8 Norsk forsvarsindustri og internasjonalt samarbeid
De økte krav til dagens og morgendagens forsvarsmateriell har bidratt til en sterk utvikling av ny teknologi og produkter fra norsk forsvarsindustri. Norske forsvarsleverandører har lykkes med å frembringe en rekke produkter og forsvarssystemer som er internasjonalt konkurransedyktige. Eksporten av forsvarsmateriell har økt de senere årene, og flere norske forsvarsleverandører har vunnet kontrakter på nye markeder. Dette reflekterer i seg selv en globalisering av handelen i en mer multipolar verden, også med hensyn til forsvarsmateriell. Det er en trend at forsvarsbudsjettene øker i land utenfor EU, mens de blir kraftig redusert innenfor EU.
I tillegg har den teknologiske utviklingen medført at det er blitt stadig dyrere å utvikle moderne forsvarsmateriell. Dette har igjen ført til at bedriftene i økende grad har måttet tilpasse seg ved å inngå samarbeid om utvikling og produksjon av nytt militært materiell, både nasjonalt og internasjonalt.
En rekke norske forsvarsindustribedrifter besitter viktig nisjekompetanse som muliggjør tett samarbeid med store internasjonale partnere. Ved større materiellkjøp (over 50 millioner kroner) fra utlandet arbeider derfor Forsvarsdepartementet aktivt for at norsk forsvarsindustri skal kunne bidra som underleverandør. Gjennom slike såkalte gjenkjøpsavtaler har man utviklet et fruktbart samarbeid mellom norske og utenlandske bedrifter om utvikling og produksjon av forsvarsmateriell.
EUs nye forsvarsdirektiv (2009/81/EC) kan medføre at slike gjenkjøpsavtaler, for Norge fra og med 2012, blir redusert i omfang. I tillegg legger direktivet opp til å åpne EUs marked for forsvarsmateriell for lik konkurranse. Direktivet sikter med andre ord mot å redusere EU-landenes tradisjonelle nasjonale preferanse for egen industri. Dersom direktivet reelt fører til en mer åpen og likeverdig konkurransesituasjon for forsvarsmateriell i Europa, vil dette kunne gi norsk forsvarsindustri økte muligheter på det europeiske markedet.