5 Statens eierskap i Posten
Posten Norge AS ble etablert i 2002 ved at særlovsselskapet Posten Norge BA (tidligere forvaltningsbedriften Postverket) ble omdannet til et aksjeselskap der staten eier alle aksjene. Forvaltningen av eierskapet til selskapet ble lagt til Samferdselsdepartementet og samferdselsministeren er generalforsamling for selskapet.
I samsvar med etablert praksis i eierskapsutøvelsen av Posten har Stortinget blitt orientert om selskapets utvikling og planer gjennom egne stortingsmeldinger om selskapets virksomhet (eiermeldinger). Formålet med eiermeldingene har vært å gi Stortinget en orientering om og vurdering av selskapets hovedvirksomhet, strategi og økonomiske planer for de kommende årene samt utviklingen i forrige planperiode. Eiermeldingene bygger på Postens §10-plan for selskapets virksomhet, som følger av den aktuelle vedtektsbestemmelsen. Eiermeldingen, og Stortingets behandling av denne, har ligget til grunn for Samferdselsdepartementets eieroppfølging av Posten1.
I forrige eiermelding om Postens virksomhet, jf. Meld. St. 18 (2011–2012)/Innst. 362 S (2011–2012), ble det blant annet orientert om den planlagte videreutviklingen av ekspedisjonsnettet og de forutsetninger av sektorpolitisk og samfunnsmessig karakter som departementet la til grunn for gjennomføringen. Omleggingen fra postkontorer til PiB følger utviklingen fra starten av 2000-tallet og er drevet fram av endringer i kundebehov, økt konkurranse i pakkemarkedet og bortfallet av Postens bankplikt på faste ekspedisjonssteder. Omleggingen har resultert i at Postens faste ekspedisjonsnett i dag hovedsakelig er basert på tredjepartsdrift gjennom avtaler med dagligvarebutikker.
I redegjørelsen for Postens forretningsmessige strategi ble det videre lagt vekt på at selskapet vil fortsette å vokse i konkurranseutsatte markeder i og utenfor Norge. Vekst anses nødvendig for å utvikle konkurransedyktige og lønnsomme markedsposisjoner og realiseres både gjennom egen ekspansjon og oppkjøp av virksomheter. Postens forretningsstrategi bygger på gjensidige synergieffekter gjennom meraktivitet fra et bredt kundetilbud og operativ samordning innen konsernet. Departementet har forutsatt at Posten stiller strenge krav til det enkelte selskap i konsernet om oppnåelse av selvstendig lønnsomhet og/eller bidrag til konsernsynergier over tid, herunder bidrag til økt aktivitet inn i den norske postvirksomheten. Mer generelt ble det fra eiers side kommunisert tydelige resultatforventninger til avkastning og utbytte fra konsernet.
Når postmarkedet nå er fullt konkurranseutsatt har dette konsekvenser for hvilke føringer av sektorpolitisk eller samfunnsmessig karakter som bør legges på selskapet gjennom eierskapsutøvelsen. Posten drives på forretningsmessig grunnlag og departementet legger til grunn at det ikke lenger er behov for særskilt oppfølging gjennom eierskapet for å realisere eventuelle spesifikt definerte mål. Ivaretakelsen av sektorpolitiske mål vil dermed realiseres gjennom andre virkemidler enn eierutøvelsen, herunder gjennom avtaleinngåelser og sektorspesifikk regulering. I del 8 omtales behovet for å avvikle særskilte rammer for eierskapsforvaltningen av Posten og de sektorpolitiske føringer som i dag ligger på virksomheten gjennom eierskapet.
Postens §10-plan for perioden 2016–2018 følger som vedlegg til denne meldingen.
Fotnoter
Mer generelt utøver Samferdselsdepartementet sitt eierskap innenfor rammene av norsk selskapslovgivning og annet lovverk samt regjeringens eierskapspolitikk, jf. Meld. St. 27 (2013–2014) Et mangfoldig og verdiskapende eierskap.