2 Utenriksdepartementets arbeid for økt åpenhet
Regjeringen tok allerede i 1995 initiativ til en egen årlig stortingsmelding om omfanget av den faktiske forsvarsmaterielleksporten fra Norge. Bakgrunnen var at handelsstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ikke omfatter alle militære varer som er gjenstand for eksportkontroll.
Siden 1996 er graden av innsyn i forsvarsmaterielleksporten blitt betydelig styrket.
Regjeringens målsetting er å fortsatt bidra til størst mulig åpenhet om utførselen av norsk forsvarsmateriell, samt om eksportkontrollpolitikken og praktiseringen av regelverket. De første meldingene som ble fremlagt inneholdt seks oversikter om eksporten av forsvarsmateriell. Meldingene som er lagt frem de siste årene fremstiller eksporten i tretten tabeller og figurer. Det legges stor vekt på å beskrive varene som eksporteres best mulig. Meldingen som ble fremlagt i 2006 ga for første gang innsyn i forsvarsmyndighetenes utførsel av eget materiell, samt om utførselen av håndvåpen fra Norge. I 2008 ble åpenheten ytterligere styrket, da det for første gang ble gitt informasjon om eksport av sivile varer til militære sluttbrukere, og om utførsel av beskyttelsesutstyr for bruk av humanitære organisasjoner i forbindelse med minerydding. I 2007 inviterte Regjeringen for første gang også media og organisasjoner til et møte for å presentere meldingen. Dette åpenhetstiltaket er videreført hvert år i forbindelse med fremleggelsen av meldingen til Stortinget.
Det er imidlertid nødvendig å sikre at økt innsyn om eksporten skjer innenfor rammen av de begrensninger som taushetsplikten i eksportkontrolloven setter. I henhold til loven plikter enhver å gi Utenriksdepartementet den bistand som kreves for å kontrollere at bestemmelsene i loven eller forskriftene blir fulgt. Det gjelder alle opplysninger som anses nødvendige for Utenriksdepartementets behandling av søknader om eksportlisens. En slik vid rett til innhenting av bedriftsfølsom informasjon har sitt motstykke i de strenge taushetsbestemmelsene i loven.
De siste årene har sivile organisasjoner og presse vist en stadig større interesse for eksportkontroll og forsvarsmateriell. Fra Regjeringens side er man opptatt av å delta i debatten, og på denne måten bidra med underlag til en bred diskusjon om spørsmål knyttet til denne delen av norsk sikkerhetspolitikk. Siden 2007 har Regjeringen invitert presse og organisasjoner til et møte for å presentere eksportkontrollmeldingens innhold på selve fremleggelsesdagen. Regjeringen ønsker å videreføre denne praksisen.
Oversiktene i meldingen bygger på omfattende rapportering fra eksportbedriftene. Når en bedrift får eksportlisens for forsvarsmateriell, er det en betingelse at de enkelte utførslene regelmessig rapporteres til Utenriksdepartementet. Utenriksdepartementet legger stor vekt på å kvalitetssikre materialet slik at informasjonen som gis i den årlige meldingen til Stortinget er så korrekt og komplett som mulig. Dette krever gode saksbehandlings- og informasjonssystemer i departementet, både for å ivareta store mengder sensitive data knyttet til lisensarbeidet, bedriftenes rapporter og for å kunne prosessere oversiktene i de årlige meldingene på en sikker måte. Det arbeides med å få på plass et nytt og adekvat elektronisk system for å kunne sikre disse oppgavene på en god og trygg måte også i fremtiden.
Norge arbeider aktivt i relevante fora for at også andre land skal utvise åpenhet om sin forsvarsmaterielleksport.
2.1 Konsultasjoner med Stortinget
I Norge forvaltes eksportkontrollen av strategiske varer av Utenriksdepartementet som del av utenriksministerens konstitusjonelle ansvar.
Det er etablert forutsigbare retningslinjer for Utenriksdepartementets praktisering av stortingets vedtak og presiseringer.
Det er en etablert praksis med å konsultere Stortinget i saker av særlig utenrikspolitisk interesse og betydning før avgjørelse i eksportkontrollspørsmål tas. Som følge av urolighetene i Midtøsten og Nord-Afrika, informerte bl.a. Regjeringen i april 2010 Stortinget om norsk eksportpraksis overfor landene i regionen. Praksisen med å konsultere Stortinget på denne måten er en linje som Regjeringen vil videreføre.
Stortinget blir også holdt løpende informert gjennom de årlige meldingene om eksporten av forsvarsmateriell som er fremlagt siden 1996. I tillegg til å gi omfattende innsyn i omfanget av denne eksporten, redegjøres det også om departementets praktisering av retningslinjene.