1 Innledning
1.1 Bakgrunn
St.meld. nr. 34 (2008–2009) «Fra vernepliktig til veteran» Om ivaretakelse av personell før, under og etter deltakelse i internasjonale operasjoner representerte det første skrittet mot en helhetlig nasjonal veteranpolitikk. Med den ble det uttrykkelig slått fast at ansvaret for forberedelse, ivaretakelse og oppfølging av personell før, under og etter deltakelse i internasjonal tjeneste ikke bare er Forsvarets, men hele samfunnets ansvar. I 2011 ble stortingsmeldingen fulgt opp med handlingsplanen «I tjeneste for Norge». Planen, som inneholdt 126 tiltak, omfattet personell som tjenestegjorde i internasjonale operasjoner. For utenrikstjenesten og justissektoren inkluderte handlingsplanen også annet personell som tjenestegjorde i utlandet på vegne av den norske stat. Seks departementer sto bak planen: Arbeidsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og politidepartementet og Utenriksdepartementet. I 2014 ble det utarbeidet en oppfølgingsplan med 27 tiltak, der også Kommunal- og moderniseringsdepartementet kom med i samarbeidet. Denne planen ble forlenget i 2017 fram til 31. desember 2019.
Alle som deltar eller har deltatt i internasjonale fredsbevarende, fredsopprettende eller statsbyggende innsats på vegne av Norge, fortjener samfunnets anerkjennelse. Det er et samfunnsansvar å gi dem ivaretakelse og oppfølging før, under og etter tjenesten. Anerkjennelsen omfatter både stadig tjenestegjørende personell og dem som har avsluttet tjenesten, samt deres familier. Familiens støtte er avgjørende for at personellet kan reise ut i en internasjonal operasjon.
Gjennom det seneste tiåret har de syv departementene som sto bak handlingsplanene arbeidet sammen for å utforme politikk og gjennomføre tiltak. Dette har bidratt til en større forståelse i samfunnet for personellets innsats og behov, og til økt anerkjennelse og bedre oppfølging. Kompetansen som dette personellet opparbeider seg i tjenesten, blir i dag i større grad verdsatt og forstått. Erfaringer og opplevelser blir formidlet til samfunnet gjennom media, historiske markeringer, arrangementer rundt frigjørings- og veterandagen 8. mai, og medaljeseremonier med regjeringsdeltakelse, samt TV-serier, filmer og bøker. En undersøkelse som Forsvaret gjennomførte i 2019 viste at den norske befolkningen gjennomgående har et godt inntrykk av personellet, både når det gjelder innsats, holdninger og verdier. Selv om enkelte operasjoner kan være omdiskutert, er oppfatningen at soldatene utfører oppdragene de blir pålagt på en svært god måte.
Siden den forrige stortingsmeldingen i 2009 har gode systemer for forebygging, ivaretakelse og oppfølging kommet på plass. Det tverrsektorielle samarbeidet har vært viktig i utviklingen. Til grunn for dette ligger det en erkjennelse av at samarbeid mellom sektorer er avgjørende for å få til god ivaretakelse. Ulike livsområder som familie, økonomi og arbeid henger sammen og må behandles i en helhet.
Forsvaret har spilt en sentral rolle i utviklingen og implementeringen av veteranpolitikken i hele tiårsperioden. Etableringen av veterantjenesten og en egen veteraninspektør i Forsvaret har hatt stor betydning.
Veteranorganisasjonene har vært viktige premissleverandører, samarbeidspartnere og talerør for ulike grupper veteraner.
Selv om vi har oppnådd mye, er ikke tiden inne for å avslutte arbeidet. Det er fortsatt behov for å opprettholde innsatsen for veteranene som et tydelig politisk satsingsområde. Tiltak for anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging må hele tiden tilpasses utviklingen innenfor de ulike sektorene og personellgruppenes behov.
1.2 Formål og prioriteringer
Formålet med denne meldingen er å oppsummere regjeringens innsats for personell i internasjonale operasjoner for Norge siden forrige stortingsmelding, og å peke ut veien videre. Meldingen følger opp ambisjonene i stortingsmeldingen fra 2009, handlingsplanen fra 2011 og oppfølgingsplanen fra 2014. Politikken skal videreføres og videreutvikles på nasjonalt, regionalt og kommunalt nivå.