5 Innsatsområder
Det er mange og sammensatte årsaker til at få kvinner velger en maritim karrierevei og mange forhold som påvirker likestillingssituasjonen i næringen og særlig til sjøs. Det å jobbe med disse årsakene krever aktivt, strukturert og målrettet arbeid over tid. Regjeringen ønsker et forsterket trepartssamarbeid som er tettere, mer forpliktende og mer strategisk for å støtte opp under økt likestilling og mangfold i maritim næring.
Likestilling er både viktig i seg selv og god næringspolitikk. Regjeringen fører en offensiv likestillingspolitikk som skal bidra til at alle blir inkludert i samfunnet, uavhengig av kjønn, seksuell orientering, funksjonsevne og etnisitet. Det må arbeides målrettet for økt mangfold i arbeidslivet og bedre representasjon mellom kjønn i de kjønnsdelte bransjene, inkludert maritim næring. Økt likestilling og mangfold vil kunne bidra til å øke omdømmet til maritim næring.
Det er regjeringens vurdering at økt likestilling og mangfold i næringslivet på lang sikt vil kunne skape mer innovasjon, bedre arbeidsmiljø, bedre beslutninger og verdiskaping. For å videreføre norsk maritim nærings evne til verdiskaping og innovasjon vil det være sentralt at næringen evner å rekruttere og sysselsette talenter fra hele arbeidsstyrken. Likestilling og mangfold er med andre ord avgjørende for at maritim næring skal tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft og opprettholde sitt konkurransefortrinn i møte med endringer i markedet og samfunnet.
For å adressere utfordringene beskrevet i kapittel fire har regjeringen identifisert fire innsatsområder: rekruttering og rollemodeller, et arbeidsmiljø for alle, et arbeidsliv fritt for trakassering og en tilpasset arbeidsplass. Innsatsområdene som beskrives i dette kapitelet krever innsats fra både bedrifter i maritim næring, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene og offentlige myndigheter. Regjeringen vil derfor ta initiativ til en samarbeidserklæring med næringen som retter seg mot de fire innsatsområdene.
- Regjeringen vil ta initiativ til en samarbeidserklæring med maritim næring for å jobbe for økt likestilling i næringen, og dokumentere utvikling over tid i sektoren på likestillingsområdet. Samarbeidserklæringen bør inneholde måltall og tidsplan, og skal utvikles i samarbeid med partene og kultur- og likestillingsdepartementet.
Rekruttering og rollemodeller
Fremover skal maritim næring gjennom en grønn og digital omstilling. Tilgangen på kompetent arbeidskraft vil være viktig for konkurranseevnen til både norsk flåte og øvrig maritim næring. Jenter og unge kvinner som har valgt maritime utdanninger og yrker kan være gode rollemodeller og gode ambassadører for maritim næring. Mye tyder på at det har stor betydning å se at andre har tatt kjønnsutradisjonelle valg. Regjeringen vil bidra til at flere jenter får kjennskap til og søker seg til maritime utdanninger og maritime yrker.
Regjeringen vil:
- Ta initiativ til dialog med de maritime utdanningsinstitusjonene om hvordan man kan øke rekruttering fra alle kjønn.
- Ta initiativ til informasjonskampanjer om karrieremuligheter i maritim næring, rettet mot jenter i ungdomsskolealder.
Et arbeidsmiljø for alle
For at maritim næring skal være en attraktiv arbeidsplass er det avgjørende at arbeidsplassen oppleves som inkluderende. Regjeringen vil bidra til å sette fokus på viktigheten av mangfold og likestilling i all maritim politikkutforming. For en internasjonal næring som rekrutterer fra store deler av verden forutsetter et vellykket likestillingsarbeid at tiltak ikke kun iverksettes i Norge, men at relevante internasjonale fora også benyttes for å fremme arbeidet. Regjeringen vil derfor benytte relevante internasjonale arenaer til å fremme mangfold og likestilling i maritim næring.
Det er viktig at arbeidsplassen oppleves trygg og inkluderende for alle. Kilde: Odfjell
Regjeringen vil:
- Inkludere et mangfold- og likestillingsperspektiv i all maritim politikkutforming.
- Benytte internasjonale arenaer, som IMO og ILO, til å fremme likestilling og mangfold i maritim næring.
- Ta mangfold og likestilling inn i det norske mandatet for arbeidet med revisjon av den internasjonale konvensjonen om normer for opplæring, sertifikater og vakthold for sjøfolk (STCW) i IMO.
- Oppdatere emneplaner for kursene som Sjøfartsdirektoratet utarbeider i samarbeid med maritim næring på en slik måte at det benyttes kjønnsnøytrale benevnelser.
- Oppdatere ordlyden i norsk sjøfartsregelverk på en slik måte at det benyttes kjønnsnøytrale benevnelser.
- Styrke Sjøfartsdirektoratets informasjonsarbeid om likestilling ut mot næringen og arbeidstakere.
Et arbeidsliv fritt for trakassering
Trakassering, inkludert seksuell trakassering, er forbudt, jf. likestillings- og diskrimineringsloven (§ 13). Et arbeidsliv fritt for trakassering er imidlertid alles ansvar. Som leder på en arbeidsplass, i en organisasjon og i en utdanningsinstitusjon er man pliktig til å jobbe aktivt for å forebygge trakassering.
Norske rederier opererer i store deler av verden. Kilde: Torvald Klaveness
Regjeringen vil ratifisere ILO-konvensjon nr. 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet, jf. Prop. 48 LS (2022–2023) som ble fremmet i 3. mars 2023. Norge har et omfattende regelverk som skal bidra til å sikre arbeidstakere vern mot vold og trakassering i arbeidslivet, og konvensjonen vurderes ikke til å kreve endringer i norsk rett. Regjeringen ønsker samtidig å føre en offensiv likestillingspolitikk og er opptatt av at kvinner og menn skal ha de samme rettighetene, og at ingen skal bli utsatt for vold og trakassering i arbeidslivet. I tilknytning til ratifikasjon av ILO-konvensjonen, har regjeringen derfor foreslått: å presisere at vernet mot trakassering i arbeidsmiljøloven også innebærer et vern mot seksuell trakassering, å innta definisjoner avtrakassering og seksuell trakassering i arbeidsmiljøloven, og å presisere verneombudets oppgaver når det gjelder psykososialt arbeidsmiljø. For å sikre at sjøfolk har samme vern mot trakassering som arbeidstakere på land, vil det vurderes om det er behov for endringer i norsk sjøfartsregelverk. Videre er det viktig at Sjøfartsdirektoratets tilsynsvirksomhet er innrettet på en måte som gjør det mulig for direktoratets inspektører å avdekke forhold som trakassering.
Regjeringen vil:
- Ratifisere ILO-konvensjon nr. 190.
- Legge frem stortingsmelding om seksuell trakassering i 2024.
- Vurdere endringer i norsk sjøfartsregelverk for å synliggjøre og styrke arbeidet mot trakassering.
- Styrke Sjøfartsdirektoratets tilsynsrolle knyttet til trakassering.
En tilpasset arbeidsplass
Sjøfolk på broen. Kilde: Tri Dinh / Norsk Sjømannsforbund
Arbeidsvilkår og betingelser er viktige faktorer for at en næring skal oppleves som attraktiv. Utgangspunktet og rammene for et aktivt likestillingsarbeid i arbeidslivet er lagt gjennom viktige lovarbeid. Det ble i 2020 innført en forsterket aktivitets- og redegjørelsesplikt i likestilling- og diskrimineringsloven. Aktivitet- og redegjørelsesplikten er en plikt for alle arbeidsgivere til å jobbe aktivt for likestilling og ikke-diskriminering, og skal minimum omfatte områdene rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse og utviklingsmuligheter, tilrettelegging og mulighet for å kombinere arbeid og familieliv.
Mer fleksible løsninger for fødsels- og foreldrepermisjon kan bidra til at flere kvinner blir værende i maritim næring. Tilsvarende kan en godt tilrettelagt fysisk organisering av arbeidsplassen bidra til at den oppleves som inkluderende. Regjeringen vil vurdere behovet for eventuelle endringer i skipsarbeidsloven og skipssikkerhetsloven med tilhørende forskrifter, som kan bidra til å fremme likestilling.
Regjeringen vil:
- Vurdere behovet for endringer i norsk sjøfartsregelverk for å fremme likestilling.
- Gjøre endringer i likestillings- og diskrimineringsloven for å synliggjøre at arbeidstakere som er omfattet av skipsarbeidsloven har samme vern etter loven som arbeidstakere som har et arbeidsforhold etter arbeidsmiljøloven.