2 Endringer i Luftforsvarets organisasjon
2.1 Utfasing av F-5 jagerfly og nedleggelse av 336-skvadron
Regjeringen foreslår å fase ut F-5 jagerfly og legge ned 336-skvadron innen 1 juli 2000.
2.1.1 Bakgrunn
Utfasingen av F-5 jagerfly og nedleggelsen av 336-skvadron er en oppfølging av Innst S nr 245 (1997-98), jfr St meld nr 22 (1997-98). Stortingsmeldingen redegjør for at kampflyvåpnet fram mot 2006 vil bli dimensjonert med sikte på å opprettholde fire operative skvadroner, og at 336-skvadron som opererer F-5 jagerfly vil bli lagt ned tidlig i perioden. Dette er videre en oppfølging av Innst S nr 150 (1992-93), jfr St meld nr 16 (1992-93). Der framkom at F-5 jagerfly etter oppdatering vil være modne for utfasing rundt år 2000. I St prp nr 65 (1998-99) fremmet regjeringen forslag om anskaffelse av nye kampfly som erstatning for F-5 og tapte F-16.
For å gjøre Luftforsvaret til en effektiv organisasjon med ressursene konsentrert mot Forsvarets framtidige operative konsept, må organisasjonsutviklingen fortsette i takt med de endrede rammebetingelser og den teknologiske utvikling. I Innst S nr 244 (1997-98), jfr St prp nr 45 (1997-98) behandlet Stortinget regjeringens forslag om endringer i Luftforsvarets krigsstruktur og fredsorganisasjon. Omorganiseringen er planlagt gjennomført i perioden 1999 - 2004. I St prp nr 1 (1998-99) ble det gjort framlegg om å ta F-5 jagerfly ut av fredsdriften. Et flertall i Forsvarskomiteen forutsatte i Budsjett-innst S nr 7 (1998-99) at Forsvarsdepartementet kom tilbake til Stortinget med denne saken på et tidligst mulig tidspunkt, og at virksomheten ved 336-skvadron skulle opprettholdes inntil Stortinget hadde truffet sin avgjørelse.
336-skvadron ble opprettet 15 juli 1949 på Gardermoen flystasjon. Skvadronen ble overført til Rygge flystasjon i 1955. Virksomheten opphørte i 1956 da skvadronens fly ble faset ut. Avdelingen ble reaktivisert i 1957. Skvadronen har siden opprettelsen vært oppsatt med en rekke forskjellige flytyper, og har fra 1966 operert med Northrop F-5 jagerfly. Flyene har gjennomgått flere oppdateringer, senest i 1993-96. Driften av F-5 jagerfly omfatter i tillegg til 336-skvadron også virksomhet ved Vedlikeholdsgruppen ved Rygge hovedflystasjon og ved Luftforsvarets forsyningskommando (LFK) på Kjeller.
2.1.2 Vurdering
336-skvadron har i dag status som en mobiliserbar jagerflyskvadron for elektronisk krigføring (EK). Den har en begrenset kapasitet innen områdeluftforsvar. Foruten trening på primær- og sekundæroppdrag har skvadronen tidligere støttet Luftforsvarets flytaktiske skole (LFTS) med overføringsflyging av nyutdannede jagerflygere. F-5 har vært i Luftforsvarets tjeneste i 33 år, og kan ikke lenger regnes som et effektivt stridsmiddel i moderne krigføring. Som angitt tidligere vil kampflyvåpnet frem mot 2006 bli dimensjonert med sikte på å opprettholde fire operative skvadroner. Av dette følger, slik det er redegjort for i St prp nr 45 (1997-98), at F-5 vil bli faset ut og 336-skvadron nedlagt. Skvadronen har derfor ikke vært prioritert med hensyn til utdanning og tilbeordring av personell. Luftforsvaret har i første rekke søkt å tilføre personell til de fire skvadronene som opererer F-16 jagerfly, samtidig som det har skjedd en gradvis konvertering av flygere fra F-5 til andre flytyper. Dette har ført til at F-5 elementene i Luftforsvarets organisasjon har en underdekning av personell på ca 40 prosent i forhold til gjeldende organisasjonsplan fred (OPL/F). Den mest kostnadsdrivende personellgruppen, flygere, har en enda større underdekning. Dette bidrar til at skvadronen ikke kan løse de oppdrag som er definert for avdelingen på en tilfredsstillende måte.
Departementet legger vekt på Forsvarets behov for å opprettholde stridsevnen innen jagerflyvåpnet. Luftforsvarets personellsituasjon med hensyn til flygere og teknisk personell er slik at forsvarsgrenen har store problemer med å utnytte jagerflyvåpnets fulle kapasitet. Den anstrengte personellsituasjonen inntreffer samtidig som det er behov for å bygge opp kompetanse på F-16 Mid-Life-Update (MLU). MLU er planlagt gjennomført i tiden frem til og med 2001. Som følge av bl a MLU og ressurssituasjonen er flytilgjengeligheten på F-16 i enkelte perioder så liten at Luftforsvarets flygere ikke tilfredsstiller NATOs krav med hensyn til antall flytimer pr år. Etter departementets vurdering bør man i denne situasjonen konsentrere Luftforsvarets ressurser mot å understøtte opplæring og trening på F-16. Utfasing av F-5 vil frigjøre personell og økonomiske ressurser som på sikt vil bidra til å avhjelpe denne situasjonen.
Personellmessige konsekvenser
Departementets forslag innebærer at 52 stillinger legges ned ved 336-skvadron. I tillegg vil minimum 43 stillinger i støtteapparatet ved Rygge hovedflystasjon samt 7 stillinger ved Luftforsvarets forsyningskommando (LFK) legges ned, totalt 102 stillinger. Av disse er ca 60 stillinger besatt. Det planlegges derfor med følgende nettoreduksjon i årsverk:
336-skvadron, Rygge hovedflystasjon ca 30 årsverk
Vedlikeholdsgruppen, Rygge hovedflystasjon ca 25 årsverk
Luftforsvarets forsyningskommando ca 5 årsverk.
Hovedtyngden av personellet som berøres er yrkesbefal. Dette gjelder personell innen kategoriene flygere, flyteknisk, våpenteknisk og bakkeutstyrspersonell. I tillegg berøres stillinger av mer administrativ karakter. Nedleggelsen av 336-skvadron vil bli sett i sammenheng med andre organisasjonsendringer i Luftforsvaret og ved Rygge hovedflystasjon. Dette gjelder i første rekke tiltak som etablering av mellomnivå vedlikehold (MNV) for F-16 ved Bodø hovedflystasjon, og inkorporering av F-16 brukernivå ved 332-skvadron ved Rygge, jfr St prp nr 45 (1997-98). Generell mangel på flygere, teknikere og forvaltningspersonell i Luftforsvaret gjør at det er mulig å innplassere personellet i vakante stillinger. Det forventes derfor at det ikke vil oppstå overtallighet ved Rygge hovedflystasjon eller ved LFK. For deler av personellet er konverteringsutdanning allerede iverksatt, for øvrig personell foreligger det planer om slik utdanning eller direkte omplassering i andre stillinger. Ved Rygge vil en i utgangspunktet søke etter muligheter for lokal omplassering av berørt personell. Forslaget vil også ha konsekvenser for personell med kontraktsforhold. Kontraktene vil ikke bli fornyet ved utløp, men personellet kan søke seg til andre stillinger i organisasjonen.
Økonomiske konsekvenser
Samlet innsparingspotensiale for tiltaket er beregnet til ca 360 millioner kroner. Beregningene er basert på nåverdimodellen over ti år og med syv prosent diskonteringsrente. Driftsreduksjonene fordeler seg som følger:
336-skvadron ca 280 mill kr
Vedlikeholdsgruppen, Rygge hovedflystasjon ca 65 mill kr
Luftforsvarets forsyningskommando ca 15 mill kr.
Som en sikkerhetsmargin har departementet valgt å legge inn i de økonomiske beregningene at fem prosent av personellet overføres til ressursorganisasjonen (RO). Dette fordi de endelige personellmessige konsekvensene først vil være klare etter gjennomføringen av en behovs- og funksjonsanalyse. Beregningene inkluderer utgiftene forbundet med omskolering av personell og konvertering til nye stillinger.
Innsparingene på materielldrift er basert på kostnader pr flytime ved å holde flyene i operativ drift, og en beregnet utnyttelse av F-5 med i snitt 1200 flytimer pr år. Avhendingskostnader/-inntekter er ikke tatt med i beregningene.
Forsvarets overkommando vurderer mulighetene for å benytte et antall F-5 jagerfly i forbindelse med testing av Norsk Sjømålsmissil (NSM). Dette har ingen direkte innvirkning på utfasing av F-5 i krigsstrukturen eller nedleggelse av 336-skvadron. NSM-prøvene vil imidlertid ha personell- og driftsmessige konsekvenser som innebærer at innsparingene eventuelt skyves noe ut i tid.
Vedrørende personellmessige og økonomiske konsekvenser henvises forøvrig til kapittel 4 Økonomiske og administrative konsekvenser.
2.1.3 Konklusjon
Utfasing av F-5 jagerfly er en oppfølging av Innst S nr 245 (1997-98), jfr St meld nr 22 (1997-98) med hensyn til dimensjonering av jagerflyvåpnet og opprettholdelse av fire operative skvadroner. Kraftsamling av ressursene er et viktig bidrag i arbeidet med driftsinnsparinger og effektivisering av Forsvarets aktiviteter. Dette arbeidet fremtvinger prioriteringer som har konsekvenser for tilgjengelighet av materiell og valg av virkemidler for å løse enkelte oppgaver. Det foreslås at F-5 jagerfly fases ut av krigsstrukturen, og at 336-skvadron med støtteelementer til vedlikehold av F-5 ved Rygge hovedflystasjon og Luftforsvarets forsyningskommando legges ned innen 1 juli 2000.