2 Innledning
2.1 Formålet med meldingen
Dagens forvaltning av kongekrabbe er todelt og basert på St.meld. nr. 40 (2006–2007), som Stortinget sluttet seg til i 2008. I et kvoteregulert område øst for 26°Ø (ca. Nordkapp) forvaltes bestanden på en måte som legger til rette for næringsaktivitet og sysselsetting. Samtidig er det et mål å begrense spredningen av kongekrabbe utenfor dette området. Formålet med denne meldingen er å evaluere og gjennomgå de erfaringene som har vært gjort med gjeldende reguleringsregime, med spesielt fokus på kongekrabbens bestandsutvikling og hvilken påvirkning den som introdusert art har hatt på økosystemet.
Det er et mål å forvalte bestanden på den måten som gir høyest mulig verdi for samfunnet. Forvaltningen skal baseres på kunnskapsgrunnlaget om kongekrabbens påvirkning på økosystemet og realistiske muligheter for å begrense spredningen. Målet om høyest mulig samfunnsverdi må også ligge til grunn for vurderingen av reguleringer i fisket, herunder vilkår for fartøy og kvotefordeling. Det er et mål å utnytte kongekrabberessursen på en måte som resulterer i god lønnsomhet både for de enkelte aktører og for næringen som helhet.
Sametinget har blitt konsultert i arbeidet med meldingen. På områder hvor det ikke er oppnådd enighet er Sametingets vurderinger og standpunkt synliggjort, jf. bestemmelse i Prosedyrer for konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget.
2.2 Nærmere om de enkelte kapitler
Kapittel 3 tar for seg historikken bak dagens forvaltning av kongekrabbe, inklusiv St.meld. nr. 40 (2006–2007) som danner grunnlaget for dagens forvaltningsregime. Det redegjøres for gjeldende regulering og grensejusteringer, statistikk over fangst og fartøy i dette fiskeriet f.o.m. 2008 samt endringer i reguleringsregimet etter 2008. Kapittel 4 beskriver kunnskapsstatus for kongekrabbens bestandsutvikling, spredning, beregnet høstingspotensial i det kvoteregulerte området og økosystemeffekter. I kapittel 5 gjennomgås forvaltningsregimet, herunder den todelte forvaltningen, virkningen av de ulike reguleringstiltakene, grenser for kvoteregulert område, forvaltningsprinsipper i det kvoteregulerte området, kvotefordeling samt vilkår for deltakelse i fisket og reguleringsårets start. I kapittel 6 redegjøres for økonomiske og administrative konsekvenser av de tiltak som foreslås i meldingen og for konsultasjoner med Sametinget.