4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Personellmessige konsekvenser
Forslagene innebærer samlet at Forsvarets organisasjonsplan fred (OPL/F) kan reduseres med ca 105 stillinger. Gjennomføringen av behovs- og funksjonsanalyser vil bidra til å klargjøre detaljene med hensyn til de personellmessige konsekvensene, herunder eventuell overtallighet. Personellmessige konsekvenser vil bli behandlet i henhold til gjeldende regelverk og i samarbeid med de ansattes organisasjoner, Forsvarets personellforvaltning og Ressursorganisasjonen. Som anført tidligere forventer departementet at forslagene ikke vil resultere i overtallig personell. Som en sikkerhetsmargin er det likevel lagt inn i de økonomiske beregningene at inntil fem prosent overføres Ressursorganisasjonen. I forbindelse med anvendelsen av omdisponert personell anser departementet at nytteverdien for Forsvaret er større ved å utnytte personellets kompetanse i funksjoner som har større betydning for framtidens forsvar. Berørte avdelinger vil derfor i samarbeid med personellforvaltningene og arbeidstakerne gjennomføre en kompetansevurdering. Dette vil klargjøre hvilket personell som har behov for kompetanseheving i forbindelse med omdisponering til nye stillinger.
Økonomiske konsekvenser
Forslagenes innsparingspotensiale er beregnet å være ca 390 millioner kroner over en tiårsperiode. Selv om berørt personell skal forbli i organisasjonen, er kostnadene forbundet med personellutgiftene tatt med som en reell innsparing. Som beskrevet foran planlegges personellet omdisponert til vakante stillinger i organisasjonen. Disse vakansene må besettes for at Forsvarets framtidige organisasjonen skal fungere etter sin hensikt. Hvis man ikke kunne omdisponere frigitt personell måtte disse stillingene besettes ved nyrekruttering og nyutdanning. På denne bakgrunn må også personellutgiftene vurderes som en del av forslagenes totale innsparingspotensiale. Reduksjonen av antall stillinger i fredsstrukturen vil på sikt kunne gi ytterligere ringvirkninger i form av framtidige innsparinger i det generelle støtteapparatet og utdanningssystemet.
Distriktsmessige konsekvenser
Departementet har vurdert om forslagene har distriktsmessige konsekvenser som tilsier nærmere utredning og eventuelle avbøtende tiltak. De berørte kommunene ligger utenfor det fastsatte området for distriktspolitiske virkemidler. Som nevnt tidligere tar man utgangspunkt i å finne lokale løsninger for berørt personell. Prognoser tilsier at dette vil være mulig for mellom en til to tredeler av personellet. Med utgangspunkt i øvrig militær virksomhet i berørte kommuner, er det departementets vurdering at forslagene ikke medfører betydelige distriktsmessige konsekvenser.
Utfasing av materiell
Materiell som fases ut vil bli avhendet av forsyningskommandoene i henhold til gjeldende regler for avhending av forsvarsmateriell, ref Tjenestereglement for Forsvaret klasse 7 (TfF kl 7), gruppe 76 Materiellutfasing. Tjenestereglementet definerer avhending som overdragelse av materiellet ved salg, som gaver/donasjon eller som tilintetgjørelse. Forsvarsdepartementet vil vurdere nærmere hvilken form for avhending som er mest hensiktsmessig for de aktuelle materielltypene. Donasjon av materiell er ressurskrevende. Materiellet må klargjøres, og reservedelslager, personell og kompetanse må beholdes i organisasjonen lengre enn det ellers ville vært behov for. Dette innebærer at innsparingspotensialet ved utfasingen av materiellet reduseres.
Behov for fortsatt organisasjonsutvikling
Som en oppfølging av Innst S nr 245 (1997-98), jfr St meld nr 22 (1997-98), skal Forsvarets logistikkorganisasjon utredes for å reduseres og tilpasses den operative struktur. Materiell som er i daglig bruk, eller som inngår i styrkestrukturen, skal være dimensjonerende for støttevirksomheten. Forsvarets nye operasjonskonsept krever fleksible og mobile forsynings- og støtteelementer. Dette arbeidet må tilpasses utredningen av forvaltningene (STYFOR).
For Sjøforsvaret omfatter utredningen sentralisering av lagre og vedlikehold av materiell til de mest moderne og best egnede anleggene. Disse utredningene vil på sikt kunne påvirke utviklingen av støtteorganisasjonen i Sjøforsvaret. Det vil bli nødvendig å gjennomgå den samlede militære virksomheten i Bergensområdet. Målsettingen vil være å gjennomføre innsparings- og effektiviseringstiltak ved Haakonsvern orlogsstasjon og annen militær virksomhet i Bergensområdet. For Luftforsvaret vil utviklingen av støttevirksomheten skje som en oppfølging av Innst S nr 244 (1997-98), jfr St prp nr 45 (1997-98).