4 Bompengeopplegg
4.1 Bomplassering og innkrevingssystem
Bomstasjonen er planlagt plassert på delstrekningen Fosen-Mjåsund i Tysvær kommune. Det er ikke foreslått bompengestasjon på nord-sør-strekningen. Løsningen er valgt slik fordi det er et ønske om å overføre mest mulig trafikk fra dagens rv 47 på Karmøy til nord-sør-strekningen i T-forbindelsen. Bompenger på denne strekningen vil kunne medføre betydelig trafikkavvisning. Innkrevingsperioden ved bomstasjonen på denne strekningen er planlagt til 15 år med oppstart når T-forbindelsen åpner. For Boknafjordsambandet er det planlagt oppstart av innkreving høsten 2000.
4.2 Trafikkgrunnlag
Boknafjordsambandet har i dag et trafikkvolum på ca 2400 kjøretøy per døgn. Gjennomsnittlig trafikkøkning de siste 15 årene har vært på 5 pst. I 1998 var økningen om lag 9 pst., mens den i 1999 var på 6 pst.
Beregningene for framtidig trafikkutvikling legger til grunn et anslag på 1,5 pst. årlig vekst. Trafikkgrunnlaget for bompengeinnkreving på T-forbindelsen er i åpningsåret anslått til 3600 kjøretøy per døgn. Det er ikke regnet med overført eller nyskapt trafikk. I beregningene er det tatt hensyn til usikkerhet og trafikkavvisning pga. bompenger. Trafikkprognosen er kvalitetssikret mot trafikantundersøkelser. Vegdirektoratet vurderer trafikkprognosen som nøktern. I forbindelse med Transportplan for Nord-Rogaland i 1993/94 ble det laget en omfattende transportmodell for regionen. Denne modellen viste et trafikkgrunnlag på opptil 4500 kjøretøy per døgn for T-forbindelsen ved bomstasjonen i Tysvær i år 2000.
Bompenger på ferjebillettene kan innvirke på ferjeøkonomien for Boknafjordsambandet. En innføring av bompenger på ferjebillettene kan føre til trafikkavvisning i ferjesambandet. Dette vil kunne medføre økt tilskuddsbehov som følge av lavere trafikkinntekter.
4.3 Takster
Takstnivået på Boknafjordsambandet er forutsatt lik nivået som var i bruk på ferjestrekningen før innkrevingen ble avviklet i oktober 1999, dvs. et bompengepåslag tilsvarende forskjellen mellom takstsone 21 og takstsone 9. Alle takster er i 2000-kr. Det vil si følgende bompengepåslag:
47 kr for kjøretøy med tillatt totalvekt tom. 3500 kg.
140-200 kr for kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg.
Rabattordninger forutsettes å være i henhold til rabatter i riksregulativ for ferjetakster.
Takstnivået ved bomstasjonen på strekningen Fosen-Mjåsund er forutsatt å være en veiet gjennomsnittlig takst på 10 kr for kjøretøy med tillatt totalvekt tom. 3500 kg og 20 kr for kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg. Dette innebærer at takstene for en enkeltpassering uten rabatt vil bli:
12 kr for kjøretøy med tillatt totalvekt tom. 3500 kg.
24 kr for kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg.
Det forutsettes rabattordninger i henhold til retningslinjer for bompengeprosjekter. Avhengig av prisutviklingen vil takstene kunne justeres ved oppstart av innkrevingen.
4.4 Bompengeselskap
Bompengeselskapet Tungenes Ferjeterminal AS forvalter i dag bompengeordningen i Rennfast, og har forvaltet bompengeordningen over Boknafjorden. Det politiske styringsorganet for T-forbindelsen, prosjektrådet, som består av ordførerne i Karmøy, Haugesund og Tysvær kommuner, fylkesordføreren i Rogaland, leder for komite for samferdselssaker i fylkeskommunen og varaordfører i Karmøy, har funnet det hensiktsmessig at selskapet også bør finansiere og administrere bompengeandelen i finansieringsplanen for T-forbindelsen. Styret i Tungenes Ferjeterminal AS har stilt seg positiv til dette.
4.5 Opplegg for bompengeinnkreving
Opplegg for selve bompengeinnkrevingen forutsettes vurdert nærmere i perioden fram til åpning. Det er blant annet aktuelt å utrede automatisk innkreving. Vegdirektoratet vil vurdere dette på et senere tidspunkt.