6 Ikrafttredelse. Økonomiske og administrative konsekvenser
Ny § 2-17 i folketrygdloven foreslås å tre i kraft fra den tid Kongen bestemmer, for å gi tid til å fastsette forskrift etter paragrafens femte ledd.
Bestemmelsene i § 2-17 andre ledd om bortfall av pensjonsopptjening innebærer en innstramming og foreslås derfor gitt virkning bare for tidsrom etter ikrafttredelsen. Det samme gjelder § 2-17 fjerde ledd om at dekningen av helsetjenester skal gjøres subsidiær i forhold til dekning fra andre ordninger eller av egne midler. Det foreslås derfor at disse bestemmelsene bare gis virkning for tiden etter at endringsloven har trådt i kraft. Det vises ellers til merknadene til forslaget til endringslov avsnitt II.
Den nye lovbestemmelsen svarer i hovedsak til gjeldende rett og antas derfor ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser av budsjettmessig betydning når det gjelder stønadsutgifter. Det vil imidlertid på lengre sikt oppstå innsparinger på grunn av forslaget om bortfall av pensjonsopptjening for personer som utvises. Videre skjer en innstramming ved at retten til dekning av utgifter til helsetjenester for innsatte som ikke er medlemmer i folketrygden gjøres subsidiær i forhold til dekning av egne midler eller fra andre ordninger. På begge punkter savnes grunnlag for anslag.
Når det gjelder administrative konsekvenser, framhever Arbeids- og velferdsdirektoratet i sin uttalelse at forslaget om bortfall av retten til pensjonsopptjening for personer som utvises innebærer nye begrensninger med hensyn til hvilke tidsrom som gir rett til pensjon. Det oppstår nye behov for registrering av opplysninger i etaten og for datautveksling med utlendingsmyndighetene om utvisningsvedtak. Dette vil kreve en viss ressursbruk til systemutvikling mv., uten at dette blir konkretisert. Arbeidsdepartementet antar at disse utgiftene vil kunne dekkes innenfor etatens gjeldende driftsbudsjett.