Årsrapport 2023 fra Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv

Til innholdsfortegnelse

Forord

Oppdaterte retningslinjer for ansvarlig næringsliv

Kontaktpunktet arbeider entusiastisk videre med oppdaterte og forsterkede retningslinjer i ryggen!

2023 ble en milepæl for OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv. Etter en omfattende prosess ble de oppdaterte retningslinjene ved­tatt av Ministerrådet i juni 2023. Norge, med støtte av det norske kontaktpunktet, var en pådriver for endringene.

Retningslinjene er nesten 50 år gamle og har blitt revidert og opp­datert flere ganger. Ved forrige opp­datering i 2011 ble kapittelet om menneske­rettig­heter innarbeidet og sam­ordnet med FNs vei­ledende prinsipper for næringsliv og menneske­rettigheter (UNGP).

Denne gangen var det miljøkapittelet som var gjenstand for en omfattende og nødvendig oppdatering og revisjon. Retningslinjene gir nå tydelige anbefalinger om å utøve virksomhet i tråd med inter­nasjonale mål om klima og biologisk mangfold. Selskapene skal blant annet utføre aktsomhetsvurderinger når det gjelder klima­endringer; tap av biologisk mangfold; degradering av land, marine og ferskvanns økosystemer; avskoging; luft, vann og jord-forurensning og håndtering av avfall. Dette er svært viktige oppdateringer som medfører at forventningene til nærings­livet samsvarer med statenes internasjonale forpliktelser når det gjelder miljø, klima og biomangfold. På denne måten blir det slått klart fast at også næringslivet må bidra for å nå våre felles mål på dette området, og dermed delta på en aktiv måte for å løse vår tids store utfordring.

Det ble også gjort andre viktige endringer. Blant annet er beskyttelsen av utsatte grupper, herunder urfolk, styrket. Blant de utsatte gruppene som nå har fått større oppmerksomhet i retningslinjene er også menneskerettsforsvarere som tar opp kampen mot ødeleggende næringsvirksomhet. I en annen del av retningslinjene er det innført forventninger om aktsomhetsvurderinger i forbindelse med utvikling, finansiering, salg, lisensiering, handel og bruk av teknologi, herunder innhenting og bruk av data. Videre finner man nå også anbefalinger om hvordan bedrifter forventes å gjennomføre aktsomhetsvurderinger av konsekvenser og forretningsforbindelser knyttet til bruken av deres produkter og tjenester.

Eksemplene viser at retningslinjene nå er modernisert slik at de er «fit for purpose» i årene som kommer. OECDs retningslinjer vil med dette forbli de ledende retningslinjene for bedrifter som vil opptre ansvarlig.

Også retningslinjenes regulering av kontaktpunktordningen ble oppdatert. Rammene for de nasjonale kontaktpunktene ble styrket, selv om retningslinjene fortsatt gir statene betydelig fleksibilitet i hvordan de nasjonale kontaktpunktene settes opp. Det er dessverre en lang vei å gå for å sikre at alle kontaktpunktene fungerer like godt. Det er da oppmuntrende at ministerrådet samtidig vedtok at alle statene som har sluttet seg til retningslinjene skal «make available human and financial resources to their NCPs so that they can effectively fulfil their responsibilities in a way that fully meets the effectiveness criteria described in the Procedures attached to this Decision, taking into account internal budget capacity and practices». Dette lover godt og må følges opp.

For Norges kontaktpunkt er de oppdaterte retningslinjene en stor inspirasjon til å fortsette arbeidet med ansvarlig næringsliv, og til å sam­arbeide med myndigheter, næringsliv, fagbevegelse og sivilsamfunn for å øke kunnskap og etterlevelse. Ikke minst gir de oppdaterte retningslinjene et mye bedre grunnlag for å jobbe med nærings­livets ansvar for å sikre miljø og biomangfold, og – ikke minst – bedriftenes ansvar for å bidra til at vi når klimamålene til beste for kloden og fremtidige generasjoner.

Frode Elgesem

Signatur

Frode Elgesem

leder av Kontaktpunktet