Bevaringsstrategi for kulturhistorisk verdifulle kirkebygg

Til innholdsfortegnelse

5 Særlig om prioriteringer i strategiens to første år

Skaun Kirke

Skaun Kirke er fra år 1183 og ligger i Trøndelag fylke. Vernestatus: fredet.

Foto: Riksantikvaren.

Bevaringsstrategien med tilhørende bevaringsprogram gjelder fra 21. februar 2024. Utlysning av midler gjennom bevaringsprogrammene i strategien vil finne sted etter at Stortingets bevilgningsvedtak foreligger og tilskuddsreglementet har trådt i kraft.

De to første årene (2024 og 2025) vil være oppstartsår, der programmene vil få sin endelige detaljering, samtidig som arbeidet med utlysning og tildeling av midler kan starte opp. Det tas sikte på at den budsjettmessige rammen for det første året vil bli presentert i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2024. Den budsjettmessige rammen for drift og forvaltning av programmet ble i Prop. 1 S (2023–2024) satt til 20,6 mill. kroner for 2024.

Følgende arbeider skal prioriteres i 2024 og 2025:

Kartlegging av særlige utfordringer, behov og muligheter innenfor de fire innsatsområdene

Innenfor hvert av de fire innsatsområde skal det foretas en kartlegging av bevaringsprogrammenes utfordringer, behov og muligheter.

Fastsettelse av resultatmål og konkrete tiltak innenfor de ulike innsatsområdene

Innenfor hvert enkelt innsatsområde skal det fastsettes resultatmål og konkrete tiltak. Prioriteringen av tiltak skal vurderes opp mot innsatsområdene og det enkelte programmets behov innenfor disse. Både resultatmålene og tiltakene må tilpasses de enkelte bevaringsprogrammenes særlige utfordringer, men noen hovedtrekk vil være felles. Arbeidet skal være ferdigstilt innen 1. juli 2025.

Igangsettelse av arbeidet med å prioritere kirker til forprosjekt

Basert på kunnskap som allerede foreligger om tilstanden på kirkene, skal arbeidet med å utarbeide prioriteringslister som grunnlag for å lyse ut midler til forprosjekt påbegynnes allerede første budsjettår. Se nærmere under «Modell for prioritering mellom kirkene» kap. 2.6.1.1. Så langt som mulig bør også forprosjekter tildeles midler og igangsettes i 2024.

Tilskudd til «gryteklare» prosjekter

De senere årene har det vært en økning i forprosjekter og istandsettingsarbeider på kulturhistorisk verdifulle kirkebygg. Flere kirker har dermed prosjekter som er klare til å påbegynnes eller som allerede er i gjennomføringsfase. Det er viktig at disse kirkene kan innlemmes i bevaringsprogrammene uten at det gjennomføres nye, kostnadsdrivende forprosjekter. Istandsettingsprosjekter som er ferdigprosjektert kan tildeles midler allerede første året under forutsetning av at de oppfyller kriteriene som ellers vil gjelde i tilskuddsordningen, se kap. 2.6.1.1 «Modell for prioritering mellom kirkene». Midler vil da kunne gis til arbeider som gjennomføres fra og med det tidspunktet tilskuddsforskriften trer i kraft. Nærmere regler og føringer om dette vil gis i forskrift og i tildelingsbrev fra departementet.

Det gjøres oppmerksom på at muligheten til å få godkjent eksisterende prosjektering som forprosjekt ikke er avgrenset til 2024.

Forprosjekt for digital saksflyt

Det bør i løpet av oppstartsåret igangsettes et arbeid med å utrede en digital systemutvikling som understøtter den planlagte saksflyten og bidrar til at prosjektprioritering, eieroppfølging, økonomioppfølging og rapportering går så effektivt som mulig. Systemet bør også sikre at kunnskap og prosjektinformasjon blir gjort tilgjengelig og delbart på en hensiktsmessig måte. Barne- og familiedepartementet vil i tildelingsbrev komme tilbake til hvor mye det konkret bør avsettes første og andre driftsår til et forprosjekt for et digitalt saksflytsystem. Saksflytsystemet skal bygge på allerede eksisterende systemer.

Forberede markedet på bevaringsprogrammenes satsingsområder

Det bør første året påbegynnes et arbeidet med å forberede markedet på bevaringsprogrammenes satsingsområder. Nærmere beskrivelse av dette vil følge i tildelingsbrev fra departementet.

Utarbeide planer innenfor området «kunnskap og kompetanse»

Det bør i oppstartsåret påbegynnes et arbeid med å lage planer for hvordan små og store kirkeeiere kan sikres god bestiller- og byggherrekompetanse, og for hvordan kapasiteten og kunnskapen på håndverkersiden bør sikres. Dette bør se hen til det arbeidet som gjøres med å fastsette resultatmål og konkrete tiltak innenfor de ulike innsatsområdene og bygge på allerede utviklede tiltak. Nærmere beskrivelser vil gis i tildelingsbrev fra departementet.

Tromøy kirke

Tromøy kirke er fra år 1150 og ligger i Agder fylke. Vernestatus: fredet.

Foto: Per Storemyr, Fabrica kulturminnetjenester as

Til forsiden