3 Lokalpolitisk handsaming
Forslag om forlenga bompengeinnkrevjing for å finansiere tiltak på fv 472 til Utgårdskilen er handsama i Hvaler kommune og Østfold fylkeskommune.
Hvaler kommune drøfta forprosjektet for fv 472 i møte i kommunestyret 28. september 2005 og fatta vedtak om å fremje sak om forlenga bompengeinnkrevjing i bomstasjonen på rv 108 på Bukkholmen for å finansiere tiltaka. Kommunen fatta følgjande endelege vedtak i saka i møte i kommunestyret 14. desember 2005:
Hvaler kommune ber Statens vegvesen om å fremme en sak for sentrale myndigheter som gir AS Hvalertunnelen godkjennelse om forlenget bompengeinnkreving på Bukkholmen. Forlengelsen skal gjelde fra Hvalertunnelen er nedbetalt ved årsskiftet 2006/2007, og inntil bompengeinnkrevingen starter for ny Kråkerøyforbindelse, dog ikke lenger enn 2 ½ år.
Ved forlenget bompengefinansiering legges til grunn at takstene blir kr 20 for lette og kr 40 for tunge kjøretøyer. Innkrevingen skal skje en vei. Rabatter fastsettes i henhold til statens takstretningslinjer. Det gis fritak for bomavgift for buss i rute og for hytteeiendommer på Bukkholmen.
Midlene fra bompengeinnkrevingen skal bidra til å finansiere følgende utbedringstiltak på strekningen Bratte Bakke – Utgårdskilen i Hvaler kommune:
Kryssutbedring fv 472/rv 108 4,0 mill kr Vegomlegging/justering av stigning/kurvatur mellom Bratte Bakke og Bankerød 1,6 mill kr Fortau Neset – Papperhavnkrysset 2,0 mill kr Gang- og sykkelveg Papperhavnkrysset – Gåsebakke 8,2 mill kr Gang- og sykkelveg Gåsebakke – Nedre Utgård 2,7 mill kr Gang- og sykkelveg Nedre Utgård – tidl. butikken 3,3 mill kr Fortau fra butikken og ned til Utgårdskilen 3,7 mill kr Sum 25,5 mill kr Utbedringstiltakene skal realiseres mest mulig samtidig med bompengeinnkrevingen, og etter samråd med trafikksikkerhetsutvalget i Hvaler kommune.
Gang- og sykkelveg på strekningen Papperhavnkrysset – Gåsebakke forutsettes å utgjøre det marginale tiltaket i prosjektet, i den forstand at områder med lav randbebyggelse (boliger) utsettes først ved eventuelle behov for kostnadsreduksjoner.
Hvaler kommune bidrar med 2,5 mill kr (2005-priser) til finansiering av prosjektet i 2007. Kommunen legger samtidig til grunn at Østfold fylkeskommune bidrar med 4 mill kr pr år for 2007 og 2008 fra midler avsatt til fylkesveger.
Hvaler kommune og Østfold fylkeskommune stiller nødvendig garanti for AS Hvalertunnelen til eventuelle låneopptak i forbindelse med gjennomføringen av tiltakene. Det vurderes om garantibehovet dekkes av de garantier som allerede er gitt fra disse garantistene. Formannskapet delegeres myndighet til å gjøre endelig og detaljert vedtak om garantistillelse.
Hvaler kommune tar ansvaret for at det utarbeides nødvendige reguleringsplaner for tiltakene og at disse blir godkjent i tide.
Østfold fylkeskommune drøfta forprosjektet for fv 472 i møte i fylkestinget 27. oktober 2005 og fatta følgjande vedtak:
Østfold fylkeskommune slutter seg til konklusjonene i forprosjekt fylkesveg B-472 Bratte Bakke – Utgårdskilen, utarbeidet av Statens vegvesen Region øst og datert 25.08.05. Det vil være ønskelig å regne på hva økt trafikk på grunn av fiskerihavna vil innebære.
Dette innebærer at fylkeskommunen i likhet med Hvaler kommune ønsker at det blir fremmet en sak for sentrale myndigheter som gir godkjenning for forlenget bompengeinnkreving på Bukkholmen.
Østfold fylkeskommune viser til at Utgårdskilen Regionale Fiskerihavn er et regionalt utviklingsprosjekt med stor nytte ut over lokale forhold, og at prosjektet er prioritert i regionale planer og programmer.
Østfold fylkeskommune legger til grunn at inntektene fra en forlenget bompengeinnkreving på Bukkholmen, antatt netto 15 mill kr ved to års forlengelse, benyttes sammen med andre finansieringskilder for å få utført flest mulig av de 10 tiltakene som er prioritert i forprosjektet, og som til sammen er anslått å koste 42,4 mill kr i 2005-priser.
Østfold fylkeskommune er innstilt på å bidra med samlet 8 mill kr til gjennomføring av prosjektet Fv B-472 Bratte Bakke – Utgårdskilen (4 mill kr pr. år 2007 og 2008) fra midler avsatt til fylkesveger.
Ved forlengelse av bompengeperioden i Hvalerbommen anbefales det at buss i rute gis fritak for bomavgift. Et slikt tiltak vil gi bedre rammebetingelser for kollektivtrafikken.
I møte i fylkesutvalet 15. desember 2005 fatta fylkeskommunen følgjande vedtak:
Østfold fylkeskommune ber Statens vegvesen om å fremme en sak for sentrale myndigheter som gir AS Hvalertunnelen godkjennelse om forlenget bompengeinnkreving på Bukkholmen. Forlengelsen skal gjelde fra Hvalertunnelen er nedbetalt ved årsskiftet 2006/2007 og inntil bompengeinnkrevjingen starter for ny Kråkerøyforbindelse, dog ikke lenger enn 2 ½ år.
Ved forlenget bompengefinansiering legges til grunn at takstene blir kr 20 for lette og kr 40 for tunge kjøretøyer. Innkrevingen skal skje en vei. Rabatter fastsettes i henhold til statens takstretningslinjer. Det gis fritak for bomavgift for buss i rute og for hytteeiendommer på Bukkholmen på samme måte som i dagens ordning.
Midlene fra bompengeinnkrevingen skal bidra til å finansiere følgende utbedringstiltak på strekningen Bratte Bakke – Utgårdskilen i Hvaler kommune:
Kryssutbedring fv 472/rv 108 4,0 mill kr Vegomlegging/justering av stigning/kurvatur mellom Bratte Bakke og Bankerød 1,6 mill kr Fortau Neset- Papperhavnkrysset 2,0 mill kr Gang- og sykkelveg Papperhavnkrysset – Gåsebakke 8,2 mill kr Gang- og sykkelveg Gåsebakke – Nedre Utgård 2,7 mill kr Gang- og sykkelveg Nedre Utgård – tidl. butikken 3,3 mill kr Fortau fra butikken og ned til Utgårdskilen 3,7 mill kr Sum 25,5 mill kr Utbedringstiltakene skal realiseres mest mulig samtidig med bompengeinnkrevingen.
Gang- og sykkelveg på strekningen Papperhavnkrysset – Gåsebakke forutsettes å utgjøre det marginale tiltaket i prosjektet i den forstand at områder med lav randbebyggelse (boliger) utsettes først ved eventuelle behov for kostnadsreduksjoner.
Østfold fylkeskommune bidrar med 4 mill. kr pr år for 2007 og 2008 fra midler avsatt til fylkesveger.
Østfold fylkeskommune stiller nødvendig garanti for AS Hvalertunnelen til eventuelle låneopptak i forbindelse med gjennomføringen av tiltakene.
Østfold fylkeskommune har ingen merknader til Hvaler kommunes tillegg til punkt 4.