Del I
Statsbudsjettets hovedfunksjoner og budsjettsyklusen
1 Statsbudsjettets hovedfunksjoner
1.1 Innledende merknader
Statsbudsjettet har tre hovedfunksjoner:
- Budsjettet har en konstitusjonell funksjon. Det inneholder Stortingets fullmakter og pålegg til forvaltningen om å bruke penger til de formål som er forutsatt, og det danner basis for den konstitusjonelle kontrollen som utføres av Riksrevisjonen.
- Budsjettet har en politisk funksjon. Det brukes som middel for å nå mål som de statlige myndighetene har satt seg.
- Budsjettet har en administrativ funksjon. Det skal legge grunnlag for at forvaltningen bruker statens midler på mest mulig effektiv måte.
Innholdet av funksjonene utdypes i punktene 1.2–1.4.
1.2 Statsbudsjettets konstitusjonelle funksjon
Grunnloven § 75 bokstav d bestemmer at det tilkommer Stortinget «…å bevilge de pengesummer som er nødvendige for å dekke statens utgifter». Dette innebærer at alle utbetalinger av statsmidler må ha hjemmel i et bevilgningsvedtak fattet av Stortinget. Dersom det er nødvendig å gjøre avtaler om å forplikte staten til fremtidige utbetalinger før det er gitt bevilgning, må det innhentes særlig hjemmel fra Stortinget til dette, for eksempel i form av bestillings- eller tilsagnsfullmakt.
Stortinget utøver i første rekke bevilgningsmyndigheten sin gjennom de årlige statsbudsjetter. Gjennom statsbudsjettet fastsetter Stortinget hvor store utgifter som kan benyttes til ulike formål i vedkommende budsjettår. Dersom det i løpet av året trengs større beløp enn bevilget, eller midler til nye formål, må det legges frem forslag for Stortinget om tilleggsbevilgning i alle vesentlige saker.
Grunnloven § 75 bokstav a legger beskatningsmyndigheten til Stortinget som vedtar bestemmelser om betalingsplikt og hvilke satser som skal gjelde for hvert år. Anslag over hva disse og andre inntekter vil innbringe, innarbeides på statsbudsjettets inntektsside.
Dersom de samlede utgiftene overstiger inntektene, må underskuddet som utgangspunkt dekkes av Statens pensjonsfond utland (SPU) så lenge det er midler der, jf. lov om Statens pensjonsfond § 7annet ledd.2 Med utgifter menes i denne sammenheng ordinære utgifter til drift, investeringer og overføringer til private, kommuner og fylkeskommuner, som inngår i det oljekorrigerte underskuddet.
Dersom det ikke er tilstrekkelig midler i SPU til å dekke underskuddet, må det tas opp statslån, som må vedtas av Stortinget, jf. Grunnloven § 75 bokstav b.
Statens brutto finansieringsbehov dekkes ved opptak av statslån, jf. omtale av Standard for budsjettering av nye tiltak som lånetransaksjon i kap. 5.3.2.3.
Etter Grunnloven § 75 bokstav k utnevner Stortinget fem revisorer som leder Riksrevisjonen. Nærmere bestemmelser om Riksrevisjonens oppgaver og organisering er gitt i lov og instruks av 7. mai 2004.3 Riksrevisjonen har bl.a. til oppgave å kontrollere at alle bevilgninger er brukt i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger. Statsbudsjettet og statsregnskapet er de viktigste utgangspunktene for Riksrevisjonens vurderinger.
1.3 Statsbudsjettets politiske funksjon
Statsbudsjettets politiske funksjon betegnes vanligvis med begrepet «finanspolitikk». Hovedmålene til finanspolitikken er å:
- tilfredsstille fellesbehovene.
- påvirke inntektsfordelingen.
- påvirke utviklingen av landets økonomiske og sosiale struktur, herunder den økonomiske veksten.
- gi stabilitet i den økonomiske utviklingen.
Statsbudsjettet er bare ett av virkemidlene i denne forbindelse. Også andre virkemidler benyttes for å nå de nevnte hovedmålene, f.eks. lovgivning, reguleringer og pengepolitikk. Finanspolitikken må derfor samordnes med andre virkemidler.
De aktuelle finanspolitiske målene vil gå frem av det årlige statsbudsjettet og nasjonalbudsjettet.
1.4 Statsbudsjettets administrative funksjon
Statsbudsjettet har også som oppgave å være et hjelpemiddel for å drive statens virksomhet så effektivt som mulig. Siden midten av 1980-tallet er det skjedd en rekke endringer i bevilgningsreglementet og administrativt regelverk som i første rekke har tatt sikte på å forbedre budsjettets administrative funksjon, jf. kapittel 3 Generelt om bevilgningsreglementet.
Endringene i regelverkene har fulgt to hovedlinjer:
- Økt vekt på rammestyring og delegering. Større disposisjonsfrihet er oppnådd bl.a. ved sammenslåing av kapitler og poster, endring av postspesifikasjoner, økt adgang til å overføre ubrukte bevilgninger fra et budsjettår til neste, samt adgang til å bruke merinntekter. På den annen side er det pålagt større ansvar for å føre kontroll med at økonomistyringen er tilfredsstillende.
- Mer resultatorientert og formålsrettet budsjettering. Dette omfatter blant annet bedre beskrivelser av mål og resultater i budsjettproposisjonene, mer vekt på å klarlegge samfunnsøkonomiske og prinsipielle virkninger av nye tiltak, herunder administrative konsekvenser. Slike tiltak vil også styrke budsjettets politiske funksjon.
2 Budsjettsyklusen
2.1 Oversikt
I det følgende gis en kort oversikt over de fire hovedstadiene i budsjettsyklusen, jf. punktene 2.2–2.6. Hovedstadiene er:
- forberedelsen og vedtakelsen av statsbudsjettet, jf. punktene 2.2 og 2.3.
- gjennomføringen av statsbudsjettet, jf. punkt 2.4.
- avleggelsen av statsregnskapet, jf. punkt 2.5.
- Riksrevisjonens kontroll av statsregnskapet, jf. punkt 2.6.
Fremstillingen beskriver i første rekke prosessen innenfor de ulike stadiene i budsjettsyklusen og hvilke faste dokumenter som fremlegges.
2.2 Regjeringens utarbeidelse av forslag til statsbudsjett
2.2.1 Innledende merknader
Stortinget er bevilgende myndighet og vedtar statsbudsjettet, jf. Grunnloven § 75 bokstav d. Regjeringens oppgave er å legge frem forslag til statsbudsjett for Stortinget. Dette forslaget legges frem i begynnelsen av oktober og vedtas av Stortinget i løpet av desember. I punktene 2.2.2–2.2.5 gis en oversikt over regjeringens budsjettprosess, hvilke prinsipper den er basert på og hvilke dokumenter som legges frem for Stortinget i forbindelse med forslaget til statsbudsjett.
2.2.2 Rammebudsjetteringsprinsippet
Regjeringens og departementenes arbeid med forslaget til statsbudsjett er basert på det såkalte rammebudsjetterings- prinsippet. Dette innebærer at budsjettarbeidet skal skje innenfor utgifts- og inntektsrammer som regjeringen fastsetter for hvert departement tidlig i budsjettprosessen.
Rammebudsjetteringsprinsippet gir regjeringen kontroll med de samlede utgiftene og inntektene i forslaget til statsbudsjett.
Ved siden av budsjettrammene vedtar regjeringen også de politiske hovedprioriteringene budsjettet skal bygge på. Den enkelte statsråd har stor frihet til å fordele midler mellom kapitlene og postene innenfor de vedtatte rammene, men må følge regjeringens hovedprioriteringer når midlene fordeles. Rammebudsjetteringsprinsippet hindrer for øvrig ikke regjeringen i å gå inn i enkeltsaker og ta standpunkt til utformingen av budsjettforslaget på et detaljert nivå om den ønsker det.
Formålet med rammebudsjetteringen er etter dette å gi et hensiktsmessig grunnlag for å styre statens totale utgifter og inntekter, og legge grunnlag for effektiv politisk prioritering. Det er det enkelte departements ansvar å sørge for at de politisk prioriterte sakene gis plass innenfor de tildelte rammene, om nødvendig ved omdisponeringer.
2.2.3 Rollefordelingen i budsjettarbeidet
Hovedaktørene under forberedelsen av regjeringens forslag til neste års statsbudsjett er regjeringen selv, Finansdepartementet og fagdepartementene.
Regjeringen
Regjeringen har den overordnede styringen av arbeidet med statsbudsjettforslaget både når det gjelder innhold og prosess. Den fastsetter utgifts- og inntektsrammene for departementenes budsjettforslag, de politiske hovedprioriteringene som budsjettet skal bygge på, samt innretningen av den økonomiske politikken, herunder skatte- og avgiftsopplegget.
Finansdepartementet
Finansdepartementet koordinerer arbeidet med statsbudsjettet for regjeringen. Før regjeringens budsjettkonferanser i mars og august sender Finansdepartementet ut rundskriv med retningslinjer for det materialet fagdepartementene må forberede og tidsplan for arbeidet.
Finansdepartementet har ansvar for å forberede beslutningsgrunnlaget til regjeringens budsjettkonferanser, både når det gjelder den samlede økonomiske politikken, budsjettpolitikken og skatte- og avgiftsopplegget. Forslaget fra finansministeren må innrettes slik at fagdepartementenes samlede utgifter og inntekter, sammen med skatte- og avgiftsopplegget, harmonerer med den økonomiske politikken regjeringen ønsker å føre.
Finansdepartementet vurderer ulike sider av fagdepartementenes innspill i budsjettforberedelsene, bl.a.:
- den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av nye tiltak.
- hvorvidt forslagene medfører behov for økte bevilgninger i senere år.
- den alminnelige realismen i budsjetteringen, særlig når det gjelder regelstyrte ordninger.
- hvorvidt forslagene gir insentiver til effektiv bruk av ressurser både innenfor offentlig sektor og i samfunnet for øvrig, som for eksempel i arbeidsmarkedet.
Finansdepartementet vurderer hvorvidt forslagene er tilstrekkelig utredet, gir tilrådinger om fagdepartementenes budsjettforslag, og har også anledning til å komme med egne forslag til endringer, for eksempel til utgiftsreduksjoner eller inntektsøkninger.
Fagdepartementene
Fagdepartementenes hovedoppgave er å utarbeide budsjettforslag for sine områder innenfor de rammer og hovedprioriteringer som regjeringen har fastsatt, og i tråd med kravene til god utredning, jf. omtale av utredningsinstruksen i kap. 2.2.4.2.
2.2.4 Hovedfasene i budsjettforberedelsen
2.2.4.1 Regjeringens budsjettstrategikonferanse
Budsjettstrategikonferansen skal legge til rette for en strategisk og helhetlig diskusjon i regjeringen om hva som skal være profilen i det kommende budsjettet, hvordan dette skal oppnås og hvordan det skal arbeides med å skaffe budsjettmessig handlingsrom. Denne budsjettkonferansen holdes normalt i oktober/november, omtrent ett år før budsjettåret.
Finansdepartementet har ansvaret for å utarbeide et materiale til konferansen som grunnlag for en overordnet og strategisk diskusjon. Andre departementer vil involveres der det er naturlig.
Materialet til budsjettkonferansen tilpasses hva som er aktuelt i det enkelte år, men vil typisk dekke tema relatert til utviklingen i handlingsrommet i statsbudsjettet på mellomlang sikt og regjeringens arbeid for mer effektiv ressursbruk. Det kan også legges føringer for fagdepartementenes arbeid med innspill til marskonferansen for kommende budsjett, herunder for nye satsinger og innsparinger.
2.2.4.2 Regjeringens budsjettkonferanse i mars
Vanligvis holder regjeringen budsjettkonferanse om budsjettforslaget for neste år i første halvdel av mars, hvor budsjettrammene for hvert departement fastsettes. Til denne konferansen må fagdepartementene forberede konsekvensjustert budsjett, forslag til nye større satsinger, oversikt over mulige budsjettiltak og en foreløpig oversikt over flerårige konsekvenser for de tre påfølgende årene etter budsjettåret. Finansdepartementet gir retningslinjer for det materialet fagdepartementene skal forberede i et rundskriv som sendes ut i november/desember året før, i etterkant av budsjettstrategikonferansen.
Konsekvensjustert budsjett er en videreføring av ordninger som Stortinget allerede har vedtatt, og danner således basis for regjeringens budsjettforberedelse. Ved konsekvensjusteringen videreføres som utgangspunkt virksomhetenes driftsutgifter med uendret nivå. Engangsbevilgninger for inneværende år tas ut. Enkeltinvesteringer med særskilt finansiering, herunder prosjekter med kostnadsramme fastsatt av Stortinget, som er i gang eller som skal settes i verk i løpet av inneværende år, videreføres normalt i tråd med en realistisk fremdriftsplan. Når flere enkeltinvesteringer inngår i en større ramme, videreføres normalt rammen på uendret nivå.
For regelstyrte ordninger, for eksempel trygdeordninger, beregnes forventede utgifter og inntekter på basis av gjeldende regler og satser. Det kan her være behov for å ta hensyn til bl.a. demografiske endringer og vurderinger av den økonomiske utviklingen for å gi et best mulig anslag på utgiftene neste år.
Til marskonferansen skal fagdepartementene også fremme forslag om nye satsinger innenfor de føringer som er gitt av regjeringen, for eksempel i budsjettstrategikonferansen.
For å tilpasse statsbudsjettets utgiftsside og skape rom for nye prioriteringer, utarbeides det også ulike forslag om utgiftsreduksjoner eller inntektsøkninger (budsjettiltak) til budsjettkonferansen i mars.
Forslag til nye satsinger og innsparinger skal utredes i tråd med utredningsinstruksen, jf. omtale nedenfor.
For både konsekvensjustert budsjett, nye satsingsforslag og mulige budsjettiltak skal det utarbeides flerårige budsjettkonsekvenser for treårsperioden etter budsjettet. Dette er et hjelpemiddel for regjeringen for å se langtidsvirkningene av tiltakene og hvordan handlingsrommet i budsjettet påvirkes fremover.
På marskonferansen fastsetter regjeringen en utgifts- og inntektsramme for hvert departement, inkludert innarbeidete innsparinger, som de må legge til grunn i sitt arbeid med budsjettforslaget for neste år. Regjeringen tar på dette stadiet ikke endelig standpunkt til hvilke nye satsinger som skal fremmes i budsjettforslaget. Innenfor totalrammen for statsbudsjettets utgifter settes det imidlertid av et beløp som regjeringen fordeler i sin avsluttende konferanse om budsjettforslaget i august.
Budsjettmaterialet til marskonferansen er basert på prisnivået for inneværende år. Finansdepartementet justerer i ettertid de fastsatte budsjettrammene for forventet prisvekst for de ulike budsjettpostene.
Utredningsinstruksen
Alle forslag til statlige tiltak som forventes å gi virkninger for andre enn virksomheten selv, skal som hovedregel følge utredningsinstruksen. Dette vil blant annet være aktuelt for departementenes innspill av satsinger og budsjettiltak til regjeringens budsjettkonferanser.
Utredningsinstruksen gjelder for statlige tiltak, som for eksempel reformer, regelendringer og investeringer. Gjeldende regler er fastsatt ved kongelig resolusjon av 19. februar 2016. Finansdepartementet har ansvaret for å forvalte instruksen. Finansdepartementet har delegert ansvaret for å forvalte og veilede om instruksens bestemmelser til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Justis- og beredskapsdepartementet har imidlertid ansvar for å gi veiledning om bestemmelsene i den delen av instruksen som gjelder lover og forskrifter, og Utenriksdepartementet har ansvar for å gi veiledning om bestemmelsene om EØS- og Schengen-saker.
Formålet med instruksen er å legge et godt grunnlag for beslutninger om statlige tiltak gjennom å:
- identifisere alternative tiltak
- utrede og vurdere virkningene av aktuelle tiltak
- involvere dem som er berørt av tiltaket
- samordne berørte myndigheter.
DFØ har utarbeidet en veileder til instruksen, som gir råd og hjelp i utredningsarbeidet. Innholdet i veilederen er ikke bindende på samme måte som utredningsinstruksen er det, men fyller ut og forklarer innholdet i instruksen.
Utredningsinstruksen bør ses i sammenheng med Finansdepartementets rundskriv om samfunnsøkonomisk analyse (R-109). Rundskrivet fastsetter hvordan en samfunnsøkonomisk analyse skal gjennomføres, mens utredningsinstruksen definerer når en slik analyse er nødvendig. Finansdepartementet har i rundskriv R-109 gitt retningslinjer blant annet for behandling av kalkulasjonspriser, kalkulasjonsrente, skattekostnader og risiko i utredninger av statlige tiltak i henhold til utredningsinstruksen. DFØ har utarbeidet en veileder, som gir råd og hjelp til hvordan samfunnsøkonomiske analyser bør utarbeides i samsvar med nevnte rundskriv.
2.2.4.3 Fagdepartementenes arbeid med sine forslag
Når Finansdepartementet har prisomregnet utgifts- og inntektsrammene fra budsjettkonferansen i mars, sendes et rammebrev til hvert departement som redegjør for rammene og andre budsjettforutsetninger. I hovedbudsjettskrivet, som også sendes ut etter budsjettkonferansen i mars, gjøres det rede for hvilke prinsipper som skal ligge til grunn for fagdepartementenes videre arbeid med budsjettet. Frem mot regjeringens sluttbehandling i august arbeider fagdepartementene med sine budsjettforslag innenfor de rammene de er blitt tildelt og de retningslinjene som er fastsatt i hovedbudsjettskrivet.
Som beskrevet ovenfor, har fagdepartementene frihet til å prioritere innenfor den rammen de er blitt tildelt, men det gjelder visse begrensninger i fagdepartementenes disposisjonsadgang. De viktigste begrensningene er:
- Store og politisk viktige omdisponeringer som departementene foretar innenfor egne budsjettrammer, skal forelegges regjeringen.
- Det skal budsjetteres realistisk, jf. bevilgningsreglementet § 3 annet ledd.
- Det kan ikke omdisponeres fra regelstyrte og lovbundne bevilgninger dersom dette ikke blir kombinert med reelle og realistiske regelendringer.
- Investeringsprosjekter med anslått kostnadsramme over terskelverdiene kan som hovedregel ikke fremmes for Stortinget før det er gjennomført ekstern kvalitetssikring av styringsunderlag og kostnadsramme og regjeringen har tatt stilling til kostnadsrammen. Terskelverdien er 300 mill. kroner for digitaliseringsprosjekter og 1 mrd. kroner for øvrige prosjekter, jf. rundskriv R-108 Statens prosjektmodell gjeldende fra 1.7.2023 – Krav til utredning, planlegging og kvalitetssikring av store investeringsprosjekter i staten.
- Det kan som hovedregel ikke omprioriteres fra kommunesektorens rammetilskudd. Eventuelle forslag må tas opp med Kommunal- og distriktsdepartementet. Det er heller ikke anledning til å flytte midler fra rammetilskudd til øremerkede tilskudd uten at dette er godkjent av Finansdepartementet og Kommunal- og distriktsdepartementet.
- Departementene må aktivt følge opp regjeringens innsparingstiltak.
Både for nye tiltak som er tatt med innenfor budsjettrammen, satsingsforslag og budsjettiltak skal kravene i utredningsinstruksen følges opp, herunder hva som er tiltakets formål og varighet, behovet for tiltaket og forventet resultat, de positive og negative virkningene av tiltaket og målgruppe.
Ved siden av å fordele midlene innenfor sine budsjettrammer, skal fagdepartementene forberede forslag til «romertallsvedtak» (tekstvedtak). Dette er vedtak som Stortinget gjør i tilknytning til budsjettet utenom bevilgningsvedtak på kapittel og post. Eksempler på slike vedtak er ulike fullmakter til å overskride budsjettet eller pådra staten forpliktelser utover budsjettåret.
Fristen for å levere inn forslag til fordeling av utgiftsrammen og inntektsrammen på kapitler og poster og forslag til romertallsvedtak, det såkalte «rammefordelingsforslaget», er vanligvis i slutten av juli.
2.2.4.4 Regjeringens sluttbehandling i august
Vanligvis holder regjeringen sin avsluttende budsjettkonferanse i slutten av august. På denne konferansen fastsetter regjeringen innretningen av den samlede økonomiske politikken og det endelige forslaget til statsbudsjett for neste år, medregnet skatte- og avgiftsopplegget.
I forbindelse med konferansen innarbeider regjeringen konsekvensene av nye anslag for regelstyrte ordninger i budsjettforslaget. Videre behandles eventuelle store eller politisk viktige omprioriteringer som fagdepartementet har gjort innenfor sine rammer.
Regjeringen bestemmer seg også for hvilke nye satsingsområder som skal tas med i budsjettforslaget ved fordelingen av avsetningen til nye tiltak som ble fastsatt innenfor totalrammen i mars. Det kan også fastsettes nye budsjettiltak for å gi rom for ønskede prioriteringer utover det som ble besluttet i mars.
2.2.5 Regjeringens budsjettdokumenter
Regjeringen skal legge frem sitt forslag til statsbudsjett innen seks dager etter Stortingets åpning, jf. bevilgningsreglementet § 8 første ledd. Stortinget trer sammen hvert år på første hverdag i oktober, jf. Grunnloven § 68. I forbindelse med fremleggelsen i Stortinget holder finansministeren den såkalte finanstalen.
I tilknytning til budsjettforslaget legger regjeringen frem en rekke dokumenter for Stortinget. Alle stortingsproposisjoner som gjelder selve budsjettforslaget, er nummerert som Prop. 1 S. Samtidig legger regjeringen frem nasjonalbudsjettet i Meld. St. 1 som beskriver den økonomiske politikken. Regjeringens forslag til endringer i skatte- og avgiftslover, samt forslag til de årlige skatte-, avgifts- og tollvedtakene, legges frem i Prop. 1 LS. Nedenfor omtales de ulike dokumentene nærmere.
Prop. 1 S Gul bok og fagproposisjonene
Forslag til statsbudsjett legges frem i Prop. 1 S for vedkommende budsjettår (proposisjonen har fast nummerering). Forslaget består av et hoveddokument, populært kalt «Gul bok», og vedlegg i form av fagproposisjoner.
Gul bok, som legges frem av Finansdepartementet, inneholder det samlede, formelle budsjettforslaget for kommende budsjettår som Stortinget innbys til å vedta. Proposisjonen omtaler også hovedtrekkene i budsjettforslaget, og sammenhengen mellom dette og nasjonalbudsjettet.
Det gis videre en omtale av budsjettforslaget under hvert departement som er ytterligere inndelt i orienterende programområder og programkategorier4, jf. også omtale i punkt 5.3 om inndeling av budsjettet i kapitler og poster. Bevilgningsvedtakene gjøres på den enkelte budsjettpost, jf. bevilgningsreglementet § 5 første ledd.
I tillegg til bevilgningsforslagene inneholder Gul bok også forslag til såkalte «romertallsvedtak». Denne betegnelsen brukes om vedtak som gir andre typer fullmakter enn de som følger av selve bevilgningsvedtakene. Det kan gjelde f.eks. bestillings-, tilsagns- eller garantifullmakter, fullmakter til salg av fast eiendom eller bruk av merinntekter utover det som er hjemlet generelt. Slike forslag grupperes i budsjettproposisjonen under andre romertall enn bevilgningsvedtakene, derav betegnelsen.
Hvert departement utarbeider sin egen fagproposisjon. Disse proposisjonene gir en nærmere beskrivelse av og begrunnelse for budsjettforslagene. Fagproposisjonene inneholder også rapporter om oppnådde resultater tidligere år.
Siden fagproposisjonene formelt sett er vedlegg til Gul bok, har de ingen «kongeside» (hvor det står: «Vi HARALD, Norges Konge, stadfester: Stortinget blir bedt om å gjøre vedtak om statsbudsjettet for… i samsvar med et vedlagt forslag. …»). Fagproposisjonene inneholder likevel forslag til både bevilgninger og romertallsvedtak, identisk med forslagene til vedtak i Gul bok.
Gul bok passerer vanligvis statsråd i siste uke i september mens fagproposisjonene passerer noe tidligere. Proposisjonene legges imidlertid ikke frem for Stortinget før i begynnelsen av oktober.
Finansdepartementets årlige hovedbudsjettskriv, normalt R-4/20xx, jf. R-4/2023 av 21. mars 2023, gir nærmere retningslinjer for utforming av forslag til vedtak i Gul bok og i fagproposisjonene.
Prop. 1 S Tillegg x
Dersom det er behov for å foreslå endringer av forslagene i Gul bok før budsjettet er ferdig behandlet i Stortinget, må dette fremmes for Stortinget ved særskilt proposisjon, betegnet som Prop. 1 S, Tillegg x. Tilleggsproposisjonene fremmes av vedkommende fagdepartement.
Eventuelle tilleggsforslag må fremmes så tidlig at de foreligger når finanskomiteen utarbeider sin Innst. 2 S. Fristen for fremleggelse av tilleggsproposisjon er derfor satt til 10. november, jf. bevilgningsreglementet § 8 annet ledd. Innen denne fristen må også Finansdepartementet fremme forslag om hvilke endringer i budsjettforslagets saldering som tilleggsforslagene gjør nødvendige. Det samme gjelder for øvrig andre proposisjoner som er direkte relatert til budsjettforslaget, jf. retningslinjer gitt av Statsministerens kontor i publikasjonen «Regjeringens forhold til Stortinget» punkt 1.5.
I tilleggsproposisjonene må forslag til vedtak formuleres på bakgrunn av at det ennå ikke foreligger noe bevilgningsvedtak.
Det er ikke adgang til å fremme forslag om endringer i beløp eller romertallsvedtak i brev til vedkommende komite. I slike brev kan det bare gjøres oppmerksom på trykkfeil eller gis supplerende informasjon som det eventuelt blir bedt om fra komiteens side.
I valgår når det skjer regjeringsskifte er det vanlig at Finansdepartementet fremmer en tilleggsproposisjon med den nye regjeringens samlede forslag til endringer innen fristen 10. november.
Prop. 1 LS Skatter og avgifter
Stortinget fastsetter skatte-, avgifts- og tollbestemmelser ved plenarvedtak for ett kalenderår om gangen, jf. Grunnloven § 75 bokstav a. Forslag til slike ettårige bestemmelser fremmes for Stortinget sammen med forslaget til statsbudsjett. I tillegg fremmes normalt også forslag til endringer i lovverket. Alle skatte- og avgiftsforslagene legges samlet frem i Prop. 1 LS Skatter og avgifter (proposisjonen har fast nummerering). Proposisjonen fremmes av Finansdepartementet.
Meld. St. 1 Nasjonalbudsjettet
Meld. St. 1 Nasjonalbudsjettet (meldingen har fast nummerering) legges frem samtidig med Prop. 1 S. Meldingen fremmes av Finansdepartementet.
I nasjonalbudsjettet presenterer regjeringen den økonomiske politikken som det legges opp til for kommende år, og bakgrunnen for denne. Nasjonalbudsjettet redegjør for de budsjettpolitiske og pengepolitiske retningslinjene, og for andre økonomisk – politiske tiltak. Videre omtales og vurderes den økonomiske utviklingen, herunder utenriksøkonomien, produksjon og sysselsetting, priser og inntekter, investeringer og privat forbruk. Dessuten gjøres det rede for hvordan statens inntekter og utgifter på årsbasis inngår og virker inn på aktivitetsnivået i norsk økonomi. I nasjonalbudsjettet omtales også de finanspolitiske utfordringene på mellomlang og lang sikt.
2.3 Stortingets behandling av regjeringens forslag til statsbudsjett
2.3.1 Innledende merknader
Grunnloven § 75 inneholder flere viktige bestemmelser om Stortingets myndighet når det gjelder statens finanser. I paragrafen heter det bl.a.:
«Det tilkommer Stortinget
a. å gi og oppheve lover; å pålegge skatter, avgifter, toll og andre offentlige byrder, som dog ikke gjelder ut over 31. desember i det nærmest påfølgende år, med mindre de uttrykkelig fornyes av et nytt storting;
b. å åpne lån på rikets kreditt;
c. å føre oppsyn med rikets pengevesen;
d. å bevilge de pengesummer som er nødvendige for å dekke statens utgifter;»
Stortingets forretningsorden inneholder diverse bestemmelser om hvordan arbeidet med statsbudsjettet skal organiseres i Stortinget, jf. særlig § 43. Også bevilgningsreglementet inneholder bestemmelser om Stortingets behandling av statsbudsjettet.
I punktene 2.3.2–2.3.4 gis en oversikt over Stortingets budsjettprosess, hvilke prinsipper den er basert på og hvilke faste dokumenter som utarbeides i løpet av prosessen.
2.3.2 Rammebudsjetteringsprinsippet
Budsjettbehandlingen i Stortinget er også basert på et ramme- budsjetteringsprinsipp. Dette innebærer at Stortinget i sin innledende behandling av forslaget til statsbudsjett, fastsetter bindende rammer som den etterfølgende budsjettbehandlingen baseres på. For tiden er det 20 netto utgiftsrammer (utgifter fratrukket inntekter) og 2 inntektsrammer. Rammeområdene svarer i stor utstrekning til statsbudsjettets inndeling i programområder/departementsområder.
2.3.3 Rollefordelingen i budsjettarbeidet
Hovedaktørene i Stortingets behandling av forslaget til statsbudsjett for neste år er Stortinget i plenum, finanskomiteen og fagkomiteene. Hovedoppgavene deres er:
- Stortinget i plenum:
- fastsetter de utgifts- og inntektsrammene som budsjettarbeidet i Stortinget skal baseres på.
- treffer bevilgningsvedtak og andre vedtak i tilknytning til budsjettet.
- Finanskomiteen utarbeider forslag til utgifts- og inntektsrammer.
- Fagkomiteene utarbeider forslag til bevilgningsvedtak for kapitler og poster innenfor de utgiftsrammer de har ansvar for.
2.3.4 Hovedfasene i Stortingets budsjettbehandling
2.3.4.1 Arbeidet i finanskomiteen
Finanskomiteen samordner Stortingets arbeid med statsbudsjettet. Komiteen har også ansvar for egne rammeområder på linje med de andre fagkomiteene.
Som nevnt ovenfor, deles statsbudsjettet for tiden inn i 20 netto utgiftsrammer og 2 inntektsrammer. Det er finanskomiteen som fremmer forslag til fastsettelse av disse rammene. Dette skjer i Innst. 2 S (innstillingen har fast nummerering). Innstillingen må avgis innen 20. november, jf. Stortingets forretningsorden § 43tredje ledd. Den inneholder de ulike partifraksjonenes (hver for seg eller i fellesskap) forslag til rammevedtak for alle de ulike rammeområdene. Innst. 2 S omhandler også nasjonalbudsjettet.
Finanskomiteen avgir også Innst. 3 S (innstillingen har fast nummerering). Denne innstillingen inneholder forslag til skatte-, avgifts- og tollvedtak. Videre avgir finanskomiteen Innst. 4 L om nødvendige endringer av lovverket for å gjennomføre skatte-, avgifts- og tollvedtakene (innstillingen har fast nummerering).
Det er dermed finanskomiteen som er hovedaktør i budsjettarbeidet den første tiden etter at regjeringen har fremmet budsjettforslaget. På linje med de andre fagkomiteene har finanskomiteen ansvar for egne rammeområder, samt enkelte andre saker som holdes utenfor rammesystemet. Forslag til vedtak i disse sakene avgis i Innst. 5 S. Denne innstillingen inneholder blant annet bevilgningene til finansadministrasjon (Finansdepartementet og underliggende virksomheter som for eksempel skatteetaten, Statistisk sentralbyrå mv.), bevilgninger på statsbudsjettets 90-poster, dvs. ulike låneordninger og fondsavsetninger, garantiordninger under Finansdepartementet, finansiering av folketrygden og overføringer til og fra Statens pensjonsfond utland.
2.3.4.2 Finansdebatten og fastsettelse av utgifts- og inntektsrammer
Stortinget skal behandle Innst. 2 S innen en uke etter at den er avgitt, jf. Stortingets forretningsorden §43 fjerde ledd. Dette skjer i forbindelse med den såkalte finansdebatten. Etter debatten voteres det over innstillingens forslag til vedtak. Ved behandlingen av Innst. 2 S voteres det over alle rammeområdene samlet, jf. Stortingets forretningsorden § 43 tredje ledd. Det er ikke anledning til å votere over enkeltdeler av forslagene. Rammevedtakene er bindende for den videre behandlingen av budsjettet i fagkomiteene. Dette innebærer at budsjettbalansen er avklart før fagkomiteene arbeider videre med detaljene i statsbudsjettet.
2.3.4.3 Arbeidet i fagkomiteene
Fagkomiteene arbeider de påfølgende ukene med budsjettforslagene på kapittel- og postnivå innenfor sine respektive rammeområder. De avgir innstilling etter et fastsatt tidsskjema for budsjettfremdriften, jf. Stortingets forretningsorden § 43 femte ledd. Disse innstillingene betegnes Innst. x S med et fast nummer som hver komite bruker fra år til år.
Fagkomiteene kan bare foreta omprioriteringer innenfor de vedtatte nettorammene. Dette betyr at økte utgifter må motsvares av reduserte utgifter til andre formål innenfor samme rammeområde. Alternativt kan komiteene skaffe plass til økte utgifter ved å øke inntektene.
I budsjettinnstillingene behandles også de foreslåtte fullmaktene utformet som såkalte romertallsvedtak.
I forbindelse med budsjettarbeidet i fagkomiteene har komiteene anledning til å stille spørsmål til departementene og de avholder høringer for å innhente synspunkter fra interesseorganisasjoner og berørte parter.
2.3.4.4 Stortingets plenumsbehandling av innstillingene fra fagkomiteene
Fagkomiteenes budsjettinnstillinger skal behandles av Stortinget senest 15. desember, jf. Stortingets forretningsorden § 43 sjette ledd. Finanskomiteens innstilling (Innst. 5 S) er den siste som behandles.
De budsjettvedtakene Stortinget gjør ved behandlingen av disse innstillingene, er endelige. Det må for øvrig voteres over et samlet forslag til fordeling av hver enkelt ramme på kapitler og poster, jf. Stortingets forretningsorden § 43 femte ledd.
Stortinget foretar ikke noen avsluttende votering over en samlet oppstilling av statsbudsjettet. De ulike vedtakene som gjøres i tilknytning til statsbudsjettet, samles imidlertid i en publikasjon under betegnelsen Statsbudsjettet for 20xx med undertittel Saldert budsjett vedtatt i Stortinget høsten før budsjettåret 20xx. Dette dokumentet har blått omslag og betegnes ofte «Blå bok». Blå bok inneholder alle utgifts- og inntektsvedtak, skatte-, avgifts- og tollvedtak, romertallsvedtak, samt Svalbardbudsjettet.
2.4 Gjennomføring av vedtatt budsjett
2.4.1 Innledende merknader
Stortingets bevilgningsvedtak gir forvaltningen fullmakt til og pålegg om å bruke bevilgningene til de forutsatte formålene. Bevilgningsreglementet § 10 gir visse bestemmelser om disponeringen av gitte bevilgninger. Bestemmelsene er kommentert i punkt 7.2, og det vises dit.
Det enkelte fagdepartement har ansvar for å fordele midler til sine underliggende virksomheter. Gjennom tildelingsbrev stiller departementene midler til disposisjon for virksomhetene samtidig som det legges føringer på bl.a. hvilke formål pengene kan gå til og hvilke resultater som forventes oppnådd. Forutsetningene og resultatkravene som stilles, skal være i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger. Virksomhetene har normalt stor frihet til å styre egne budsjetter og prioritere aktiviteter innenfor de rammer som er fastsatt av Stortinget og overordnet departement.
Departementene forvalter også budsjettmidler til egen drift, investeringer eller tilskuddsordninger som administreres av departementene selv.
I løpet av budsjettåret kan det bli behov for å endre gitte bevilgninger. Bevilgningsreglementet § 11 inneholder bestemmelser om dette. Det kreves nytt bevilgningsvedtak av Stortinget for å endre gitte bevilgninger. Kongen og Finansdepartementet har imidlertid visse begrensede fullmakter til å samtykke i at det brukes statsmidler utover gitte bevilgninger. De generelle vilkårene for å foreslå budsjettendringer og de særlige vilkårene for å samtykke i bruk av statsmidler utover gitte bevilgninger, er kommentert i punkt 7.3, og det vises dit.
Bevilgningsreglementet hindrer ikke at det kan fremmes proposisjon om tilleggsbevilgning når som helst i budsjettåret når de generelle vilkårene for budsjettendringer er til stede. Det e r imidlertid hensiktsmessig å samle de fleste forslagene om budsjettendringer til to hovedrunder i året – en om våren og en om høsten. I det følgende gis det en oversikt over prosedyrene for fremleggelse og behandling av proposisjoner om tilleggsbevilgninger i løpet av budsjettåret.
2.4.2 Budsjettendringer i løpet av året – enkeltsaker
Stortingsproposisjoner om bevilgningsendringer fremmes av vedkommende fagdepartement. Spørsmålet om å legge frem proposisjon må i alle tilfeller først forelegges Finansdepartementet.
Som hovedregel skal også alle saker om fremleggelse av proposisjoner om budsjettendringer behandles i regjeringen, jf. retningslinjer fra Statsministerens kontor «Om r-konferanser», punkt 2.6 (utgave fra januar 2022).
I Stortinget forberedes proposisjoner om bevilgningsendringer av den fagkomiteen som har ansvaret for vedkommende budsjettkapitler. Behandlingen ender opp med en innstilling til Stortinget (Innst. x S ), med forslag til vedtak. Stortinget behandler og voterer deretter over forslagene i innstillingen.
Det er ønskelig at det ikke fremmes for mange budsjettsaker utenom de faste budsjettrundene, siden dette gjør det vanskeligere å foreta en samlet prioritering av endringene.
2.4.3 Budsjettendringer i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett
I løpet av våren i budsjettåret foretar regjeringen en samlet vurdering av både budsjettet og den økonomiske politikken.
På bakgrunn av disse vurderingene legger regjeringen frem Meld. St. 2 om revidert nasjonalbudsjett (meldingen har fast nummerering) og en samleproposisjon om omprioriteringer og tilleggsbevilgninger på statsbudsjettet. Etter Stortingets forretningsorden § 43 sjuendeledd skal samleproposisjonen fremmes senest 15. mai. Samleproposisjonen inneholder en oversikt over alle bevilgningsendringer som er vedtatt tidligere i budsjettåret og regjeringens forslag til nye tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet. Proposisjonen kan inneholde forslag om relativt store endringer av budsjettet. Den forberedes derfor gjennom en omfattende behandling i fagdepartementene, Finansdepartementet og regjeringen.
Stortingsmeldingen om revidert nasjonalbudsjett og samleproposisjonen om tilleggsbevilgningene behandles av finanskomiteen som avgir en samlet Innst. x S til Stortinget om stortingsmeldingen og samleproposisjonen. Etter Stortingets forretningsorden § 43 sjuende ledd skal innstillingen avgis senest annen fredag i juni. Stortinget behandler innstillingen og vedtar budsjettendringer i plenum på siste møte før sommerferien.
Behandlingen av tilleggsbevilgningene er ikke basert på et rammesystem og krav om samlet votering over forslagene slik som ved behandlingen av neste års budsjett om høsten. For en mindretallsregjering betyr dette at regjeringen kan søke flertall i Stortinget fra sak til sak.
2.4.4 Budsjettendringer om høsten og nysalderingen
Om høsten foretar regjeringen en siste samlet behandling av årets budsjett i forbindelse med den såkalte nysalderingen. Formålet med denne runden er å legge grunnlaget for forslag om de siste bevilgningsendringene i budsjettåret, for eksempel som følge av nye anslag for regelstyrte utgiftsordninger og skatte- og avgiftsinntektene. Dessuten avstemmes årets budsjett (ny saldering).
Etter behandlingen i regjeringen, legger de fleste departementene frem egne proposisjoner om bevilgningsendringer. Disse omtales ofte som omgrupperingsproposisjoner og fremmes normalt midt i november. Mange av forslagene gjelder endringer av overslagsbevilgninger og omdisponeringer mellom ulike bevilgninger.
En til to uker etter at fagdepartementene har fremmet sine proposisjoner om bevilgningsendringer, legger Finansdepartementet frem proposisjon om ny saldering av budsjettet.
Etter bevilgningsreglementet § 11 første ledd skal endringene i løpet av budsjettåret oppsummeres i denne proposisjonen. Proposisjonen inneholder også endringer i anslagene for skatter og avgifter. På grunnlag av oppsummeringen og anslagsendringene, fremmes forslag om ny saldering av budsjettet. Salderingen består normalt i å justere følgende bevilgninger i budsjettet:
- Kap. 2309 som inneholder bl.a. en avsetning til dekning av tilleggsbevilgninger og overskridelser
- Kap. 5800 som gjelder overføring fra Statens pensjonsfond utland til dekning av det antatte oljekorrigerte budsjettunderskuddet
- Kap. 5999 som gjelder statens låneopptak
I Stortinget behandles fagdepartementenes proposisjoner av de respektive fagkomiteene som legger frem sine innstillinger til Stortinget (Innst. x S) i begynnelsen av desember. Stortinget behandler og voterer over innstillingene i første halvdel av desember.
Finansdepartementets proposisjon om ny saldering av budsjettet behandles av finanskomiteen, som i midten av desember avgir innstilling (Innst. x S). Innstillingen behandles av Stortinget i plenum på siste møte før juleferien.
2.5 Statsregnskapet
Grunnloven § 75 bokstav k forutsetter at det for hvert budsjettår skal utarbeides og offentliggjøres et statsregnskap. Bevilgningsreglementet§ 13 inneholder nærmere regler om statsregnskapet. Etter annet og tredje ledd i denne paragrafen skal statsregnskapet inneholde et bevilgningsregnskap og et kapitalregnskap. Bevilgningsregnskapet skal under hver post i budsjettet vise regnskapsførte utgifter og inntekter, overført beløp fra forrige år, total bevilgning i budsjettåret (inklusive eventuelle økninger eller reduksjoner i løpet av budsjettåret) og overført beløp til neste år. Under de enkelte kapitler og poster vil bevilgningsregnskapet vise merutgifter og mindreutgifter, samt merinntekter og mindreinntekter. Kapitalregnskapet gir oversikt over statens og trygdenes eiendeler og forpliktelser (gjeld) og viser sammenhengen med bevilgningsregnskapet. Det vises for øvrig til kapittel 8.
Finansdepartementet sender årlig ut et rundskriv om årsavslutning og frister for innrapportering. Departementene skal, normalt innen midten av februar, bekrefte sin del av bevilgningsregnskapet og rapportere eiendeler og forpliktelser for sine virksomheter til kapitalregnskapet. Statsregnskapet forvaltes av Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), som mottar og sammenstiller virksomhetenes rapportering i forbindelse med årsavslutningen.
Etter bevilgningsreglementet § 13 femte ledd skal det hvert år legges frem en stortingsmelding om statsregnskapet så snart regnskapet foreligger. Finansdepartementet fremmer normalt denne meldingen i slutten av april året etter regnskapsåret. Meldingen har fast nummerering, Meld. St. 3.
I Stortinget blir meldingen behandlet av finanskomiteen. Komiteen legger frem innstilling til Stortinget (Innst. x S) om meldingen i første halvdel av juni, og innstillingen behandles av Stortinget i plenum før sommerferien.
2.6 Riksrevisjonens kontroll
2.6.1 Innledende merknader
Riksrevisjonen er Stortingets revisjons- og kontrollorgan, og har en uavhengig stilling i forhold til forvaltningen. Riksrevisjonens overordnede oppgave er å føre kontroll med at statens midler brukes og forvaltes i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger og på en økonomisk forsvarlig måte.
Grunnloven § 75 bokstav k lyder:
«Det tilkommer Stortinget…
å utnevne fem revisorer som årlig skal gjennomse statens regnskaper og bekjentgjøre ekstrakter av dem ved trykken; regnskapene skal tilstilles disse revisorer innen seks måneder etter utgangen av det år som Stortingets bevilgninger er gitt for; samt å treffe bestemmelser angående ordningen av desisjonsmyndigheten overfor statens regnskapsbetjenter;»
Nærmere bestemmelser om Riksrevisjonens oppgaver og organisering er gitt i lov og instruks om Riksrevisjonen av 7. mai 2004. Riksrevisjonens revisjonsaktiviteter omfatter regnskapsrevisjon, forvaltningsrevisjon og selskapskontroll, jf. nærmere omtale nedenfor i punktene 2.6.2–2.6.4.
2.6.2 Regnskapsrevisjon
Riksrevisjonen skal ved revisjonen av statens regnskaper kontrollere at disse gir et korrekt bilde av den økonomiske virksomhet, herunder: a) bekrefte at regnskapene ikke inneholder vesentlige feil og mangler (finansiell revisjon og revisjon av statsregnskapet), og b) kontrollere om de disposisjoner som ligger til grunn for regnskapet er i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger og gjeldende regelverk, og om disposisjonene er akseptable ut fra normer og standarder for statlig økonomiforvaltning (etterlevelsesrevisjon), jf. Instruks om Riksrevisjonens virksomhet § 3.
Riksrevisjonens revisjon av statsregnskapet er basert på flere kilder. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring oversender elektronisk utskrift av statsregnskapet med endelige bevilgningstall og overføringer til Riksrevisjonen etter sammenstilling og kvalitetssikring. Regnskapsdataene baserer seg på virksomhetenes regnskapsrapporter pr. 31. desember samt eventuelle korreksjoner foretatt på grunnlag av anmodning om ompostering. Det enkelte departement skal med kopi til Riksrevisjonen bekrefte innrapporteringen overfor Direktoratet for forvaltning og økonomistyring for sitt ansvarsområde. I tilknytning til bevilgningsregnskapet skal departementene gi Riksrevisjonen forklaringer om ikke uvesentlige avvik mellom bevilgningstall og regnskapstall, jf. bevilgningsreglementet § 13 sjette ledd.
I årlig rundskriv om statsregnskapet – årsavslutning og frister for innrapportering gir Finansdepartementet nærmere bestemmelser om oversendelse av regnskapsmateriell til Riksrevisjonen med frister og i hvilken form materiellet skal leveres.
Virksomhetene skal oversende årsregnskap til departementet med kopi til Riksrevisjonen så snart det er avlagt og innen 15. mars, jf. bestemmelser om økonomistyring i staten, punkt 3.4.1. Videre sender hvert departement den enkelte virksomhets årsrapport til Riksrevisjonen så snart den er utarbeidet.
Resultatet av finansiell revisjon rapporteres årlig i form av en revisjonsberetning med konklusjon om årsregnskapet til hver virksomhet. De viktigste funnene om Riksrevisjonens årlige revisjon og kontroll for budsjettåret rapporteres i tillegg til Stortinget gjennom Dokument 1 Riksrevisjonens årlige rapport om revisjon – fra statsbudsjett til statsregnskap. Dette er den årlige rapporten fra Riksrevisjonen til Stortinget med ekstrakt av statsregnskapet og regnskapet for administrasjonen av Svalbard, beretning om revisjonen av disse regnskapene, og resultatet av revisjonen av departementene og underliggende statlige virksomheter. I Dokument 1 gir også Riksrevisjonen en uttalelse med konklusjon om statsregnskapet er riktig avlagt og presentert. I Dokument 1 inngår også etterlevelsesrevisjoner som omhandler temaet for Dokument 1. Dokument 1 blir lagt frem for Stortinget om høsten etter regnskapsåret.
2.6.3 Forvaltningsrevisjon
I sin forvaltningsrevisjon gjennomfører Riksrevisjonen større, systematiske undersøkelser der målet er å vise hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjennomfører det Stortinget har bestemt, og hvilke virkninger offentlige tiltak har hatt. I undersøkelsene av hvordan forvaltningen løser sine oppgaver kan Riksrevisjonen blant annet se på økonomi, måloppnåelse, effektivitet og produktivitet, jf. Instruks om Riksrevisjonens virksomhet § 9.
Forvaltningsrevisjonen begrenses til å omfatte saker av prinsipiell, økonomisk eller stor samfunnsmessig betydning. Det er Riksrevisjonen som avgjør hvilke virksomheter og eventuelt hvilke deler av en virksomhet som skal omfattes av en forvaltningsrevisjon. Stortinget kan også be Riksrevisjonen foreta forvaltningsrevisjon i tilknytning til bestemte saker.
Gjennomførte forvaltningsrevisjoner rapporteres til Stortinget i den såkalte Dokument 3-serien. Dokumentene legges frem for Stortinget etter hvert som de enkelte revisjonene er ferdige. Riksrevisjonens oppfølging av forvaltningsrevisjoner som tidligere er behandlet av Stortinget, rapporteres til Stortinget i et eget dokument, Dokument 3:1.
Forvaltningsrevisjoner som omhandler temaet for Dokument 1 kan rapporteres til Stortinget i Dokument 1 Riksrevisjonens årlige rapport om revisjon – fra statsbudsjett til statsregnskap.
2.6.4 Selskapskontroll
Selskapskontrollen omfatter statsaksjeselskaper, statsforetak, særlovselskaper og enkelte andre selvstendige rettssubjekter som staten eier fullt ut. I tillegg omfatter kontrollen selskaper hvor staten eier så mange aksjer at den representerer 50 prosent av stemmene eller mer, eller hvor staten på grunn av aksjeeie eller ved statlig kontroll av selskapsinteresser mv. har dominerende innflytelse. Formålet med selskapskontrollen er å vurdere hvorvidt den ansvarlige statsråden har utøvet sin oppgave som forvalter av statens interesser i selskapene i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger, jf. Instruks om Riksrevisjonens virksomhet § 5.
Resultatene av selskapskontrollen rapporteres til Stortinget i et eget dokument, Dokument 3:2.
2.6.5 Stortingets behandling av Riksrevisjonens dokumenter
I Stortinget er det kontroll- og konstitusjonskomiteen som behandler alle saker fra Riksrevisjonen. For hvert dokument utarbeider komiteen en Innst. x S som deretter behandles av Stortinget.
Stortingets behandling av komiteens innstillinger om Riksrevisjonens dokumenter kan resultere i kritikk av forvaltningens virksomhet eller vedtak om forvaltningens videre oppfølging av en sak.
2.7 Oversikt over budsjettsyklusen
Fra arbeidet med statsbudsjettet blir påbegynt i departementene og til Riksrevisjonens gjennomgang av statsregnskapet behandles i Stortinget, går det ca. 3 1/2 år. Nedenfor er det gitt en skjematisk oversikt over budsjettsyklusen slik den er fremstilt i punktene 2.2–2.6 foran.
Utarbeidelse av regjeringens budsjettforslag til Stortinget | Tidspunkt for behandling (t = budsjettåret) |
---|---|
Regjeringen avholder sin budsjettstrategikonferanse om hva som skal være profilen i det kommende budsjettet, hvordan dette skal oppnås og hvordan det skal arbeides med å skaffe budsjettmessig handlingsrom. | Oktober/november (t-2) |
Rundskriv fra Finansdepartementet til departementene med retningslinjer for utarbeidelsen av materiale til regjeringens mars-konferanse om budsjettet. | Desember (t-2) |
Regjeringen avholder sin budsjettkonferanse der det fastsettes utgifts- og inntektsrammer og gjøres avsetning til nye tiltak for det videre budsjettarbeidet. | Mars (t-1) |
Fagdepartementene utarbeider sine detaljerte budsjettforslag innenfor rammene. Finansdepartementet gjennomgår forslagene og forbereder regjeringens avsluttende budsjettkonferanse. | Perioden fra annen halvdel av mars til slutten av august (t-1) |
Regjeringen avholder sin avsluttende budsjettkonferanse, bl.a. med fordeling av avsetningen til nye tiltak. | Slutten av august (t-1) |
Arbeidet med Prop. 1 S og Meld. St. 1 sluttføres. | September (t-1) |
Prop. 1 S og Meld. St. 1 legges frem for Stortinget. | Begynnelsen av oktober (innen seks dager etter Stortingets åpning) (t-1) |
Prop. 1 S Tillegg 1 | Eventuelt tillegg til forslag til statsbudsjett fremmes innen 10. november (t-1) |
Behandlingen i Stortinget av budsjettet for neste år | Tidspunkt for behandling (t = budsjettåret) |
---|---|
Finanskomiteen avgir innstilling om rammer for den videre behandlingen. | Innen 20. november (t-1) |
Stortinget vedtar rammene. | Innen 27. november (t1) |
Fagkomiteenes innstillinger behandles og det fattes endelige budsjettvedtak. | Innen 15. desember (t1) |
Tilleggsproposisjoner for første halvår og revidert nasjonalbudsjett | Tidspunkt for behandling (t = budsjettåret) |
---|---|
Samleproposisjon og revidert nasjonalbudsjett legges frem for Stortinget. | Innen 15. mai (t) |
Budsjettendringer vedtas av Stortinget. | Innen utgangen av vårsesjonen (t) |
Nysaldering og tilleggsproposisjoner for annet halvår | Tidspunkt for behandling (t = budsjettåret) |
---|---|
Departementene legger frem omgrupperingsproposisjoner. | Første halvdel av november (t) |
Nysalderingsproposisjonen legges frem. | Slutten av november (t) |
Budsjettendringer og nysaldert budsjett vedtas. | Innen ca. 20. desember (t) |
Statsregnskapet | Tidspunkt for behandling (t = budsjettåret) |
---|---|
Departementene avgir forklaringer til Riksrevisjonen. | Februar (t+1) |
Stortingsmelding om statsregnskapet legges frem. | Slutten av april (t+1) |
Meldingen behandles av Stortinget. | Innen utgangen av sesjonen (t+1) |
Riksrevisjonens kontroll av statsregnskapet | Tidspunkt for behandling (t = budsjettåret) |
---|---|
Dok. 1 legges frem. | Oktober/november (t+1) |
Dok. 1 behandles av Stortinget. | Normalt første halvdel av vårsesjonen (t+2) |