Årsrapport 2023 fra Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv

Til innholdsfortegnelse

2 Behandling av klagesaker

OECDs kontaktpunktordning gir organisasjoner og individer mulighet til å klage inn selskaper de mener har opptrådt i strid med retningslinjene for ansvarlig næringsliv. Klage­prosessen er ikke-rettslig. Kontaktpunktet tilbyr dialog og mekling mellom partene, og målet er å komme frem til en felles løsning.

Kontaktpunktet behandler klager mot selskaper som opererer i eller fra Norge. Saksbehandlingen skal være upartisk, forutsigbar, rettferdig og i tråd med retningslinjene. Sakene behandles i henhold til prosedyrene i OECDs retningslinjer og Kontaktpunktets prosedyrer.

Klagesak mot Aker BP ASA og Aker ASA

Kontaktpunktet tok i 2023 to klager mot henholdsvis Aker BP ASA og Aker ASA til videre behandling og tilbød partene dialog og mekling.

Sakene gjelder Aker BP ASAs oppkjøp av Lundin Energy ABs olje- og gassvirksomhet i Norge (Lundin Energy Norway AS).

Klagerne hevder at Lundin Energy AB (tidligere Lundin Oil AB, nå Orrön Energy AB) bidro til alvorlige og systematiske menneske­rettighets­brudd i Sudan i perioden 1997 til 2003 i forbindelse med selskapets aktiviteter i landet. Styreleder og tidligere administrerende direktør i Lundin Energy AB er tiltalt i Sverige for medvirkning til folkerettsbrudd.

Klagerne mener at Aker BP ASAs oppkjøp har medført at Orrön Energy AB i fremtiden ikke vil ha finansiell mulighet til å kunne gi erstatning til ofre for menneskerettighetsbruddene i Sudan. De hevder at Aker BP ASA og Aker ASA har opptrådt i strid med OECDs retningslinjer når det gjelder aktsomhetsvurderinger med hensyn til menneskerettigheter i forbindelse med oppkjøpet, interessentdialog og håndtering av pågående, uopprettede negative konsekvenser. Aker BP ASA og Aker ASA har bestridt klagernes påstander.

Tre sør-sudanske og fem europeiske organisasjoner leverte klagene i mai 2022 på vegne av rundt 200 000 sør-sudanske ofre for menneske­rettighetsbrudd. Organisasjonene er Civil Society Coalition on Natural Resources, Liech Victims Voices, South Sudan Council of Churches, Global Idé, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, PAX og Swedwatch.

Kontaktpunktets innledende vurdering ble publisert 27. februar 2023. Kontaktpunktet besluttet å ta deler av klagene til behandling, begrenset til spørsmål som gjelder de innklagede selskapenes aktsomhetsvurderinger med hensyn til menneskerettigheter i forbindelse med oppkjøpet.

Partene aksepterte tilbudet om dialog og mekling. Det var satt av tre dager til mekling i august med erfarne, eksterne meklere, som var godkjent av begge parter. Meklerne var tidligere leder av Nederlands kontaktpunkt, Maartje van Putten, og høyesterettsdommer Ingvald Falch. Partene lyktes ikke med å komme til enighet og saken er nå til utredning i Kontaktpunktet.