2 Om Kommunalbanken AS
Kommunalbanken AS ble stiftet 1. november 1999. Selskapet er en videreføring av virksomheten i statsbanken Norges Kommunalbank, som ble etablert i 1927. Kommunalbanken AS var 100 prosent eid av staten ved stiftelsen. I 2000 ble 20 prosent av aksjekapitalen solgt til KLP.
Kommunalbanken AS yter lån til kommuner og fylkeskommuner, samt til kommunale og interkommunale selskaper, enten mot kommunal garanti, statlig garanti eller annen betryggende sikkerhet. Selskapet kan påta seg andre oppgaver som naturlig hører sammen med selskapets virksomhet. Selskapet hadde 43 ansatte ved utgangen av 2008.
Banken skal bidra til konkurranse om utlån til kommuner og fylkeskommuner, slik at kommunesektoren sikres rimelige lån. Dette er uttrykk for den sektorpolitiske funksjon banken har, slik det beskrives i regjeringens eierskapsmelding.
Banken har den høyest oppnåelige kredittvurdering (AAA-rating). Banken har samme utlånsbetingelser til alle kommuner uavhengig av størrelse. De små og mellomstore kommunene vil ellers vanskelig kunne oppnå like gode lånevilkår i markedet som større kommuner og fylkeskommuner. Banken skal også ivareta forretningsmessige hensyn. Det legges til grunn en tilfredsstillende risikojustert egenkapitalavkastning gjennom et avkastningskrav som justeres hvert tredje år. Kommunalbanken AS har konsesjon til å drive virksomhet som finansieringsforetak. Selskapet er underlagt det generelle lov- og regelverket for finansinstitusjoner og deltar i kredittmarkedet på like vilkår med andre finansieringsforetak. Kommunalbanken AS er underlagt tilsyn av Kredittilsynet.
I forslaget fra regjeringen Bondevik I til omdanningen av Norges Kommunalbank til aksjeselskap i 1999 (Ot.prp. nr. 44 (1998-99)) ble det uttalt at siktemålet var å overdra eierskapet til selskapet til kommunesektoren. I St.prp. nr. 66 (2002-2003) Om lokaldemokrati, velferd og økonomi i kommunesektoren 2004, som ble fremmet av regjeringen Bondevik II, og i St.meld. nr. 13 (2006-2007) Et aktivt og langsiktig eierskap blir det slått fast at det ikke er behov for å gjøre endringer i eierskapet.