6 Markedsutfordringer
Utviklingstrekkene i postmarkedet er beskrevet i del 3 ovenfor. Når det gjelder logistikkvirksomheten er de markeder som Posten opererer i preget av økt konsolidering, internasjonalisering og klima/miljøfokus. Logistikkvirksomheten påvirkes også i stor grad av konjunkturutviklingen.
Markedskonsolidering og internasjonalisering: Kjøpere av logistikktjenester ønsker i sterkere grad samordning og forenkling i form av færre leverandører for et bredt spekter av logistikktjenester. Sør-Sverige utpeker seg som tyngdepunktet i det nordiske markedet, og det er derfor viktig å sikre en tilstedeværelse som binder sammen markedsaktørenes logistikkvirksomhet og sikrer inngående trafikkvolumer i Norden. En utvidelse av logistikktilbudet hos markedsaktørene har også ført til økt konsolidering og et begrenset antall store aktører som til sammen betjener rundt en tredjedel av det nordiske logistikkmarkedet. I tillegg har enkelte mindre aktører spesialisert seg innenfor ulike nisjer. I sum leder dette til at logistikkmarkedene er preget av sterk konkurranse med påfølgende pris- og marginpress.
Konjunkturutvikling: Logistikkvirksomheten påvirkes i stor grad av konjunkturutviklingen i Norge, Norden og internasjonalt. Dette har tidligere vært illustrert under finanskrisen, hvor den sterke nedgangskonjunkturen førte til betydelig volumnedgang i logistikkvirksomheten. I dag preges utviklingen i det norske logistikkmarkedet av et lavere aktivitetsnivå i norsk økonomi og redusert aktivitet i oljeindustrien. Samtidig er det noe bedre vekstutsikter for Sverige og Danmark.
Klima/miljøfokus: Endringer i det internasjonale klimaregimet vil ha stor betydning for logistikkbransjen og det er forventet strengere krav til reduserte utslipp og miljøeffektive løsninger. Markedsaktørene bør derfor ha en bevisst holdning til gevinster ved tidlig klimatilpasning og de forretningsmulighetene dette gir i form av kunder og strategiske partnere som stiller økte krav til miljødokumentasjon.