1 Innledning
Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har samlet råd og tips fra tidligere kommunesammenslåinger. Rådene tar for seg perioden fra kommunene vedtar å slå seg sammen fram til de er én ny kommune. Rådene supplerer veilederne Veien mot en ny kommune, som omhandlet perioden fram til vedtak, og Formelle rammer i byggingen av nye kommuner, som i hovedsak omhandlet hvilke formelle krav som gjelder for sammenslåingen.
Stortinget vedtok i juni 2016 revideringer i inndelingslova. Dette er nå oppdatert i veilederen Formelle rammer i byggingen av nye kommuner.
Som grunnlag for arbeidet med å samle disse rådene har Telemarksforsking, i samarbeid med Deloitte, utarbeidet rapporten Gode grep på veien til ny kommune, på oppdrag fra KMD. I arbeidet med rapporten har de undersøkt de tre siste kommunesammenslåingene i Norge, og oppsummert andre evalueringer og rapporter knyttet til kommunesammenslåinger. For ytterligere inspirasjon og veiledning er denne rapporten tilgjengelig nedenfor. I rapporten er det innhentet erfaringer fra sammenslåingene av Mosvik/Inderøy (2012), Harstad/Bjarkøy (2013) og den pågående prosessen med Sandefjord/Andebu/Stokke (2017). I tillegg sammenstiller rapporten tidligere dokumenterte erfaringer fra andre sammenslåingsprosesser som Ølen/Vindafjord, Frei/Kristiansund, Våle/Ramnes, Aure/Tustna og Bodø/Skjerstad.
Deloitte leverte på oppdrag fra KS i 2015 rapporten Arbeidsgiverpolitikk i kommunesammenslåinger. Denne har også vært et grunnlag for dette tipsheftet.
Relevant fordypning og lenker:
- Gode grep på veien til ny kommune, Telemarksforskning og Deloitte, 2016
- Veien mot en ny kommune, KMD, 2015
- Formelle rammer i byggingen av nye kommuner, KMD, 2015
- Arbeidsgiverpolitikk i kommunesammenslåinger, Deloitte, 2015
- Når vi flytter sammen – ledelse av kommunale fusioner, KL og KTO, 2004
- Kartverkets sjekkliste
- Arkivverkets veileder
- Inndelingslova, med rundskriv
- Kommunereform – sjekkliste for revisor, kontrollutvalg og sekretariat, Norges kommunerevisorforbund, 2016