Statsrådens forord
Maritim næring er en del av DNA-et vårt som nasjon. Den har lange tradisjoner og bidrar til verdiskapning og arbeidsplasser i store deler av landet. I 2020 sysselsatte næringen over 60 000 personer, og de aller fleste av disse er menn. Særlig til sjøs er kjønnsdelingen tydelig, der knapt én av ti ansatte er kvinner.
I arbeidet med likestillingsstrategien har Høgskolen i Innlandet gjennomført en omfattende studie, og jeg har selv hatt innspillsmøter med aktører fra næringen. Hensikten har vært å kartlegge tilstanden i maritim næring og å få innspill til mulige tiltak. Og i et så viktig arbeid har det vært viktig for meg å høre fra dem som har skoene på.
Arbeidsvilkår og betingelser, utstyr og uniformer kun tilpasset menn, kultur og arbeidsmiljø, er pekt på som forklaringer på hvorfor det ikke er flere kvinner i maritim næring. Flere kvinner opplever å ikke bli møtt med respekt på arbeidsplassen, og flere har opplevd å bli trakassert. Det er forhold som er helt uakseptable i norsk arbeidsliv.
Og det er forhold som vi kan gjøre noe med, for å bidra til at situasjonen blir bedre. For regjeringen handler dette om trygghet for arbeid, og trygghet på arbeid. Likestilling handler om rettferdighet og like muligheter, og er en viktig verdi i seg selv. Men likestilling er også nøkkelen til et godt arbeidsmiljø, til innovasjon, og til å sikre framtidig verdiskapning.
Maritim sektor er en internasjonal næring hvor konkurransen er stor. Næringen skal gjennom en grønn og digital omstilling. Da blir det avgjørende å sikre rekruttering fra hele befolkningen, ikke bare om lag halve. For næringen er det viktig at norske maritime arbeidsplasser oppleves attraktive både for nye som kommer til, og for de som allerede er i næringen.
I arbeidet med strategien har vi har identifisert fire innsatsområder som blir viktige i det videre arbeidet for en likestilt maritim næring. Disse er: rekruttering og rollemodeller, et arbeidsmiljø for alle, et arbeidsliv fritt for trakassering, og en tilpasset arbeidsplass.
Lanseringen av denne strategien markerer ikke noen avslutning på arbeidet, snarere tvert imot. De fleste av tiltakene krever tett oppfølging, og er noe som må jobbes videre med. Dette er derfor starten på det som vil være en mer likestilt og inkluderende maritim næring i framtiden. Næringens respons til arbeidet har vært positiv. Det er oppløftende, for det viktigste arbeidet for likestilling må gjøres av næringen selv. Et av tiltakene vi foreslår, er en samarbeidserklæring med næringen. Dette vil gi oss muligheten til å sette konkrete mål, identifisere konkrete punkt for å måle utviklingen – og om nødvendig, justere underveis.
Maritim næring er internasjonal, og likestilling er like viktig også utenfor våre landegrenser. Derfor er strategien oversatt til engelsk, og regjeringen kommer til å fremme dette også i dialogen med våre internasjonale partnere. Jeg ser fram til det videre arbeidet.
Fiskeri- og havminister
Bjørnar Selnes Skjæran
Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor