6 Samferdselsdepartementets vurdering
Samferdselsdepartementet vil vise til at dette prosjektet oppfyller mange av de viktigste kriteriene til bompengeprosjekter. Dette gjelder blant annet den samfunnsøkonomiske nytten, bompengeandelen og avklart finansiering. Rogaland fylkeskommune har gitt tilslutning til prosjektet, og de berørte kommuner er også i hovedsak positive.
Departementet vil likevel peke på at det kan reises prinsipielle innvendinger mot bompengeopplegget. Innvendingene kan særlig knyttes til den omfattende forhånds- og parallellinnkrevingen der bompengesatsene forutsettes å være langt høyere enn i den ordinære bompengeperioden. Dessuten er T-forbindelsen en tilførselsveg til Ev 39, og ikke alle trafikantene på Ev 39 har direkte nytte av T-forbindelsen. Hovedbegunnelsen for å kreve inn bompenger på ferjesambandet er at 65-75 pst. av trafikkvolumet over Boknafjorden er trafikk mellom Sør-Rogaland og Karmøy/Haugesund. Dette er trafikk som i stor grad vil ha nytte av forbindelsen. Bompengeinnkrevingen på Boknafjordsambandet er en forutsetning for økonomien i prosjektet. Bompengesatsene for forhåndsinnkreving er ikke høyere enn det de var i den tidligere innkrevingen i ferjesambandet. Departementet har i sin totalvurdering og anbefaling lagt vekt på den lokale behandling av saken, og det helhetlige syn på utvikling av transportsystemet i regionen som ligger bak de lokale vedtak.
Kystriksvegen gikk tidligere over Karmøy og ble flyttet over til fastlandet uten at tilstøtende vegsystem ble opprustet. T-forbindelsen betraktes som en fullføring av det nye hovedvegsystemet som ble etablert i forbindelse med flytting av Kyststamvegen og bygging av Rennfast.
På strekningen mellom Kopervik og Nordheim har rv 47 problemer i dag, både med hensyn til trafikksikkerhet og kapasitet. Nord-sør-elementet i T-forbindelsen vil derfor ha en viktig funksjon som alternativ hovedveg, slik at rv 47 kan avlastes for gjennomkjøringstrafikk fra Midt- og Sør-Karmøy til Haugesund. For å oppnå denne avlastningseffekten på rv 47, må kommunene samordne sine arealdisponeringer. Samferdselsdepartementet ser det derfor som viktig at kommunene følger opp det utbyggingsmønster som er vedtatt prioritert i fylkesdelplanen for samordnet areal- og transportplanlegging.
Av de tre kommunene som er direkte berørt av T-forbindelsen har Haugesund og Karmøy sluttet seg til bompengeordningen. Tysvær kommune har innledningsvis hatt en kritisk holdning til prosjektet, men har ved de siste behandlingene i 1998 vært mer positiv. Det vises til behandlingen av Transportplan for Nord-Rogaland og behandling av reguleringsplan, jf. punkt 5. Tysvær har imidlertid aldri fattet et eget positivt vedtak til fordel for bompengefinansiering av T-forbindelsen.
Rogaland fylkesting er positiv til gjennomføring av T-forbindelsen og har gitt tilslutning til finansieringsplanen for denne.
Samferdselsdepartementet vil på bakgrunn av ovenstående anbefale delvis bompengefinansiering av T-forbindelsen, og at deler av innkrevingen skjer ved forhånds- og paralellinnkreving i Boknafjordsambandet. Anleggsstart er planlagt i 2005/2006. Bl.a. som følge av den usikkerhet som knytter seg til at prosjektet ligger flere år fram i tid vil Samferdselsdepartementet komme tilbake til Stortinget med forslag til anleggsstart og oppdaterte kostnadsoverslag, trafikkprognoser, økonomisk status og opplegg for bompengeinnkreving. Det kan også være aktuelt å vurdere en ordning med betinget refusjon.
T-forbindelsen vil overta det meste av gjenværende trafikk på ferjesambandet Mekjarvik-Skudeneshavn og legge til rette for å legge ned sambandet som riksvegferjesamband. Samferdselsdepartementet forutsetter at dette ferjesambandet nedlegges som riksvegferjesamband når T-forbindelsen åpnes for trafikk.