2 Bakgrunn
2.1 Regjeringens beslutning om å innføre obligatorisk båtførerbevis og sanksjonsordninger
Regjeringen besluttet den 28. oktober 2008 å stille krav til båtførerbevis for førere av fritidsbåter som enten har en lengde på mer enn 8 meter eller en motorytelse på mer enn 25 HK. Det stilles ikke krav til båtførerbevis for personer født før 1. januar 1980, men de som ønsker det, kan ta båtførerprøven og få utstedt båtførerbevis. Personer født etter 1. januar 1980 skal ha bestått båtførerprøven og inneha båtførerbevis når ordningen trer i kraft 1. mai 2010. Det skal også etableres et båtførerregister over personer som har bestått båtførerprøven og fått utstedt båtførerbevis.
Samtidig besluttet regjeringen at det skulle utarbeides forslag til lov- og forskriftsendring om innføring av inndragning av båtførerbevis (kjøreforbud for personer som ikke har båtførerbevis). Regjeringen tok sikte på at det juridiske grunnlaget for denne sanksjonsordningen skulle være på plass innen båtsesongen 2010 starter og at det skulle nedsettes en arbeidsgruppe ledet av Nærings- og handelsdepartementet.
2.2 Arbeidsgruppens mandat
En arbeidsgruppe ble nedsatt i januar 2009 og fikk som mandat å utarbeide forslag til lov- og forskriftsendring om innføring av inndragning av båtførerbevis (kjøreforbud for personer som ikke har båtførerbevis). Inndragning av sertifikater for førere av yrkesfartøy falt utenfor arbeidsgruppens mandat, som slo fast:
«Det bør etableres en ordning hvor inndragning/kjøreforbud ilegges ved grove overtredelser av regelverket til sjøs som gjelder for fritidsbåter. Overtredelser som kan gi grunnlag for inndragning/kjøreforbud bør i første rekke være vesentlige brudd på bestemmelsene i fritids- og småbåtloven § 33 om alkoholpåvirkning og tilsvarende bestemmelser i sjøloven kapittel 6A for fritids- og småbåter over 15 meter. Likeledes bør vesentlige brudd på bestemmelser om hastighet kunne medføre inndragning/kjøreforbud. I tillegg bør arbeidsgruppen vurdere om grov uaktsom navigering, brudd på plikten til å yte hjelp til personer i havsnød og eventuelle andre grove overtredelser, bør kunne sanksjoneres på samme måte. Kjøreforbud for føring av fritidsbåt av personer under 16 år skal vurderes ved overtredelse av forskrift om obligatorisk båtførerbevis. Arbeidsgruppen skal også vurdere om overtredelser i utlandet som ville medført inndragning/kjøreforbud i Norge, skal sanksjoneres.
Det skal vurderes over hvor lang tid inndragning/kjøreforbud skal gjelde og om det bør innføres et system med prikkbelastning, etter mønster fra vegtrafikken. Arbeidsgruppen skal vurdere om det skal stilles krav til bestått båtførerprøve før vedkommende fører som har fått inndratt båtførerbevis eller er ilagt kjøreforbud, kan føre fritidsbåt igjen.
Inndragning/kjøreforbud må ses i sammenheng med sanksjonssystemet for øvrig, ikke minst forskrift 15. juni 2001 om forenklet forelegg i småbåtsaker.
Arbeidsgruppen kan også vurdere andre spørsmål knyttet til inndragning/kjøreforbud.
Arbeidsgruppen bør innhente synspunkter fra berørte båtorganisasjoner underveis i prosessen.
Utkast til lov- og forskriftsendringer med en vurdering av konsekvenser, forelegges Nærings- og handelsdepartementet innen 15. juni 2009.»
Arbeidsgruppen bestod av:
Seniorrådgiver Terje Hernes Pettersen (Nærings- og handelsdepartementet), leder
Fagdirektør Sylvia Peters (Justisdepartementet)
Politimester Sveinung Stangeland (Politidirektoratet)
Havne- og farvannssjef Harald Andreassen (Kystverket)
Underdirektør John Aicher (Sjøfartsdirektoratet)
I tillegg var Fiskeri- og kystdepartementet representert på oppstartsmøtene ved seniorrådgiver Anita Christoffersen, som også har vært løpende orientert om arbeidsgruppens arbeid.
Arbeidsgruppen hadde til sammen 7 møter. I tillegg ble samtlige organisasjoner som er representert i Sakkyndig råd for fritidsbåter invitert til et informasjonsmøte den 6. mai 2009 hvor arbeidsgruppens foreløpige forslag ble lagt frem. Innspillene som ble gitt på møtet ble tatt hensyn til i arbeidsgruppens rapport som ble avgitt i juni 2009.
2.3 Høringen
Nærings- og handelsdepartementet sendte arbeidsgruppens rapport med vedlagt lov- og forskriftsutkast på høring den 1. juli 2009. Høringsfristen utløp den 1. oktober 2009. Høringsbrevet med vedlegg ble sendt til følgende instanser:
Finansdepartementet
Fiskeri- og kystdepartementet
Justis- og politidepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Miljøverndepartementet
Samferdselsdepartementet
Høyesterett
Agder lagmannsrett
Borgarting lagmannsrett
Frostating lagmannsrett
Hålogaland lagmannsrett
Oslo tingrett
Datatilsynet
Direktoratet for arbeidstilsynet
Direktoratet for naturforvaltning
Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap
Domstolsadministrasjonen
Fiskeridirektoratet
Kystverket
Kystvakten
Nordisk institutt for sjørett
Opplæringskontoret for maritime fag
Politidirektoratet
Riksadvokaten
Sivilombudsmannen
Sjøfartsdirektoratet
Statens havarikommisjon for transport
Sysselmannen på Svalbard
Vegdirektoratet
Advokatforeningen
Det Norske Maskinistforbund
Dommerforeningen
Finansnæringens hovedorganisasjon
Fiskebåtredernes Forbund
Fraktefartøyenes Rederiforening/Fraktefartøyenes Arbeidsgiverforening
Gjensidige forsikring
Hurtigbåtenes Rederiforening
If Skadeforsikring
Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF)
Maritimt Opplæringskontor Sør/Vest Norge
Norges Båtbransjeforbund (NORBOAT)
Norges Fiskarlag
Norges Naturvernforbund
Norges Rederiforbund
Norges Seilforbund
Norges Speiderforbund
Norske båtskoler
Norsk Folkehjelp
Norsk Sjømannsforbund
Norsk Sjøoffisersforbund
Norsk Test
Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO Reiseliv
Oslofjorden båteierunion
Rederienes Landsforening
Redningsselskapet
Stiftelsen Skagerrak
The Nordic Association of Marine Insurers (Cefor)
Vesta Forsikring
Vis Sjøvett
Følgende høringsinstanser har avgitt realitetsmerknader til høringsutkastet:
Fiskeri- og kystdepartementet
Fiskebåtredernes forbund
Direktoratet for naturforvaltning
Domstoladministrasjonen
Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF)
Nordland fylkes fiskarlag
Norges Båtbransjeforbund (NORBOAT)
Norges Fiskarlag
Norges Seilforbund
Norske Båtskoler
Oslofjorden Båteierunion
Politidirektoratet
Sjøfartsdirektoratet
Sysselmannen på Svalbard
The Nordic Association of Marine Insurers (Cefor)
Følgende instanser har svart at de ikke har merknader til rapporten, eller at de ikke kommer til å avgi noen høringsuttalelse:
Arbeidstilsynet
Datatilsynet
Høyesterett
Kommunal- og regionaldepartementet
Kystverket
Samferdselsdepartementet
Statens havarikommisjon
Statens vegvesen
Kystverket opplyser i sitt brev at deres synspunkter fremgår av høringskommentaren til Fiskeri- og kystdepartementet.
Hovedinntrykket er at høringsinstansene i det alt vesentligste er positive til arbeidsgruppens forslag. Der høringsinstansene har hatt synspunkter til konkrete forslag, vil disse bli omtalt i tilknytning til de enkelte punktene nedenfor.
Enkelte høringsinstanser har tatt opp spørsmål som faller utenfor rammen av lovforslaget. Bl.a. fremhever Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF), Norske Båtskoler Oslofjorden Båteierunion og Norges Fiskarlag at det er uheldig at båtførerbevis bare gjøres obligatorisk for personer født etter 1.1.1980 og ber om at denne beslutningen omgjøres. Videre tar KNBF til orde for å gjenopprette et obligatorisk båtregister, mens NORBOAT og Norges Seilforbund ønsker en utvidelse og presisering av nødrettsbestemmelsen i fritids- og småbåtloven § 34. Norges Fiskarlag ønsker på sin side en harmonisering av promillegrensene for førere av hurtiggående fritidsbåter med promillegrensene i vegtrafikken. Nærings- og handelsdepartementet tar til etterretning de nevnte innspillene, men som nevnt vil disse falle utenfor rammene av det konkrete lovforslaget som denne proposisjonen omhandler og ikke bli realitetsbehandlet i denne omgang.
Enkelte høringskommentarer er knyttet til forskriftens innhold, og omtales derfor ikke nærmere her. Høringsuttalelsene som gjelder både lov- og forskriftsutkastet fremgår av proposisjonen, samt departementets vurdering av innspillene.