7 Konvensjon nr. 164 om helsevern og helsetjeneste for sjøfolk, 1987
Innkomne uttalelser
Nærings- og handelsdepartementet
(18. mars 1998)
«Spørsmålet om norsk holdning til nevnte konvensjon ble sist forelagt Stortinget ved St. meld. nr. 19 (1988-89) Om den 74. internasjonal arbeidskonferanse for sjøfartsspørsmål i Geneve 1987. Norsk ratifikasjon ble den gang ikke anbefalt da det heftet flere uklarheter om Norge tilfredsstilte konvensjonens krav, og det vises til s. 6 til 9 i nevnte dokument.
Sosialdepartementet viste til artikkel 7 om bruk av satellittkommunikasjon for å formidle gratis legehjelp til skip, ikke var avklart i norsk praksis. Utenriksdepartementet viste til artikkel 9 som setter krav til sjøfolk uavhengig av nasjonalitet, og at dette ville kunne skape problemer for skip i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) ved at det ikke er unntaksadgang for utdanningskravene i nevnte artikkel, og at man på daværende tidspunkt ikke hadde oversikt om rekrutteringslandene til NIS-flåten ville ratifisere konvensjonen. Kultur- og vitenskapsdepartementet og Sosialdepartementet viste til at det var uavklart hvordan man skulle innarbeide oppdateringskurs i henhold til artikkel 9, nr. 2 b og 4.
Konvensjonen fastsetter krav til tiltak for helsevern og helsetjeneste for sjøfolk. Det er satt spesifikke krav til medisinkiste, legehåndbok, tilgang på legeråd over radio eller satellitt, krav til lege om bord eller medisinsk kurs for mannskap, krav til sykeavdeling om bord og gjennomføringsbestemmelser.
Siden fremleggelsen for Stortinget i 1988 er det igangsatt et arbeid med å tilfredsstille kravene i EU»s Rådsdirektiv 92/29. Direktivet bygger bl.a. på konvensjon nr. 164. Nærings- og handelsdepartementet sendte derfor saken på høring for å se om det nå var grunnlag for norsk ratifikasjon av ILO-konvensjon nr. 164. Vedlagt oversendes kopi av de høringsuttalelser som er mottatt. Saken har vært sendt til følgende organisasjoner og etater:
Finansdepartementet
Sosial- og helsedepartementet
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Norsk Sjømannsforbund
Det norske maskinistforbund
Norsk Sjøoffisersforbund
Norges Rederiforbund
Fraktefartøyenes Rederiforening
Rederienes Landsforening
Sjøfartsdirektoratet
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet kan opplyse «at det i de nye fagplanene for teknisk fagskole, linje for maritime fag og fiskerifag og i læreplanen for teknisk maritime høgskoler, som begge nå er på høring, er tatt hensyn til alle krav som fremkommer i den reviderte STCW-konvensjonen av 1995. Medisinsk opplæring er i utkastet for tekniske fagskoler lagt inn i planene under faget «Beredskap mot ulykker og forurensning». Ut i fra dette har departementet ingen merknader til norsk ratifikasjon av konvensjon nr. 164.
Sosial- og helsedepartementet fremholder: «at bl.a. kravet om gratis og likeverdig helsetjeneste i konvensjonens artikkel 4 anses oppfylt innenfor sjøfartsmyndighetenes ansvarsområde. Vi legger til grunn at det her konkret gjelder sjømannsloven. Etter artikkel 7 skal en sikre at skip i sjøen døgnet rundt har tilgang til legeråd over radio eller satellittsamband. Tidligere var en legegruppe inne i Radio Medicotjenesten med refusjon fra trygden. Tjenesten ble fra 1996 inkorporert i AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral), Haukeland Sykehus.
Radio Medicotjenesten er organisert ved at fire leger ved Haukeland Sykehus over telefon gir legeråd til all verdens skip. Rogaland radio mottar beskjeder, formidler videre til AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral), Haukeland Sykehus som igjen kontakter vakthavende lege. Folketrygden (Rikstrygdeverket) dekke utgifter. Organisering av tjenesten er under utredning.» Ut over dette har departementet ikke kommentarer til norsk ratifikasjon.
Finansdepartementet og Norges Rederiforbund har ikke merknader til saken.
Det norske maskinistforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund støtter norsk ratifikasjon av konvensjon nr. 164.
Sjøfartsdirektoratet legger til grunn innen sitt ansvarsområde at kravene i konvensjon nr. 164 er oppfylt, jf. artikkel 3, 4, 8, 10, 11og 13. Med innføringen av Internasjonal konvensjon om normer for opplæring, sertifikater og vakthold for sjømenn av 1978 med Kode av 1995 (STCW-konvensjonen) vil det stilles krav til at sjømenn på sjøgående skip har tilstrekkelig medisinsk opplæring i henhold til konvensjonens artikkel 9. I EU»s Rådsdirektiv 92/29 EØF, artikkel 5, pkt. 3, stiller også krav til oppfriskningskurs for de av mannskapet som har ansvar for bruken av det medisinske materiellet om bord. Dette vil bli tatt inn i den nye sertifikatforskriften.
Nærings- og handelsdepartementet legger til grunn at norske sjøfartsmyndigheter stiller som krav at utenlandske sjøfolk på NIS-skip skal komme fra land som har tiltrådt STCW-konvensjonen. Etter justeringen av konvensjonen i 1995 vil dermed artikkel 9 ikke lenger representere noe problem for bruken av utenlandske sjøfolk på NIS-skipene. I tillegg er nasjonalt lovverk under endring ved implementeringen av Rådsdirektiv 92/29 EØF, som igjen bygger på konvensjon nr. 164. Ut i fra dette tilrås det at Norge ratifiserer konvensjon nr. 164.
I og med at norsk lovgivning synes i hovedtrekk å være i samsvar med konvensjonens bestemmelser, kan det ikke sees at norsk ratifikasjon skulle medføre administrative eller økonomiske konsekvenser.»
Den norske ILO-komite
(15. april 1998)
«Komiteen tilrår at Norge ratifiserer konvensjonen».
Kommunal- og regionaldepartementet tilrår at Norge ratifiserer ILO-konvensjon nr. 164.