4 Forskrift om organisasjon og virksomhet for Likestillingsrådet
Vedtatt av Forbruker- og administrasjonsdepartementet 15. mars 1979 i medhold av lov 9. juni nr. 45 om likestilling mellom kjønnene (likestillingsloven) § 9 og delegasjon i kgl. res. av 9. mars 1979. Endret 3. januar 1984, 4. februar 1991, 2. mai 1993 og 17. oktober 1994.
§ 1 – Mandat
Likestillingsrådet har følgende mandat:
Likestillingsrådet har som formål å arbeide for likestilling mellom kjønnene på alle samfunnsområder – familieliv, arbeidsliv, utdanning og samfunnet forøvrig.
Likestillingsrådet skal følge utviklingen i samfunnet med sikte på å klarlegge og peke på forhold som motvirker likestilling og likeverd mellom kvinner og menn og gi det offentlige råd om tiltak som bør treffes for å rette opp slike forhold.
Likestillingsrådet skal være et kontakt – og samarbeidsorgan mellom offentlige myndigheter, organisasjoner og publikum i likestillingsspørsmål.
Så langt det er mulig skal Likestillingsrådet forestå utredningsarbeid og utvikle opplysningsmateriell om likestillingsspørsmål.
§ 2 – Oppnevning av Likestillingsrådet
Likestillingsrådet oppnevnes av Kongen. Rådet består av 7 medlemmer med personlige varamedlemmer. Leder og nestleder oppnevnes særskilt. Ett medlem med varamedlem oppnevnes etter forslag fra landsorganisasjonen i Norge og ett medlem med varamedlem etter forslag fra Næringslivets Hovedorganisasjon.
Rådet oppnevnes for 4 år om gangen.
§ 3 – Oppgaver
Rådet tar opp saker av eget tiltak eller etter henvendelse fra andre. Rådet avgjør selv om det vil behandle en sak.
Rådet skal virke som rådgiver for de kommunale likestillingsutvalg.
Rådet finner fram til egnede former for samarbeid med andre organer som behandler likestillingsspørsmål.
§ 4 – Rådets leder
Rådets leder har anvaret for gjennomføringen av Rådets beslutninger. Når leder i Rådet er fraværende, fungerer nestleder i leders sted.
§ 5 – Sekretariatet
Likestillingsrådet skal ha et sekretariat med de ressurser som i budsjettet avsettes til Rådets arbeid. Sekretariatet forbereder sakene for Rådet, og setter i verk de vedtak som Rådet treffer. Sekretariatet kan også fremme forslag om saker som bør tas opp i Rådet.
Sekretariatets daglige arbeid ledes av en kontorsjef innenfor rammen av de hovedlinjer som Rådet til enhver tid trekker opp og etter de øvrige retningslinjer Rådet gir.
Medarbeidere i sekretariatet tilsettes av departementet eller den det bemyndiger. Departementet eller den det bemyndiger utpeker fast stedfortreder for kontorsjefen.
Reglementet for økonomiforvaltningen i departementene og reglement for departementenes organisasjon og saksbehandling gjelder så langt det passer.
§ 6 – Delegasjon
Rådet kan bestemme at visse saker skal kunne avgjøres av et utvalg av Rådets medlemmer (Arbeidsutvalget) av Rådets leder, av Rådets sekretariat eller en bestemt person i sekretariatet. Rådet skal i slike tilfelle angi hvilke saker eller hvilke typer saker delegasjonen gjelder.
Rådets leder, eller sekretariatet dersom lederen bestemmer det, kan treffe avgjørelse dersom en sak haster og rådsbehandling ikke kan avventes uten at viktige interesser kan bli skadelidende.
Rådet skal holdes underrettet om avgjørelser etter første og annet ledd.
§ 7 – Møter – innkalling til møter
Rådets avgjørelser kan bare treffes i møter. Rådet kalles sammen til jevnlige møter slik Rådet selv bestemmer. Rådet kalles også sammen når leder eller minst 3 av medlemmene finner det ønskelig, eller når departementet finner det nødvendig.
Innkalling til møte skal såvidt mulig sendes medlemmene og andre deltakere senest 2 uker på forhånd.
Rådets leder fremmer forslag til dagsorden for møtet. Krever et medlem en bestemt sak satt på dagsorden, avgjør Rådet om saken skal tas opp til behandling. Dagsorden og sakspapirer til sakene som skal behandles på møtet, skal såvidt mulig sendes medlemmene senest en uke før møtet.
Kan et medlem av Rådet ikke være tilstede i møtet, skal medlemmet si fra om dette så snart som mulig. Sekretariatet innkaller varamedlemmet.
§ 8 – Møterett
Følgende har rett til å delta i Rådets møter uten stemmerett:
en representant fra Barne- og familiedepartementet,
Likestillingsombudet og/eller Ombudets stedfortreder,
kontorsjefen for Rådets arbeidsfelt og dennes stedfortreder,
representanter for andre departementer når Rådet behandler saker som ligger innenfor deres ansvarsområde.
De øvrige ansatte i sekretariatet møter etter anmodning fra Rådet.
Rådet kan gi andre adgang til møtene, dersom de har særlig interesse i sakens utfall eller de kan bidra til å belyse saken.
Rådet kan bestemme at møtet eller deler av det skal holdes for åpne dører når saken egner seg for det. Rådets leder kan, med forbehold om Rådets godkjenning, bestemme at møtet skal holdes for åpne dører.
§ 9 – Vedtaksførhet
Rådet er vedtaksført når minst halvparten av medlemmene er tilstede. De møtende medlemmer kan vedta å behandle og avgjøre en sak som ikke er satt på dagsorden, dersom saken er av begrenset betydning eller ikke med rimelighet kan utsettes til et senere møte.
§ 10 – Møteledelse
Er verken leder eller nestleder til stede, velges møteleder blant de tilstedeværende medlemmer. Ved stemmelikhet avgjøres valget ved loddtrekning.
§ 11 – Avgjørelse
Rådets avgjørelse fattes ved alminnelig flertall. Står stemmetallet likt, gjelder det lederen har stemt for. Mindretallet kan kreve at dissens tas inn i Rådets vedtak.
Leder kan kreve at forslag som blir fremmet til votering, innleveres skriftlig.
§ 12 – Behandlingsmåten forøvrig
Sakene i Rådet skal forøvrig behandles etter forvaltningsloven.
§ 13 – Møtebok
Det skal føres møtebok fra Rådets møter. Forslag til møtebok utarbeides av sekretariatet og undertegnes av Rådets leder i møtet. Utkast til referat fra møtet utarbeides av sekretariatet og legges fram til godkjenning på det følgende møte. Utskrift av møteboken og referatet skal deretter sendes samtlige medlemmer av Rådet, deres vararepresentanter og andre som har møterett.
§ 14 – Årlig rapport
Likestillingsrådet skal innen 1. april hvert år avgi rapport til departementet der det redegjøres for virksomheten i det foregående år.
§ 15 – Ikrafttredelse
Disse forskrifter trer i kraft straks.