2 Kommisjonsdirektiv 96/5/EF av 16. februar 1996 om bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat for spedbarn og småbarn
(Tekst som er relevant for EØS)
KOMMISJONEN FOR DE EUROPEISKE FELLESSKAP HAR -
under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap,
under henvisning til rådsdirektiv 89/398/EØF av 3. mai 1989 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om næringsmidler beregnet på spesielle ernæringsmessige behov 1
, særlig artikkel 4, og
ut fra følgende betraktninger:
Fellesskapstiltakene fastsatt i dette direktiv går ikke utover det som er nødvendig for å nå målene fastsatt i direktiv 89/398/EØF.
Bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat for spedbarn og småbarn brukes som en del av et variert kosthold og utgjør ikke den eneste ernæringskilden for spedbarn og småbarn.
Det finnes en lang rekke forskjellige produkter av denne art, noe som gjenspeiler den store variasjonen i kosthold for spedbarn under avvenning og småbarn som et resultat av samfunnsmessige og kulturelle forhold i Fellesskapet.
Grunnsammensetningen av de aktuelle produktene må være riktig med henblikk på ernæringsbehovet til sunne spedbarn og småbarn, slik det er fastsatt på grunnlag av allment aksepterte vitenskapelige data, og under hensyn til nevnte faktorer.
De grunnleggende ernæringskrav til sammensetningen av de to hovedkategoriene av disse produktene, bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat, bør fastsettes.
Selv om det på grunn av produktenes art bør fastsettes en rekke obligatoriske krav og andre begrensninger med hensyn til innholdet av vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, kan produsentene valgfritt tilsette slike næringsstoffer, forutsatt at de bare bruker stoffer som er oppført i vedlegg IV til dette direktiv.
Bruk av produkter som valgfritt er tilsatt slike næringsstoffer i mengder som ikke overstiger de grenser som for tiden gjelder i Fellesskapet, ser ikke ut til å medføre et for stort inntak av disse næringsstoffene hos spedbarn og småbarn. Enhver framtidig utvikling i situasjonen vil bli nøye fulgt, og det vil om nødvendig bli truffet hensiktsmessige tiltak.
Bestemmelser om bruk av tilsetningsstoffer ved framstilling av bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat vil bli fastsatt i et rådsdirektiv.
Bruk av nye næringsmiddelingredienser vil bli behandlet gjennomgående for alle næringsmidler i en egen rettsakt.
Dette direktiv gjenspeiler nåværende kunnskap om disse produktene. Enhver endring for å ta hensyn til nyvinninger basert på vitenskapelige og tekniske framskritt vil bli vedtatt etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 13 i direktiv 89/398/EØF.
I betraktning av de personer som disse produktene er beregnet på, bør de nødvendige mikrobiologiske kriterier og øvre grenser for forurensende stoffer fastsettes umiddelbart.
I henhold til artikkel 7 i direktiv 89/398/EØF er produktene som omfattes av dette direktiv, underlagt de alminnelige regler fastsatt i rådsdirektiv 79/112/EØF av 18. desember 1978 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om merking og presentasjon av samt reklame for næringsmidler beregnet på salg til den endelige forbruker 2
, sist endret ved kommisjonsdirektiv 93/102/EF 3
.
I dette direktiv blir tilleggene til og unntakene fra nevnte alminnelige regler vedtatt og presisert i den grad det er nødvendig.
Særlig på grunn av arten og anvendelsen av produktene som omfattes av dette direktiv, kreves det deklarasjon av næringsinnholdet ved at energiinnholdet og innholdet av de viktigste næringsstoffene angis. Dessuten bør det tas med en brukerveiledning i samsvar med artikkel 3 nr. 1 punkt 8 og artikkel 10 i direktiv 79/112/EØF for å forhindre uriktig bruk som kan skade spedbarns helse.
Selv om påstander som ikke er uttrykkelig forbudt, generelt kan framsettes i forbindelse med de aktuelle produktene i samsvar med reglene som gjelder for alle næringsmidler, bør slike påstander om nødvendig ta hensyn til kriteriene for sammensetning fastsatt i dette direktiv.
Vitenskapskomiteen for næringsmidler er, i samsvar med artikkel 4 i direktiv 89/398/EØF, rådspurt med hensyn til bestemmelser som kan få innvirkning på folkehelsen.
Tiltakene fastsatt i dette direktiv er i samsvar med uttalelse fra Den faste komité for næringsmidler -
VEDTATT DETTE DIREKTIV:
Artikkel 1
Dette direktiv er et særdirektiv i henhold til artikkel 4 i direktiv 89/398/EØF.
Dette direktiv omfatter næringsmidler til bruk ved de spesielle ernæringsmessige behov hos sunne spedbarn og småbarn i Fellesskapet, og er beregnet brukt under avvenning av spedbarn og som kosttilskudd for småbarn og/eller som ledd i deres gradvise tilvenning til vanlig mat. De omfatter følgende:
«Bearbeidede kornbaserte næringsmidler», som inndeles i følgende fire kategorier:
enkelt kornslag som er rekonstituert eller skal rekonstitueres med melk eller andre egnede næringsvæsker,
korn tilsatt et næringsmiddel med høyt proteininnhold som er rekonstituert eller skal rekonstitueres med vann eller annen proteinfri væske,
pastaer som skal kokes i vann eller andre egnede væsker,
kavring og kjeks som enten skal brukes direkte eller, etter knusing, med tilsetning av vann, melk eller andre egnede væsker.
Annen «barnemat» enn bearbeidede kornbaserte næringsmidler.
Dette direktiv får ikke anvendelse på melk beregnet på småbarn.
I dette direktiv menes med
«spedbarn», barn under tolv måneder,
«småbarn», barn på mellom ett og tre år.
Artikkel 2
Medlemsstatene skal sikre at produktene nevnt i artikkel 1 blir markedsført innenfor Fellesskapet bare dersom de er i samsvar med reglene fastsatt i dette direktiv.
Artikkel 3
Bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat skal framstilles av ingredienser hvis egnethet som ernæring for spedbarn og småbarn er fastslått ved alminnelig godtatte vitenskapelige data.
Artikkel 4
Bearbeidede kornbaserte næringsmidler skal oppfylle kriteriene for sammensetning oppført i vedlegg I.
Barnemat beskrevet i vedlegg II skal oppfylle kriteriene for sammensetning oppført i nevnte vedlegg.
Artikkel 5
Bare de næringsstoffer som er oppført i vedlegg IV, kan tilsettes ved framstilling av bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat. Senest tolv måneder etter at dette direktiv trer i kraft, skal det om nødvendig fastsettes øvre grenser utover dem som allerede er fastsatt.
Renhetskriteriene for disse stoffene skal fastsettes senere.
Artikkel 6
Bearbeidede kornbaserte næringsmidler og barnemat skal ikke inneholde noe stoff i en mengde som kan medføre helsefare for spedbarn eller småbarn. De nødvendige øvre grenser skal fastsettes umiddelbart.
Det skal også om nødvendig fastsettes mikrobiologiske kriterier.
Artikkel 7
Merkingen av de aktuelle produktene skal i tillegg til opplysningene fastsatt i artikkel 3 i direktiv 79/112/EØF, være påført følgende obligatoriske opplysninger:
en angivelse av fra hvilket alderstrinn produktet kan brukes, under hensyn til sammensetning, konsistens eller andre særskilte egenskaper. Det angitte alderstrinnet skal ikke være under fire måneder for noe produkt. På produkter som anbefales brukt fra fire måneders alder, kan det angis at de er egnet fra dette alderstrinnet, med mindre uavhengige personer med kvalifikasjoner innen medisin, ernæring eller farmasi eller andre sakkyndige med ansvar for barsel- og spedbarnspleie tilrår noe annet,
opplysning om det finnes gluten i produktet eller ikke, dersom det er angitt at produktet kan brukes fra under seks måneders alder,
energiinnholdet uttrykt i kJ og kcal, og innholdet av proteiner, karbohydrater og lipider uttrykt numerisk i innhold per 100 g eller 100 ml av produktet i den tilstand det selges i, og eventuelt per spesifisert mengde av produktet slik det frambys for konsum,
gjennomsnittsmengden av hvert mineral og vitamin som det er fastsatt bestemte grenser for i henholdsvis vedlegg I og vedlegg II, uttrykt numerisk, per 100 g eller 100 ml av produktet i den tilstand det selges i, og eventuelt per spesifisert mengde av produktet slik det frambys for konsum,
eventuelt en veiledning i korrekt tilberedning og en erklæring om viktigheten av å følge veiledningen.
Merkingen kan omfatte følgende opplysninger:
gjennomsnittsinnholdet av næringsstoffene nevnt i vedlegg IV dersom denne angivelsen ikke dekkes av bestemmelsene i nr. 1 bokstav d), uttrykt numerisk, per 100 g eller 100 ml av produktet i den tilstand det selges i, og eventuelt per spesifiserte mengde av produktet slik det frambys for konsum,
i tillegg til numeriske opplysninger, opplysninger om vitaminene og mineralene nevnt i vedlegg V, uttrykt som en prosentandel av de angitte referanseverdiene, per 100 g eller 100 ml av produktet i den tilstand det selges i, og eventuelt per spesifiserte mengde av produktet slik det frambys for konsum, forutsatt at mengdene utgjør minst 15 % av referanseverdiene.
Artikkel 8
Medlemsstatene skal sette i kraft de lover og forskrifter som er nødvendige for å etterkomme dette direktiv, senest 30. september 1997. De skal umiddelbart underrette Kommisjonen om dette. Disse lover og forskrifter skal anvendes på en slik måte at de
tillater handel med produkter som er i samsvar med dette direktiv, senest 1. oktober 1997,
forbyr handel med produkter som ikke er i samsvar med dette direktiv, fra 1. mars 1999.
Disse bestemmelsene skal, når de vedtas av medlemsstatene, inneholde en henvisning til dette direktiv, eller det skal vises til direktivet når de kunngjøres. Nærmere regler for henvisningen fastsettes av medlemsstatene.
Artikkel 9
Dette direktiv trer i kraft den tjuende dag etter at det er kunngjort i De Europeiske Fellesskaps Tidende.
Artikkel 10
Dette direktiv er rettet til medlemsstatene.
Utferdiget i Brussel, 16. februar 1996.
For Kommisjonen
Martin BANGEMANN
Medlem av Kommisjonen
Vedlegg I
Grunnsammensetning av bearbeidede kornbaserte næringsmidler for spedbarn og småbarn
Kravene med hensyn til næringsstoffer gjelder for produkter som er klare til bruk, og som markedsføres som slike produkter eller som rekonstitueres etter produsentens anvisninger.
1. | Korninnhold | |
Bearbeidede kornbaserte næringsmidler framstilles hovedsakelig av ett eller flere knuste kornslag og/eller stivelsesholdige rotprodukter. | ||
Innholdet av korn og/eller rotstivelse skal utgjøre minst 25 % av den endelige blandingen i tørrvekt. | ||
2. | Proteiner | |
2.1. | For produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) ii) og bokstav a) iv) skal proteininnholdet ikke overstige 1,3 g/100 kJ (5,5 g/100 kcal). | |
2.2. | For produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) ii) skal tilsatt protein utgjøre minst 0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal). | |
2.3. | For kjeks nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) iv) som er tilsatt næringsmiddel med høyt proteininnhold, og som presenteres slik, skal den tilsatte proteinmengden utgjøre minst 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal). | |
2.4. | Den kjemiske indeks for det tilsatte proteinet skal tilsvare minst 80 % av referanseproteinets (kasein som definert i vedlegg III), eller proteinenergiforholdet (PER) til proteinet i blandingen skal tilsvare minst 70 % av referanseproteinets PER. I alle tilfeller er tilsetting av aminosyrer tillatt bare for å forbedre næringsverdien til proteinblandingen, og bare i de mengder som er nødvendige for dette formål. | |
3. | Karbohydrater | |
3.1. | Dersom sukrose, fruktose, glukose, glukosesirup eller honning tilsettes i produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) i) og iv), | |
- | skal mengden av tilsatte karbohydrater fra disse kildene ikke overstige 1,8 g/100 kJ (7,5 g/100 kcal), | |
- | skal mengden av tilsatt fruktose ikke overstige 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal). | |
3.2. | Dersom sukrose, fruktose, glukose, glukosesirup eller honning tilsettes i produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) ii), | |
- | skal mengden av tilsatte karbohydrater fra disse kildene ikke overstige 1,2 g/100 kJ (5 g/100 kcal), | |
- | skal mengden av tilsatt fruktose ikke overstige 0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal). | |
4. | Lipider | |
4.1. | For produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) i) og iv) skal innholdet av lipider ikke overstige 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal). | |
4.2. | For produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) ii) skal innholdet av lipider ikke overstige 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). Dersom innholdet av lipider overstiger 0,8 g/100 kJ (3,3 g/100 kcal), | |
a. | skal mengden av laurinsyre ikke overstige 15 % av det totale lipidinnholdet, | |
b. | skal mengden av myristinsyre ikke overstige 15 % av det totale lipidinnholdet, | |
c. | skal mengden av linolsyre (i form av glyserider = linoleater) utgjøre minst 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal) og ikke overstige 285 mg/100 kJ (1200 mg/100 kcal). | |
5. | Mineraler | |
5.1. | Natrium | |
- | Natriumsalter kan tilsettes i bearbeidede kornbaserte næringsstoffer bare av teknologiske grunner. | |
- | Innholdet av natrium i bearbeidede kornbaserte næringsmidler skal ikke overstige 25 mg/100 kJ (100 mg/100 kcal). | |
5.2. | Kalsium | |
5.2.1. | For produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) ii) skal innholdet av kalsium utgjøre minst 20 mg/100 kJ (80 mg/100 kcal). | |
5.2.2. | For produkter nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) iv) som framstilles med tilsetning av melk (melkekjeks) og presenteres slik, skal innholdet av kalsium utgjøre minst 12 mg/100 kJ (50 mg/100 kcal). | |
6. | Vitaminer | |
6.1. | For bearbeidede kornbaserte næringsmidler skal innholdet av tiamin utgjøre minst 25 μg/100 kJ (100 μg/100 kcal). | |
6.2. | For produktene nevnt i artikkel 1 nr. 2 bokstav a) ii): |
Per 100 kJ | Per 100 kcal | |||
Minst | Høyst | Minst | Høyst | |
Vitamin A (μg RE)1 | 14 | 43 | 60 | 180 |
Vitamin D (μg)2 | 0,25 | 0,75 | 1 | 3 |
1 RE = Alle transretinolekvivalenter.
2 I form av kolekalciferol, hvorav 10μg = 400 internasjonale enheter av vitamin D
Disse grensene gjelder også dersom vitamin A og D tilsettes i andre bearbeidede kornbaserte næringsmidler.
Vedlegg II
Grunnsammensetning av barnemat for spedbarn og småbarn
Kravene med hensyn til næringsstoffer gjelder for produkter som er klare til bruk, og som markedsføres som slike produkter eller som rekonstitueres etter produsentens anvisninger.
1. | Proteiner | |
1.1. | Dersom kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilder er de eneste ingrediensene nevnt i produktnavnet, | |
- | skal den/det navngitte kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilde til sammen utgjøre minst 40 vektprosent av det samlede produktet, | |
- | skal hver av den/det navngitte kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilde utgjøre minst 25 vektprosent av de samlede navngitte proteinkilder, | |
- | skal det samlede proteinet fra navngitte kilder utgjøre minst 1,7 g/100 kJ (7 g/100 kcal). | |
1.2. | Dersom kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilder enkeltvis eller kombinert er nevnt først i produktnavnet, enten produktet presenteres som et måltid eller ikke, | |
- | skal den/det navngitte kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilde til sammen utgjøre minst 10 vektprosent av det samlede produktet, | |
- | skal hver av den/det navngitte kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilde utgjøre minst 25 vektprosent av de samlede navngitte proteinkilder, | |
- | skal proteinet fra navngitte kilder utgjøre minst 1 g/100 kJ (4 g/100 kcal). | |
1.3. | Dersom kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilder enkeltvis eller kombinert er nevnt i produktnavnet, men ikke først, enten produktet presenteres som et måltid eller ikke, | |
- | skal den/det navngitte kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilde til sammen utgjøre minst 8 vektprosent av det samlede produktet, | |
- | skal hver av den/det navngitte kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilde utgjøre minst 25 vektprosent av de samlede navngitte proteinkilder, | |
- | skal proteinet fra navngitte kilder utgjøre minst 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal), | |
- | skal det samlede proteinet i produktet fra alle kilder utgjøre minst 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). | |
1.4. | Dersom merkingen på produktets etikett angir at det dreier seg om et måltid, men kjøtt, fjørfe, fisk, innmat eller andre tradisjonelle proteinkilder ikke er nevnt i produktnavnet, skal det samlede proteinet fra alle kilder utgjøre minst 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal). | |
1.5 | Tilsetting av aminosyrer tillatt bare for å forbedre næringsverdien til det tilstedeværende proteinet, og bare i de mengder som er nødvendige for dette formål. | |
2. | Karbohydrater | |
2.1. | Det samlede innhold av karbohydrater i frukt- og grønnsaksjuicer samt nektarer, retter som bare inneholder frukt, og desserter eller puddinger skal ikke overstige | |
- | 10 g/100 ml for grønnsaksjuicer og drikker basert på disse, | |
- | 15 g/100 ml for fruktjuicer og nektarer og drikker basert på disse, | |
- | 20 g/100 g for retter som bare inneholder frukt, | |
- | 25 g/100 g for desserter og puddinger, | |
- | 5 g/100 g for andre drikker som ikke er melkebaserte. | |
3. | Fett | |
3.1. | For produktene nevnt i punkt 1.1 i dette vedlegg gjelder følgende: | |
Dersom kjøtt eller ost er de eneste ingrediensene eller er nevnt først i produktnavnet, bør det samlede fettinnholdet i produktet fra alle kilder ikke overstige 1,4 g/100 kJ (6 g/100 kcal). | ||
3.2. | For alle andre produkter bør det samlede fettinnholdet i produktet fra alle kilder ikke overstige 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal). | |
4. | Natrium | |
4.1. | Det endelige natriuminnholdet i produktet bør enten være høyst 48 mg/100 kJ (200 mg/100 kcal) eller høyst 200 mg per 100 g. Dersom ost er den eneste ingrediens som er nevnt i produktnavnet, bør imidlertid det endelige natriuminnholdet i produktet ikke overstige 70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal). | |
4.2. | Natriumsalter kan ikke tilsettes i produkter som er basert på frukt, og ikke i desserter eller puddinger, bortsett fra av teknologiske grunner. | |
5. | Vitaminer | |
Vitamin C | ||
I en fruktjuice, nektar eller grønnsaksjuice skal det endelige innholdet av vitamin C i produktet være enten minst 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) eller minst 25 mg per 100 g. | ||
Vitamin A | ||
I grønnsaksjuicer skal det endelige innholdet av vitamin A i produktet være minst 25 μg RE/100 kJ (100 μg RE/100 kcal) RE = Alle transretinolekvivalenter. . | ||
Vitamin A skal ikke tilsettes i annen barnemat. | ||
Vitamin D | ||
Vitamin D skal ikke tilsettes i barnemat. |
Vedlegg III
Innhold av aminosyrer i kasein
(g per 100 g protein) | |
Arginin | 3,7 |
Cystin | 0,3 |
Histidin | 2,9 |
Isoleucin | 5,4 |
Leucin | 9,5 |
Lysin | 8,1 |
Metionin | 2,8 |
Fenylalanin | 5,2 |
Treonin | 4,7 |
Tryptofan | 1,6 |
Tyrosin | 5,8 |
Valin | 6,7 |
Vedlegg IV
Næringsstoffer
1. Vitaminer
Vitamin A
Retinol
Retinylacetat
Retinylpalmitat
Betakaroten
Vitamin D
Vitamin D2 (= kalciferol)
Vitamin D3 (= kolekalciferol)
Vitamin B1
Tiaminklorhydrat
Tiaminmononitrat
Vitamin B2
Riboflavin
Riboflavin-5'-natriumfosfat
Niacin
Nikotinamid
Nikotinsyre
Vitamin B6
Pyridoksinhydroklorid
Pyridoksin-5-fosfat
Pyridoksindipalmitat
Pantotensyre
Kalsium-D-pantotenat
Natrium-D-pantotenat
Dexpantotenol
Folacin
Folinsyre
Vitamin B12
Cyanokobalamin
Hydroksokobalamin
Biotin
D-biotin
Vitamin C
L-askorbinsyre
Natrium L-askorbat
Kalsium L-askorbat
6-palmityl-L-askorbinsyre (ascorbylpalmitat)
Kaliumaskorbat
Vitamin K
Fyllokinon (fytomenadion)
Vitamin E
D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
D-alfa-tokoferolacetat
DL-alfa-tokoferolacetat
2. Aminosyrer
/* 396L0005/26/1 *
L-arginin
L-cystin
L-histidin
L-isoleucin og deres hydroklorider
L-leucin
L-lysin
L-cystein
*/
L-metionin
L-fenylalanin
L-treonin
L-tryptofan
L-tyrosin
L-valin
3. Andre
Kolin
Kolinklorid
Kolinsitrat
Kolinbitartrat
Inositol
L-karnitin
L-karnitindihydroklorid
4. Salter av mineraler og sporstoffer
Kalsium
Kalsiumkarbonat
Kalsiumklorid
Kalsiumsalt av sitronsyre
Kalsiumglukonat
Kalsiumglyserofosfat
Kalsiumlaktat
Kalsiumoksid
Kalsiumhydroksid
Kalsiumsalt av ortofosforsyre
Magnesium
Magnesiumkarbonat
Magnesiumklorid
Magnesiumsalt av sitronsyre
Magnesiumglukonat
Magnesiumoksid
Magnesiumhydroksid
Magnesiumsalt av ortofosforsyre
Magnesiumsulfat
Magnesiumlaktat
Magnesiumglyserofosfat
Kalium
Kaliumklorid
Kaliumsitrat
Kaliumglukonat
Kaliumlaktat
Kaliumglyserofosfat
Jern
Jern(II)sitrat
Ammoniumjernsitrat
Jern(II)glukonat
Jern(II)laktat
Jern(II)sulfat
Jern(II)fumarat
Jern(III)difosfat (jernpyrofosfat)
Jern (karbonyl + elektrolytisk + hydrogenredusert)
Jern(III)sakkarat
Natriumjern(III)difosfat
Jern(II)karbonat
Kobber
Kobberlysinkompleks
Kobberkarbonat
Kobbersitrat
Kobberglukonat
Kobbersulfat
Sink
Sinkacetat
Sinkklorid
Sinksitrat
Sinklaktat
Sinksulfat
Sinkoksid
Sinkglukonat
Mangan
Mangankarbonat
Manganklorid
Mangansitrat
Manganglukonat
Manganglyserofosfat
Jod
Natriumjodid
Kaliumjodid
Kaliumjodat
Natriumjodat
Vedlegg V
Referanseverdier for deklarasjon av næringsinnhold for næringsmidler beregnet på spedbarn og småbarn
Næringsstoff | Referanseverdi for merking | |
Vitamin A | (μg) | 400 |
Vitamin D | (μg) | 10 |
Vitamin C | (mg) | 25 |
Tiamin | (mg) | 0,5 |
Riboflavin | (mg) | 0,8 |
Niacinekvivalenter | (mg) | 9 |
Vitamin B6 | (mg) | 0,7 |
Folacin | (μg) | 100 |
Vitamin B12 | (μg) | 0,7 |
Kalsium | (mg) | 400 |
Jern | (mg) | 6 |
Sink | (mg) | 4 |
Jod | (μg) | 70 |
Selen | (μg) | 10 |
Kobber | (mg) | 0,4 |