4 Innsatsområde 1: Dialog og et velfungerende demokrati
Felles møteplasser bidrar til å motvirke fordommer og skape gjensidig tillit og respekt. Regjeringen iverksetter flere tiltak for å styrke dialog og kulturforståelse, og for å forebygge hets og diskriminering av samer.
Tiltak 1: Etablere samarbeidsforum mot hets og diskriminering av samer
Regjeringen vil gjøre det enklere å samordne innsatsen mot hets og diskriminering av samer. Mange aktører gjør et godt arbeid for å motvirke hets og diskriminering, men innsatsen er spredt over hele landet og mangler et felles møtepunkt. Regjeringen vil, i samarbeid med Sametinget, etablere et samarbeidsforum for erfaringsutveksling og samarbeid mellom ulike aktører på feltet.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 2: Samarbeide med Sametinget og Samisk elevforum for å sikre medvirkning
At barn og unge får medvirke i saker som angår dem, er en viktig forutsetning for god politikkutforming og tjenesteutvikling for barn og unge. Dette gjelder også politikk og tiltak som skal forebygge hets og diskriminering av samer. Regjeringen vil legge til rette for at Samisk elevforum på egnet måte får medvirke i utforming av politikk som er særlig viktig for samiske barn.
Ansvarlig departement: alle
Tiltak 3: Styrke tilskuddsordningen mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer
Regjeringen vil øke bevilgningen til tilskuddsordningen mot rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer. Tilskuddsordningen skal legge til rette for initiativer og aktiviteter som har til hensikt å motvirke rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på grunn av etnisitet, religion og livssyn.
Tilskuddsordningen skal evalueres i løpet av planperioden.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 4: Øke støtten til Stopp hatprat
Regjeringen vil øke driftstøtten til Stopp hatprat. Stopp hatprat gir ungdommer verktøy og kunnskap for å stå imot hatprat og menneskerettighetsbrudd på nett. Stopp hatprat driver også opplæring i menneskerettigheter for lærere, ungdomsarbeidere og andre som er i kontakt med ungdom.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 5: Tilpasse familierådsmodellen til samiske familier
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) skal arbeide for å sikre at familierådsmodellen er tilpasset samiske familier. Et familieråd er et møte der familie, slekt og venner samles sammen med offentlige hjelpere for å finne løsninger på utfordringer som et barn eller en ungdom står overfor. Målet er å lage en plan som kan forbedre situasjonen for barnet og familien, og der samisk språk, kultur og tradisjoner også ivaretas. Familieråd benyttes mest i barnevernet og for barn og unge mellom 0–24 år.
Ansvarlig departement: Barne- og familiedepartementet
Tiltak 6: Styrke motstandskraften mot desinformasjon
Regjeringen vil lansere en strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon. Feilinformasjon og desinformasjon som spres på internett og i sosiale medier kan være en trussel mot demokratiet. Minoriteter kan være særlig utsatt for fordommer som skapes og spres som desinformasjon på internett. Strategien er en del av oppfølgingen av Ytringsfrihetskommisjonens utredning, NOU 2022: 9 . Regjeringen tar sikte på å legge frem strategien våren 2025.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 7: Legge til rette for en åpen og opplyst samtale
Regjeringen vil legge frem en strategi for en åpen og opplyst samtale. Strategien skal redegjøre for regjeringens arbeid med å oppfylle infrastrukturkravet i Grunnloven – inkludert hvordan det tilrettelegges for et velfungerende ytringsrom, en god ytringskultur, og ytringsberedskap hos borgerne. Arbeidet vil ta utgangspunkt i Ytringsfrihetskommisjonens utredning og den omfattende høringen som ble gjennomført i etterkant. Minoritetenes forutsetninger og muligheter for å delta i en åpen og opplyst samtale vil være et viktig tema.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Konsultasjonsplikt i samiske saker
Som urfolk har samene rett til å bli konsultert i saker som kan få direkte betydning for dem. Konsultasjoner skal sikre at samiske interesser kommer tidlig inn i prosessene og at Sametinget har mulighet til å påvirke beslutningene. Stortinget vedtok 7. juni 2021 å lovfeste regler om konsultasjoner i sameloven. De nye lovbestemmelsene trådte i kraft 1. juli 2021. Lovbestemmelsene skal legge til rette for mer effektive og bedre konsultasjoner mellom offentlige myndigheter og Sametinget eller andre samiske interesser. Loven forankrer konsultasjonsplikten for alle forvaltningsnivåer.