Internasjonalt arbeid for likestilling og mangfold i maritim næring
Det pågår allerede mye arbeid internasjonalt som bør bygges videre på. IMO sitt likestillingsprogram har siden opprettelsen i 1988 bidratt til styrking av likestilling for kvinner i maritim sektor i utviklingsland.
Norge har i mange år øremerket en million kroner for å støtte fagspesifikke IMOprosjekter, og i 2022 valgte regjeringen å tildele Norges bidrag til IMOs likestillingsprogram. Norges bidrag fordeles på to aktiviteter, herunder til «Maritime SheEO virtual leadership accelerator programme» og en database for kvinnelige maritime eksperter.
«Maritime SheEO Leadership Accelerator»-programmet ble lansert på den internasjonale dagen for kvinner i maritim næring i 2022. Programmet ble utviklet i samråd med sentrale bransjeeksperter i IMO og WISTA, og har som mål å utstyre kvinner som jobber med maritim sektor på myndighetsnivå med lederegenskaper og selvtillit til å ta en aktiv del i beslutningsprosesser. IMO har allerede sponset 60 kvinner fra utviklingsland til å delta i programmet fordelt på to runder med kurs. Norges bidrag vil resultere i et tredje kurs, og da vil nærmere 100 kvinner ha deltatt i programmet.
Databasen for kvinnelige maritime eksperter ble til gjennom en samarbeidsavtale mellom IMO og WISTA. Formålet er å øke synligheten til kvinner i maritim sektor og fremme kvinners ulike ferdigheter og perspektiver. Databasen vil også bidra til å utvide og berike mangfoldet av foredragsholdere under ulike maritime arrangementer. Norges finansielle bidrag vil bli brukt til å videreutvikle databasen.
Det internasjonale rederiforbundet (ICS) jobber også aktivt for å bidra til likestilling og mangfold i skipsfarten internasjonalt. ICS har blant annet utviklet et verktøysett som skal bidra til å skape bevissthet om mangfold og hjelpe selskaper med å jobbe aktivt og målrettet for en inkluderende næring. Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) og ICS har sammen utviklet en veileder for å hindre trakassering og mobbing om bord på skip. Formålet er å bidra til at rederier, i samråd med sjøfolk og sjømannsorganisasjoner, kan utvikle retningslinjer og rutiner for å eliminere trakassering og mobbing.