1 Innledning
Olje- og energidepartementet legger med dette frem proposisjon for Stortinget om ny konsesjon for fortsatt regulering av Byglandsfjorden og en del andre vann i Otravassdraget. I samme proposisjon legges også frem konsesjon for ytterligere overføringer og bygging av Skarg kraftverk.
Den første saken dreier seg om fornyelse av eksisterende konsesjoner uten at det er søkt om noen nye inngrep. Konsesjon for regulering fra 1912 og 1942, stadfestet i 1947, er utløpt og må erstattes av en ny reguleringskonsesjon. Konsesjonssøker er Otteraaens Brugseierforening.
Otteraaens Brugseierforening er ansvarlig for reguleringsanleggene i Otra, og består av følgende medlemmer: Otra Kraft DA, Agder Energi Produksjon AS, Skagerak Kraft AS og A/S Vigelands Brug. Bortsett fra sistnevnte, er alle medlemmene offentlig eid.
Otravassdraget er utbygget med til sammen 11 kraftstasjoner med en samlet midlere produksjon på 4155 GWh/år.
Otteraaens Brugseierforening fikk konsesjon for regulering av Byglandsfjorden og flere fjellvann i Setesdal i 1912. Dette gjelder Breivatn-Sesvatn, Hartevatn-Breivevatn, Store Førresvatn, Vatnedalsvatn og Bossvatn. Konsesjonen gjelder også Langerakvatn, Hovatn og Gyvatn. Ved konsesjon av 09.07.42, stadfestet 28.11.47, ble det gitt tillatelse til økt regulering av Vatnedalsvatn. Både Hovatn, Bossvatn og Vatnedalsvatn er ytterligere regulert ved senere konsesjoner, bl.a. i forbindelse med utbyggingen av Hovatn og Brokke kraftverk.
I forbindelse med konsesjon av 15.11.74 til ytterligere regulering av Bossvatn og Vatnedalsvatn og planendring av 16.03.79, ble det fastsatt nytt manøvreringsreglement for hele vassdraget. Manøvreringsreglementet for vassdraget ble sist oppdatert i forbindelse med tillatelse til planendring for Urar-magasinet, jf. kgl. res. 02.06.95.
Søknaden gjelder fornyelse av konsesjonene fra 22.11.1912 og 09.07.1942, stadfestet 28.11.1947. Konsesjonene utløp 28.11.1987. Søknaden ble sendt NVE i 1985.
I henhold til Brugseierforeningens egne opplysninger betyr de omsøkte reguleringene midlere års produksjon på 106 GWh, og slik at vinterproduksjonen øker med 211 GWh.
Etter ønske fra de berørte kommuner legger departementet i samme proposisjon frem for Stortinget konsesjon for Otteraaens Brugseierforening og Otra Kraft DA om tillatelse til å overføre, regulere og bygge ut deler av Otravassdraget i Bykle og Valle kommuner i Aust-Agder.
Otra Kraft DA eies av Agder Energi Produksjon AS og Skagerak Kraft AS.
Overføringene deles naturlig opp i to, overføring av Bestelandså m.fl. (Brokke Sør) som går til svingebassenget i Brokke kraftverk, og overføringen av Bjørnarå m.fl. (Brokke Nord) som går til Bossvatn, inntaksmagasinet for Brokke kraftverk. I tillegg gjelder søknaden bygging av Skarg kraftverk like øst for Bossvatn ved utløpet av eksisterende overføringstunnel.
De omsøkte overføringene vil gi en økt energimengde på 114 GWh i Brokke kraftverk, samt 66 GWh i Skarg kraftverk.
Departementet foreslår i denne proposisjonen at:
Stortinget samtykker i at Kongen gir tillatelse til Otteraaens Brugseierforening til fortsatt regulering av Byglandsfjorden m.m på de vilkår som er gjort rede for i proposisjonen.
Stortinget samtykker i at Kongen gir tillatelse til Otteraaens Brugseierforening til overføring av Bjørnarå, Blautgrjotbekken, Løyningsbekken, Optestøylsbekken, Stemtjørnbekken, Bjorbekken og Lautjønn til Sarvsfossen/Skarg kraftverk, og overføring av Strendetjønnbekken, Bestelandså og Fjellskarå til Farå og Brokke kraftverk, og at Otra Kraft DA gis konsesjon til erverv av fall og bygging av Skarg kraftverk på de vilkår som er gjort rede for i proposisjonen.