OECDs unike retningslinjer
Et hovedmål med OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv er at næringslivet bidrar til en bærekraftig utvikling uansett hvor en opererer. Ved å gjøre aktsomhetsvurderinger i tråd med retningslinjene, kan selskaper unngå og rette opp negative konsekvenser på mennesker, samfunn og miljø. På denne måten kan selskapene også bidra til å oppfylle flere av FNs bærekraftsmål.
Retningslinjene er anbefalinger til næringslivet, og myndighetene i landene som har sluttet seg til dem har en klar forventning om at de følges. OECDs retningslinjer dekker alle områder som ansvarlige og bærekraftige virksomheter bør jobbe med:
- Åpenhet og rapportering
- Respekt for menneskerettighetene
- Arbeidstakerrettigheter
- Miljø og klima
- Antikorrupsjon
- Forbrukerinteresser
- Skatt
- Konkurranseforhold
- Vitenskap, teknologi og innovasjon
Helt sentralt i OECDs retningslinjer er forventningen om at selskaper utfører aktsomhetsvurderinger. Aktsomhetsvurderinger handler om å kartlegge, forebygge, begrense og gjøre rede for hvordan bedriften håndterer faktiske og potensielle negative konsekvenser av egen virksomhet, leverandørkjede og andre forretningsforbindelser.
OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv (2018) gir en innføring i hvordan bedrifter kan gjøre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECDs retningslinjer.