eksklusjon. Læringseffekten vil være det mest sentrale, men dette er også et politikkområde der Norge kan fremstå som et godt eksempel.
Det europeiske året knytter seg til virksomhet som Norge allerede er med i, blant annet deltakelsen i PROGRESS (2007-2013), EUs program for sysselsetting og sosial solidaritet.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet tilrår deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av europaparlaments- og rådsbeslutning 1098/2008/EF om det europeiske året for bekjempelse av fattigdom og sosial eksklusjon(2010). Utenriksdepartementet slutter seg til dette.