3 Lokalpolitisk behandling
ATP-utvalet (samarbeidsorganet for areal- og transportforvaltningsforsøket i Kristiansandsregionen) har koordinert det lokalpolitiske arbeidet med samferdselspakka. Utvalet er sett saman av representantar for Aust- og Vest-Agder fylkeskommunar og Kristiansand, Vennesla, Songdalen og Søgne kommunar i Vest-Agder, og Lillesand og Birkenes kommunar i Aust-Agder. Lokale styresmakter har behandla saka ved fleire høve i perioden desember 2006 - juni 2007. Vest-Agder fylkeskommune fatta i møte i fylkestinget 12. desember 2006 vedtak om å opprette bompengeselskap. Det same gjorde Kristiansand kommune i møte i bystyret 24. januar 2007.
ATP-utvalet fatta 12. januar 2007 følgjande vedtak:
ATP - utvalget anbefaler at Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune fatter følgende vedtak om Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase1, og at Aust - Agder fylkeskommune samt Søgne, Songdalen, Vennesla, Birkenes og Lillesand kommune anbefaler dette vedtaket:
Bystyret i Kristiansand ber Statens vegvesen om å fremme en sak for sentrale myndigheter om Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase én med lokal delfinansiering, på grunnlag av «Samferdselspakke for Kristiansandsregionen, bompengeutredning for fase én» fra Statens vegvesen Region Sør, datert 15. januar 2007.
Bompengeinnkrevingen forutsettes startet opp så snart dagens ordning med utvidelser er avsluttet. Innkrevingstiden for fase én er beregnet til om lag 7 år, med mulighet for forlengelse ved eventuell inntektssvikt.
Det etableres fem envegs automatiske bomstasjoner med innkreving fra trafikk mot Kvadraturen. Bomstasjonene plasseres som i dagens bompengeordning, med noen mindre justeringer for å oppnå best mulig tilpasning til nye veganlegg samt overgangen til automatiske bomstasjoner. Dagens bomstasjon på E39 flyttes ca. 300 meter østover.
Lettbiltaksten settes til 20 kroner (2007-verdi). Kjøretøy over 3500 kg betaler dobbel takst. Prisene justeres i takt med prisstigningen.
Rabattordningene forutsettes å følge standard rabattbetingelser med mellom 30 og 50 prosent rabatt for abonnenter. Det forutsettes at abonnenter får betalingsfritak for alle passeringer som overstiger 60 passeringer per måned og én passering per time. Bystyret er inneforstått med at det arbeides med nye takstforskrifter, og aksepterer at opplegget tilpasses eventuelle endringer i rabattbetingelsene.
Bystyret slutter seg til at følgende innhold legges til grunn for fase 1:
Rv. 456 Kolsdalen - Lumber, utbygging til firefeltsveg. Kostnadsoverslag basert på reguleringsplanvedtak og ekstern kvalitetssikring legges til grunn.
350 mill. kr til «Myk pakke», som omfatter mindre investeringstiltak i samtlige seks ATP-kommuner. Potten kan også disponeres til planlegging og prosjektering av mindre investeringstiltak for fase to.
170 mill. kr til planlegging, prosjektering, grunnerverv og annet nødvendig forberedende arbeid for E39-prosjektene i fase to.
Rv. 451 Hamre - Kjevik. Kostnadsoverslag basert på reguleringsplanvedtak legges til grunn. Bidrag fra AVINOR forutsettes.
Dersom det er nødvendig for framdriften til bompengesøknaden for øvrig, utgår Rv. 451 Hamre - Kjevik fra prioriteringslisten hvis ikke godkjent reguleringsplan og finansieringsavtaler foreligger i tide, og senest innen det foreligger godkjent reguleringsplan og kvalitetssikret kostnadsoverslag for rv. 456 Kolsdalen - Lumber.
Bystyret slutter seg til framdrifts- og finansieringsplan som vist i bompengeutredning datert 15.1.2007. Statens vegvesen region Sør gis fullmakt til å foreta mindre justeringer av fremdrifts- og finansieringsplan på grunnlag av endelige kostnadsoverslag innen en totalramme på 1500 mill kr.
Ved eventuell kostnadsøkning på Vågsbygdveien og/eller Kjevikforbindelsen etter at Stortinget har fastsatt en endelig øvre ramme iverksettes marginale kuttlister innen disse prosjektene. Eventuelt kutt på planlegging, grunnerverv og annet nødvendig forberedende arbeid for E39 - prosjektene i fase 2 kan også bli aktuelt, men skal ikke gå ut over det som er viktig for fremdriften av disse prosjektene. «Myk pakke» skal i størst mulig grad skjermes.
Bystyret slutter seg til prioriteringene av mindre investeringstiltak innenfor «Myk pakke,» slik de er gjengitt i bompengeutredning datert 15.1.2007. Mindre investeringstiltak prioriteres i henhold til oppsatt prioriteringsliste, og innenfor tilgjengelig ramme for mindre investeringstiltak. Eventuelle overskridelser i enkeltprosjekter i «Myk pakke» skal normalt gå på bekostning av andre prosjekter i «Myk pakke» i samme kommune.
Bystyret vil legge til rette for at samtlige seks kommuner skal delta i prosesser rundt eventuelle omprioriteringer og marginalvurderinger innenfor rammebeløpet for «Myk pakke». Dersom søknaden om å forlenge ATP-prosjektet imøtekommes søkes det Samferdselsdepartementet/Kommunal- og regionaldepartementet om å la Samferdselspakken for Kristiansandsregionen fase 1 inngå i forsøk med alternativ forvaltningsorganisering av transportsystemet i Kristiansandsregionen i 2008 og 2009 med hjemmel i forsøksloven. Når ATP-prosjektet opphører anbefales det å etablere en samarbeidsavtale mellom samarbeidspartnerne i ATP - prosjektet om at ATP-utvalget eller et tilsvarende politisk utvalg i regionen gis i oppgave å foreslå eventuelle justeringer i bruken av midlene i Samferdselspakken fase 1 innen de rammer som Stortinget fastlegger.
Bystyret ønsker at innen fase to avsluttes, skal både E39 være bygget til Søgne grense, og «Myk pakke» med en samlet investeringsramme på 800 mill. kr være gjennomført. Bystyret går inn for at Vest-Agder Fylkeskommune forplikter seg til et samlet bidrag til fase en og fase to av samferdselspakken på 400 mill. kr. og Aust-Agder Fylkeskommune 30 mill. kr. fra de fylkesfordelte investeringsrammene til øvrig riksvegnett, jf. Punkt 5.1 og 5.3 i bompengeutredningen.
Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune garanterer hver for 50% av bompengeselskapets gjeld, samlet begrenset til 350 millioner kroner. Garantitiden er maksimalt 12 år, inklusive maksimal innkrevingstid på 7 år og 5 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi. Det er et vilkår at garantien blir sikret 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger.
Det arbeides videre med å finne finansiering for å fremskynde ferdigstillelse av Kolsdalen-Lumber i løpet av 2010.
Formannskapet i Kristiansand kommune fatta 23. mai 2007 følgjande vedtak:
Bystyret anbefaler forslag til bompengesøknad for Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 1 i samsvar med ATP - utvalgets vedtak av 12.1.2007 og bompengeutredning fra Statens vegvesen region Sør datert 15.1.2007, med følgende endringer:
Endringer i ATP-utvalgets vedtak:
pkt. 3. ......samt «eventuell» overgang til automatiske bomstasjoner.
«Siste setning strykes.»
pkt. 5. ......overstiger «50» passeringer per måned og .......osv.
pkt. 8. .......på 1500 mill. «kr. (2006 kroner)»
Bystyret anbefaler at det arbeides videre med økt statlig finansiering for å få inkludert Moneheiforbindelsen i pakken.
ATP-utvalget fatta 8. juni 2007 følgjande vedtak:
ATP-utvalget anbefaler Kristiansand bystyre å slutte seg til formannskapets vedtak (pkt. 1 og 2) av 23.5.07 med endringer som nedenfor.
100 mill. kr til Hamre-Kjevik endres til rv. 41/451 Timenes-Kjevik til trafikksikkerhetstiltak og for å finne løsning på adkomst til flyplassen i samarbeid med Avinor. Dette erstatter 6d og 7 fra ATP-utvalgets vedtak av 12.1.2007.
Det igangsettes umiddelbart arbeid med fullfinansiering av Timenes - Kjevik inkl. Moneheitunnel, basert på stamvegmidler, bidrag fra Avinor og evt. lokal finansiering.
ATP-utvalget vil sterkt anbefale at det ikke fattes vedtak i bystyret som utsetter oppstart av fase 2.
Bystyret i Kristiansand kommune fatta 13. juni 2007 følgjande vedtak:
Bystyret anbefaler forslag til bompengesøknad for Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 1 i samsvar med ATP - utvalgets vedtak av 12.1.2007 og bompengeutredning fra Statens vegvesen region Sør datert 15.1.2007, med følgende endringer:
Endringer i ATP-utvalgets vedtak:
pkt. 3. ......samt «eventuell» overgang til automatiske bomstasjoner.
«Siste setning strykes.»
pkt. 5. ......overstiger «50» passeringer per måned og .......osv.
pkt. 8. .......på 1500 mill. «kr. (2006 kroner)»
100 mill. kr til Hamre-Kjevik endres til Rv. 41/451 Timenes-Kjevik til trafikksikkerhetstiltak og for å finne løsning på adkomst til flyplassen i samarbeid med Avinor. Dette erstatter 6d og 7 fra ATP-utvalgets vedtak av 12.1.2007.
Det igangsettes umiddelbart arbeid med fullfinansiering av Timenes - Kjevik inkl. Moneheitunnel, basert på stamvegmidler, bidrag fra Avinor og evt. lokal finansiering.
Det legges opp til at en kan ha to brikker på ett verdiabonnement, slik det praktiseres i alle andre bompengeselskap (med unntak av Oslo).
Bystyret anmoder Avinor om å gi et betydelig bidrag til ny veitracé fra Timenes til Kjevik.
Aust-Agder fylkeskommune fatta i møte i fylkesutvalet 6. mars 2007 følgjande vedtak:
Fylkesutvalget gir en generell anbefaling til forslaget til Samferdselspakke, og støtter i hovedsak ATP-utvalgets vedtak. Samferdselspakken vil kunne gi et betydelig løft spesielt når det gjelder gang/sykkelveger og trafikksikkerhetstiltak i regionen. Det tas til etterretning at det er vanskelig å oppnå høyere statlig finansieringsandel i fase 1. Fylkesutvalget understreker at en arbeider aktivt med sikte på å oppnå en vesentlig økning i den statlige finansieringsandelen i fase 2.
Fylkesutvalget støtter forslaget til bompengesøknad for Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 1, i samsvar med ATP-utvalgets vedtak av 12.01.2007 og bompengeutredning fra Statens vegvesen region Sør datert 15.01.2007.
Fylkesutvalget godkjenner at det legges inn bidrag fra statlig ramme til øvrige riksvegmidler slik det fremgår av finansieringsplan i bompengeutredning datert 15.01.2007. For inneværende handlingsprogramperiode kanaliseres statlige midler som er tiltenkt mindre investeringstiltak i Kristiansandsregionen inn i Samferdselspakken.
Vest-Agder fylkeskommune fatta i møte i fylkestinget 18. juni 2007 følgjande vedtak:
Vest- Agder fylkesting ber Statens vegvesen om å fremme en sak for sentrale myndigheter om Samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase én med lokal delfinansiering, på grunnlag av «Samferdselspakke for Kristiansandsregionen, bompengeutredning for fase én» fra Statens vegvesen Region Sør, datert 15. januar 2007.
Bompengeinnkrevingen forutsettes startet opp så snart dagens ordning med utvidelser er avsluttet. Innkrevingstiden for fase én er beregnet til om lag 7 år, med mulighet for forlengelse ved eventuell inntektssvikt.
Det etableres fem envegs bomstasjoner med innkreving fra trafikk mot Kvadraturen. Bomstasjonene plasseres som i dagens bompengeordning, med noen mindre justeringer for å oppnå best mulig tilpasning til nye veganlegg samt eventuell overgang til automatiske bomstasjoner.
Lettbiltaksten settes til 20 kroner (2007-verdi). Kjøretøy over 3500 kg betaler dobbel takst. Prisene justeres i takt med prisstigningen.
Rabattordningene forutsettes å følge standard rabattbetingelser med mellom 30 og 50 prosent rabatt for abonnenter. Det forutsettes at abonnenter får betalingsfritak for alle passeringer som overstiger 50 passeringer per måned og én passering per time. Fylkestinget er inneforstått med at det arbeides med nye takstforskrifter, og aksepterer at opplegget tilpasses eventuelle endringer i rabattbetingelsene.
Fylkestinget slutter seg til at følgende innhold legges til grunn for fase 1:
Rv. 456 Kolsdalen - Lumber, utbygging til firefeltsveg. Kostnadsoverslag basert på reguleringsplanvedtak og ekstern kvalitetssikring legges til grunn.
350 mill. kr til «Myk pakke», som omfatter mindre investeringstiltak i samtlige seks ATP-kommuner. Potten kan også disponeres til planlegging og prosjektering av mindre investeringstiltak for fase to.
170 mill. kr til planlegging, prosjektering, grunnerverv og annet nødvendig forberedende arbeid for E39-prosjektene i fase to.
100 mill kr til Rv41/451 Timenes-Kjevik til trafikksikkerhetstiltak og for å finne løsning på adkomst til flyplassen i samarbeid med Avinor.
Det igangsettes umiddelbart arbeid med fullfinansiering av Timenes-Kjevik inkl. Moneheitunnell, basert på stamveimidler, bidrag fra Avinor og evt lokal finansiering
Fylkestinget slutter seg til framdrifts- og finansieringsplan som vist i bompengeutredningen datert 15.1.2007. Statens vegvesen region Sør gis fullmakt til å foreta mindre justeringer av fremdrifts- og finansieringsplan på grunnlag av endelige kostnadsoverslag innen en totalramme på 1500 mill kr (2006-kroner).
Ved eventuell kostnadsøkning på Vågsbygdveien og/eller Kjevikforbindelsen etter at Stortinget har fastsatt en endelig øvre ramme iverksettes marginale kuttlister innen disse prosjektene. Eventuelt kutt på planlegging, grunnerverv og annet nødvendig forberedende arbeid for E39 - prosjektene i fase 2 kan også bli aktuelt, men skal ikke gå ut over det som er viktig for fremdriften av disse prosjektene. «Myk pakke» skal i størst mulig grad skjermes.
Fylkestinget slutter seg til prioriteringene av mindre investeringstiltak innenfor «Myk pakke,» slik de er gjengitt i bompengeutredning datert 15.1.2007. Mindre investeringstiltak prioriteres i henhold til oppsatt prioriteringsliste, og innenfor tilgjengelig ramme for mindre investeringstiltak. Eventuelle overskridelser i enkeltprosjekter i «Myk pakke» skal normalt gå på bekostning av andre prosjekter i «Myk pakke» i samme kommune.
Fylkestinget vil bidra med å legge til rette for at samtlige seks kommuner skal delta i prosesser rundt eventuelle omprioriteringer og marginalvurderinger innenfor rammebeløpet for «Myk pakke». Vest- Agder fylkeskommune vil bidra til en god og inkluderende organisering av arbeidet innenfor rammen av utvidet ATP- forsøk, regionreform og de rammer som Stortinget fastlegger.
Fylkestinget ønsker at innen fase to avsluttes, skal både E39 være bygget til Søgne grense, og «Myk pakke» med en samlet investeringsramme på 800 mill. kr være gjennomført.
Vest-Agder Fylkeskommune forplikter seg til et samlet bidrag til fase en og fase to av samferdselspakken på 400 mill. kr fra fylkesfordelt ramme for øvrige riksveier hvorav 185 mill. kr. kommer i fase 1.
Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune garanterer hver for 50% av bompengeselskapets gjeld, samlet begrenset til 350 millioner kroner. Garantitiden er maksimalt 12 år, inklusive maksimal innkrevingstid på 7 år og 5 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi. Det er et vilkår at garantien blir sikret 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger. Vedtak om garanti vil måtte godkjennes av statlig myndighet for å være gyldig.
Det arbeides videre med å finne finansiering for å fremskynde ferdigstillelse av Kolsdalen-Lumber i løpet av 2010.
For å løse bompengeselskapets finansieringsbehov før bompengeproposisjonen vedtas i Stortinget, vedtar Vest-Agder fylkeskommune å låne ut 25 mill kr til Nye Kristiansand bompengeselskap AS. Lånet utbetales etter behov og til følgende rentevilkår: 3 måneder Nibor + 25 % gjeldende fra utbetalingsdato. Rente og avdrag halvårlig, rente etterskuddsvis 30.06. og 31.12. Lånet innfris senest 31.12.2008. Det forutsettes at Kristiansand kommune fatter likelydende vedtak.
Låneopptak som det ikke er budsjettert med i inneværende års budsjett, må etter nye regler godkjennes av statlig myndighet. Dette vedtaket om låneopptak er derfor ikke gyldig før denne godkjenningen er innhentet.
Vennesla, Songdalen og Søgne kommuner i Vest-Agder og Lillesand og Birkenes kommuner i Aust-Agder behandla saka i februar 2007, og slutta seg til opplegget slik det er skissert i ATP-utvalet sitt vedtak av 12. januar 2007.