2 Sammendrag
I kapittel 3 er enkelte mer generelle og overordnede spørsmål, herunder spørsmål som det er særlig pekt på i mandatet, behandlet. Kapittel 4 inneholder motivene til utvalgets forslag til endringer i straffeloven kapittel 19. Utvalgets forslag til opphevelse av foreldede bestemmelser omtales i kapittel 5. I kapittel 6 kommenteres kort hvilke endringer som foreslås i lovverket for øvrig som følge av forslaget til nytt kapittel 19. Administrative og økonomiske konsekvenser er omtalt i kapittel 7. Utkast til nytt kapittel 19, herunder også forslag til endringer i lovverket for øvrig, står i kapittel 8. På enkelte punkter i utvalgets forslag er det dissenser. Det er redegjort samlet for dissensene i kapittel 9. I kapittel 10 er et lovspeil inntatt som vedlegg til utredningen. Utvalgets sammensetning og mandat er det redegjort for i kapittel 1, hvor det også er gitt en kort oversikt over tidligere revisjoner.
Punkt 3.1 omhandler sentrale begreper i straffeloven kapittel 19. Det redegjøres for grensedragningene mellom utuktig omgang, utuktig handling og utuktig atferd og innholdet i samleiebegrepet.
I mandatet er det bedt om at forslaget til endringer i sedelighetskapitlene så langt det er mulig tilpasses Straffelovkommisjonens arbeid med ny straffelov. I punkt 3.2 er det redegjort for enkelte av Straffelovkommisjonens forslag og utvalgets overveielser knyttet til disse. Som ledd i tilpasningen til Straffelovkommisjonens arbeid går utvalget bl.a. inn for en generell medvirkningsbestemmelse i kapittel 19 etter mønster av det som er foreslått av Straffelovkommisjonen i NOU 1992: 23.
I mandatet er det bedt om at utvalget legger frem forslag til språklig forenkling og modernisering av bestemmelsene i kapittel 19. Forenkling og språklig modernisering er også fremhevet som en av Straffelovkommisjonens oppgaver. Utvalgets forslag til nye bestemmelser er formulert i et moderne lovspråk. Bestemmelsene foreslås også forenklet der hvor det har vært praktisk mulig av hensyn til presisjonsnivået. Utvalget går i punkt 3.3 inn for at begrepet utuktig erstattes med uttrykket seksuell. I alle overgrepsbestemmelsene hvor sammenstillingen utuktig omgang er benyttet, er det helt uproblematisk å erstatte uttrykket utuktig med seksuell. I utkastet § 191, som viderefører deler av gjeldende straffelov § 212, foreslås uttrykket utuktig atferd erstattet med uttrykket seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd. Utvalget har i punkt 3.6.7 vurdert om de gjeldende begreper og grensedragninger som benyttes i straffeloven kapittel 19 er hensiktsmessige i forhold til seksuelle overgrep mot barn. Utvalget er kommet til at en enhetlig terminologi, uavhengig av offerets alder, har klare fordeler og at det heller ikke foreligger tilstrekkelig tungtveiende hensyn for å innføre f.eks. færre overgrepskategorier.
Det er i mandatet forutsatt at utvalget også vurderer strafferammene. Utvalget har redegjort for sine overveielser i punkt 3.4. Utvalget mener at straffenivået for grove seksuelle overgrep, særlig voldtekt og seksuelle overgrep mot mindreårige, er noe lavt. Strafferammene for slike forbrytelser er i dag meget vide. Etter utvalgtes vurdering er det fullt mulig å skjerpe reaksjonsnivået innenfor gjeldende strafferammer. Utvalget har derfor ikke funnet grunn til å foreslå noen heving av de alminnelige strafferammene eller innføring av nye eller høyere minstestraffer. Utvalget foreslår for øvrig bare mindre endringer i strafferammene i kapittel 19.
I utvalgets mandat er det vist til Innst. S. nr. 206 (1994–95) hvor Justiskomitéen uttaler at det er behov for i større grad å fokusere på samtykkekravet som det sentrale i voldtektsbestemmelsen. Utvalget har i punkt 3.5 vurdert ulike måter frivillighetsaspektet kan tenkes fremhevet på, herunder bruk av en annen lovteknikk.
I punkt 3.6 er endel sentrale spørsmål i tilknytning til seksuelt misbruk av barn behandlet. Utvalgets flertall går i punkt 3.6.3 inn for at den seksuelle lavalder senkes fra 16 år til 15 år, og at det gis én straffebestemmelse om seksuell omgang med mindreårige med en høy strafferamme. Etter flertallets syn bør unge over 15 år ha frihet til å kunne utforske sin seksualitet og gjøre frivillige seksuelle erfaringer. Beskyttelseshensyn tilsier ikke at seksuell omgang med unge over 15 år bør straffsanksjoneres, forutsatt at den seksuelle omgangen er frivillig. Seksuelle overgrep mot unge over 15 år vil rammes av de generelle overgrepsbestemmelsene i kapittel 19 som ikke er knyttet til en bestemt aldersgrense, f.eks. incest, voldtekt eller misbruk av overmaktsposisjon. Ved anvendelsen av de generelle overgrepsbestemmelsene vil ung alder i utgangspunktet være et bevismoment ved vurderingen av handlingens karakter av overgrep. Hvis forslaget blir vedtatt, vil den seksuelle lavalder bli den samme i Norge som i de øvrige skandinaviske land. Utvalgets mindretall, Lisbeth Bang og Grete Kvalheim, går inn for å beholde gjeldende seksuelle lavalder på 16 år. Mindretallets vurderinger fremgår i punkt 9.
I tillegg til spørsmålet om seksuell lavalder har utvalget i dette avsnittet tatt opp spørsmål om tiltak særlig rettet mot kommersiell seksuell utnyttelse av barn ( punkt 3.6.4) og straffereaksjonene for seksuelle overgrep mot barn.
I forslaget til nytt kapittel 19 i straffeloven er paragrafene gitt en annen rekkefølge og en annen lovteknisk systematikk og gruppering. Det er redegjort for utvalgets overveielser i punkt 3.7. Hovedretningslinjen for forslaget har vært at straffebudene bør systematiseres ut fra vernet interesse og straffverdighet. Forslaget til nytt kapittel 19 innledes med bestemmelsene om seksuelt krenkende atferd og seksuell handling. Avslutningsvis i kapitlet er bestemmelsene om hallikvirksomhet og pornografi plassert, idet disse bestemmelsene ivaretar til dels andre interesser enn de bestemmelser som retter seg mot overgrep mot enkeltpersoner.
Kapittel 4 utgjør motivene til de enkelte paragrafene i utvalgets forslag. Bestemmelsene behandles suksessivt etter plasseringen i lovutkastet.
Utkastet §§ 191 og 192 er behandlet i punkt 4.1. Paragrafutkastene innebærer en videreføring av gjeldende straffelov § 212 som retter seg mot utuktig atferd og utuktig handling. Disse bestemmelsene foreslås plassert i to paragrafer. I begge bestemmelsene er mindreårighet – på samme måte som i gjeldende straffelov § 212 – gitt et særlig vern. Utvalgets flertall går inn for å senke den seksuelle lavalder til 15 år, og denne aldersgrensen er foreslått benyttet i §§ 191 og 192. For øvrig foreslås ikke vesentlige endringer i forhold til gjeldende rett.
I gjeldende straffelov kapittel 19 er det flere bestemmelser som rammer den som skaffer seg seksuell omgang ved å misbruke ulike former for overmaktsposisjoner. De mest sentrale generelle bestemmelsene innen denne kategorien er gjeldende straffelov §§ 194 og 198 om misbruk av avhengighetsforhold og misbruk av stilling. Andre bestemmelser i gjeldende straffelov tar også sikte på å beskytte den svakere part i situasjoner hvor det ofte kan foreligge et overmaktsforhold. Utvalget foreslår i punkt 4.2 en generell bestemmelse om misbruk av overmaktsforhold til erstatning for gjeldende § 194 og § 198, og foreslår samtidig at også misbruk av tillitsforhold skal rammes. Siktemålet med forslaget er å gi en enklere bestemmelse som samtidig kan gi utsatte offergrupper et effektivt vern. Annet ledd i utkastet § 193 er en videreføring av gjeldende straffelov § 193 annet ledd og rammer den som skaffer seg seksuell omgang ved å utnytte noens psykiske lidelse eller psykiske utviklingshemming. Utkastet § 194 viderefører gjeldende straffelov § 199 om seksuell omgang med bl.a. innsatte i institusjoner under fengselsvesenet eller politiet.
Et mindretall, Lisbeth Bang, foreslår en ny straffebestemmelse som rammer den som har seksuell omgang med noen som ikke har samtykket.
I punkt 4.3 behandles utvalgets forslag til ny § 195 og § 196. Utkastet § 195 viderefører fra gjeldende straffelov § 194 alternativet som rammer den som skaffer seg seksuell omgang med noen ved trussel. Det foreslås ingen vesentlige endringer. I utkastet § 195 benyttes formuleringen truende atferd som etter utvalgets syn er en mer treffende beskrivelse av den straffbare handling. Utkastet § 196 viderefører uten vesentlige endringer gjeldende straffelov § 193 første ledd om seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller på annen måte er ute av stand til å motsette seg handlingen.
Utkastet § 197, som viderefører gjeldende voldtektsbestemmelse, er behandlet i punkt 4.4. I mandatet er det bedt om at spørsmålet om å kriminalisere grovt uaktsom voldtekt blir vurdert. Utvalgets flertall går ikke inn for en kriminalisering av grovt uaktsom voldtekt. Utvalgets flertall mener at det vanskelig kan tenkes praktiske tilfeller hvor en person har seksuell omgang med en annen i umiddelbar forbindelse med voldelig, truende eller annen graverende atferd, uten at vedkommende ikke har vært tilstrekkelig klar over at den seksuelle omgang var ufrivillig. Etter flertallets syn er det ikke grunn til å anta at en kriminalisering av grovt uaktsom voldtekt vil bidra til en mer effektiv håndhevelse av voldtektsbestemmelsen. Det er redegjort for flertallets overveielser i punkt 4.4.4.1. Et mindretall, Lisbeth Bang og Grete Kvalheim, vurderer disse spørsmålene annerledes enn flertallet, se punkt 9, hvor Lisbeth Bang fremmer et eget lovforslag.
Utvalget mener at straffenivået for voldtekt er noe lavt. Utvalget går likevel ikke inn for noen utvidelse av den alminnelige strafferammen, som anses som tilstrekkelig vid, men peker i punkt 4.4.4.3 på enkelte forhold som bør tas i betraktning ved straffutmålingen. Det foreslås dessuten at den skjerpede strafferammen på fengsel inntil 21 år skal komme til anvendelse dersom overgrepet er begått på en særlig smertefull eller krenkende måte eller av flere i fellesskap. I forslaget til ny voldtektsbestemmelse er for øvrig den straffbare handling forsøkt beskrevet slik at tvangsaspektet kommer klarere frem.
Utvalgets flertall foreslår at det gis én bestemmelse om seksuell omgang med mindreårige. Utkastet § 198 viderefører gjeldende straffelov §§ 195 og 196, men med en aldersgrense på 15 år, se punkt 4.5.
Utvalget går inn for å videreføre gjeldende straffelov §§ 207, 208 og 209 som rammer henholdsvis incest med slektning i nedstigende linje, søskenincest og utuktig omgang med fosterbarn mv (sosial incest). Gjeldende straffelov § 197 foreslås opphevet som overflødig ved siden av § 209. Utkastet §§ 199, 200 og 201 er behandlet i punkt 4.6.
Utkastet § 202, behandlet i punkt 4.7 viderefører gjeldende straffelov § 206 om hallikvirksomhet. Forslaget til ny bestemmelse er gitt et moderne lovspråk, og bestemmelsen er søkt forenklet. Uttrykket prostitusjon er tatt inn i loven, og er legaldefinert i siste ledd i utkastet til ny bestemmelse. Utvalget anser det som uaktuelt å kriminalisere prostitusjon som sådan. Utvalget har imidlertid vurdert om det er grunn til å gi en egen bestemmelse rettet mot den som kjøper seksuelle tjenester av unge under 18 år, men er kommet til at et slikt straffebud kan ha utilsiktede og uønskede sidevirkninger, og at forbudet i liten grad ville gi reell beskyttelse. I lovutkastet § 202 tredje ledd foreslår utvalget at det inntas en presisering av at formidling av andres prostitusjon i annonser mv. er straffbart.
I punkt 4.8 redegjøres det for utkastet §§ 203 og 204, forslag til ny pornografibestemmelse og bestemmelse om forbud mot utstilling av nakenbilder som er egnet til å vekke anstøt. Utvalgets flertall foreslår en pornografibestemmelse som innebærer en liberalisering i forhold til gjeldende rett ved at kjønnslige skildringer av såkalt alminnelig seksuell aktivitet ikke lenger skal anses som ulovlig pornografi. Flertallets forslag til en bestemmelse om utstillingsforbud vil imidlertid sikre at slikt materiale ikke fritt kan stilles ut på alminnelig beferdede steder. Et totalforbud mot pornografi må etter utvalgets syn forankres i skadefølgebetraktninger. Disse hensyn tilsier etter flertallets vurdering at totalforbudet begrenses til kjønnslige skildringer hvor det gjøres bruk av barn, lik, dyr, vold eller tvang og lignende grove kjønnslige skildringer. All praktisk befatning med barnepornografi foreslås kriminalisert, herunder også produksjon og overlatelse til andre. Et mindretall i utvalget, Lisbeth Bang, foreslår en annen legaldefinisjon enn flertallet, se punkt 9.
I punkt 4.9 og punkt 4.10 er det redegjort for utkastet § 205 og 206. Utkastet § 205 er en generell medvirkningsbestemmelse for bestemmelsene i kapittel 19. Utkastet § 206 viderefører samleiedefinisjonen i gjeldende straffelov § 213. Et mindretall i utvalget, Lisbeth Bang og Grete Kvalheim, går inn for en viss utvidelse av samleiedefinisjonen i forhold til gjeldende rett.
I kapittel 5 redegjøres det for utvalgets forslag til opphevelse av foreldede bestemmelser i straffeloven kapittel 19 og kapittel 38. Utvalget foreslår at gjeldende straffelov § 214 om straffbortfall for endel seksualforbrytelser dersom gjerningspersonen og fornærmede inngår ekteskap oppheves. Utvalgets lovforslag vil også innebære at alle bestemmelser i kapittel 38 som ivaretar sedelighetshensyn oppheves, dels fordi bestemmelsene anses som foreldede, og dels fordi bestemmelsene vil fanges opp av straffebud i utvalgets forslag til nytt kapittel 19.
Utvalgets forslag antas å ha marginale administrative og økonomiske konsekvenser, jf. punkt 7.