2 Den nye kommunen
En kommunesammenslåing er et stort endrings- og omstillingsarbeid. Det er mye som skal gjøres i perioden fram til sammenslåing, alt fra samkjøring av arkivsystemer og IKT og innplassering av ansatte, til utforming av kommunevåpen og ordførerkjede.
Å bygge en ny kommune gir mulighet til å tenke nytt om hvordan den nye kommunen best kan levere tjenester til innbyggerne i framtida. Hva slags organisering gir de beste løsningene? Sammenslåing vil imidlertid av mange oppfattes som utvikling nok i seg selv, slik at det kan være riktig prioritering å sikre en god struktur i den nye kommunen. Det er viktig at en så tidlig som mulig i sammenslåingsprosessen blir enig om ambisjonsnivået for endrings- og omstillingsarbeidet.
I mange tilfeller ligger en intensjonsavtale til grunn for sammenslåingen. Her er det ofte avtalt noen mål for den nye kommunen, og kanskje også føringer for hvordan sammenslåingsprosessen skal skje, eller hva som skal gjennomføres. Det er etter vedtak i kommunestyrene at prosessen med konkretisering av hvordan disse målene skal nås begynner. Sammenslåing av kommuner innebærer at det bygges noe nytt. Alle problemstillinger vil ikke kunne være avklart på forhånd.
Den formelle prosessen med å bygge den nye kommunen starter etter at det er fattet nasjonalt vedtak om sammenslåing, enten av Kongen i statsråd eller Stortinget. Fellesnemnda som skal gjennomføre sammenslåingen er ikke formelt nedsatt før sammenslåingen er vedtatt nasjonalt. Fellesnemnda kan derfor ikke fatte vedtak som legger bindende føringer for den nye kommunen før dette.
I perioden mellom lokalt vedtak og nasjonalt vedtak, er det viktig at kommunene allikevel arbeider med prosessene så langt det er hensiktsmessig. Erfaring viser at det er viktig å komme i gang tidlig, og at mye bør være på plass så tidlig som mulig. Det er mye som kan planlegges og påbegynnes, slik at eventuelle beslutninger kan fattes allerede i de første møtene for fellesnemnda.
I kommunereformens hovedløp er det lagt opp til at nasjonalt vedtak om sammenslåing fattes av Stortinget våren 2017. Dermed vil det for enkelte av kommunene som fatter vedtak innen 1. juli 2016, kunne oppleves som en lang mellomperiode før de formelle prosessene lokalt starter opp. Det vil likevel være slik at mange vil ønske å starte planleggingen etter at de lokale vedtakene er gjort, der det er avklart hvem som skal slå seg sammen. I påvente av det nasjonale vedtaket bør kommunene opprettholde dialogen, og ha oppmerksomhet rettet mot planlegging av prosessen. Samtidig må det pekes på at arbeidet fram mot det nasjonale vedtaket må gjøres med forbehold om Stortingets endelige behandling. Den enkelte kommune er selv juridisk og økonomisk ansvarlig for eventuelle vedtak som fattes i denne perioden.
Mosvik/Inderøy startet arbeidet med sammenslåingen umiddelbart etter at kommunestyrene hadde fattet vedtak i felles kommunestyremøte. Fellesnemda hadde da funksjon som et slags interimsstyre fram til kongelig resolusjon forelå. Dette mente kommunene var viktig for å komme raskt i gang med prosessen.