Kommunal planstrategi - kommunestyrets redskap for å prioritere planoppgaver

Til innholdsfortegnelse

4 Forholdet mellom kommunal- og regional planstrategi og nasjonale forventninger

Kommunal og regional planstrategi er to forskjellige verktøy i plansystemet. Den regionale planstrategien skal bestemme hvilke regionale planer som skal utarbeides i valgperioden. Plan- og bygningsloven har ikke noe krav om løpende fylkesplanlegging eller en samlet fylkesplan for hvert fylke. Den regionale planstrategien blir derfor det eneste obligatoriske elementet for rullerende regional planlegging.

Kommunene har derimot krav om at de skal ha en samlet kommuneplan som omfatter samfunnsdel med handlingsdel og arealdel. Kravet om at kommuneplanen skal rulleres hvert 4. år er tatt ut av plan- og bygningsloven fra 2008 og erstattet av kravet om at de nyvalgte kommunestyrene minst én gang i hver valgperiode, og senest innen ett år etter konstituering, skal ha vedtatt en kommunal planstrategi der de klargjør behovet for revisjon av kommuneplanen. I tabell 4.2 er de to planstrategi typene satt opp slik at ulikhetene blir tydeligere.

Tabell 4.1 Kjennetegn for kommunal- og regional planstrategi

Kommunal planstrategi

Regional planstrategi

Lovhjemmel

§ 10-1

§ 7-1, § 7-2

Formål

Politisk prioritering av planbehovet i kommunestyreperioden, og om kommuneplanen helt eller delvis skal revideres

Eneste obligatoriske element for planlegging på regionalt nivå Fastsetter hvilke regionale planer som skal utarbeides i valgperioden

Innholdskrav

Vedtak om gjeldende kommuneplan eller deler av denne skal revideres, og et underlag som viser forutsetningene for vurderingen av planbehovet

Skal redegjøre for viktige regionale utviklingstrekk og utfordringer, vurdere langsiktige utviklingsmuligheter og ta stilling til hvilke spørsmål som skal tas opp gjennom videre planlegging

Prosess

Skal innhentes synspunkter fra statlige og regionale organer og nabokommuner Forslag til vedtak i kommunestyret skal gjøres kjent i minst 30 dager før kommunestyrets behandling

Sendes på høring og legges ut til offentlig ettersyn i minst 6 uker

Vedtak

Kommunestyret

Fylkestinget

Tidspunkt for vedtak

Innen ett år etter konstituering av kommunestyret og minst en gang i valgperioden

Innen ett år etter konstituering av fylkestinget og minst en gang i valgperioden

Virkning

Retningsgivende for kommunens prioritering av planarbeid

Skal legges til grunn for statlige organers og kommunenes planarbeid i regionen

I den regionale planstrategien blir de regionale planbehovene for fylkestingsperioden avklart, inkludert hvordan pågående og nye regionale planoppgaver skal følges opp. Kommunene har både rett og plikt til å delta i dette arbeidet når det påvirker deres område (§ 8-3).

Det er viktig å koordinere planstrategiarbeidet i en region for å få en god forståelse av regionens planbehov, og hvordan disse kan løses gjennom regional planlegging, interkommunalt plansamarbeid eller kommunalt planarbeid.

Fylkeskommunene har et spesielt ansvar for å legge til rette for samarbeid mellom kommunene, fylkeskommunen og regionale organer i regionens samlede planstrategiarbeid.

Veileder om regional planstrategi er å finne på Veiledere om planlegging, byutvikling, kart, tinglysing og matrikkel (regjeringen.no)

4.1 Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging

De nasjonale forventningene til regional og kommunal planlegging (§ 6-1) utarbeides av regjeringen hvert fjerde år. Den nasjonale politikken som formidles gjennom forventningene vil kunne gi føringer for arbeidet med å avklare planbehov i både i regional og kommunal planstrategi, og skal følges opp i den kommunale planleggingen etter plan- og bygningsloven.

4.2 Interkommunalt plansamarbeid

Regionale planbehov kan både løses gjennom regional planlegging og interkommunalt plansamarbeid jf. kapittel 9 i plan- og bygningsloven. Det førstnevnte innebærer at fylket lager en plan som dekker flere nabokommuner, i samarbeid med kommunene. Det andre innebærer at kommunene går sammen om å lage planen selv. De fleste kommunene er del av funksjonelle regioner eller delregioner der det vil være viktig å vurdere prioriteringen av planoppgaver i en regional og interkommunal sammenheng.

Den kommunale planstrategien gir mulighet for å identifisere behov og planoppgaver som best kan løses gjennom samarbeid mellom flere kommuner. Det er viktig at de relevante nabokommunene vurderer dette spørsmålet i sin egen planstrategi samtidig.

Til forsiden