0 Sammendrag
0.1 Sammendrag
0.1.1 Innledning
Banklovkommisjonens Utredning nr. 10 Konkurranse i kollektiv livsforsikring omfatter to problemområder av sentral betydning for konkurranseforholdene i livsforsikrings- og pensjonsmarkedet.
I Del I behandler kommisjonen spørsmål knyttet til konkurranseforholdene innenfor markedet for kommunale pensjonsordninger. Kommunale pensjonsordninger har hittil ikke vært gjenstand for lovregulering. Det lovutkast om kommunale pensjonsordninger som nå fremlegges, er utformet som et rammeverk for kommunale pensjonsprodukter med det formål å legge forholdene til rette for ryddig konkurranse i dette markedssegment. Et hovedsynspunkt er at alle livsforsikringsselskaper skal kunne tilby kommunale pensjonsprodukter som er i samsvar med de krav Hovedtariffavtalen for kommunal sektor stiller, og at dette skal kunne gjøres uten behov for dispensasjon fra de alminnelige regler om livsforsikringsvirksomhet. Lovutkastet åpner derfor for etablering av fellesordninger for premieberegning med henblikk på å motvirke at pensjonskostnadene vil variere med kjønn og alder, og avklarer dessuten ulike spørsmål som alminnelige virksomhetsregler er antatt å reise i forhold til kommunale pensjonsordninger.
Del II inneholder en gjennomgang og vurdering av gjeldende forskriftsverk om flytting av livsforsikrings- og pensjonsavtaler. Kommisjonenmener at regelverket om flytting er av så stor betydning for konkurranseforholdene i livsforsikrings- og pensjonsmarkedet i sin alminnelighet, at reglene i hovedsak bør være lovfestet. Lovutkastet viderefører prinsippet om alminnelig flytterett i gjeldende lov, og tar for øvrig først og fremst sikte på å oppnå en tiltrengt modernisering og vesentlig forenkling av reglene på dette området. Lovutkastet om flytting inneholder i tråd med dette, utførlige regler for flytting av både private og kommunale kollektive pensjonsordninger, samt visse regler for flytting av pensjonsrettigheter utgått fra kollektive pensjonsordninger og av ulike individuelle pensjonsavtaler.
De to lovutkastene foreslås tatt inn i lov om forsikringsvirksomhet som nye kapitler 8b og 8c. Utkastene må sees i sammenheng med Banklovkommisjonens Utredning nr. 7, NOU 2001: 24 Ny livsforsikringslovgivning og det utkast til nytt kapittel 8a i lov om forsikringsvirksomhet som der ble fremlagt. Banklovkommisjonen har lagt vekt på å utforme de to lovutkastene i denne utredningen slik at de kan gjennomføres som tillegg til, eller uavhengig av, lovutkastet i NOU 2001: 24. På de punkter det blir en forskjell mellom tilpasningen til gjeldende forsikringsvirksomhetslov og suppleringen av utkastet til nytt kapittel 8a i forsikringsvirksomhetsloven i Utredning nr. 7, er dette markert ved at tilpasningene til gjeldende regler er tatt inn som hakeparenteser i lovteksten.
0.1.2 Bakgrunn for lovarbeidet
Banklovkommisjonen hadde vinteren 2002 påbegynt arbeidet med ny lovgivning om flytting av livsforsikringskontrakter, herunder private og kommunale pensjonsordninger. Av tidsmessige grunner hadde dette problemområdet ikke latt seg innpasse i Utredning nr. 7. Ved brev av 15. mai 2002 ba Finansdepartementet Banklovkommisjonen om å vurdere tiltak for å sikre effektiv konkurranse i markedet for kommunale tjenestepensjonsordninger, herunder vurdere blant annet de særlige regler om flytting av slike pensjonsordninger. Banklovkommisjonens arbeid ble på denne bakgrunn utvidet til å omfatte de spørsmål knyttet til kommunale pensjonsordninger som det nye oppdraget omhandlet. Det forelå en nær sammenheng mellom de to områdene, både fordi begge har vesentlig betydning for konkurranseforholdene i forsikrings- og pensjonsmarkedet, og fordi behovet for særlige regler om flytting av kommunale pensjonsordninger i stor grad ville bero på hvordan regelverket for forsikringsvirksomhet knyttet til kommunale pensjonsordninger ble utformet. Det har vært en målsetning at flyttereglene for kommunale og private pensjonsordninger så vidt mulig bør være de samme, for derved å bidra til å bygge ned det tradisjonelle skillet mellom det private og det kommunale segment av markedet for kollektive pensjonsordninger.
Arbeidsretten avsa den 8. oktober 2002 en dom som blant annet fastlegger tolkningen av ulike bestemmelser om kommunale pensjonsordninger i Hovedtariffavtalen i kommunal sektor. Domskonklusjonen inneholder pålegg med en oppfyllelsesfrist satt til 1. juli 2003, og vil reelt innebære sterke begrensninger i markedsadgangen med mindre nødvendige endringer i forsikringslovgivningen blir gjennomført. Banklovkommisjonen har lagt Arbeidsrettens dom til grunn for sitt arbeid, og utredningen inneholder en analyse av dommen med oversikt over de synspunkter i dommen som etter Banklovkommisjonens oppfatning antas å ha særlig betydning som utgangspunkter i lovarbeidet. Banklovkommisjonen har også lagt stor vekt på å få sluttført sitt arbeide med utredningen så vidt mulig i god tid før utløpet av oppfyllelsesfristen for de pålegg domskonklusjonen inneholder.
Arbeidsgrunnlaget for Banklovkommisjonens behandling og vurdering av de to emneområdene har – på samme måte som når det gjelder Utredning nr. 7, NOU 2001: 24 – vært utarbeidet innenfor en arbeidsgruppe hvor representanter på høyt nivå fra berørte livsforsikringsselskaper og LO har inngått. Dette har blant annet lettet tilgangen til relevant materiale og muliggjort innspill fra berørte parter på tidlige stadier av lovarbeidet.
Innenfor den tidsramme som Banklovkommisjonen har hatt, har det ikke vært mulig å foreta en helt fullstendig gjennomgang av de konkurransemessige forhold innenfor kollektiv livsforsikring som ikke allerede er omhandlet i Utredning nr. 7. Dette gjelder blant annet spørsmål knyttet til sammenslåing, omdanning mv. av fripoliser og andre pensjonsrettigheter utgått fra ulike typer av kollektive pensjonsordninger. Dette er spørsmål som vil bli behandlet senere.
0.1.3 Sammendrag Del I om kommunale pensjonsordninger
(1) Banklovkommisjonen har nedlagt betydelig arbeid i å klarlegge de ulike særtrekk ved de pensjonsprodukter som i dag markedsføres innenfor det kommunale pensjonsmarkedet, med særlig vekt på KLPs kommunale fellesordning som her er markedsleder og nært knyttet til Hovedtariffavtalen i kommunal sektor. Tilgjengelig materiale er teknisk meget komplisert, til dels uoversiktlig og vanskelig tilgjengelig. Målet med kartleggingen har vært å legge grunnlaget for en så vidt mulig omforent felles forståelse av den foreliggende situasjon og dermed også grunnlag for en bred vurdering av de lovtiltak som det er behov for. I utredningen Del I er det derfor gitt til dels meget utførlige beskrivelser av de pensjonsrettslige og økonomiske realiteter i de ulike elementer som inngår i de pensjonsprodukter som tilbys av KLP og i senere år er utviklet av andre større livselskaper som er aktive i det kommunale pensjonsmarkedet (se kapittel 3 til 5). En hovedkonklusjon er at de forsikringsrettslige forskjeller mellom produktene er begrensede og refererer seg til et fåtall av temaer (se kapittel 6).
Det synes å ha vært vanlig oppfatning i mange miljøer at det i forhold til KLPs pensjonsprodukt ikke har foreligget noe grunnlag for å skille mellom de forsikringsrettslige forpliktelser som til enhver tid har vært sikret i Felles kommunal pensjonsordning i KLP, og de arbeidsrettslige forpliktelser som de enkelte kommunale arbeidsgivere har påtatt seg i forhold til sine arbeidstakere gjennom Hovedtariffavtalens bestemmelser om pensjonsordninger. Analysen av KLPs og dets medlemmers forsikringsrettslige ansvar etter KLPs vedtekter og forsikringsvilkår viser at det ikke er grunnlag for denne oppfatning. Det må trekkes et prinsipielt skille mellom kommunenes arbeidsrettslige forpliktelser etter Hovedtariffavtalen når det gjelder hvilke pensjonsrettigheter arbeidstakerne skal kunne opptjene, og KLPs forsikringsforpliktelser når det gjelder de pensjonsrettigheter som arbeidstakerne til enhver tid har opptjent. Som pensjonsleverandør har KLP intet ansvar for den forsikringsmessige dekning av pensjonsrettigheter som vil bli opptjent i fremtiden. Rettslig sett har KLP til enhver tid bare ansvar for ytelser som det er betalt premie for og som derfor er blitt dekket ved forsikringsmessige avsetninger.
Det har også vært vanlig – med utgangspunkt i Hovedtariffavtalen – å betegne kommunale pensjonsordninger som bruttoordninger, som på samme måte som Statens Pensjonskasse (SPK), skal gi ytelser tilsvarende 2/3 av sluttlønn, og å tillegge dette betydning i forhold til KLPs ansvar som pensjonsleverandør. Det er ikke grunnlag for en slik oppfatning. Selv om ytelsesspekteret i kommunal pensjonsordning i hovedsak er det samme som i SPK, er imidlertid finansieringssystemene i statlige og kommunale ordninger helt forskjellige. De kommunale pensjonsordninger er fondsbaserte på samme måte som private tjenestepensjonsordninger, dvs. med gradvis oppbygging av pensjonskapital via årlig premieinnbetaling i yrkesaktive år. SPKs forpliktelser derimot er sikret ved statens ansvar og finansieres ved tilførsel av statlige midler etter hvert som utbetaling skjer. Dessuten er ytelsene fra kommunale pensjonsordninger omfattet av samordningsloven med den virkning at det i pensjonsleverandørens ansvar skal gjøres fradrag for ytelsene fra folketrygden. Forsikringsvilkår, premier og fondsoppbygging (forsikringsmessige avsetninger) er tilpasset dette, og rettslig og økonomisk får kommunale pensjonsordninger dermed i hovedsak samme karakter som nettoordninger, dvs. ordningene skal forsikringsmessig sikres og gi pensjonsytelser i tillegg til ytelser fra folketrygden. En analyse av Overføringsavtalen med Statens Pensjonskasse som kommunale pensjonsordninger omfattes av, viser at dette ikke medfører endringer i KLPs eller andre pensjonsleverandørers forsikringsmessige ansvar.
Det er videre gjort en analyse av hvilke krav Hovedtariffavtalen i kommunal sektor slik den er tolket av Arbeidsretten, stiller til en kommunal pensjonsordning, særlig på bakgrunn av at Arbeidsrettens hovedsynspunkt er direkte knyttet til KLPs premieberegningspraksis. Resultatene av den detaljerte analyse av KLPs praksis som er gjort, er derfor lagt til grunn ved utformingen av hovedlinjene i det utkast til nye lovregler som er foreslått. Det er imidlertid i denne sammenheng trukket et skille mellom de utjevningsvirkninger som er nødvendige av hensyn til Hovedtariffavtalens krav til finansieringssystemet, og de utjevningsvirkninger når det gjelder samlede pensjonskostnader for de enkelte kommunale arbeidsgivere, som KLPs system for øvrig frembringer. Eksempelvis er kompensasjonsgraden i folketrygden avhengig av lønnsnivå, og virkningene for de enkelte kommunale arbeidsgiveres premienivå av samordningen med folketrygden vil derfor variere med gjennomsnittlig lønnsnivå for medlemsmassen i de forskjellige pensjonsordningene.
(2) Banklovkommisjonenhar lagt til grunn at effektiv konkurranse forutsetter både markedsadgang og adgang til å konkurrere om kunder på grunnlag av produktmangfold, priser, finansieringsopplegg, valg av selskapsform mv. Fra et konkurransesynspunkt er det ikke ønskelig å oppnå like konkurransevilkår ved lovkrav som fører til standardisert produktutforming og virksomhetsopplegg. Det er vesentlig at reguleringen av virksomheten i lov- og forskriftsverket ikke medfører rammer for enkelte av pensjonsleverandørene som reelt medfører bånd og begrensninger av konkurransemessig betydning. For Banklovkommisjonen har det vært et mål å etablere virksomhetsregler som er felles for samtlige leverandører av kommunale pensjonsprodukter, og som gjør det mulig for alle å markedsføre pensjonsprodukter som imøtekommer de krav som følger av gjeldende Hovedtariffavtale i kommunal sektor slik disse er fastlagt av Arbeidsretten. De lovregler om kommunale pensjonsordninger som foreslås, gjelder først og fremst premieberegning, avsetningskrav og forvaltningen av pensjonsordningens midler. Selve ytelsesspekteret i kommunale pensjonsordninger er fastlagt i Hovedtariffavtalen.
Lovforslaget åpner for at alle pensjonsleverandører kan opprette fellesordninger som tilfredsstiller Hovedtariffavtalen i kommunal sektor sitt krav til kjønns- og aldersnøytralt finansieringssystem av den type som inntil nå bare KLP har kunnet benytte. Adgangen til å opprette fellesordninger for premieberegning gjør at det i lovforslaget må trekkes et klart skille mellom selve finansieringssystemet og beregningen av minstekravene til forsikringsmessige avsetninger for den enkelte pensjonsordning. Uavhengig av beregning av premiene som de enkelte kommunale arbeidsgivere (forsikringstakere) årlig skal betale, må avsetningskravet beregnes slik at pensjonsleverandørens reelle forpliktelser til enhver tid er forsikringsmessig dekket ved fondsavsetninger.
Lovforslaget hensyntar at premien i en kommunal pensjonsordning vil utgjøre summen av premier for de ulike typer av ytelser som finnes i en kommunal pensjonsordning. I en kommunal pensjonsordning vil det være ytelser som lar seg premiesette på forhånd ut fra forsikringstekniske beregninger og ytelser som først kan premiesettes ved forsikringstilfellets inntreden. På denne bakgrunn skiller lovforslaget mellom ordinær årspremie, reguleringspremie for oppregulering av ytelser som følge av lønnsregulering og oppregulering av løpende pensjoner som følge av G-regulering, samt andre premier for såkalte ikke forsikringsbare ytelser. Lovutkastet hensyntar videre at disse premiene vil bli beregnet på ulike tidspunkt i løpet av forsikringsåret, og at de vil stå i en noe forskjellig stilling i forhold til regler om premieberegning innenfor en fellesordning.
Siden kommunale pensjonsordninger hittil ikke har vært særskilt lovregulert, har det vært atskillig uklarhet med hensyn til anvendelsen av forsikringsvirksomhetslovens bestemmelser på dette området. Lovforslaget søker å avklare disse spørsmålene slik at ingen pensjonsleverandør skal trenge dispensasjon for å tilby kommunale pensjonsprodukter som imøtekommer Hovedtariffavtalens krav. I lovforslaget er det derfor tatt inn bestemmelser om blant annet virkningene av samordning av ytelsene fra folketrygden og forvaltning og disponering av midler tilknyttet pensjonsordningen. Det foreslås at kommunale pensjonsordninger skal behandles som en egen bransje i forsikringsselskapene og det åpnes for at midlene tilknyttet den enkelte pensjonsordning skal kunne forvaltes som en egen investeringsportefølje etter samme regler som i lov om foretakspensjon. Når det gjelder overskudd som tilføres pensjonsordningen, foreslås det at dette skal godskrives forsikringstakeren og i sin helhet overføres til pensjonsordningens premiefond. Det åpnes således ikke for at en pensjonsleverandør selv kan trekke årets overskudd direkte inn i årets premieoppgjør.
I utredningens Del I kapittel 7 peker Banklovkommisjonen også på enkelte forhold av konkurransemessig betydning i det kommunale pensjonsmarkedet som ligger utenfor Banklovkommisjonens mandat å ta stilling til. Dette gjelder enkelte interne organisatoriske forhold i KLP samt pensjonsleverandørenes forhold til Overføringsavtalen.
0.1.4 Sammendrag Del II om flytting
Dagens regelverk vedrørende flytting av livsforsikrings- og pensjonskontrakter kommer til uttrykk i omfattende og dels vanskelig tilgjengelige forskrifter. Banklovkommisjonenhar lagt til grunn at både konkurransehensyn og utviklingen i lovgivningen i de siste 10-15 år tilsier at prinsippet om alminnelig flytterett videreføres. Ved utarbeiding av lovforslaget i Del II av utredningen har Banklovkommisjonen lagt vesentlig vekt på forenkling, opprydding og modernisering av flytteregelverket slik at et nytt, lovfestet regelverk vil legge forholdene til rette for ryddig markedskonkurranse. Det siste innebærer blant annet at det i lovgivningen må være klare regler om risikoovergangen mellom pensjonsinnretningene ved en flytting. Kommisjonen har også lagt vekt på at regelverket ikke skal gi selvstendig motiv for bruk av flytterett. Det vises til Del II kapittel 4.
Flertallet av livsforsikrings- og pensjonskontrakter tilbys av livsforsikringsselskaper og pensjonskasser. En del typer av pensjonsprodukter kan imidlertid også tilbys av banker og forvaltningsforetak for verdipapirfond. Av praktiske grunner foreslås et samlet flytteregelverk inntatt i forsikringsvirksomhetsloven. Gjennom en endring i forsikringsvirksomhetsloven § 1-1 gjøres flyttebestemmelsene gjeldende for banker og forvaltningsforetak.
Forslaget til nytt kapittel 8c i forsikringsvirksomhetsloven vil erstatte forsikringsvirksomhetsloven § 7-8 med tilhørende forskrifter. Lovutkastet gjelder flytting i form av bytte av pensjonsinnretning. Dette innebærer at kontraktsforholdet i avgivende pensjonsinnretning avsluttes ved oppsigelse, og det etableres en tilsvarende kontrakt i den nye pensjonsinnretningen. I forbindelse med flyttingen skjer det en overføring av midlene tilknyttet pensjonsordningen fra avgivende pensjonsinnretning til mottakende pensjonsinnretning. Spørsmål om omdanning av en livsforsikrings-/pensjonskontrakt eller andre endringer i kontraktsforholdene må løses i ellers gjeldende regelverk.
Banklovkommisjonen foreslår at virkeområdet for flyttereglene gjøres generelt slik at alle livsforsikrings- og pensjonskontrakter i utgangspunktet omfattes av regelverket. De materielle reglene i lovutkastet er imidlertid konsentrert om de praktisk viktige kontraktstyper, blant annet for å gjøre regelverket lettere tilgjengelig og mer brukervennlig. I avsnittene I, II og III i kapittel 8c i lovutkastet gis det utførlige flytteregler for kollektive pensjonsordninger, samt for pensjonsrettigheter utgått fra kollektive pensjonsordninger og individuelle pensjonsavtaler. Dette har sin bakgrunn i at disse typer kontrakter utgjør det alt vesentlige av livs- og pensjonsavtaler på markedet i dag. For kontrakter som faller utenfor disse delene av lovutkastet, vil det være opp til partene å regulere dette nærmere i forsikringsvilkårene. Dersom praksis etter myndighetenes oppfatning gir uønskede virkninger, vil flytting av slike kontrakter kunne reguleres i forskrift.
I Del II kapittel 5, redegjør Banklovkommisjonen for den nærmere utformingen av de enkelte bestemmelser i lovforslaget. Et sentralt utgangspunkt er at en flytting skal omfatte hele pensjonsordningen. For kommunale pensjonsordninger vil dette også omfatte oppsatte (fripolise)rettigheter utgått fra pensjonsordningen. En flytting skal videre omfatte samtlige aktive medlemmer og pensjonister i pensjonsordningen. Som følge av dette foreslås det endringer i lov om foretakspensjon § 8-7 som åpner for at pensjonister kan holdes utenfor en flytting av en foretakspensjonsordning. Medlemmenes innflytelse på flytteprosessen er sikret gjennom bestemmelser om informasjonsplikt og rett for medlemmene til å uttale seg før endelig beslutning om flytting treffes.
Det foreslås videre at det innføres en generell oppsigelsesfrist på to måneder. For kommunale pensjonsordninger som inngår i fellesordning som beskrevet i utredningen Del I, åpnes det imidlertid for at det i forsikringsavtalen kan avtales at oppsigelsen likevel først skal få virkning ved første kvartalsskifte, halvårsskifte eller årsskifte, se avsnitt 5.4.
Pensjonsordningens midler skal overføres til den nye pensjonsinnretningen ved utløpet av oppsigelsesfristen. Dersom pensjonsordningens midler overstiger 200 mill. kroner, foreslås det at avgivende pensjonsinnretning gis en forlenget frist på to måneder fra oppsigelsesfristens utløp til å ferdigstille oppgjøret. Fra bransjehold er det pekt på at disse fristene vil være tilstrekkelige i praksis. Omfanget av pensjonsordnings midler skal fastsettes til den forsikringstekniske beregnede verdi på tidspunktet for oppsigelsesfristens utløp. For å forenkle oppgjøret mellom pensjonsinnretningene, foreslås det at avkastningen i perioden fra oppsigelsesfristens utløp til oppgjør finner sted skal beregnes ut fra renten på folioinnskudd i Norges Bank.
Banklovkommisjonen har lagt til grunn at oppgjøret normalt vil skje ved kontanter. En har likevel åpnet for oppgjør for midler i særskilte investeringsporteføljer i stedet bør kunne skje helt eller delvis ved overføring av investeringsportefølje.
Når det gjelder anvendelsen av de overførte midler i mottakende pensjonsinnretning, har Banklovkommisjonen lagt til grunn at midlene skal opprettholde den rettslige karakter de har hatt i avgivende pensjonsinnretning så langt det er mulig. Et hovedhensyn her vil være å motvirke at regelverket selv gir motiv til flytting.
I lovutkastet avsnitt II om pensjonsrettigheter utgått fra kollektive pensjonsordninger og avsnitt III om individuelle pensjonsavtaler, herunder individuelle livrenteforsikringer, har en i så stor grad som mulig, gitt reglene for kollektive pensjonsordninger tilsvarende anvendelse. Det vises til Del II kapittel 6 og 7.
Utredningens Del III inneholder vedlegg med blant annet sammenstilling av utkastene til nye kapitler 8a, 8b og 8c i lov om forsikringsvirksomhet som er fremmet fra Banklovkommisjonens side i Utredningene nr. 7 og nr. 10, gjeldende forskriftsbestemmelser om flytting, Hovedtariffavtalen i kommunal sektor, gjeldende vedtekter og forsikringsvilkår for KLP, samt Overføringsavtalen med Statens Pensjonskasse. I vedleggene er det også tatt inn en oversikt over Banklovkommisjonenstidligere utredninger samt kommisjonens sammensetning.
0.2 Summary in English
0.2.1 Introduction
The Banking Law Commission's Report no. 10, Competition in Group Life Insurance, covers two problem areas of significant importance to the competitive conditions in the life insurance and pension markets.
In Part I the Commissiondeals with questions related to the competitive conditions in the market for municipal pension schemes. Municipal pension schemes have so far not been subject to any statutory regulation. The draft legislation on municipal pension schemes being presented now has been formulated as a framework for municipal pension products for the purpose of facilitating orderly competition in this market segment. A principal point of view is that all life insurance companies shall be able to offer municipal pension products that meet the requirements stipulated in the General Collective Agreement for the municipal sector, and that they shall be able to do so without the need for any exemption from the general rules for insurance activities. The draft legislation opens therefore an opportunity for joint schemes for the calculation of premiums with a view to counteracting the fact that the pension costs will vary according to gender and age, and clarifies, moreover, various questions that it is assumed the general business operation rules will raise in relation to municipal pension schemes.
Part II contains a review and evaluation of the current regulations for transferring life insurance and pension contracts. The Commission believes that the transfer regulations are of great importance to the competitive conditions in the life insurance and pension markets in general, and that the rules should essentially be made into law. The draft legislation retains the general right to transfer principle of the current legislation, and aims otherwise to achieve a much-needed modernisation and significant simplification of the rules in this area. The draft legislation on transfers contains accordingly, detailed rules for the transfer of both private and municipal group pension schemes, in addition to certain rules for the transfer of pension rights derived from group pension schemes and various individual pension contracts.
It is proposed that the draft legislation be incorporated into the Insurance Activity Act as new Chapters 8b and 8c. The drafts must be viewed in the context of the Banking Law Commission' s Report no. 7, NOU 2001: 24, New Life Insurance Legislation, and the proposed new Chapter 8a of the Insurance Activity Act that was presented there. The Banking Law Commission has attached importance to formulating the two draft amendments in this report so that they can be implemented as addendums to or independently of the draft legislation in NOU 2001: 24. At any points where there is a difference between adaptation to the current Insurance Activity Act and supplementation of the draft for a new Chapter 8a of the Insurance Activity Act in Report no. 7, this has been marked by placing the adaptations to the current rules in brackets in the legislative text.
0.2.2 Background to the legislative work
The Banking Law Commission had started work on new legislation for the transfer of life insurance contracts, including private and municipal pension schemes in the winter of 2002. Due to time constraints, we were not able to include this problem area in Report no. 7. In a letter of 15 May 2002, the Ministry of Finance requested that the Banking Law Commission evaluate measures to ensure effective competition in the market for municipal service pensions, and to evaluate in this context special rules for transferring such pension schemes, etc. The Banking Law Commission's work was expanded accordingly to include the questions related to municipal pension schemes that were part of the new task. There was a close correlation between these two areas, because both of them are of great significance to the competitive conditions in the insurance and pension markets, and because the need for special rules for the transfer of municipal pension schemes would be contingent to a great extent on how the regulations for the insurance activities associated with municipal pension schemes were formulated. One of the Commission’saims has been to make the rules for transferring municipal and private pension schemes the same whenever possible, so as to contribute to erasing the traditional distinction between the private and municipal segments of the market for group pension schemes.
The Labour Court handed down a judgment on 8 October 2002 that defines, for example, the interpretation of various provisions relating to municipal pension schemes in the General Collective Agreement for the municipal sector. The conclusion of this judgment contains orders and sets a deadline of 1 July 2003 for the fulfilment of these orders. This will in reality entail severe market access restrictions unless the necessary amendments to the insurance legislation are implemented. The Banking Law Commission has based its work on the Labour Court's judgment, and the report contains an analysis of this judgment with a summary of the points of view therein that are assumed, in the opinion of the Banking Law Commission, to be of special importance as a point of departure for legislative work. The Banking Law Commission has also attached importance to completing its work on the report well in advance, if at all possible, of the fulfilment deadline for the orders issued in the conclusion of the judgment.
The working foundation for the Banking Law Commission's review and evaluation of the two subject areas has been prepared – in the same manner as was the case with Report no. 7, NOU 2001: 24 – by a working group where high-level representatives from the affected life insurance companies and the Norwegian Confederation of Trade Unions (LO) have participated. This has, for example, made our access to relevant material easier and enabled input from the affected parties at the early stages of the legislative work.
It has not been possible within the time frame available to the Banking Law Commission, to conduct a complete review of the competitive conditions in the group life insurance industry that have not already been covered in Report no. 7. This applies for example to questions related to the merger, conversion, etc., of free policies and other pension rights derived from various types of group pension schemes. These are questions that will be reviewed at a later time.
0.2.3 Summary Part I on municipal pension schemes
(1) The Banking Law Commissionhas invested a great deal of work in clarifying the distinguishing features of the pension products that are currently marketed in the municipal pension market, with special emphasis on KLP's joint municipal scheme, which is a market leader here and closely linked to the General Collective Agreement for the municipal sector. The available material is technically very complicated, complex and difficult to grasp. The aim of our survey has been to lay the foundation for the greatest possible agreement on a common understanding of the situation at hand, and thus a foundation for a broad evaluation of the legislative measures that are required. In Part I of the report very detailed descriptions are, to some extent, given of the legal and financial pension realities associated with the various elements included in the pension products that are offered by KLP and developed in subsequent years by other large life insurance companies that are active in the municipal pension market (see Chapter 3 to 5). One of our main conclusions is that the legal insurance differences between the products are limited and refer to very few topics (see Chapter 6).
It appears to have been a common perception in many environments that there has not been any reason in relation to KLP's pension product for making a distinction between the legal insurance obligations, which have always been guaranteed by KLP's joint municipal pension scheme, and the legal labour law obligations, which the individual municipal employers have assumed in relation to their employees through the provisions of the General Collective Agreement on pension schemes. The analysis of the legal insurance liability of KLP and its members based on KLP's articles of association and conditions of insurance, shows that there are no grounds for this perception. A principal distinction must be made between the municipalities' legal labour law obligations pursuant to the General Collective Agreement with regard to what pension rights the employees shall earn, and KLP's insurance obligations with regard to what pension rights the employees have earned at any given time. As a pension provider, KLP does not have any liability for the insurance of pension rights that will be earned in the future. Legally KLP is only liable at any given time for the benefits for which a premium has been paid and for which technical insurance reserves have been set aside.
It has also been common – based on the General Collective Agreement – to refer to municipal pension schemes as gross schemes, which, in the same manner as the Norwegian Public Service Pension Fund (SPK), shall pay benefits corresponding to two-thirds of the employee's final salary, and to ascribe importance to this in relation to KLP's liability as a pension provider. There are no grounds for such a perception. Even though the benefit range in the joint municipal scheme is basically the same as in SPK, the financing systems for the state and municipal schemes are nevertheless completely different. The municipal pension schemes are fund based in the same manner as the private service pension schemes, i.e. with a gradual build-up of the pension capital via annual premium payments during working years. SPK's obligations are on the other hand guaranteed by the state's liability and financed by state funding as the benefits are paid. In addition, benefits from municipal pension schemes are encompassed by the Coordination Act, which means that benefits from the National Insurance Scheme shall be deducted from the pension provider's liability. The conditions of insurance, premiums and build-up of funds (technical insurance reserves) are adapted to this, and legally and financially the nature of the municipal pension schemes is thus primarily the same as net schemes, i.e. the schemes shall be guaranteed by insurance and provide pension benefits in addition to the benefits from the National Insurance Scheme. An analysis of the Transfer Agreement with the Norwegian Public Service Pension Fund, which encompasses the municipal pension schemes, shows that this does not entail any amendment of the insurance liability of KLP or other pension providers.
In addition, an analysis has been made of what the General Collective Agreement, as it has been interpreted by the Labour Court, requires of the municipal pension scheme, especially on the background of the fact that the Labour Court's principal point of view is directly related to KLP's premium calculation practices. The results of the detailed analysis made of KLP's practices have therefore been used as a basis for formulating the main features of the draft for the proposed new regulations. In this context, however, a distinction has been made between the equalization effects that are necessary due to the General Collective Agreement's financing system requirements, and the equalization effects with respect to the total pension costs for the individual municipal employers, which are incidentally brought about by KLP's system. For example, the degree of compensation in the National Insurance Scheme is dependent on salary levels, and the effects of coordination with the National Insurance Scheme on the premium level of the individual municipal employers will therefore vary according to the average salary level for the membership base in the various pension schemes.
(2) The Banking Law Commissionfinds that effective competition requires market access and access to compete for customers on the basis of product diversity, prices, financing schemes, form of business organisation, etc. From a competition perspective it is not desirable to achieve equal competitive conditions by implementing statutory requirements that result in standardised products and business operations. It is essential that the regulation of business operations in laws and regulations does not limit certain pension providers, so that the regulation entails in reality impediments and restrictions with regard to competition. It has been the aim of the Banking Law Commissionto establish business operation rules that are common to all of the providers of municipal pension products, enabling all of them to market pension products that satisfy the requirements of the existing General Collective Agreement for the municipal sector as they have been defined by the Labour Court. The statutory provisions relating to municipal pension schemes that are being proposed apply primarily to the calculation of premiums, reserve requirements and management of the pension scheme's funds. The actual benefit range of the municipal pension schemes are defined in the General Collective Agreement.
The legislative proposal opens the opportunity for all pension providers to establish joint schemes that satisfy the requirements of the General Collective Agreement for the municipal sector for a gender and age neutral financing system of the type that only KLP has been able to offer up to now. Access to establish joint schemes for the calculation of premiums means that a clear distinction must be made in the legislative proposal between the actual financing system and the calculation of the minimum requirements for technical insurance reserves for the individual pension scheme. Regardless of the calculation of premiums that the individual municipal employers (policyholders) must pay annually, the reserve requirements must be calculated in such a manner that the pension provider's real obligations are covered by reserves at any given time.
The legislative proposal takes into account that the premiums in a municipal pension scheme will represent the sum total of premiums for the various types of benefits that exist in a municipal pension scheme. In a municipal pension scheme there will be benefits for which the premium can be determined in advance by means of actuarial calculations and benefits for which the premium cannot be determined before the insurance event occurs. The legislative proposal distinguishes accordingly between ordinary annual premiums, adjustment premiums for increasing benefits as a result of salary adjustments and increasing the running pensions as a result of an adjustment of the National Insurance basic amount (G), as well as other premiums for so-called non-insurable benefits. The draft legislation also takes into account that these premiums will be calculated at different times during the insurance year, and that they will have a somewhat different standing in relation to the rules for the calculation of premiums within a joint scheme.
Since municipal pension schemes have not been regulated specifically by law up to now, there has been a great deal of uncertainty with regard to the application of the provisions of the Insurance Activity Act in this area. The legislative proposal seeks to clarify these questions so that no pension provider will require an exemption to offer municipal pension schemes that meet the requirements of the General Collective Agreement. The legislative proposal includes therefore provisions, for example, on the effects of coordinating the benefits from the National Insurance Scheme and the management and disposition of funds associated with the pension scheme. It is proposed that the municipal pension schemes shall be treated as a separate line of business in the insurance companies and an opportunity will be opened so that the funds associated with the individual pension scheme can be managed as a separate investment portfolio in accordance with the same rules as in the Company Pension Act. With regard to profits that are added to the pension scheme, it is proposed that they shall be credited to the policyholder and transferred in their entirety to the pension scheme's premium fund. Thus the pension provider will not have an opportunity to include the profit for the year directly in the premium settlement for the year.
In Part I, Chapter 7 of the report, the Banking Law Commissionalso points out certain elements of importance to competition in the municipal pension market that lie outside the Banking Law Commission's terms of reference to review. This applies to certain internal organisational relationships in KLP and the pension providers' relationship to the Transfer Agreement.
0.2.4 Summary Part II on transfers
The current rules for transferring life insurance and pension contracts are found in extensive and to some extent difficult to grasp regulations. The Banking Law Commissionhas found that both competitive factors and the development of the legislation during the last 10-15 years indicate that the general right to transfer principle should be retained. In preparing the legislative proposal in Part II of the report, the Banking Law Commission has attached considerable importance to simplifying, cleaning up and modernising the transfer rules, so that new statutory rules will facilitate orderly market competition. The latter entails for example that the legislation must contain clear rules on the transfer of risk between the pension institutions in connection with transfers. The Commission has also attached importance to the regulations providing an independent motive for use of the right to transfer. Reference is made to Part II, Chapter 4.
The majority of life insurance and pension contracts are offered by life insurance companies and pension funds. Some types of pension products can, however, also be offered by banks and management companies for securities funds. Due to reasons of a practical nature, it is proposed that a complete set of transfer rules be incorporated into the Insurance Activity Act. The transfer provisions will be made applicable to banks and management companies through an amendment of Section 1.1 of the Insurance Activity Act.
The proposal for a new Chapter 8c of the Insurance Activity Act will replace Section 7-8 of the Insurance Activity Act and the associated regulations. The draft legislation applies to transfers in the form of changing pension institutions. This entails that the contractual relationship in the ceding pension institution is terminated, and a corresponding contract is established in the new pension institution. Funds associated with a pension scheme are transferred from the ceding pension institution to the receiving pension institution in connection with a transfer. Questions concerning the conversion of a life insurance/pension contract or other changes in the contractual relationships must be solved in otherwise applicable regulations.
The Banking Law Commission proposes that the transfer rules have a general scope so that all life insurance and pension contracts are in principle encompassed by the regulations. The substantive rules in the draft legislation are, however, concentrated on the practically important contract types, in order, for example, to make the regulations more readily accessible and user friendly. In Sections I, II and III in Chapter 8c of the draft legislation, detailed transfer rules are given for municipal pension schemes, as well as pension rights derived from group pension schemes and individual pension contracts. This is due to the fact that these types of contracts represent essentially all the life insurance and pension contracts on the market today. For contracts that fall outside the scope of these sections of the draft legislation, it will be up to the parties to regulate this in more detail in the conditions of insurance. If the practice gives undesired effects in the opinion of the authorities, then the transfer of such contracts may be regulated in regulations.
In Part II, Chapter 5, the Banking Law Commission gives further details of the formulation of the individual provisions in the legislative proposal. A key point of departure is the fact that a transfer shall include the entire pension scheme. For municipal pension schemes, this will also include defined (free policy) rights derived from the pension scheme. A transfer shall also include all the active members and pensioners in the pension scheme. As a result of this, amendments are proposed to Section 8-7 of the Company Pension Act that will open an opportunity so that pensioners can be excluded in a transfer of a company pension scheme. The members' influence over the transfer process is guaranteed through provisions relating to the required disclosure of information and the members' right to voice their opinion before a final transfer decision is made.
The introduction of a general two-month period of notice is also proposed. For municipal pension schemes that are included in a joint scheme as described in Part I of the report, however, an opportunity will be opened so that it can be agreed in the insurance contract that the termination will nevertheless not be effective until the next quarter, half year or year, see Section 5.4.
The pension scheme's funds shall be transferred to the new pension institution by the end of the notice period. If the pension scheme's funds exceed NOK 200 million, it is proposed that the ceding pension institution shall be given an extended deadline of two months from the end of the notice period to finalise the settlement. Industry sources have pointed out that these deadlines will be adequate in practice. The scope of the pension scheme's funds shall be set at the calculated technical insurance value at the end of the notice period. To simplify settlement between the pension institutions, it is proposed that the return during the period from the end of the notice period until settlement is made shall be calculated based on Norges Bank's overnight deposit rate.
The Banking Law Commission has found that settlement should normally be made in cash. An opportunity has nevertheless been opened that the settlement of funds in special investment portfolios should instead be made by the full or partial transfer of the investment portfolio.
With regard to the application of the transferred funds in the receiving pension institution, the Banking Law Commissionfinds that the funds shall retain the same legal character they had in the ceding pension institution whenever possible. A primary consideration here would be to counteract that the regulations in themselves provide a motive for transfer.
In Section II of the draft legislation on pension rights derived from group pension schemes and Section III on individual pension contracts, including individual annuity contracts, the rules for group pension schemes have been given a corresponding application whenever possible. Reference is made to Part II, Chapters 6 and 7.
Part III of the report contains appendices, including, among others, a compilation of the drafts for the new Chapters 8a, 8b and 8c of the Insurance Activity Act that have been presented by the Banking Law Commission in Report nos. 7 and 10, the current transfer regulations, the General Collective Agreement for the municipal sector, KLP's current articles of association and conditions of insurance, and the Transfer Agreement with the Norwegian Public Service Pension Fund. The appendices also include a summary of the Banking Law Commission' s earlier reports and a list of the Banking Law Commission’s members.