3 Internasjonalt samarbeid
Den tredje hovedoppgaven til Kontaktpunktet er å samarbeide og dele god praksis med OECD og kontaktpunktene i andre land. Kontaktpunktet og sekretariatet deltar i nettverksmøter i OECD og sekretariatet deltar som observatør i OECDs arbeidsgruppe for ansvarlig næringsliv.
OECD inviterte ministre og høynivårepresentanter fra OECD-land og andre land til ministermøte i Paris om ansvarlig næringsliv 14.–15. februar 2023. Der var hovedtemaene hvordan en kan fremme og legge til rette for ansvarlig forretningsdrift i en global økonomi og ansvarlighet som en hjørnesten i det internasjonale regelbaserte handels- og investeringssystemet. Den norske delegasjonen ble ledet av Anne Marit Bjørnflaten i Nærings- og fiskeridepartementet. Kontaktpunktets sekretariat var med i delegasjonen.
OECDs oppdaterte retningslinjer
Aller viktigst for Kontaktpunktet i 2023 var arbeidet med å oppdatere OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv.
Kontaktpunktet ga innspill til oppdateringene og sekretariatet hadde tett kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet, som representerer Norge i OECDs arbeidsgruppe for ansvarlig næringsliv.
Kontaktpunktet deltok også i nettverksmøter for kontaktpunktene og delte erfaringer fra arbeidet med å fremme OECDs retningslinjer, veilede næringslivet og behandle klagesaker.
Nordisk-baltisk nettverk
De nordisk-baltiske kontaktpunktene har siden 2018 hatt årlige nettverksmøter for å dele informasjon og erfaringer og for å lære av hverandre. I 2023 møttes nettverket i Reykjavik.
Norges kontaktpunkt delte erfaringer med klagesaker, presenterte funn fra næringslivsundersøkelsen og fortalte om hvordan det arbeider for å nå ut til bedrifter gjennom kurs, egne og andres arrangementer og ved å utvikle verktøy for ansvarlig næringsliv og aktsomhetsvurderinger. Kontaktpunktet hadde med sin helt ferske årsrapport på engelsk.
Kontaktpunktet deltok også på et eksternt seminar, «Sustainable Value Chains – from voluntary measures to legislation», i regi av Sveriges ambassade og EUs delegasjon til Island, om lover og reguleringer med hensyn til bærekraft og ansvarlig næringsliv. Kontaktpunktet presenterte åpenhetsloven.
Lærerik reise til Bangladesh
Klesproduksjon har vært avgjørende for fattigdomsreduksjon og økonomisk vekst i Bangladesh, men arbeiderne har fortsatt ikke lønn å leve av.
Kontaktpunktet deltok i 2023 på en prosjektreise til Bangladesh, verdens nest største produksjonsland av klær etter Kina. Reisen var organisert av Etisk handel Norge og Ethical Trading Initiative Bangladesh. Den ga nyttig innsikt i hva som er oppnådd, men også utfordringer i sektoren.
Sikkerhetsavtalen et gjennombrudd
Klessektoren står for 84 prosent av landets eksport og har vært en døråpner til arbeidslivet for millioner av kvinner. Samtidig har sektoren vært heftet med ulykker knyttet til mangelfull sikkerhet uten at det førte til endring på fabrikkene.
En katastrofal ulykke i 2013 endret dette. Fabrikkbygningen Rana Plaza kollapset. 1133 ble drept og flere tusen skadet. Det satte kraft i fagbevegelsens og sivilsamfunnets krav om at næringslivet hadde et ansvar for helse og sikkerhet i leverandørkjeden.
Resultatet ble en banebrytende juridisk bindende avtale mellom fagforeninger og internasjonale selskaper som produserte klær i Bangladesh – i dag kjent som Sikkerhetsavtalen. I 2022 ble avtalen utvidet med en egen Sikkerhetsavtale for Pakistan.
Avtalen har bidratt til store forbedringer med hensyn til sikkerhet i fabrikkene i Bangladesh. Rana Plaza-ulykken er også et viktig bakteppe for rettsutviklingen i EU og Norge de siste årene, som åpenhetsloven.
Minstelønn langt fra en levelønn
Sosiale og faglige rettigheter er derimot ikke styrket, selv om organisasjonsfrihet er forankret i grunnloven. Fagforeningsarbeid motarbeides ved fagforeningsknusing, vold mot arbeidstakere, og omstendelige prosesskrav, ifølge ITUC.
Dette kom tydelig fram høsten 2023 da minstelønn for arbeidere på klesfabrikker var til forhandling for første gang på fem år. Fire arbeidstakerrepresentanter har blitt drept og mange arbeidere arrestert for å ha deltatt i demonstrasjoner.
Fagforeninger la fram krav om økning fra gjeldende minstelønn på 8000 taka (910 NOK) til 23 000 taka (2620 NOK), beregnet som minste beløp for å kunne dekke grunnleggende behov for en familie i Dhaka. Myndighetene etterkom ikke kravet og fastsatte i november ny minstelønn til 12 500 taka. Lønnsøkningen er på 56 prosent, men det er ikke reell økning, påpeker IndustriALL, fordi den i stor grad blir spist opp av kraftig prisøkning og inflasjon.
Lovregulering ønskes velkommen
Betydningen av bindende avtaler og lovregulering, og kollektive forhandlinger, ble understreket på OECD Forum for Due Diligence in theGarment and FootwearSector i februar 2024. Dette er viktig for implementering av avtaler, holde næringslivet ansvarlig og for at arbeidstakere får en plass ved forhandlingsbordet.
IndustriALL Bangladesh Council understreket i møte med gruppen at de ønsker lovregulering velkommen for at kjøpere skal legge press på leverandører og myndigheter i Bangladesh. Samtidig er det viktig at kjøpere tar sin del av byrden og ikke skyver kostnader og ansvar nedover i kjeden.