Handlingsplan mot hets og diskriminering av samer 2025–2030

Til innholdsfortegnelse

5 Innsatsområde 2: Kunnskap og kompetanse

Dekorativ illustrasjon

Mange har forenklede og stereotypiske forestillinger om samer. Regjeringen iverksetter flere tiltak som skal styrke kunnskapsgrunnlaget og kompetansen om samisk kultur, samt hets og diskriminering av samer.

Tiltak 8: Utprøve en egen veiledningstjeneste i Nord-Norge

Regjeringen vil starte et pilotprosjekt med opprettelse av en egen filial av Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i Nord-Norge med særlig kompetanse på samisk språk og problemstillinger. Målet med prosjektet er at samer som opplever å bli diskriminert får et sted å henvende seg for veiledning og bistand, og at filialen skal bidra til å sikre utvikling av likeverdige tjenester til samer. Kompetanseheving og utadrettet virksomhet vil være viktige aktiviteter.

Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet

Tiltak 9: Innhente kunnskap om konsekvensene av rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på samfunnsdeltakelse

Regjeringen vil innhente kunnskap om hvordan og i hvilket omfang rasisme og diskriminering kommer til uttrykk og påvirker opplevelser og deltakelse på ulike samfunnsarenaer.

Kunnskapsinnhentingen består av tre delprosjekter som skal:

  • Utforske rasisme og diskriminering med søkelys på betydningen av ytre kjennetegn som hudfarge, bekledning og religiøse symboler.
  • Kartlegge omfanget av og karakteristikkene ved rasisme og diskriminering i frivilligheten og i kulturlivet i Norge.
  • Bruke kunstig intelligens (KI) til å kartlegge hatefulle ytringer i sosiale medier, og utforske muligheter og begrensinger knyttet til hvordan KI kan benyttes for å begrense demokratiske trusler på nett.

Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet

Tiltak 10: Gjennomføre ny undersøkelse om befolkningens holdninger til samer

Regjeringen vil gjennomføre jevnlige holdningsundersøkelser om befolkningens holdninger til samer. Ulike studier viser at samer opplever diskriminering, hets og vold, samt møter fordommer og negative holdninger i befolkningen.

Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet

Tiltak 11: Heve kompetansen i kommunene om hets og diskriminering av samer

Regjeringen vil øke kompetansen hos kommunale myndigheter om hvordan de kan jobbe mot hets og diskriminering av samer. Bufdir har fått i oppdrag å formidle metoder til kommuner som ønsker å kartlegge rasisme og diskriminering, og å utvikle tiltak i egen kommune.

Bufdir skal i samarbeid med Sametinget gjennomføre en regional samling for å legge til rette for kompetanseheving og erfaringsutveksling mellom kommuner og aktører i sivilt samfunn.

Samehets vil tematiseres på én eller flere av de årlige nasjonale konferansene mot rasisme.

Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet

Demokratisk sjekkliste for forebygging av samehets

Det Europeiske Wergelandssenteret og Stiftelsen Narviksenteret har sammen med Ungdomsfylkesrådene i Innlandet, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark utarbeidet en demokratisk sjekkliste for forebygging av samehets.

Eksempler på tiltak er tilgjengeliggjøring av samisk litteratur og kultur, inkludering av samiske perspektiver i beslutningsprosesser, og lokale tilbud som undervisning på samisk.

Sjekklisten er laget for alle kommuner og fylkeskommuner, og er tilgjengelig på fem språk.

Tiltak 12: Spre informasjon om e-læringskurs om likestilling, inkludering og mangfold

Bufdir har utviklet e-læringskurs for arbeid med likestilling, mangfold og menneskerettigheter i kommunene og andre offentlige virksomheter. Likeverdige tjenestetilbud knyttet til samisk identitet, språk og historie er tematisert gjennom case-oppgaver og eksempler. Fordommer mot personer med samisk bakgrunn tas også opp i kurset.

Bufdir skal spre informasjon om e-læringskurset i kommunene og andre offentlige virksomheter, og vil fortløpende vurdere behovet for nye moduler i kurset.

Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet

Tiltak 13: Spre kunnskap om samer og nasjonale minoriteter

Regjeringen vil gjøre e-læringsprogrammet om samer og de fem nasjonale minoritetene i Norge (kvener/norskfinner, skogfinner, romanifolk/tatere, romer og jøder) mer kjent. Programmet er rettet mot ansatte i kommunal, fylkeskommunal og statlig forvaltning. Regjeringen vil blant annet fremme programmet på KS-samlinger og fylkesvise samlinger. Departementer og direktorater skal i større grad benytte programmet.

Ansvarlig departement: Kommunal- og distriktsdepartementet

Nasjonalt samisk kompetansesenter

Kompetanse om samisk språk og kultur i offentlige tjenester bidrar til at samer blir møtt uten fordommer og diskriminering. Nasjonalt samisk kompetansesenter (NASAK) ble etablert for å øke kompetanse om samisk språk og kultur i familievernet, barnevernet og krisesentertilbudet. Dette legger til rette for et mer likeverdig tjenestetilbud til samiske barn, kvinner og familier. NASAK har utarbeidet læringsprogrammet «Lær mer om» rettet mot ansatte i tjenestene som NASAK skal bistå. Læringsprogrammet er delt opp i fem moduler:

  • Samer og barneoppdragelse
  • Samer og språk
  • Samer og følelser
  • Samer og identitet
  • Samer, familie og slekt

Hver modul inneholder lett tilgjengelig informasjon om samers møter med hjelpeapparatet, samt konkrete råd og veiledning om hvordan ansatte i tjenestene kan ivareta brukernes rett til et likeverdig tilbud.

Barnehagen og skolens brede mandat

Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering. Barnehageloven stiller krav om nulltoleranse mot krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Barnehagen skal arbeide kontinuerlig for å forebygge tilfeller hvor barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø.

Rammeplan for barnehagen forutsetter at alle barnehager bidrar til at barna blir kjent med at samene er Norges urfolk og får kjennskap til samisk kultur. Barnehagen skal synliggjøre samisk kultur og bidra til at barna kan utvikle respekt og fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet.

Etter opplæringsloven skal alle former for diskriminering motarbeides. Skolen skal ha nulltoleranse mot krenkelser som mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring, og skolen skal arbeide kontinuerlig for å sikre dette.

Læreplanverket er forskrifter til opplæringsloven og legger rammer for verdier, prinsipper, mål og innhold i skolen. Gjennom opplæringen skal elevene få innsikt i det samiske urfolkets historie, kultur, samfunnsliv og rettigheter. Elevene skal lære om mangfold og variasjon innenfor samisk kultur og samfunnsliv. Dette er presisert i overordnet del av læreplanverket. Læreplanene i samfunnsfag, historie, samfunnskunnskap, norsk, musikk og KRLE har kompetansemål som bidrar til at elevene gjennom hele skoleløpet får helhetlig kunnskap om diskriminering og rasisme og om demokratiske verdier og spilleregler. Gjennom skolegangen skal elevene lære om hvordan vi lever sammen med ulike perspektiver og holdninger og få møte ulike kulturuttrykk og tradisjoner. Det er en nær sammenheng mellom arbeidet mot hat, rasisme og diskriminering og arbeidet med å skape trygge og gode barnehage- og skolemiljø der alle blir inkludert. Gjennom opplæringen skal elevene utvikle kritisk tenking, demokratisk beredskap og etisk bevissthet. For å nå disse målene må elevene være trygge.

Tiltak 14: Støtte utviklingen av trygge og gode barnehage- og skolemiljø, og forebygge og stoppe krenkelser

Regjeringen vil følge opp tiltak for trygge og gode skolemiljø i Meld. St. 34 (2023–2024) En mer praktisk skole – Bedre læring, motivasjon og trivsel på 5.–10. trinn . Her foreslår regjeringen flere viktige og helhetlige grep for å sikre bedre støtte til elever, foreldre, ansatte og kommuner i å utvikle og opprettholde gode skolemiljø. Det skal blant annet lages en ny og helhetlig strategi for et trygt og godt barnehage- og skolemiljø. Strategien vil omtale særskilte samiske utfordringer og vurdere nye tiltak.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Tiltak 15: Utvikle støtteressurser til arbeid med samisk innhold i barnehage og skole

Utdanningsdirektoratet (Udir) utvikler informasjons- og støtteressurser om samisk språk og kultur i barnehage, SFO og skole. Disse skal bidra til at barnehager, SFO og skoler møter samiske barn og unge på en god måte, og samtidig oppfyller deres rettigheter. Ressursene skal også bidra til at alle barn og elever får kjennskap til og innsikt i samisk språk og kultur. Støtteressursen er utviklet i samarbeid mellom Sametinget og Udir.

Udir jobber også for å synliggjøre samisk språk og kultur i støtteressurser til rammeplan for barnehage og til læreverket. Eksempler på dette er Udirs støtte til det lokale arbeidet med fagfornyelsen og en kompetansepakke Udir har utviklet om flerspråklig barnehagemiljø.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Tiltak 16: Styrke demokratiopplæring, kritisk tenkning og elevmedvirkning

Læreplanverket, og det tverrfaglige temaet demokrati- og medborgerskap, legger godt til rette for at elevene lærer om demokrati og blir aktive samfunnsborgere. Regjeringen vil styrke demokratiopplæringen gjennom å støtte skolenes arbeid med læreplanene og de tverrfaglige temaene.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Tiltak 17: Innføre et nytt helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling for ansatte i barnehage og skole

Regjeringen vil innføre et nytt helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling for ansatte i barnehage og skole som vil fases inn i 2025 og 2026. Det samiske perspektivet vil ivaretas i systemet. I dag har vi følgende videreutdanningstiltak:

  • Videreutdanning for barnehagelærere: Samisk språk, kultur og tradisjon i alle barnehager.
  • Videreutdanning for lærere: Tverrfaglige samiske perspektiver i skolen 1.–10. trinn.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Tiltak 18: Tilskudd til lokal kompetanseutvikling for barnehage og grunnopplæring

Målet med tilskuddsordningen er økt kvalitet gjennom kollektiv kompetanseutvikling for ansatte i barnehage og skole. Kompetanseutviklingen skal ta utgangspunkt i lokale behov, og være organisert i partnerskap med universitet og høyskole. Tilskuddsordningen inngår i det nye systemet for kompetanse og karriere. Samiske perspektiver skal være ivaretatt i de lokale prioriteringene av kompetansebehov.

Det skal etableres et eget nasjonalt forum for samiske språk og kultur innenfor dagens kompetanseordninger. Det vil gi de samiske kompetansemiljøene en arena der de kan samarbeide og koordinere sitt arbeid med tilskuddsordningene. Forumet skal fordele midler og styrke kompetansen i tilskuddsordningene for lokal kompetanseutvikling. Forumet skal også bidra til enklere tilgang til videreutdanning i samiske språk og kultur.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning

I forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning for trinn 1–7 står det i formålsparagrafen at utdanningen skal kvalifisere studentene til å ivareta opplæring om samiske forhold, herunder kjennskap til den statusen urfolk har internasjonalt, og samiske elevers rett til opplæring i tråd med opplæringsloven og gjeldende læreplanverk. I tillegg er det krav om at kandidaten:

  • har kunnskap om barn i vanskelige livssituasjoner, herunder kunnskap om mobbing, vold og seksuelle overgrep mot barn, gjeldende lovverk og barns rettigheter i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv
  • kan styrke internasjonale og flerkulturelle perspektiver ved skolens arbeid, bidra til forståelse av samenes status som urfolk og stimulere til demokratisk deltakelse og bærekraftig utvikling

Tilsvarende krav gjelder for de andre lærerutdanningene.

Det er egne rammeplaner for samisk barnehagelærerutdanning og grunnskolelærerutdanninger.

Dembras arbeid inn mot det samiske

Dembra (Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme) gir lærere, skoleledere og lærerutdannere verktøy og veiledning til å skape inkluderende skolemiljø og bygge demokratisk kompetanse. Dembra har undervisningsopplegg for undervisning om samer og nasjonale minoriteter. Innenfor gjeldende bevilgning har Dembra en FoU-satsning som følger opp Sannhets- og forsoningskommisjonens anbefalinger om å øke kunnskapsnivået om samisk kultur og historie i den norske befolkningen. Dembra arbeider med å skape oversikt over norsk lærerutdanning sitt tilbud om samisk tematikk, revidere refleksjonsverktøyet «Å lytte og engasjere seg i fortellinger» og gjennomgå de samiskspråklige nettsidene til Dembra slik at de kommer samisk lærerutdanning til nytte.

Tiltak 19: Evaluere Dembra

Dembra tilbyr veiledning, kurs og nettbaserte ressurser for skoler og lærerutdanning. Målet er å styrke skolens arbeid med demokratisk beredskap mot ulike former for gruppefiendtlighet, som fordommer, fremmedfrykt, rasisme, antisemittisme, muslimfiendtlighet og ekstremisme. Dembra har egne undervisningsopplegg om samer og nasjonale minoriteter.

I 2016 ble det gjennomført en begrenset evaluering av Dembra som resulterte i forbedringer av tilbudet. Regjeringen har foreslått å styrke Dembra i statsbudsjettet for 2025. I forbindelse med forslaget i statsbudsjettet for 2025 om å styrke Dembra, vil en ekstern evaluering av Dembra starte i 2025, med sikte på ferdigstillelse i løpet av 2027. Evalueringen vil treffe hele Dembras nedslagsfelt i arbeidet med å forebygge fordommer og rasisme i skolen, også med å forbygge fordommer og rasisme rettet mot samer og nasjonale minoriteter.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Tiltak 20: Støtte freds- og menneskerettighetssentrene

De sju freds- og menneskerettighetssentrene 68 får tilskudd fra Kunnskapsdepartementet for å utvikle og tilby undervisning for skoleelever i tema som demokrati og medborgerskap, rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer. Flere av sentrene har særlig oppmerksomhet om diskriminering og ytringer rettet mot samer og samisk kultur.

Sentrene er stiftelser, og er dermed faglig uavhengige og selvstendige. De legger særlig vekt på målgruppene barn og unge, og retter mye av arbeidet mot lærere og skolen.

Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet

Tiltak 21: Videreutvikle ung.no

Bufdir skal kartlegge informasjonsbehovet hos samiske ungdommer. Direktoratet skal også kartlegge eksisterende tjenester og selvhjelpsverktøy som er særlig relevante for samiske ungdommer, og gjøre dem tilgjengelige på ung.no sin side om informasjons- og tjenestetilbud for samisk ungdom.

Bufdir skal vurdere mulighetene for å etablere et samisk fagmiljø som kan gi råd til ung.no om behovene som samiske ungdommer har.

Bufdir skal også gi informasjon på samisk om relevante hjelpetilbud for barn og unge, jf. Meld. St. 12 (2023–2024) Samisk språk, kultur og samfunnsliv— Folkehelse og levekår i den samiske befolkningen .

Ansvarlig departement: Barne- og familiedepartementet

Tiltak 22: Øke kompetansen om mangfold hos ledere i helse- og omsorgstjenestene

Helsedirektoratet vil få i oppdrag å vurdere tiltak for å øke kompetansen om mangfold, diskriminering og trakassering blant ledere i helse- og omsorgstjenesten. Kunnskap og kompetanse blant ledere om mangfold, rasisme, diskriminering og trakassering er viktig for at helse- og omsorgstjenestene skal kunne arbeide for likeverd og inkludering. Det er også viktig for å ivareta ansatte som opplever rasisme, diskriminering eller trakassering i sitt arbeid.

Ansvarlig departement: Helse- og omsorgsdepartementet

Tiltak 23: Nav gjør den nordsamiske telefontjenesten permanent

Våren 2024 ble det gjennomført en pilot i Nav knyttet til et telefontjenestetilbud til nordsamisktalende i hele landet. I piloten ble den tilstedeværende kapasiteten på samisk språk i etaten (Nav Kautokeino), koblet med den spesialiserte telefontjenesten Nav Kontaktsenter. Dette innebærer at nordsamisktalende ringer til et eget telefonnummer, der de kan få veiledning fra Nav på nordsamisk. Den samiske telefontjenesten i Nav Kontaktsenter er gjort permanent fra våren 2024.

Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tiltak 24: Nordsamisk som arbeidsspråk – vertssamarbeidet Nav Ávjovárri mellom Kautokeino og Karasjok

Nav Ávjovárri er et vertssamarbeid mellom Kautokeino og Karasjok, hvor nordsamisk er arbeidsspråket. Det ble offisielt åpnet 8. mars 2024. Vertskommunesamarbeidet innebærer at Nav Kautokeino-Karasjok er organisert som ett kontor, men med to lokasjoner i henholdsvis Kautokeino og Karasjok. Et mål med samarbeidet er at brukere skal oppleve økt kvalitet i saksbehandling, samt at tjenester og arbeidsrettet aktivitet er i samråd med brukerens behov. Videre er en målsetning med samarbeidet å sikre utvikling av likeverdige tjenester til samiske brukere ved å bevare og rekruttere samisk språk- og kulturkompetanse ved kontorene.

Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Tiltak 25: Styrke kunnskapen om kjønns- og seksualitetsmangfold i samiske samfunn

Regjeringen vil styrke kunnskapen om kjønns- og seksualitetsmangfold i samiske samfunn. Kunnskapsgrunnlaget skal være relevant for samiske samfunn, og skal støtte sektormyndigheter og tjenestetilbydere i deres innsats for likestilling av skeive med samisk bakgrunn.

Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet

Samisk kompetansetilbud for Forsvaret

Forsvaret har i samarbeid med Sametinget utviklet et undervisningsopplegg om samisk kultur for vernepliktige og ansatte i Finnmark landforsvar. Hensikten med kompetansepakken er å formidle kunnskap og forståelse om samisk kultur, historie og andre samiske forhold til både forsvarsansatte og vernepliktige i Finnmark, i første omgang. Det er et uttalt mål at det kan være med på å bidra til å forebygge negative holdninger, hets, mobbing og trakassering, samt avdekke og håndtere uønskede og kritikkverdige handlinger og holdninger mot samer.

Undervisningspakken er tatt i bruk på Garnisonen i Porsáŋgu/Porsanger og Garnisonen i Mátta-Várjjat/Sør-Varanger. Tiltaket ble lansert i forbindelse med samenes nasjonaldag 6. februar 2023.

Fotnoter

68.

 Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret), Det europeiske Wergelandsenteret (EWC), Falstadsenteret, Arkivet freds- og menneskerettighetssenter, Nansen Fredssenter, Narviksenteret og Raftostiftelsen.