6 Radioaktivitet
6.1 Konsekvenser for reindriften etter Tsjernobylulykken
Tsjernobylulykken i Ukraina i 1986 og de atmosfæriske sprengningene av kjernevåpen på 1950- og 1960-tallet har vist at reindriftsnæringen er særlig utsatt ved radioaktivt nedfall. Den viktigste årsaken til dette er reinens høye inntak av lav. Lav absorberer radioaktive stoffer fra regnvann langt mer effektivt enn andre planter. Ved at reinen er helårsbeitende og fødeopptaket derfor ikke kan kontrolleres på samme måte som for husdyr, blir reinen hardest rammet.
Fra og med driftsåret 1986/1987 ble radiocesiumkonsentrasjonen i levende dyr målt for hvert reinbeitedistrikt og tamreinlag i de berørte områdene. Denne første høsten lå radioaktivitetsnivået på ca 50kBq/kg i de områdene som var hardest rammet. I dag ligger radioaktivitetsnivået jevnt under 3,0 kBq/kg for alle distrikt og tamreinlag. Imidlertid er det fortsatt tilfeller av dyr med vesentlig høyere verdier enn 3,0 kBq/kg i enkelte distrikter.
Fra 1986 til 1994 var det ikke tillatt å omsette reinkjøtt med høgere radiocesiumkonsentrasjon enn 6,0 kBq/kg. Fra høsten 1994 ble denne tiltaksgrensen satt ned til 3,0 kBq/kg. Til tross for skjerpede krav til godkjenning, kan i dag samtlige radioaktivitetsrammede distrikt, levere kjøtt under tiltaksgrensen. Bakgrunnen for dette er at ulike tiltak er satt inn for å redusere innholdet av radioaktivitet før slakting. I praksis dreier det seg om tidligslakting og nedforing. Kostnadene til disse tiltakene har de siste årene utgjort hovedtyngden av de totale tiltakskostnadene mot radioaktivitet i rein.
6.2 Finansieringsbehov og tiltak slaktesesongen 2007/2008
Den 31. juli 1986 fattet Regjeringen et vedtak om Statens dekning av kostnader som følge av radioaktivt nedfall etter Tsjernobylulykken. Den endelige dekningen av disse kostnadene har vært gjort etterskuddsvis, men det har de siste årene vært gitt en disposisjonsbevilgning for å gi en foreløpig dekning av kostnadene ved gjennomføringen av tiltakene, inntil den endelige finansieringen kan avklares.
Departementet vil, i tråd med tidligere praksis, foreslå at det avsettes en disposisjonsbevilgning for å finansiere iverksetting av en tiltakspakke for slaktesesongen 2007/2008. Kostnadene den enkelte slaktesesong er vanskelig å anslå i forkant. De vil variere etter blant annet forekomsten av sopp. Departementet foreslår en bevilgning på 3,0 mill kroner.
6.3 Gjennomgang av radioaktivitetstiltak i reindriften
De tiltak som ble etablert for å redusere de negative virkningene av reaktorulykken i Tsjernobyl, har virket i 20 år. Tiltakene har vært etablert og finansiert på utsiden av de ordinære reindriftsavtaleforhandlingene ved at bevilgningen er gitt som en disposisjonsbevilgning, og at det er gjennomført separate radioaktivitetsdrøftinger hvor de berørte distriktene er blitt plassert i tiltaksgrupper. Med bakgrunn i utviklingen i de siste års måleresultater, er det påregnelig å forvente at man fortsatt må sette inn tiltak de kommende år for å redusere innholdet av radioaktivitet i rein før slakting. Med dette som utgangspunkt ble avtalepartene under forhandlingene om Reindriftsavtalen 2006/2007 enige om at det oppnevnes en arbeidsgruppe som får i oppdrag å gjennomgå dagens tiltak for å vurdere om disse fortsatt fungerer ut i fra sin hensikt, samt om situasjonen er slik at nødvendige tiltak nå bør innarbeides i Reindriftsavtalens ordinære virkemiddelsystem og økonomiske ramme.
Arbeidsgruppen overleverte sin rapport i november 2006. Arbeidsgruppen viser til at det har skjedd en naturlig reduksjon i graden av forurensing av beitene, men poengterer at det fortsatt er nødvendig med ulike tiltak for å redusere cesiumnivået i reinen slik at man unngår å måtte kassere kjøtt. Videre viser arbeidsgruppen til at det har vært en tilsvarende nedgang i statens utbetalinger til radioaktivitetsordningene siden Tsjernobyl-ulykken, og at bevilgningen i slaktesesongen 2006/2007 utgjorde 3,0 mill kroner. Arbeidsgruppen påpeker at dagens situasjon viser at radioaktivitetsnivået i rein ikke viser de samme systematiske sesongvariasjonene som da ordningene ble iverksatt. Ordningene som sådan synes dermed ikke like hensiktsmessig i forhold til å oppnå reduksjon i radioaktivitet i reinkjøtt. På bakgrunn av de nevnte forhold viser arbeidsgruppen til at det forligger et behov for endring i retning og innhold i etablerte ordninger, og foreslår vesentlige endringer basert på nåværende tiltaksgrense på 3000 becquerel per kilo reinkjøtt. I tillegg foreslår arbeidsgruppen at tiltakene finansieres ved en ordinær bevilgning over statsbudsjettet.
6.4 Ny ordning
I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2007/2008 ble avtalepartene enige om å legge om radioaktivitetstiltakene og finansieringen av disse i tråd med arbeidsgruppens forslag. Dette innebærer at det etableres en ny post vedrørende finansiering av kostnader til radioaktivitetstiltak på kapittel 1147 fra og med budsjettåret 2008. Når det gjelder utforming av regelverk for tiltakene videreføres gjeldende ordning for slaktesesongen 2007/2008 slik at omleggingen først får virkning fra slaktesesongen 2008/2009. Dette er nødvendig for at tiltak og regelverk skal kunne fastsettes i god tid før slaktesesongen slik at planlegging og gjennomføring av tiltakene kan skje på en hensiktsmessig måte.