NOU 2006: 11

Om grunnlaget for inntektsoppgjørene 2006

Til innholdsfortegnelse

1 Lønnsutviklingen i senere år

  • Den gjennomsnittlige årslønnsveksten fra 2004 til 2005 for alle grupper under ett er anslått til 3¼ prosent mot 3,5 prosent året før.

  • Årslønnsveksten fra 2004 til 2005 i NHO-bedrifter er beregnet til 3,4 prosent for industriarbeidere og til 4,3 prosent for industrifunksjonærer. Gjennomsnittlig årslønnsvekst for disse to gruppene under ett er beregnet til 4,0 prosent. I forretnings- og sparebanker og forsikring under ett, som omfatter noen flere grupper enn forhandlingsområdet bank og forsikring, er lønnsveksten beregnet til 7,7 prosent. Høye bonusutbetalinger trakk opp lønnsveksten for denne gruppen i fjor. Lønnsveksten i HSH-bedrifter i varehandelen er beregnet til 3,9 prosent. I NAVO-bedrifter utenom helseforetakene er lønnsveksten beregnet til 3,6 prosent. Både for ansatte i staten og i kommunene er lønnsveksten beregnet til 3,4 prosent. Lønnsveksten for undervisningsstillinger med sentral lønnsdannelse i kommunene (ekskl. Oslo kommune) er beregnet til 3,0 prosent.

  • Utvalget anslår overhenget til 2006 til 1,1 prosent for alle grupper under ett. Dette er 0,3 prosentpoeng lavere enn overhenget til 2005. For industriarbeidere er overhenget beregnet til 1,0 prosent og for industrifunksjonærer til 1,6 prosent. For ansatte i HSH-bedrifter i varehandelen, for ansatte i forretnings- og sparebanker og forsikring under ett og for ansatte i NAVO-bedrifter utenom helseforetakene er overhenget til 2006 beregnet til 1,1 prosent. For ansatte i staten og kommunene er overhenget beregnet til henholdsvis 0,7 prosent og 0,4 prosent.

  • I alle forhandlingsområdene var det i perioden 1998 til 2005 en tilnærming mellom kvinners og menns lønn unntatt for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter og ansatte i helseforetakene.

  • I næringsvirksomhet hadde toppledere i foretak med over 25 ansatte/lønnsforhold i gjennomsnitt en lønnsvekst på 8,7 prosent fra 2004 til 2005 mot 6,3 prosent året før. Lønnsveksten fra 2004 til 2005 varierte fra 5,3 prosent for toppledere i foretak med 25-49 ansatte/lønnsforhold til 13,7 prosent i foretak med 100-249 ansatte/lønnsforhold. For toppledere i de største foretakene (over 250 ansatte/lønnsforhold) var lønnsveksten 10,7 prosent.

  • I foretak med over 25 ansatte/lønnsforhold var om lag 13 prosent av topplederne kvinner i 2005, og de tjente i gjennomsnitt om lag 66 prosent av lønnen til mannlige toppledere.

  • Fra 1997 til 2004 har de 10 prosentene av lønnstakerne med de høyeste lønningene (desil 10), økt sin andel av de totale lønnsinntektene med 0,6 prosentpoeng til 18,8 prosent, og desil 9 har økt sin andel med 0,4 prosentpoeng til 12,9 prosent. Dette har særlig skjedd på bekostning av desilene 1-6.

  • Områder med lavere lønn enn 85 prosent av gjennomsnittlig lønnsnivå for industriarbeidere i LO/NHO-området har tradisjonelt vært definert som lavlønnsområder. Etter denne definisjonen av lavlønn var 16 prosent av alle heltidsansatte lønnstakere lavtlønte i 2004.

1.1 Lønnsutviklingen for hovedgrupper av lønnstakere

Beregningsutvalget legger i dette kapitlet fram statistikk og beregninger som gir et hovedinntrykk av lønnsutviklingen fra 2004 til 2005. Det gis dessuten anslag på lønnsoverhenget til 2006 for ulike grupper. I dette kapitlet gis det også en oversikt over lønnstilleggene i 2005 for en del grupper. En mer detaljert oversikt over resultatene av lønnsoppgjør i 2005 gis i vedlegg 1.

Årslønnsvekst for hovedgrupper

Beregningsutvalget presenterer i tabell 1.1 tall for gjennomsnittlig årslønnsvekst det siste tiåret for noen store forhandlingsområder. Beregningene av lønnsnivå og lønnsvekst er ført fram til 2005. For noen grupper er beregningene for heltidsansatte, dvs. arbeidstakere som har utført et fullt avtalefestet normalt årsverk uten overtid, mens det for andre er gjennomsnittlig lønnsvekst per årsverk. Det siste begrepet omfatter både heltids- og deltidsansatte, der deltidsansatte er regnet om til heltidsekvivalenter. Tabellen bygger på lønnsstatistikk for gruppene og på opplysninger om reguleringstidspunkter i de enkelte år. Lønnsbegreper og grunnlaget for beregningene av lønnsvekst og lønnsnivå omtales i boks 1.1. En mer detaljert omtale gis i vedlegg 2.

Boks 1.1 Lønnsbegreper og grunnlaget for beregning av årslønnsvekst

Beregningene som utvalget legger fram, bygger på Statistisk sentralbyrås strukturstatistikk for lønn, en statistikk som en gang per år kartlegger nivå, fordeling og endring i lønn. Videre bygger beregningene i hovedsak på prinsipper og forutsetninger som utvalget har lagt til grunn i tidligere rapporter. SSBs lønnsstatistikk er utviklet i tråd med EØS-retningslinjer på området og i nært samarbeid med partene i lønnsoppgjøret for å dekke krav til forhandlingsstatistikk.

I privat sektor bygger statistikken på opplysninger fra et utvalg av bedrifter i alle næringshovedområder1 med unntak av primærnæringene. Utvalgene varierer i størrelse fra om lag 40 til 80 prosent med i gjennomsnitt om lag 67 prosent av alle ansatte i næringshovedområdet, alt avhengig av i hvor stor grad næringen er omfattet av krav fra forhandlingsstatistikken. For NHO-bedrifter er utvalget om lag 70 prosent. Det innhentes opplysninger på individnivå i alle næringer og for alle ansatte uavhengig av stilling og arbeidstid. For ansatte i privat sektor innhentes data på skjema eller via elektronisk media fra foretakene som omfattes av det årlige utvalget. I 2003 benyttet ¼ av foretakene, som dekket 44 prosent av bedriftene og ¾ av alle sysselsatte i statistikken, elektronisk innrapportering.

I offentlig sektor produseres lønnsstatistikken ved hjelp av registre i henholdsvis Fornyings- og administrasjonsdepartementet og KS. SSB står for innhentingen av lønnsopplysningene for statsansatte og for ansatte i de statlige helseforetakene. SSB offentliggjør offisiell lønnsstatistikk for ansatte både i staten, de statlige helseforetakene, skoleverket og kommunene.

Beregningene av lønnsnivå og lønnsvekst er basert på oppgaver over time- eller månedsfortjeneste eksklusive overtidstillegg, men inklusive andre typer tillegg. Dvs. at månedsfortjenesten består av fast avtalt lønn inkl. faste tillegg, uregelmessige tillegg og bonuser. Uregelmessige tillegg omfatter bl.a. tillegg for ubekvem arbeidstid, utkallingstillegg, skifttillegg, smusstillegg, offshoretillegg og andre tillegg som følge av arbeidets art. Uregelmessige tillegg er som regel knyttet til spesielle arbeidsoppgaver eller arbeidstider.

Beregningene inneholder de samme lønnskomponentene for alle grupper. I lønnskomponentene inngår lønnstillegg som kan ha bakgrunn i spesielle forhold i en bransje, f.eks. skifttillegg og ulempetillegg. Som nevnt inngår bonus i årslønnsbegrepet. Derimot inngår ikke fordel ved opsjoner og fordel ved aksjer til underkurs.

For gruppene/tariffområdene i tabell 1.1 beregnes fra og med 2003 årslønn for alle grupper ved å ta utgangspunkt i lønnsstatistikken for vedkommende år, f. eks. i oktober. En kan dermed anslå økningen i månedsfortjenesten siden oktober året før. Økningen i månedsfortjenesten over denne perioden deles i tariffmessig lønnsøkning og lønnsglidning. Tariffmessig lønnsøkning anslås på grunnlag av tariffavtaler og kan fordeles på bestemte tidspunkter i 12-månedersperioden. Lønnsglidningen, som beregnes som en restpost, blir fordelt på ett eller flere tidspunkter for de ulike gruppene. Deretter kan en beregne et gjennomsnittlig årslønnsnivå for det aktuelle året.

For arbeidere og funksjonærer i NHO-bedrifter beregnet en før 2003 årslønn med utgangspunkt i informasjon, som i tillegg til lønn per 1. oktober var basert på sum lønn «hittil i år». Bakgrunnen for denne innhentingen har vært at LO-NHO-området består av svært mange avtaler med ulike reguleringstidspunkter der en ønsket informasjon om lønnsutviklingen gjennom året. For 2005 har en for NHO-bedrifter innhentet opplysninger om reguleringstidspunkter for lokale lønnstillegg i den enkelte bedrift som danner grunnlaget for fordeling av lønnsglidningen over året for de ulike tariffområder og næringsgrupper.

Lønnsglidning framkommer beregningsmessig som forskjellen mellom total lønnsøkning i en bestemt periode og tariffmessig lønnsøkning i den samme perioden. Lønnsglidningen blir dermed en restpost. Tillegg ved lokale forhandlinger i privat sektor og for stillinger med bare lokal lønnsdannelse i kommunene regnes som lønnsglidning. I noen tariffområder er forhandlingsmodellen slik at også de lokale forhandlingene er en del av den avtalte lønnsøkningen. I offentlig sektor er tillegg ved lokale forhandlinger normalt en del av rammen fastsatt sentralt. Denne rammen er likevel ofte en nedre ramme. I staten f. eks. kan etatene/virksomhetene skyte til midler fra driftsbudsjettet. I tillegg kan partene lokalt føre forhandlinger på særlig grunnlag, såkalte 2.3.4-forhandlinger.2

1 Ifølge Standard for næringsgrupper 1994 (C 182).

2 Kravet for slike forhandlinger er at det har skjedd vesentlige endringer i de forhold som er lagt til grunn for arbeidstakerens lønn.

Boks 1.1 forts.

I beregningene forutsettes det at det ikke skjer noen glidning fra tellingstidspunket og ut året. Informasjon fra den kvartalsvise lønnsindeksen til SSB viser en viss lønnsvekst for noen grupper i privat sektor fra september/oktober og ut året som ikke har vært fanget opp av beregningsoppleggene. Dette har forholdsvis liten betydning for gjennomsnittlig årslønn, men kan påvirke størrelsen på overhenget.

Beregningene av lønnsnivå og lønnsvekst i tabell 1.1 er for noen grupper utført for heltidsansatte, dvs. for lønnstakere som har utført et fullt normalt årsverk, mens det for andre er for et beregnet årsverk. Et fullt normalt årsverk svarer imidlertid ikke til det samme antall arbeidstimer for alle lønnstakergrupper. Begrepet «beregnet årsverk» omfatter både heltids- og deltidsansatte der deltidsansatte er regnet om til heltids­ekvivalenter. Ved beregningene forutsettes det at det gis godtgjørelse for ferie- og sykefravær som er lik lønnsinntekten for arbeidet tid av tilsvarende lengde som fraværet.

I beregningene av årslønn for heltidsansatte i privat sektor etter næringshovedområde inngår som hovedregel de som har en avtalt arbeidstid på 33 timer eller mer i uken. Dette er i samsvar med definisjonen av heltid i offisiell lønnsstatistikk. Det skilles ikke mellom arbeid på skift/turnus og på dagtid. I forbindelse med utarbeidning av tariffstatistikk kan SSB sette andre grenser. For ansatte i staten og kommunene inkl. skoleverket er heltid definert som dellønnsprosent/stillingsandel på 100 prosent. For de statlige eide helseforetakene har en også mulighet for å sette grenser mellom heltid og deltid som i privat sektor.

Deltidsansatte er alle som har avtalt arbeidstid lavere enn 33 timer i uken eller dellønnsprosent/stillingsandel lavere enn 100 prosent. For å kunne sammenlikne lønn mellom hel- og deltidsansatte omregnes lønnen til de deltidsansatte til hva den ville vært hvis de jobbet heltid, se vedlegg 2. Lønn per heltidsekvivalent for de deltidsansatte kan da slås sammen med lønnen for de heltidsansatte slik at man kan beregne gjennomsnittlig lønn for alle ansatte.

Det bør utvises forsiktighet ved sammenlikning mellom gruppene. Dette gjelder særlig ved vurdering av utviklingen i ett enkelt år. Videre kan variasjoner i lønnsutviklingen mellom grupper bl.a. ha sammenheng med endringer i sammensetningen av arbeidsstyrken, endringer i stillingsstruktur m.m.

Av tabell 1.1 framgår lønnsutviklingen i noen store forhandlingsområder det siste tiåret. Lønnsveksten var høy både i 1998 og 2002. I 1998 varierte lønnsveksten mellom 5½ og knapt 7 prosent, mens veksten i 2002 varierte mellom 5 og vel 8 prosent. Ellers i perioden 1996-2003 har lønnsutviklingen for de fleste områdene i tabellen stort sett variert mellom 3,5 og vel 5 prosent. Unntaket er undervisningspersonell i kommunesektoren i årene fra 2000 til 2002 og helseforetakene i 2002. Den forholdsvis sterke lønnsveksten for undervisningspersonell i kommunesektoren fra 2000 til 2002 skyldes spesielle tillegg. I 2004 var samlet lønnsvekst klart lavere enn året før. For tariffområdene i tabell 1.1 varierte lønnsveksten mellom 3 og 4 prosent dette året.

Årslønnsveksten fra 2004 til 2005 i NHO-bedrifter er beregnet til 3,4 prosent for industriarbeidere og til 4,3 prosent for industrifunksjonærer. Gjennomsnittlig årslønnsvekst for disse to gruppene under ett er beregnet til 4,0 prosent. I forretnings- og sparebanker og forsikring under ett, som omfatter noen flere grupper enn forhandlingsområdet bank og forsikring, er lønnsveksten beregnet til 7,7 prosent. Høye bonusutbetalinger trakk opp lønnsveksten for denne gruppen i fjor. Lønnsveksten i HSH-bedrifter i varehandelen er beregnet til 3,9 prosent. I NAVO-bedrifter utenom helseforetakene er lønnsveksten i 2005 beregnet til 3,6 prosent. Både for ansatte i staten og i kommunene er lønnsveksten beregnet til 3,4 prosent. Lønnsveksten for undervisningsstillinger med sentral lønnsdannelse i kommunene (ekskl. Oslo kommune) er beregnet til 3,0 prosent.

Tabell 1.1 Årslønnsvekst fra året før i prosent for noen store forhandlingsområder. Per årsverk.

  NHO-bedrifter i industrien       Undervisnings­personell i kommune- ­sektoren4   NAVO-bedrifter
  Indu­stri i altIndustri-­arbeidereIndustrifunk- sjo­nærer1HSH-bedrifter i vare­handel2Finans­tjenester3Stats­ansatteKommune-ansatte5Helseforetakene   Øvrige bedrifter
19964,24,24,35,4-4,44,14,4
19974,13,74,74,1-4,34,03,9
19986,15,66,86,1-6,45,85,9
19994,74,74,74,95,14,74,55,0
20004,64,54,74,55,34,66,04,0
20015,14,95,34,84,74,27,83,5
20025,65,06,15,06,25,98,26,05,35,5
20034,03,54,64,44,54,35,44,47,063,8
20043,83,63,83,54,03,73,273,883,093,4
20054,03,44,33,97,7103,43,073,4-3,6
1996-200026,024,827,827,6-26,926,925,4--
Gj. sn. per år4,74,55,05,0-4,94,94,6--
2001-200524,622,126,523,429,323,430,722,9--
Gj. sn. per år4,54,14,84,35,34,35,54,2--
Lønn 2005, per årsverk368 200306 600454 500--350 600368 000316 700-330 000
Lønn 2005, ­heltids­ansatte---318 300431 800-----

1 For industrifunksjonærer er lønnsveksttallene for heltidsansatte i perioden 1996-2001 og per årsverk i årene etterpå.

2 Lønnsveksttallene er for heltidsansatte.

3 Forretnings- og sparebanker og forsikringsvirksomhet som omfatter noen flere grupper enn forhandlingsområdet bank og forsikring. Lønnsveksttallene er for heltidsansatte.

4 Kompensasjon for endringer i særavtalen om arbeidstid (skolepakke I) trakk opp lønnsveksten med 1,4 prosentpoeng i 2000 og 1,8 prosent i 2001. I hovedtariffoppgjøret i 2000 ble det avtalt at de 2 ekstra feriedagene både i 2001og 2002 tas ut i penger i stedet for redusert tilstedeværelsesplikt. Dette utgjør ett lønnstrinn eller vel 1½ prosentpoeng som bidrag til lønnsveksten i 2001. Skolepakke II trakk opp lønnsveksten med om lag 3 prosentpoeng i 2002 og om lag 1¾ prosentpoeng i 2003.

5 Omfatter ansatte i kommunene, fylkeskommunene og andre virksomheter som er medlemmer i KS, herunder bedriftsmedlemmer.

6 Legene trakk opp lønnsveksten med 2 prosentpoeng.

7 Omfatter undervisningsstillinger med sentral lønnsdannelse (ekskl. Oslo kommune).

8 Omfatter også stillinger med hovedsakelig lokal lønnsdannelse og undervisningsstillinger med sentral lønnsdannelse.

9 Heltidsansatte.

10 Den sterke lønnsveksten skyldes høye bonusutbetalinger i 2005.

Brudd: I HSH-bedrifter i varehandel gjelder tallet for 1999 for ansatte i identiske bedrifter, dvs. bedrifter som er med i statistikken både i 1998 og 1999. Under finanstjenester er forsikring også inkludert fra og med 2003, mens området tidligere bare omfattet forretnings- og sparebanker. Under kommuneansatte er ikke Oslo med i perioden 1996-2002. Skoleverket ble en del av det kommunale tariffområdet fra 1.5.2004 og er inkludert i veksttallet fra og med 2004. Veksttallet for undervisningspersonell i kommunenesektoren for 2004 og 2005 er ikke sammenliknbart med tallene for tidligere år. Under statsansatte er tallene eksklusiv BA-selskapene Posten Norge og NSB fra og med 1999. Posten og NSB er omdannet til aksjeselskaper og er nå med i øvrige bedrifter i NAVO.

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget.

Boks 1.2 Strukturendringer

Lønnsutviklingen for en gruppe kan være påvirket av flere forhold som f. eks. endring i kvalifikasjoner/utdanning blant arbeidstakerne, endringer i stillingsstruktur, forskyvninger i timeverkene mellom bransjer/bedrifter med ulikt lønnsnivå, endret omfang av skiftarbeid eller endringer i sammensetningen av arbeidsstyrken (f. eks. alder og endringer i andelen menn/kvinner). For mange grupper gir lønnsstatistikken begrenset informasjon om slike endringer. Utvalget vil peke på at en bør være forsiktig med å trekke bastante konklusjoner om individuelle forskjeller i lønnsutviklingen mellom ulike grupper/næringer fordi strukturendringer kan virke noe forskjellig. Særlig gjelder dette over en så lang tidsperiode som i tabell 1.1.

Endringer i lønnsveksten som følge av endringer i aldersstrukturen kan bl.a. komme av at andelen yngre arbeidstakere blir redusert ved oppsigelser/innskrenkninger. Yngre arbeidstakere har vanligvis lavere lønn enn gjennomsnittet, og slike endringer i sysselsettingen trekker lønnsveksten opp. Endringer i aldersstrukturen kan også skyldes liten nyrekruttering/stagnasjon i sysselsettingen i mange områder og/eller at rekrutteringen skjer på høyere lønnsnivå (alder) enn det tidligere gjennomsnittet. Slike endringer trekker vanligvis lønnsveksten opp.

Lønnsøkning som følge av endringer i aldersstrukturen antas å fordele seg noenlunde jevnt over året, og denne formen for lønnsøkning har derfor blitt lagt til midt i året (1. juli) ved beregning av årslønn.

Tabell 1.2 viser beregnet gjennomsnittlig lønnsutvikling for alle grupper og for tre hovedsektorer:

  • ansatte i industrien

  • ansatte i varehandel

  • ansatte i offentlig forvaltning

Gjennomsnittlig årslønnsvekst fra 2004 til 2005 er beregnet til 3¼ prosent mot 3,5 prosent året før. For ansatte i industrien i tabell 1.2 vises lønnsutviklingen både for ansatte i NHO-bedrifter og for industrien totalt. Om lag ¾ av sysselsettingen i industrien er i NHO-bedrifter. Tabellen viser at samlet over tiåret 1996-2005 har lønnsveksten vært nær den samme i alle de tre hovedsektorene. Lønnsveksten i industribedrifter i alt har i den siste 5-årsperioden (2001-2005) vært om lag den samme som for NHO-bedrifter i industrien. Imidlertid har lønnsveksten mellom disse to gruppene vært noe forskjellig i de enkelte år.

Tabell 1.2 Årslønnsvekst fra året før i prosent for alle grupper1 og for tre hovedsektorer i økonomien.

  Alle grupper2IndustrienVarehandel3Offentlig forvaltning4
    Alle bedrifterNHO-bedrifter    
19964,4-4,25,34,3
19974,3-4,14,73,9
19986,2-6,16,26,0
19995,15,44,75,04,8
20004,44,24,64,84,6
20014,84,55,15,54,5
20025,75,85,64,86,4
20034,54,54,04,55,1
20043,53,63,83,63,6
200553,04,03,43,46
1996-200557,0-57,159,557,6
Gjennomsnitt per år4,6-4,64,84,7
2001-200523,723,324,623,825,2
Gjennomsnitt per år4,34,34,54,44,6
Lønn 2005, per årsverk346 500339 000368 200327 800331 000
Lønn 2005, heltidsansatte357 000341 300-348 200338 000

1 Lønnsveksten er per årsverk for offentlig forvaltning og for NHO-bedrifter i industrien. For varehandel og for alle bedrifter i industrien er lønnsveksten for heltidsansatte.

2 Før 1998 omfatter gjennomsnittlig årslønnsvekst gruppene i tabell 1.1 samt ansatte i forretningsmessig tjenesteyting og eiendomsdrift, forsikring og uorganiserte bedrifter i varehandel. Fra og med 1998 er også ansatte i uorganiserte bedrifter i bygg- og anleggsvirksomhet og industri med. Ansatte i oljevirksomhet er inkludert fra 2001. For 2002 er også ansatte i privat helse- og sosialtjenester, privat skolevirksomhet, kraftforsyning og sosial- og personlig tjenesteyting med. For årene 2003 - 2005 har SSB beregnet årslønnsveksten. For 2005 er veksten på foreløpig grunnlag beregnet til 3,3 prosent. Beregningen av årslønnsvekst for disse tre årene er gjort på grunnlag av det lønnsbegrepet som legges til grunn i TBU, dvs. fast avtalt lønn inkl. faste tillegg, uregelmessige tillegg og bonuser. Overtidsgodtgjørelse og naturalytelser holdes dermed utenom.

3 Inklusive motorkjøretøytjenester

4 Omfatter det kommunale- og det statlige tariffområdet og de statlig eide helseforetakene. NSB BA og Posten Norge BA er ikke med i tallene fra og med 1999. Stillinger med bare lokal lønnsdannelse i kommunene er med fra og med 2003. Oslo kommune er med i tallene fra 2003.

5 Anslag

6 Ekskl. helseforetakene

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget.

I tabell 1.3 er årslønnsveksten de siste årene for hovedgruppene i tabellene 1.1 splittet opp i bidrag fra overheng, bidrag fra sentralt fastlagte tarifftillegg og bidrag fra lønnsglidning gjennom året. I offentlig sektor har bidraget fra lønnsglidningen i perioden ligget i størrelsesorden 0-0,7 prosentpoeng i året. For gruppene i privat sektor har den variert mellom 1 og vel 2 prosentpoeng unntatt for industrifunksjonærer. I 2005 var lønnsglidningen høy i forretnings- og sparebanker og forsikring, noe som skyldtes store bonusutbetalinger dette året. For store grupper industrifunksjonærer avtales ikke sentrale tillegg. For disse avtales stort sett alle tillegg lokalt, blant annet som resultat av lokale forhandlinger.

Tabell 1.3 Årslønnsvekst fra året før i prosent dekomponert i overheng, tarifftillegg og lønnsglidning.

  20012002200320042005Gj.sn. 2001-05
Industriarbeidere i NHO-bedrifter:
Årslønnsvekst4,95,03,53,63,4
Herav:
- Overheng1,91,31,71,41,2
- Tarifftillegg0,82,00,40,80,5
- Lønnsglidning2,21,71,41,41,71,7
Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter:
Årslønnsvekst5,36,14,63,84,3
Herav:
- Overheng3,22,52,11,71,5
- Lønnsglidning2,13,62,52,12,82,6
HSH-bedrifter i varehandel:
Årslønnsvekst4,85,04,43,53,9
Herav:
- Overheng1,81,11,30,90,7
- Tarifftillegg1,32,02,010,60,6
- Garantitillegg0,30,2-0,40,3
- Lønnsglidning1,41,71,11,62,31,6
Finanstjenester2:
Årslønnsvekst4,06,24,54,07,72
Herav:
- Overheng1,31,62,00,51,5
- Tarifftillegg0,82,50,51,70,7
- Lønnsglidning1,92,12,01,85,52,7
Statsansatte:
Årslønnsvekst4,25,94,33,73,4
Herav:
- Overheng2,71,83,90,41,9
- Tarifftillegg1,03,302,91,2
- Lønnsglidning0,50,70,40,30,30,4
Undervisningspersonell i kommunene:
Årslønnsvekst7,88,25,43,233,03
Herav:
- Overheng5,11,35,340,21,4
- Tarifftillegg1,03,302,91,3
- Spesielt ferieuttak
- Skolepakke II5om lag 3
- Lønnsglidning0¼- ½0,20,10,30,2
Kommuneansatte 6:
Årslønnsvekst3,56,04,43,83,4
Herav:
- Overheng2,11,32,20,51,5
- Tarifftillegg1,04,01,972,61,2
- Lønnsglidning0,40,70,30,70,70,6

1 Inkluderer tarifftillegg for 2003 på 1¾ prosentpoeng avtalt i 2002-oppgjøret.

2 Den sterke lønnsveksten skyldes høye bonusutbetalinger i 2005.

3 Skoleverket her er undervisningspersonell med sentral lønnsdannelse og ekskl. Oslo kommune.

4 De lønnsmessige virkningene som følge av skolepakke II trakk opp overhenget til 2003 med om lag 1¾ prosentpoeng.

5 Skolepakke II innebar at lærerne bl.a. fikk ett lønnstrinn fra 1. januar 2002 og ytterligere to lønnstrinn fra 1. august 2002. Dette må bl.a. ses i sammenheng med at undervisningstiden ble økt med 1 prosent fra 1. januar 2002 og med ytterligere 3 prosent fra 1. august 2002.

6 Eksklusiv helseforetakene fra og med 2002. Inklusiv stillinger med hovedsakelig lokal lønnsdannelse fra og med 2002, inklusiv Oslo kommune fra og med 2003 og inklusiv skoleverket fra og med 2004.

7 Tarifftilleggene for 2003 ble avtalt i 2002-oppgjøret.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, KS og Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Boks 1.3 Nærmere om lønnsglidningen

I tabell 1.3 framgår bidraget til årslønnsveksten fra lønnsglidningen for en del forhandlingsområder i de siste fem årene. Tabellen viser dekomponering av årslønnsveksten i overheng, bidrag fra tarifftillegg og bidrag fra lønnsglidning. Når en fokuserer på lønnsveksten fra dato til dato, betyr normalt lønnsglidningen mer for lønnsveksten enn det som framgår av tabell 1.3 for alle forhandlingsområdene. For industriarbeidere bidro lønnsglidningen med 2,3 prosentpoeng av lønnsveksten fra 1. oktober 2003 til 1. oktober 2004, mens bidraget til årslønnsveksten fra 2003 til 2004 var 1,4 prosentpoeng i 2004. For staten bidro lønnsglidningen med 0,5 prosentpoeng av lønnsveksten fra 1. oktober 2003 til 1. oktober 2004, mens bidraget til årslønnsveksten fra 2003 til 2004 var 0,3 prosentpoeng. Forskjellen skyldes at en del av lønnsglidningen inngår i overhenget. For staten vil det si 0,2 prosentpoeng av overhenget til 2005 (0,5-0,3).

1.2 Lønnsutviklingen i enkelte tariffområder

1.2.1 Lønnsutviklingen for industriarbeidere i LO/NHO-området.

For industriarbeidere steg lønn pr. årsverk (både heltid og deltid) med 3,4 prosent fra 2004 til 2005 mot 3,6 prosent året før. Økte bonuser bidro med 0,4 prosentpoeng.

Lønnsveksten for industriarbeidere i LO-NHO-området er basert på lønn og årsverk tilknyttet om lag 50 tariffavtaler. Antall årsverk for industriarbeidere har totalt sett gått ned, men sysselsettingsendringen varierer en del mellom bransjer. For hvert tariffområde bestemmes lønnsveksten av endring i grunnlønn, gjennomsnittlig bonus (over et helt år) og gjennomsnittlig skifttillegg og andre tillegg som er klassifisert som uregelmessige tillegg eller tillegg etter arbeidets art. I innrapporteringen fra bedriftene kan fordelingen på de enkelte lønnskomponentene være mer usikker enn summen for den totale lønnsveksten.

Gjennomsnittlig timefortjeneste for industriarbeidere fra 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005 økte med 3,4 prosent, det samme som året før. Tarifftillegg i de sentrale tarifforhandlingene pr. 1. april 2005 økte det gjennomsnittlige lønnsnivået med 0,7 prosent, inklusive skifttillegg og andre tillegg som er klassifisert som uregelmessige tillegg. Lønnsglidningen i perioden 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005 er beregnet til 2,7 prosent, mot 2,3 prosent i samme periode året før. Hele forskjellen skriver seg fra økte bonuser.

Årslønnsberegninger er basert på et måletidspunkt for lønn hvert år (1. oktober), overenskomstmessige reguleringstidspunkter for sentrale tarifftillegg, samt dato for gjennomsnittlige lokale reguleringstidspunkter. For å bedre datagrunnlaget for slike beregninger ble det for første gang for 2005 samlet inn opplysninger fra bedrifter om tidspunkt i året for bedriftsvis lønnsregulering. I årslønnsbergningene er det for samme tariffavtaler lagt til grunn at det gjennomsnittlige tidspunktet for bedriftsvise lønnstillegg i 2005 også gjaldt i 2004.

Beregningsmetoden innebærer at man ved inngangen til 2004 også må ta hensyn til nivået pr. 1. oktober 2003. Lønnveksten for kalenderåret bygger på en forutsetning om at lønnsnivået 1. oktober gjelder året ut. Lønnstillegg som kommer etter 1. oktober betyr forholdsvis lite for årslønnen i kalenderåret, men kan bety noe for den enkelte tariffavtale. Det samme gjelder etterbetalinger avtalt etter innrapporteringstidspunktet, som sannsynligvis forekommer i noe større grad innen industrien enn i andre sektorer. Denne forutsetningen kan ha betydning for lønnsoverhenget. I den grad lønnsoverhenget inn i et år blir satt noe for lavt vil bidraget fra lønnsglidningen i løpet av påfølgende år bli desto høyere.

Tabell 1.4 Gjennomsnittlige tarifftillegg, inklusive den direkte effekten av skifttillegg og andre tillegg knyttet til arbeidets art.

Per 1. april 1995:108 øre/time,1,1 prosent
Våren 1996:1212 øre/time,2,0 prosent
Per 1. april 1997:91 øre/time,0,9 prosent
Våren/­sommeren 1998:1432 øre/time,3,7 prosent
Per 1. april 1999:28 øre/time,0,3 prosent
Per 9. mai 2000:220 øre/time,1,7 prosent
Per 1. april 2001:148 øre/time,1,1 prosent
Våren 2002:1386 øre/time2,8 prosent
Per 1. april 2003:80 øre/time0,5 prosent
Våren 2004:1168 øre/time1,1 prosent
Per 1. april 2005:106 øre/time0,7 prosent

1 Gjennomsnittstallet er summen av alle nivåmessige tillegg gitt i de forbundsvise områdene inklusive generelle tillegg, lavlønnstillegg, fagarbeidertillegg, ansiennitetstillegg, minstelønnsatser, skifttillegg etc. De fleste forbundsvise tarifftilleggene ble gitt med ulik virkningstidspunkt mellom 1. april til 1. juni.

Til årslønnsveksten på 3,4 prosent fra 2004 til 2005 bidro lønnsoverhenget inn i 2005 med 1,2 prosent, tarifftillegget gitt i 2005 med 0,5 prosent og lønnsglidningen i 2005 (inklusive bonus og uregelmessige tillegg) med 1,7 prosent. Lønnsoverhenget for industriarbeidere inn i 2006 er beregnet til 1,0 prosent.

Tabell 1.5 Tariffmessig lønnsøkning og lønnsglidning for industriarbeidere basert på timefortjenester1 eksklusiv overtidsbetaling omregnet til 37,5 t/uke. Endring i prosent fra tilsvarende periode året før.

  Lønnsøkning per timeHerav:Lønnsglidning som prosent andel av total lønnsøkning
  Tarifftillegg Lønnsglidning2
19994,71,33,472
20004,51,23,373
20014,91,53,469
1.okt.4,31,13,274
20025,02,42,652
1.okt.5,92,83,153
20033,50,92,674
1.okt.3,30,52,885
20043,60,92,775
1. okt.3,41,12,368
20053,40,92,574
1.okt3,40,72,779

1 Beregningsgrunnlaget: Gjennomsnittlig timefortjeneste ekskl. overtidstillegg, betaling for helligdager, feriepenger o.l. Omregning av timefortjenestene til felles ukebasis har betydning bare når det er vesentlige endringer i arbeidstiden.

2 Lønnsglidningen er basert på at hele lønnsveksten mellom tilsvarende registreringsperioder i to påfølgende år er dekomponert i tarifftillegg og lønnsglidning. Dette avviker fra dekomponeringen i tabell 1.3 hvor kalenderårslønnsveksten er dekomponert i lønnsoverheng (som består både av tarifftillegg og lønnsglidning), samt bidrag til kalenderårslønnsveksten fra henholdsvis tarifftillegg og lønnsglidning gitt gjennom hele året veksten måles til.

Kilde: NHO og SSB.

1.2.2 Lønnsutviklingen for andre arbeidergrupper i NHO-området.

For arbeidere i byggevirksomhet innenfor NHO-området var det en årslønnsvekst på 2,9 prosent fra 2004 til 2005, mot 3,6 prosent året før.

Byggevirksomhet består av arbeidere innenfor tømrerfaget, murere, grunnarbeide innenfor stein-, jord- og sementarbeide, bygge- og tømmermestere, elektrotekniske installasjonsfirmaer, malermestere, rørleggerbedrifter, kobber- og blikkenslagermestere o.l. Gruppen består i hovedsak av to tariffavtaler, Fellesoverenskomst for byggfag (ca.2/3) og Tariffavtale for elektrofag (ca.1/3).

Sammenligninger av materialet mellom 1. oktober 2004 og 1. oktober 2005 viser at arbeidere som bare er med i materialet ett av årene, har et langt lavere lønnsnivå enn gjennomsnittet. At arbeidstakere er med bare i ett av årene kan dels skyldes utskifting av bedrifter (særlig småbedrifter) i utvalget. Materialet viser likevel at strukturelle endringer (økning i 2005) i sysselsettingen bidro. Spesielt langt flere nye «ikke identiske» (med i materialet bare ett av årene) arbeidstakere med i statistikken i 2005, bidro til å dra ned lønnsveksten med om lag 1,5 prosentpoeng i perioden 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005.

For arbeidere innenfor bygge- og anleggsvirksomhet totalt økte årslønnen fra 2004 til 2005 med 2,7 prosent. NHO-gruppen for anleggsvirksomhet er i større grad knyttet til veiprosjekter enn tidligere. Ettersom en stor del av anleggsvirksomheten er med i NHO-statistikken for første gang med et helt annet og lavere lønnsnivå enn resten av bransjen, har man i beregningene for veksttall justert for dette. Likevel vil ikke dette forhold få så stor virkning for bygge- og anleggsvirksomhet totalt, fordi anleggsvirksomhet ligger på et høyere lønnsnivå enn byggevirksomhet og isolert øker i betydning for totalgruppen.

Tarifftilleggene i sektoren kommer gjennom minstelønnssatser og generelle tarifftillegg, i tillegg til at minstelønn for akkordtariffer kan være endret. Den gjennomsnittlige lønnsveksten i bransjen styres i større grad av typen arbeidsoppdrag, hvor man også har akkordavlønning.

For arbeidere innenfor transportsektoren i NHO-området var det en årslønnsvekst fra 2004 til 2005 på 3,8 prosent, hvorav 0,8 prosentpoeng skyldes sterkere vekst i uregelmessige tillegg og bonus. Noe av lønnsveksten skyldes tillegg avtalt i 2004, som ble gitt fra starten av 2005. Lønnsveksten fra 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005 ble 3,6 prosent mot 3,8 prosent året før. Transportsektoren i NHO omfatter blant annet rutebilsektoren, spedisjonsfirmaer, innenriks sjøfart, godstransport, og i noe mindre grad grossistbedrifter, oljeselskaper, ambulansefirmaer m.v.

For arbeidere innenfor oljevirksomhet, offshore har det vært en gradvis innføring av nye arbeidstidsordninger. Lønnsveksten for arbeidere innenfor operatørbedrifter og oljeboring, som til sammen utgjør 2/3 av gruppen hadde en lønnsvekst pr. årsverk på 4,0 prosent fra 2004 til 2005, mens oljeservicebedrifter viste en gjennomsnittlig lønnsvekst på 4,8 prosent. Endringer i sammensetningen av gruppene mot relativt flere årsverk innenfor operatørbedrifter med høyere lønnsnivå, drar lønnsveksten i gjennomsnitt opp med 0,5 prosentpoeng til 4,6 prosent fra 2004 til 2005 (Basert på faste vekter mellom gruppene ovenfor var lønnsveksten 4,1 prosent). Lønnsveksten totalt vil også være preget av fordelingen av timer betalt med offshoretillegg og andre timer samt fordelingen av timer mellom gruppene nevnt ovenfor. Landbaser er ikke med i tallene.

For arbeidere i hotell og restaurantvirksomhet var det en økning i årslønn fra 2004 til 2005 på 2,5 prosent, basert på både heltids- og deltidsansatte.

I mellomoppgjøret 2005 ble det gitt et lønnstillegg på kr. 2 per time 1. april til alle fastlønte. Garantitillegget fra 1. april 2005 slo ut med 17 øre per time. Sammen med lønnsoverhenget for fastlønte på 0,6 prosent fra 2004, bidro disse tilleggene med knapt 2 prosentpoeng til kalenderårslønnsveksten. På denne bakgrunn er det fra 2004 til 2005 en positiv lønnsglidning på om lag 0,5 prosentpoeng for arbeidere innenfor hotell- og restaurantvirksomhet.

Bildet er imidlertid svært sammensatt. Det er en omfattende utskiftning av arbeidsstokken i hotellbransjen fra et år til et annet, og gjennomsnittlig alder var om lag 31 år i 2004, om lag 10 år yngre enn gjennomsnittsalderen for alle ansatte i NHO-bedrifter. I tillegg til at utvalget spesielt for småbedrifter vil være ulikt fra år til år, betyr dette at man finner igjen bare om lag 60 prosent av de samme arbeidstakerne fra et år til det neste.

Dette innebærer at sysselsettingsendringer kan bety svært mye for gjennomsnittlig lønnsvekst i bransjen. I tillegg kan endringer av bransjestrukturen i store og små bedrifter ha betydning. Andre forhold som kan ha bidratt er blant annet fordelingen mellom timebetalte og månedsbetalte, herunder sysselsettingens sammensetning av heltid og deltid.

1.2.3 Lønnsutviklingen for funksjonærer i NHO-bedrifter.

For industrifunksjonærene i NHO-bedrifter økte årslønnen med 4,3 prosent fra 2004 til 2005. Året før var økningen 3,8 prosent.

Lønnsveksten inneholder både endring i grunnlønn, bonus og uregelmessige tillegg som skift etc. Bonusutbetalinger målt som et gjennomsnitt over en 12 måneders periode frem mot måletidspunktet 1. oktober drar årslønnsveksten alene opp med 0,4 prosentpoeng.

Fra 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005 økte timelønnen med 4,4 prosent, mot 3,6 prosent året før. Uten bonus og uregelmessige tillegg er gjennomsnittlig økning 3,9 prosent.

På bakgrunn av lønnsoverhenget inn i 2005 på 1,5 prosent, betyr dette at bidraget fra lønnsglidningen i løpet av 2005 ble 2,8 prosent, mot 2,1 prosent året før.

Som for arbeidergruppene har bedrifter også rapportert inn bedriftsvise reguleringstidspunkter for lønn for funksjonærer i løpet av året. Basert på data for hvilken måned lønnsreguleringen skjer innenfor de enkelte bransjegrupper, er årslønn beregnet for de ulike bransjene og vektet sammen til industrifunksjonærer totalt og totalt for alle bransjer. Som i andre områder forutsettes ingen endringer etter registreringstidspunktet 1. oktober. Bonus er inkludert i tallene, mens overtid ikke er med.

Lønnsoverhenget inn i 2006 er for industrifunksjonærer beregnet til 1,6 prosent. Antall industrifunksjonærer utgjør om lag 45 prosent av alle funksjonærer i NHO-bedrifter. Funksjonærgrupper innenfor bergverk, skogbruk, fiskeoppdrett, kraftforsyning, oljevirksomhet, bygge- og anleggsvirksomhet, samferdsel, kunnskap – og undervisning, personlig og forretningsmessig tjenesteyting, hotell og restaurant, IKT – bedrifter etc. utgjør derfor i 2005 samlet 55 prosent av alle funksjonærer i NHO.

For alle funksjonærer innen NHO-området var lønnsveksten 4,1 prosent fra 2004 til 2005, det samme som året før. Lønnsveksten fra 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005 var 4,3 prosent mot 4,6 prosent året før. Det skilles ikke mellom tekniske og andre funksjonærgrupper, heller ikke mellom lederstillinger og andre funksjonærstillinger. Ansatte med minstelønnsavtaler innenfor funksjonærgruppen, som får deler av sin lønn fastsatt sentralt, omfatter ikke mer enn anslagsvis 10 prosent av funksjonærene totalt innenfor NHO-området. Utvalget vil arbeide videre med å fremskaffe data for lønnsvekst for forskjellige funksjonærgrupper.

I tillegg til lønnsstatistikk for arbeidere og funksjonærer er det grupper innenfor håndverk, handel, helse, organisasjoner etc. hvor man ikke kan skille mellom arbeidere og funksjonærer. I tillegg utgjør bemanningsbedrifter, som omfatter mange forskjellige yrkesgrupper i klassifikasjonene, etter hvert en betydelig gruppe. Disse gruppene utgjør nå om lag 6 prosent av alle årsverk i NHO-bedrifter og er ikke med i lønnsstatistikken verken for arbeidere eller funksjonærer.

1.2.4 Lønnsutviklingen for industriarbeidere og industrifunksjonærer i NHO-bedrifter under ett (både heltid og ­deltid).

Det er store forskjeller i lønnsnivå og lønnsvekst for arbeidere og funksjonærer. Tallene for funksjonærer omfatter også ledere. Innenfor NHOs industribedrifter (både heltid og deltid) utgjør funksjonærene nå om lag 42 prosent av årsverkene og i overkant av 50 prosent av lønnssummen.

Samlet lønnsvekst for funksjonærer og arbeidere i industribedrifter i NHO var 4,0 prosent fra 2004 til 2005. Deltid er med i tallene og inngår som heltidsekvivalenter på samme måte både for arbeidere og funksjonærer. Også for funksjonærer kan det være ulike arbeidstidsordninger. Dette er det tatt hensyn til i den grad bedriftene har innberettet dette i datamaterialet. Tallmaterialet i tabell 1.6 sammenvekter funksjonærer og arbeidere innenfor industrien basert på årslønnsnivå i de respektive årene sammenholdt med antall årsverk for henholdsvis arbeidere og funksjonærer i NHOs medlemsregister på tidspunkt for utsendelse av statistikken.

Tabell 1.6 Fordeling av årsverk i NHOs statistikkregister og lønnssum basert på årslønnsnivå for henholdsvis arbeidere og funksjonærer. (Prosentandeler).

    ArbeidereFunksjonærer
Årsverk:200059,640,4
200159,240,8
200259,140,9
200359,140,9
200458,841,2
200558,341,7
Lønnssum:200051,548,5
200151,049,0
200250,649,4
200350,449,6
2004149,350,7
200548,651,4

1 For funksjonærer i industri økte andelen sysselsatte i bransjer med høyt lønnsnivå, mens andelen i bransjer med lavere lønnsnivå enn gjennomsnittet ble redusert. Man så ikke tilsvarende for arbeidergruppene i industrien. Endringen i fordelingen av lønnssum ble noe sterkere enn endringen i årsverkene mellom arbeidere og funksjonærer i industrien.

Kilde: NHO.

1.2.5 Lønnsutviklingen i andre områder i ­privat næringsvirksomhet

I forretnings- og sparebanker og forsikring, som nå er ett forhandlingsområde, ble det i mellomoppgjøret i 2005 mellom Finansforbundet og Finansnæringen Arbeidsgiverforening og mellom LO/ HK, Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund og Finansnæringen Arbeidsgiverforening enighet om å øke satsene i lønnsregulativet fra 1. mai 2005 med 1,1 prosent eller minimum kr 2 750 per år. Dette bidro med ¾ prosentpoeng til årslønnsveksten fra 2004 til 2005.

Ifølge Finansnæringens Arbeidsgiverforening ble det i medlemsbedriftene under ett gitt lokale tillegg per 1. januar 2005 på 0,5 prosent og per 1. juli 2005 på 1,13 prosent.

Ifølge lønnsstatistikken for 2005 steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten for forretnings- og sparebanker og forsikringsvirksomhet under ett med 7,2 prosent for heltidsansatte fra 1. september 2004 til 1. september 2005. En stor del av denne økningen skyldes sterk vekst i bonusutbetalinger. I denne perioden har lønnsglidningen (inklusiv bonuser) bidratt til lønnsveksten med vel 6 prosentpoeng, hvorav økte bonusutbetalinger utgjør vel halvparten.

For forretnings- og sparebanker og forsikring, som omfatter noen flere grupper enn forhandlingsområdet 1 , har utvalget på grunnlag av lønnsstatistikken for 2005 og lønnstilleggene i 2005 beregnet årslønnsveksten fra 2004 til 2005 til 7,7 prosent. Som nevnt skyldes den høye lønnsveksten store bonusutbetalinger i 2005.

I varehandel ble det i i mellomoppgjøret 2005 inngått avtaler mellom LO og HSH og mellom YS og HSH som blant annet omfatter varehandel, transport, reiseliv, renhold, IT, apoteker og begravelsesbyråer med flere.

I LO/HSH-området ble det på overenskomster med bransjeavtaler mellom LO/Handel og Kontor og HSH fra 1. april gitt et generelt tillegg på kr 1,- pr time. Minstelønnssatsene for ungdom under 18 år og trinn 1-5 ble hevet med ytterligere kr 1,50 pr time. Trinn 6 ble hevet med kr 1,- pr time utover det generelle tillegget. På overenskomsten mellom LO/Norsk Transportarbeiderforbund og HSH ble det gitt et generelt tillegg på kr 1,- pr time. Minstelønnssatsene ble hevet med ytterligere kr 1,50 pr time. For tillegg på andre overenskomster vises til vedlegg 2.

Garantiordningen på Landsoverenskomsten mellom Handel og Kontor og HSH resulterte i at trinn 6 fikk et tillegg fra 1. februar 2005 på kr 3,15 per time. Om lag 25 prosent av de sysselsatte på avtalen fikk dette tillegget.

I YS/HSH-området ble det fra 1. april 2005 på Funksjonæravtalene mellom YS/NOFU-Kommunikasjonsforbundet og HSH og YS/Parat og HSH og på Kontoroverenskomsten mellom YS/Yrkestrafikkforbundet YTF og HSH gitt et generelt tillegg på kr 1,- pr time. Minstelønnssatsene for ungdom under 18 år og trinn 1-5 ble hevet med ytterligere kr 1,50 per time. Trinn 6 ble hevet med kr 1,- per time utover det generelle tillegget. På grossistoverenskomstene ble det fra 1. april mellom YS/YTF og HSH og YS/Parat og HSH gitt et generelt tillegg på kr 1,- per time. Minstelønnssatsene ble hevet med ytterligere kr 1,50 per time. For tillegg på andre overenskomster vises til vedlegg 2.

Også innen YS/HSH-området ble garantitillegget per 1. februar 2005 gitt med samme beløp (kr 3,15 per time) som for Landsoverenskomsten mellom LO/HK og HSH.

Ifølge lønnsstatistikken for 2005 steg den gjennomsnittlige månedsfortjenesten for heltidsansatte i varehandelen under ett med 4,4 prosent fra 1. september 2004 til 1. september 2005. For heltidsansatte i HSH-bedrifter i varehandelen var lønnsveksten i samme periode 4,3 prosent.

På grunnlag av lønnsstatistikk for 2005 og de avtalte lønnstilleggene i 2005 har utvalget beregnet årslønnsveksten fra 2004 til 2005 til 3,9 prosent for heltidsansatte i HSH-bedrifter i varehandelen.

For varehandelen totalt har SSB på grunnlag av strukturstatistikken per 1. september 2005 og den kvartalsvise lønnsindeksen, beregnet årslønnsveksten fra 2004 til 2005 til 3,4 prosent. For engroshandel er lønnsveksten beregnet til 3,5 prosent og for detaljhandel til 3,6 prosent. For varehandelen totalt er motorkjøretøytjenester med i lønnsveksttallet. For denne gruppen var årslønnsveksten fra 2004 til 2005 noe sterkere enn for varehandel under ett. Gruppen er ikke med i lønnsveksttallet for HSH-bedrifter i varehandelen.

1.2.6 Lønnsutviklingen i offentlig sektor

Staten

I mellomoppgjøret 2005 i det statlige tariffområdet ble forhandlingene avsluttet med enighet mellom staten på den ene side og LO- Stat, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – Stat og UHO på den andre siden. Det ble brudd i forhandlingene med Akademikerne, og dette oppgjøret gikk til mekling. Mellom staten og de andre hovedorganisasjonene ble det enighet om at alle gis 1 lønnstrinns opprykk på hovedlønnstabellen fra 1. mai eller minimum kr 4 000 per år. Det ble ikke avsatt penger til lokale forhandlinger.

Meklingsresultatet ga Akademikerne den samme lønnsregulering for 2. avtaleår som i oppgjøret med de øvrige hovedsammenslutningene. For øvrig heter det i Riksmeklingsmannens møtebok:

«Staten og Akademikerne nedsetter på denne bakgrunn en arbeidsgruppe som innen 1. mars 2006 skal legge fram forslag som bidrar til at en vesentlig større del av lønnsfordelingen kan foregå lokalt. Gruppen skal utrede de alternativer partene mener er aktuelle for å nå dette målet. Lederne for begge parter inngår i gruppen. Partene forplikter seg til at forslag som begge parter anbefaler, skal gå inn som grunnlag for partenes vurderinger av framtidige lønnsoppgjør, første gang ved hovedtariffoppgjøret i 2006.»

Staten førte også forhandlinger med Norges Ingeniørorganisasjon og Norges Farmaceutiske Forening der partene ble enige om samme økonomiske løsning som hovedsammenslutningene i staten.

På grunnlag av lønnsstatistikken for 2005 og tarifftilleggene i 2005 kan årslønnsveksten i det statlige tariffområdet beregnes til 3,4 prosent fra 2004 til 2005.

Kommunene inkl. undervisningsstillinger

I mellomoppgjøret i 2005 ble KS, LO-kommune, UHO, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund og Akademikerne, herunder også Norges Ingeniørorganisasjon og Den Norske Jordmorforening, enige om at ansatte med hovedsakelig sentral lønnsdannelse (kap 4) gis et generelt tillegg på kr 2 000 per år fra 1. mai og en oppjustering av minstelønnssatser. Dette kommer i tillegg til allerede avtalte tillegg fra 1. januar 2005 på 1,1 prosent.

For ansatte med hovedsakelig sentral lønnsdannelse (kap 4) i KS-området gir overhenget til 2005 (beregnet til 1,5 prosent) og tarifftilleggene i 2005 et bidrag til årslønnsveksten fra 2004 til 2005 på om lag 3 prosentpoeng. I tillegg kommer lønnsglidning.

På grunnlag av lønnsstatistikk for 2005 og de avtalte lønnstilleggene, er årslønnsveksten fra 2004 til 2005 beregnet til 3,4 prosent.

I mellomoppgjøret i 2005 i Oslo kommune ble det enighet om at det med virkning fra 1. mai gis et tillegg på 1, 4 prosent på alle lønnstrinn eller minimum kr 4 000 per år.

Undervisningsstillinger

Ved oppgjøret per 1. mai 2004 var undervisningsstillinger i kommunesektoren en del av det kommunale tariffområdet, mens de tidligere var en del av det statlige tariffområdet.

I mellomoppgjøret 2005 ble det for ansatte i undervisningsstillinger med hovedsakelig sentral lønnsdannelse (kap 4) enighet om et generelt tillegg på kr 2 000 per år fra 1. mai og en oppjustering av minstelønnssatser. Dette kom i tillegg til lønnstillegg fra 1. januar 2005 avtalt ved oppgjøret i 2004. Fra 1. januar 2005 ble det gitt et generelt tillegg på kr 1 000. I tillegg ble minstelønnssatsene for undervisningsstillinger med 16 års tjenesteansiennitet hevet med kr 7 000 inkludert det generelle tillegget på kr 1 000

På grunnlag av lønnsstatistikk for 2005 og de avtalte lønnstilleggene, er årslønnsveksten fra 2004 til 2005 for undervisningsstillinger med sentral lønnsdannelse (ekskl. Oslo kommune) beregnet til 3,0 prosent.

1.2.7 Lønnsutviklingen i NAVO-området

I tråd med forhandlingsmodellen i NAVO forhandles det først på nasjonalt nivå (A-nivå) om overenskomstens generelle del mellom NAVO og den enkelte hovedorganisasjon. Denne delen er felles for alle virksomheter innenfor et overenskomstområde og forplikter arbeidsgiver og den aktuelle hovedorganisasjonens medlemmer. Deretter forhandles overenskomstens spesielle del (B-delen) mellom den enkelte virksomhet på den ene siden og på den andre siden hovedorganisasjonenes forbund eller forhandlingsgrupper. Det kan avtales avvikende ordninger.

For NAVO-Helse er det for LO, YS, noen av Unios forbund og Den Norske Lægeforening de siste årene avtalt et nasjonalt nivå II (A2) der det forhandles mellom NAVO-Helse og de enkelte foreninger/forbund i hovedorganisasjonene om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for den enkelte forenings medlemmer.

I mellomoppgjøret 2005 ble det på A-nivå mellom NAVO og LO-Stat og mellom NAVO og YS-NAVO enighet om at det med virkning fra 1. april 2005 gis et generelt tillegg på kr 1 950 per år. Dette bidro med om lag 0,5 prosentpoeng til årslønnsveksten fra 2004 til 2005. Det ble videre ført forhandlinger i de enkelte virksomheter (B-nivå) om ytterligere lønnstillegg. I disse forhandlingene ble det gitt noe varierende tillegg.

På grunnlag av lønnsstatistikk for 2005 og de avtalte tilleggene gitt i forhandlingene i de ulike virksomhetene, er årslønnsveksten fra 2004 til 2005 i NAVO-området ekskl. helseforetakene beregnet til 3,6 prosent.

For akademikergruppene i NAVO gis det ikke sentrale tillegg. Lønnstilleggene for disse gruppene avtales i sin helhet lokalt.

For helseforetakene kom NAVO, LO og YS til enighet om et generelt tillegg på kr 4 000 til alle medlemmene av LO- og YS-forbundene med virkning fra 1. juli 2005. Fra samme dato ble det gjort endringer i minstelønnssatsene.

NAVO og forbundene i UHO (Norsk Sykepleierforbund, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Ergoterapeutforbund og Utdanningsforbundet) kom til enighet om et generelt tillegg på 1,6 prosent med virkning fra 1. juni 2005 til medlemmer av Norsk Sykepleierforbund, mens medlemmer i de øvrige forbundene fikk et generelt tillegg på 2 prosent med virkning fra 1. mai 2005. Det ble ikke ført ytterligere lokale forhandlinger i helseforetakene for disse gruppene. I overenskomstrevisjonen for 2004 ble det avtalt en oppjustering av minstelønnssatsene fra 1. juli 2005. Tidspunktet for denne justeringen ble flyttet til 1. juni 2005 for Norsk Sykepleierforbund og 1. mai 2005 for de øvrige forbundene.

I helseforetakene gir overhenget til 2005, avtalte tillegg i 2004 og forhandlingsresultat i 2005 for medlemmene av LO, YS og UHO en lønnsvekst på vel 3 prosent fra 2004 til 2005. I tillegg kommer lønnsglidningen.

Forhandlingene mellom de enkelte helseforetak og medlemsforeninger i Akademikerne Helse ble avsluttet 17. juni 2005. Avsluttende forhandlinger mellom NAVO og Akademikerne førte ikke fram og oppgjøret gikk til mekling. Den 8. november 2005 la Riksmeklingsmannen fram et forslag som ble akseptert av partene.

Lønnsstatistikk for 2005 fra SSB viser at gjennomsnittlig månedsfortjeneste for heltidsansatte i helseforetakene økte med 2,4 prosent fra 1. oktober 2004 til 1. oktober 2005. Lønnstilleggene for leger og andre akademikergrupper er ikke kommet med i statistikkgrunnlaget.

Utvalget kommer tilbake til anslaget på årslønnsveksten i helseforetakene i junirapporten.

1.3 Lønnsoverhenget

Det har over tid vært brukt litt ulike metoder for beregning av overheng i de ulike tariffområdene. En har derfor ikke umiddelbart kunne sammenlikne på tvers. I arbeidet med rapport nr. 1 i fjor (NOU 2005:7) gikk utvalget gjennom beregningene på de ulike områdene. Dette arbeidet resulterte i at det nå er stor likhet i beregningsmodellene for årslønn og overheng i tariffområdene.

Informasjon fra den kvartalsvise lønnsindeksen til SSB viser en viss lønnsvekst for noen grupper i privat sektor fra september/oktober og ut året som ikke har vært fanget opp av overhengsberegningene, se boks 1.4 for nærmere omtale av beregningene.

Utvalget anslår overhenget til 2006 til 1,1 prosent for alle grupper under ett. Dette er 0,3 prosentpoeng lavere enn overhenget til 2005. Overhenget til 2006 varierer fra 0,4 prosent for ansatte i kommunene til 1,6 for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter.

Tabell 1.7 Lønnsoverhenget fra året før i prosent.

Område/gruppe:20022003200420052006
Ansatte i NHO-bedrifter:
- Arbeidere i alt1,5-1,31,10,9
- Industriarbeidere1,31,71,41,21,0
- Industrifunksjonærer2,52,11,71,51,6
- Industrien i alt----1,3
HSH-bedrifter i varehandel1,11,30,90,71,1
Forretnings- og sparebanker11,52,20,51,51,1
Staten1,83,80,41,90,7
Skoleverket1,35,320,2--
Kommunene3 :1,42,20,61,50,4
- Undervisningspersonale1,440,34
Ansatte i NAVO-bedrifter:
- Helseforetakene2,00,751,5-
- Øvrige bedrifter1,71,11,11,1
Veid gjennomsnitt61,82,71,11,41,1

1 Forsikring er inkludert i overhenget fra og med 2004. Forretnings- og sparebanker og forsikring under ett omfatter noen flere grupper enn forhandlingsområdet bank og forsikring.

2 Skolepakke II trakk opp overhenget til 2003 med om lag 1¾ prosent­poeng.

3 Inkl. undervisningsstillinger fra 2005.

4 Omfatter bare stillinger med sentral lønnsdannelse (ekskl. Oslo kommune), mens alle var med i skoleverket i tidligere år.

5 Holdes legene utenfor beregningen, er overhenget til 2004 på 0,8 prosent for øvrige grupper i helseforetakene.

6 Overhengene er et gjennomsnitt for alle lønnstakergrupper under ett og omfatter således flere grupper enn områdene i tabell 1.7.

Kilde: Beregningsutvalget.

Boks 1.4 Lønnsoverhenget

Lønnsoverhenget beskriver hvor mye lønnsnivået ved utløpet av ett år ligger over gjennomsnittsnivået for året. Det forteller dermed hvor stor lønnsveksten fra ett år til det neste vil bli dersom det ikke gis nye lønnstillegg eller foregår strukturendringer i det andre året.

Dersom alle lønnsoppgjør foregikk samtidig og ved begynnelsen av året og lønnsnivået ikke endret seg gjennom året, ville lønnsoverhenget per definisjon være null og slike beregninger dermed overflødige. Tarifftillegg og lønnsøkninger ellers blir imidlertid gitt på ulike tidspunkter for ulike lønnstakergrupper og spredt utover hele året. Beregninger av overheng og årslønnsvekst er derfor nødvendig hvis det skal være mulig å sammenlikne lønnsutviklingen over kalenderår for ulike lønnstakergrupper.

Størrelsen på overhenget vil ofte være et tolkingsspørsmål, og kan variere betydelig mellom områdene. Lønnstillegg som gis sent i året, fører til større overheng til neste år enn tilsvarende tillegg som gis tidlig i året. Det kan argumenteres for å holde bonus utenom lønnsbegrepet ved beregning av overheng. Bonus er en lønnsutbetaling som ofte skyldes spesielle forhold i ett år og ikke kommer igjen til neste år. Motargumenter er bl.a. at bonus får et stadig større omfang, og at bonus også kan være knyttet til den vanlige aktiviteten gjennom hele året. I beregningene er det lagt inn en jevn fordeling av bonus over året, dvs. et fast påslag per måned/tidsenhet. Dermed får det liten betydning om bonus inkluderes eller holdes utenfor ved beregning av overheng.

For flere hovednæringsområder i privat sektor (for eksempel industri og varehandel) følger beregningene av lønnsoverheng den vanlige definisjonen av overheng. Grunnlaget for beregningene er informasjon både fra strukturstatistikken per september/oktober og fra den kvartalsvise lønnsindeksen til SSB (som måler lønnsendring gjennom året) samt fra lønnsforhandlingene.

Utvalgets beregninger av lønnsoverheng for tariffområder er derimot ikke fullt ut i samsvar med den vanlige definisjonen av overheng. Under forutsetning av at det ikke gis sentrale tillegg de siste tre månedene av året eller det foreligger andre opplysninger om lønnsutviklingen, har utvalget lagt til grunn at lønnsnivået per september/oktober holder seg på samme nivå ut året. Dette betyr at overhenget for tariffområder beregnes på grunnlag av lønnsnivået per september/oktober i forhold til gjennomsnittet for året. Dette er en praktisk tilpasning til det forholdet at vi har lite informasjon om lønnsveksten mot slutten av året og at overhengsberegningene for forhandlingsområder må være ferdige i god tid før forhandlingene starter opp. Imidlertid viser informasjon fra den kvartalsvise lønnsindeksen en viss lønnsvekst for noen grupper i privat sektor fra september/oktober og ut året som ikke har vært fanget opp av beregningsoppleggene. Dette får imidlertid bare konsekvenser for overhengsberegningene dersom mønstret i lønnsutviklingen de siste tre månedene endrer seg fra det ene året til det neste.

1.4 Lønnsutviklingen for toppledere

1.4.1 Lønnsutviklingen for toppledere i næringsvirksomhet

Utvalget presenterer i dette avsnittet opplysninger om lederlønn fra følgende kilder:

  • Skattedirektoratets lønns- og trekkoppgaveregister (LTO) for årene 1995-2005.

  • Aksjeselskapers årsregnskaper (noter i regnskapet) til Brønnøysundregisteret om lønn og annen godtgjørelse til administrerende direktør/daglig leder for årene 1995-2004.

Det vises til boks 1.5 for nærmere omtale av datagrunnlag, lønnsbegrep m.m.

1. Lønnsutviklingen for identiske ledere i aksjeselskaper og i allmenne børsnoterte selskaper etter LTO-registeret

Utvalget ser i dette avsnittet på lønnsnivå og lønnsutvikling etter to lønnsbegreper:

  • Det første omfatter all utbetalt lønn og annen kontantgodtgjørelse , dvs. lønn og honorarer m.m. for arbeid som ikke er utført som ledd i selvstendig næringsvirksomhet (kode 111) og skattepliktige og trekkpliktige naturalytelser som ikke er opptjent som ledd i selvstendig næringsvirksomhet (kode 112).

  • Det andre er et utvidet lønnsbegrep, som i tillegg til postene i første strekpunkt, også omfatter kode 132, fordel ved kjøp av aksjer til underpris.

Fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold er med i det første lønnsbegrepet. Dette lønnsbegrepet avviker dermed på dette punktet fra det som brukes ellers i kapittel 1. I tillegg inneholder det en del naturalytelser som ikke er med i lønnsbegrepet, slik det anvendes i lønnsstatistikken og f.eks. i tabell 1.1. Naturalytelsene utgjør en liten andel, om lag 0,3 prosent av lønn og honorarer i gjennomsnitt, og er dermed av liten betydning for lønnsnivå og lønnsutvikling.

I LTO-registeret er det ingen opplysninger om stilling, noe som gjør det vanskelig å skille ut administrerende direktør/daglig leder i selskapene. «Leder» er definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn, jf. boks 1.5. Det kan ikke utelukkes at en på denne måten i noen tilfeller har fått med personer som har høy lønn pga. sin spisskompetanse uten å være toppleder.

Lønnsnivået for identiske ledere i foretak med 25 lønnsforhold og over er lavere i LTO-materialet enn i materialet fra Brønnøysundregisteret. Det skyldes i hovedsak at det er flere lønnsforhold enn ansatte, dvs. at det er med noen flere mindre foretak i tabell 1.8 enn i tabell 1.13 (som viser tall fra Brønnøysundregisteret). En kan derfor ikke direkte sammenlikne lønnsnivå for ledere som er sortert etter henholdsvis antall ansatte og antall lønnsforhold.

Foretak som bruker innleid arbeidskraft, kan bli plassert i en lavere foretaksstørrelse enn om foretaket hadde drevet med egne ansatte. Utstrakt bruk av korttidsansatte virker motsatt.

Tabell 1.8 viser at fra 2004 til 2005 ble lønnsveksten 8,7 prosent i gjennomsnitt for alle toppledere mot 6,3 prosent året før. Vi må tilbake til 1999 for å finne en like høy gjennomsnittlig vekst i topplederlønningene. I mellomstore foretak (50-249 lønnsforhold) var lederlønnsveksten i 2005 den høyeste siden 1996. Lønnsveksten i 2005 varierte mye mellom foretaksstørrelsene. Den var lavest i foretak med 25-49 lønnsforhold med 5,3 prosent og høyest i foretak med 100-249 lønnsforhold med 13,7 prosent. For toppledere i de største foretakene med over 250 lønnsforhold var lønnsveksten 10,7 prosent og i foretak med 50-99 lønnsforhold 10,6 prosent. Toppledere i de minste foretakene utgjorde i 2005 om lag 57 prosent av alle toppledere i materialet, mens lederne i de største foretakene utgjorde om lag 6 prosent.

Tabell 1.8 viser videre at det i perioden 1996-2005 var stor forskjell i lønnsvekst mellom toppledere i henholdsvis små og mellomstore foretak og i de store foretakene. I de enkelte størrelsesgruppene varierte lønnsveksten over hele perioden fra 68 prosent for topplederne i foretak med 25-49 lønnsforhold til 207 prosent for topplederne i de største foretakene. For den siste gruppen var lønnsveksten særlig sterk fra 1997 til 2001 med en samlet vekst på 83,4 prosent. Til sammenlikning var lønnsveksten for lønnstakere i perioden 1996-2005 i gjennomsnitt 57 prosent.

Tabell 1.8 Lønnsutvikling1 i prosent fra året før for administrerende direktør/daglig leder2 i aksjeselskaper og allmenne børsnoterte selskaper. 1996-2005. Foretak med 25 lønnsforhold og over. Identiske ledere.

 Antall lønnsforhold3 
 25-4950-99100-249250 og overGjennomsnitt
19965,76,97,56,5-
19977,36,29,28,0-
19986,26,410,118,1-
19995,78,211,216,58,8
20004,14,86,416,86,0
20015,84,311,314,27,2
20024,84,94,48,25,1
20033,63,45,28,04,3
20044,86,46,012,36,3
2005 45,310,613,710,78,7
1996-200568,082,4125,3206,6-
Gj.sn. per år5,36,28,511,9-
Gj.sn. lønn1,4 2005572 500748 400975 0001 565 200726 400
Antall ledere5 0532 2011 1365338 923

1 Omfatter lønn (inklusiv fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold), honorarer og naturalytelser.

2Administrerende direktør/daglig leder er definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn to år etter hverandre.

3 Som mål for størrelse på foretakene er benyttet antall lønnsforhold. Antall lønnsforhold angir summen av lønnsoppgaver fra samme foretak, noe som ikke er det samme som antall ansatte i foretaket.

4 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, LTO-registeret.

Tabell 1.9 viser lønnsnivå og lønnsutvikling for gruppen av ledere når en inkluderer kode 132, fordel ved kjøp av aksjer til underkurs i materialet.

Tabell 1.9 Lønnsutvikling1 i prosent fra året før, inkl. fordel ved aksjekjøp til underkurs for administrerende direktør/daglig leder 2 i aksjeselskaper og allmenne børsnoterte selskaper. 1997-2005. Foretak med 25 lønnsforhold og over. Identiske ledere.

  Antall lønnsforhold 3
25-4950-99100-249250 og over
19977,37,711,09,5
19986,26,28,317,0
19995,78,311,116,7
20004,14,86,316,8
20016,64,311,613,8
20024,15,05,18,1
20033,53,64,98,2
20044,86,56,413,3
200545,310,413,810,1
1997-200558,973,2111,5190,0
Gj.sn. per år5,36,38,712,6
Samlet godtgjørelse 1,4 2005572 800749 000977 7001 571 200
Herav: Fordel ved aksjekjøp til underkurs i 20052865852 7605 990
Antall ledere5 0532 2011 136533

1 Omfatter lønn (inklusiv fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold), honorarer, naturalytelser og fordel ved kjøp av aksjer til underkurs.

2 Administrerende direktør/daglig leder er definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn to år etter hverandre.

3 Som mål for størrelse på foretakene er benyttet antall lønnsforhold. Antall lønnsforhold angir summen av lønnsoppgaver fra samme foretak, noe som ikke er det samme som antall ansatte i foretaket.

4 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, LTO-registeret.

Fordelen ved kjøp av aksjer til underkurs vil i hovedsak svinge i takt med utviklingen i aksjekursene.

I perioden 1999-2003 betydde fordelen ved kjøp av aksjer til underkurs mindre for lønnsveksten til toppledere enn i 1997 og 1998 i alle størrelsesgrupper.

I 2004 betydde fordelen ved kjøp av aksjer til underkurs lite for lønnsveksten for toppledere i de to miste foretaksstørrelsene, men trakk opp gjennomsnittlig lønnsvekst med henholdsvis 0,4 prosentpoeng i foretak med 100-249 lønnsforhold og med 1 prosentpoeng i foretak med over 250 lønnsforhold.

I 2005 trakk fordelen ved kjøp av aksjer til underkurs lønnsveksten ned med 0,6 prosentpoeng for toppledere i foretak med over 250 lønnsforhold. I de andre foretakstørrelsene var det liten eller ingen endring av å inkludere denne fordelen.

I boks 1.6 kommer en nærmere inn på opsjoner og kjøp av aksjer til underkurs og den skatte­messige behandlingen.

Tabell 1.10 Gjennomsnittslønn1 og lønnsvekst etter kvartil for administrerende direktør/daglig leder2 i foretak med over 250 lønnsforhold3 . 2004 og 2005.

  GjennomsnittslønnLønnsvekst i prosent fra året før
Kvartil20042005420042005 4
1. kvartil626 100687 9009,19,9
2. kvartil928 5001 049 1009,913,0
3. kvartil1 324 9001 539 20015,116,2
4. kvartil2 766 9002 973 90012,77,5
Alle1 414 1001 565 20012,310,7

1 Omfatter lønn (inklusiv fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold), honorarer og naturalytelser.

2 Administrerende direktør/daglig leder er definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn to år etter hverandre.

3 Som mål for størrelse på foretakene er benyttet antall lønnsforhold. Antall lønnsforhold angir summen av lønnsoppgaver fra samme foretak, noe som ikke er det samme som antall ansatte i foretaket.

4 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, LTO-registeret.

I tabell 1.10 er topplederne i foretak med over 250 lønnsforhold rangert etter stigende lønnsnivå. Det er 133 ledere i hvert kvartil. Tabellen viser at lederne i 4. kvartil har en gjennomsnittslønn på knapt 3 mill. kroner i 2005 og at veksten var 7,5 prosent i 2005 mot 12,7 prosent året før. I de andre kvartilene var lønnsveksten i 2005 høyere enn året før.

Tabell 1.11 viser at det er få kvinnelige administrerende direktører/daglig ledere i foretak med over 25 lønnsforhold. Andelen varierte i 2005 fra 16 prosent i størrelsesgruppen 25-49 lønnsforhold til vel 10 prosent i de to største foretaksstørrelsene. Gjennomsnittlig lønnsnivå (ekskl. fordel ved kjøp av aksjer til underkurs) for kvinnelige toppledere var i 2005 om lag 66 prosent av lønnsnivået for mannlige toppledere i alle foretak med over 25 lønnsforhold mot 73,5 prosent i 2004. Gjennomsnittlig lønnsvekst fra 2004 til 2005 var lavere for kvinner enn for menn i alle foretaksstørrelser.

Tabell 1.11 Lønnsutviklingen1 for administrerende direktør/daglig leder2 i aksjeselskaper og allmenne børsnoterte selskaper. 2004-2005. Foretak med 25 lønnsforhold og over. Identiske menn og kvinner.

Antall lønnsforhold 3Antall ‘ledere’Gj. sn. lønn4 2005 KronerVekst 2004-2005 4 Prosent
MennKvinnerMennKvinnerMennKvinner
25 – 494 356697595 700427 2005,44,8
50 – 991 918283782 200519 40011,15,6
100 – 2491 0291071 014 300597 10014,34,8
250 og over482511 596 4001 270 20011,8-1,2
Alle7 7851 138758 900503 9009,14,3

1 Omfatter lønn, honorarer og naturalytelser.

2Administrerende direktør/daglig leder er definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn to år etter hverandre.

3 Som mål for størrelse på foretakene er benyttet antall lønnsforhold. Antall lønnsforhold angir summen av lønnsoppgaver fra samme foretak, noe som ikke er det samme som antall ansatte i foretaket.

4 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Boks 1.5 Datagrunnlag, lønnsbegrep m.m. for lederlønnsberegningene

Datagrunnlag

Utvalget har fått bearbeidet opplysninger om lederlønn fra følgende kilder:

  • Aksjeselskapers årsregnskaper til Brønnøysundregisteret om lønn og annen godtgjørelse til administrerende direktør/daglig leder for årene 1995 - 2004. Mange aksjeselskapene oppgir ikke lønn til administrerende direktør/daglig leder i årsregnskapene. Også for de større foretakene, med mer enn 25 ansatte, er det mange som ikke følger opp regnskapslovens krav på dette punktet.

  • Skattedirektoratets lønns- og trekkoppgaveregister (LTO) for årene 1995-2005.

Lønnsbegrepet

Lov av 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven) inneholder regler om krav til opplysninger om ytelser til ledende personer. Det skilles mellom store og små foretak. For allmennaksjeselskaper som omfattes av reglene for «store foretak», jf. regnskapsloven § 1-5, gjelder §§ 7-31 og 7-31 b om opplysninger om ytelser til ledende personer. For aksjeselskaper som ikke er store foretak etter regnskapsloven § 1-5, reguleres kravene til opplysninger om ytelser til ledende personer av regnskapsloven § 7-31. For aksjeselskaper som er «små foretak», jf. regnskapsloven § 1-6, reguleres dette av regnskapsloven § 7-44.

Etter regnskapsloven § 7-31 og § 7-44 skal det opplyses om de samlede utgiftene til henholdsvis lønn, pensjonsforpliktelser og annen godtgjørelse til daglig leder og medlemmer av styret og bedriftsforsamlingen. Det skal videre opplyses om eventuelle forpliktelser til å gi daglig leder eller leder av styret særskilt vederlag ved avslutningen av ansettelsesforholdet eller vervet, samt om bonuser, overskuddsdelinger, opsjoner og liknende til fordel for daglig leder eller leder av styret, samt forpliktelser knyttet til tegningsretter, opsjoner og tilsvarende som gir ansatte eller tillitsvalgte rettigheter.

Etter regnskapsloven § 7-31 b stilles det krav om at «store foretak» (allmennaksjeselskaper) gir opplysninger spesifisert på de enkelte ledende ansatte og medlemmer av foretakets ledende organer.

LTO-registeret inneholder alle typer ytelser fra arbeidsgiver/oppdragsgiver til arbeidstaker/ oppdragstaker utbetalt på individnivå. Summene på LTO-registeret fordeles på ulike koder. Det er tatt utgangspunkt i kode 111-A som omfatter all utbetalt lønn og annen kontantgodtgjørelse for arbeid som ikke er utført som ledd i selvstendig næringsvirksomhet. I tillegg er tatt med kode 112-A som omfatter skattepliktige og trekkpliktige naturalytelser som ikke er opptjent som ledd i selvstendig næringsvirksomhet. I 1995 omhandlet kode 111-A begge disse kodene, mens 112-A i 1996 ble skilt ut som en egen kode for naturalytelser. For å kunne få en realistisk sammenlikning mellom 1995 og 1996 var det derfor nødvendig å benytte summen av 111-A og 112-A for 1996. Fordel ved erverv og fordel ved salg/innløsning av opsjoner i arbeidsforhold er fra og med 2002 registrert på egen kode i LTO. Fordel ved kjøp av aksjer til underpris er også registrert på egen kode.

Lederbegrepet

I materialet fra Brønnøysundregisteret er det toppleder eller administrerende direktør/daglig leder som inngår. Utvalget presenterer tall for lønnsutviklingen fra Brønnøysundregisteret både for alle ledere som inngår i materialet og for identiske ledere, dvs. ledere som er med i materialet i to år etter hverandre.

I LTO-registeret er det ingen opplysninger om stilling, noe som gjør det vanskelig å skille ut administrerende direktør/daglig leder i selskapene. Her er «leder» definert som den personen i hvert foretak som har høyest utbetalt lønn. I tillegg har en lagt til grunn at samme person må ha hatt høyest utbetalt beløp i foretaket i to påfølgende år når en f. eks. beregner lønnsveksten fra 2004 til 2005. Grunnen til dette er at vi ønsker å unngå at stillingsopprykk påvirker lønnsveksten for denne gruppen.

2. Tall fra Brønnøysundregisteret (informasjon om lønn og annen godtgjørelse i noter til årsregnskapet)

Lov av 17. juli 1998 nr. 56 om årsregnskap m.v. (regnskapsloven) inneholder regler om krav til opplysninger om ytelser til ledende personer, jf. boks 1.5.

Det legges her til grunn et omfattende lønnsbegrep som i prinsippet skal omfatte all godtgjøring til toppledere, herunder fordel ved opsjoner, fordel ved kjøp av aksjer til underkurs og naturalytelser.

Mange aksjeselskaper oppgir ikke lønn til administrerende direktør/daglig leder i årsregnskapene. Også i de større foretakene er det flere som ikke følger opp regnskapslovens krav på dette punktet. Det er derfor knyttet en del usikkerhet til tallene fra Brønnøysundregisteret, men i hovedsak gir de samme inntrykk av lønnsnivå og lønnsutvikling for toppledere som tallene fra LTO-registeret.

Tabell 1.12 Lønnsutvikling i prosent fra året før for administrerende direktør/daglig leder i aksjeselskaper. 1996-2004. Foretak med 25 ansatte og over. Alle ledere.

  Antall ansatte
25-4950-99100-249250 og over
19963,42,98,16,7
19972,25,78,24,1
19987,010,68,614,2
199910,010,99,115,8
20001,94,78,010,4
20016,98,19,26,0
20025,93,38,50,4
20032,75,73,98,8
200411,41,14,44,0
1996-2004149,466,792,495,3
Gj.sn. per år4,65,87,57,7
Gj.sn. lønn1 2004618 000820 0001 126 4001 619 000
Antall ledere med oppgitt lønn i 20043 3471 385720384
Antall ledere i alt i 20043 7851 547832449

1 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, Brønnøysundregisteret.

I 2004 var gjennomsnittlig lønnsutvikling for identiske administrerende direktører/daglige ledere 7,5 prosent i de minste foretakene og om lag 6½ prosent i de andre størrelsesgruppene.

I perioden 1996-2004 under ett var gjennomsnittlig lønnsvekst 151 prosent for toppledere i foretak med over 250 ansatte, mens den var i størrelsesorden 100 prosent i de andre foretaksstørrelsene.

Gjennomsnittlig lønnsutvikling for alle administrerende direktører/daglige ledere varierte i 2004 fra om lag 1 prosent i foretak med 50-99 ansatte til 4,4 prosent i foretak med 100-249 ansatte.

I perioden 1996-2004 under ett var gjennomsnittlig lønnsvekst for alle toppledere vel 90 prosent i de to største foretaksstørrelsene. I den minste foretaksstørrelsen var lønnsveksten om lag som gjennomsnittet for lønnstakere.

Tabell 1.12 viser at alle ledere i gjennomsnitt har lavere lønnsvekst over perioden 1996-2004 enn identiske ledere (tabell 1.13) og også lavere lønnsnivå. At forskjellen i lønnsvekst mellom alle og identiske ledere jevnt over er mindre i små enn i store foretak, skyldes trolig i noen grad at ledere begynner på lavere lønnsnivå når de går over til et annet foretak i de minste foretaksstørrelsene, mens det ofte er motsatt i store foretak.

Tabell 1.13 Lønnsutvikling i prosent fra året før for administrerende direktør/daglig leder i aksjeselskaper. 1996-2004. Foretak med 25 ansatte og over. Identiske ledere.

  Antall ansatte
25-4950-99100-249250 og over
19967,75,76,27,4
19975,410,09,06,0
199810,09,79,716,7
199911,213,413,322,5
20006,58,87,210,1
20019,09,39,214,5
20027,24,77,24,3
20035,74,44,910,3
200417,56,66,36,4
1996-200496,3100,4101,3151,1
Gj.sn. per år7,88,08,110,8
Gj.sn. lønn1 2004635 800836 9001 141 0001 620 400
Antall ledere med oppgitt lønn både i 2003 og 20042 9781 251657347

1 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, Brønnøysundregisteret.

Boks 1.6 Nærmere om opsjoner og kjøp av aksjer til underkurs og den skattemessige behandlingen

Opsjonsordninger i arbeidsforhold innebærer normalt at det inngås en kontrakt mellom eierne av en bedrift og ledelsen og de ansatte om et fremtidig kjøp av f. eks. en aksje eller obligasjon til en forhåndsavtalt pris (kjøpsopsjon). Ved inngåelse av en opsjonsavtale utenfor arbeidsforhold, betaler kjøper en opsjonspremie som vederlag for retten til å utøve opsjonen. Opsjonspremien uttrykker normalt markedsverdien av opsjonen på det tidspunkt avtalen inngås. For opsjoner ervervet i arbeidsforhold settes gjerne opsjonspremien lavere dersom det i det hele tatt betales opsjonspremie.

Til og med inntektsåret 1995 ble gevinst ved innløsning eller salg av opsjon på aksje eller grunnfondsbevis i arbeidsforhold skattlagt som lønnsinntekt i det året opsjonen ble innløst eller solgt. Fra og med inntektsåret 1996 ble det innført nye regler som innebar at fordel ved en opsjon ble skattlagt som lønnsinntekt ved tildelingstidspunktet for opsjonen. (Unntak er ikke-børsnoterte salgsopsjoner i arbeidsforhold som først skal skattlegges ved innløsning eller salg.) Videre ble ytterligere gevinst ved innløsning eller salg av opsjonen skattlagt som lønnsinntekt. Ved innløsning, salg eller bortfall av opsjonen ble det gitt fradrag i alminnelig inntekt for differansen mellom utgangsverdien og den fordelen som det er skattlagt for ved tildelingstidspunktet.

I skatteopplegget for 1999 ble reglene for beskatning av opsjoner i arbeidsforhold igjen endret slik at bare opsjoner der den beregnede fordelen overstiger 600 000 kroner skulle beskattes ved ervervet . En forutsetning var at et visst antall ansatte ble tilbudt opsjoner. Var fordelen mindre enn 600 000 kroner, skulle fordelen beskattes ved salg eller innløsning av opsjonen.

Fordelen som oppnås i ansettelsesforhold ved at ansatte får aksjer eller kjøper aksjer til underpris, er i utgangspunktet skattepliktig som lønn. Fordelen utgjør differansen mellom salgsverdien på ervervstidspunktet og det den ansatte eventuelt har betalt for aksjen. Dersom alle ansatte i et aksjeselskap etter en generell ordning i bedriften har fått tilbud om aksjekjøp i selskapet, kan imidlertid den skattepliktige fordelen settes til differansen mellom 80 prosent av antatt salgsverdi og det den ansatte har betalt for aksjen. Reduksjonen i den skattepliktige fordelen kan likevel ikke overstige 1 500 kroner per person. Gevinst ved realisasjon av aksjene skattlegges som kapitalinntekt (28 prosent).

Fra og med inntektsåret 2000 ble beskatning ved tildelingen av ikke-børsnoterte opsjoner i arbeidsforhold avviklet. Det skulle ikke lenger stilles noen beløpsmessig begrensning eller vilkår.

Gevinsten ved salg eller innløsning av opsjonen skulle beskattes som lønnsinntekt og inngå i grunnlaget for arbeidsgiveravgift. Dette gjaldt uavhengig av om underliggende aksjer eller grunnfondsbevis var børsnotert eller ikke.

Det ble ingen endringer for børsnoterte opsjoner, dvs. opsjon der selve opsjonen er børsnotert. Slike opsjoner skal fortsatt beskattes ved tildelingen, ved at kursverdien ved tildeling (minus eventuelt vederlag) behandles som lønnsinntekt. Gevinst ved senere innløsning eller salg av opsjonen skulle fortsatt behandles som lønnsinntekt.

I 2002 ble skattereglene for opsjoner i arbeidsforhold endret slik at opsjonsfordelen skal kunne fordeles likt på hvert av inntektsårene i den perioden den blir opparbeidet. Endringen medførte redusert arbeidsgiveravgift og/eller toppskatt. Fra og med 2002 likebehandles børsnoterte opsjoner skattemessig med ikke-børsnoterte, dvs. at også de skal beskattes ved innløsning eller salg av opsjonen. Det har ikke skjedd endringer i skattereglene for opsjoner i arbeidsforhold etter 2002.

1.4.2 Lønnsutviklingen for toppledere i offentlig sektor

Utvalget kommer tilbake til lønnsutviklingen for toppledere i offentlig sektor i rapporten i juni.

1.5 Lønnsutviklingen for kvinner og menn

Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn avspeiler bl.a. forskjeller i utdanning og stillingsplassering. Ulike konkurranseforhold sektorer og bransjer imellom, sammen med ulik sysselsettingsfordeling mellom kvinner og menn, kan også bidra til å forklare en del av forskjellene i lønn. Dessuten kan strukturendringer, som er omtalt i boks 1.2, påvirke utviklingen.

Lønnsforskjellene mellom kvinner og menn kan også avspeile ulike former for lønnsdiskriminering. Vi kan her skille mellom det man kaller stillingsdiskriminering (ulik adgang til stillinger), direkte diskriminering (ulik lønn for likt arbeid) samt verdsettingsdiskriminering (kvinnedominerte yrker blir mindre verdsatt enn mannsdominerte yrker)

Lønnsforskjeller etter forhandlingsområder

Tabell 1.14 viser lønnsutviklingen for heltidsansatte 2 kvinner og menn i en del forhandlingsområder. Tabellen tar utgangspunkt i TBUs årslønnsbegrep, jf. boks 1.1. Tabellen viser gjennomsnittlig årslønn for kvinner som andel av gjennomsnittlig årslønn for menn i perioden 1998-2005 . Dessuten gis gjennomsnittlig årslønn for kvinner og menn i 2005.

Når det gjelder utviklingen fra 2004 til 2005 (tabell 1.14), har lønnsforskjellen mellom kvinner og menn blitt redusert for ansatte i staten, arbeidere i hotell og restaurant i NHO-bedrifter, skoleverket og NAVO-området eksklusive statlige helseforetak. For ansatte i finanstjenester, industriarbeidere og industrifunksjonærer i NHO-bedrifter, ansatte i HSH-bedrifter og ansatte i kommunene har lønnsforskjellene økt noe. For finanstjenester kan den økte forskjellen i stor grad forklares ved at det ble betalt ut en større andel bonus i 2005 enn i tidligere år. Menn får i større grad enn kvinner utbetalt bonus.

I alle forhandlingsområdene var det i perioden 1998 til 2005 en tilnærming mellom kvinners og menns lønn unntatt for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter og ansatte i helseforetakene.

I hovedgruppene i tabell 1.14 er det fortsatt forholdsvis store variasjoner i størrelsen på lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Imidlertid er disse gruppene ikke sammenliknbare med hensyn til sammensetning. I gruppen industriarbeidere er stillingsstrukturen relativt enhetlig, mens den er mer sammensatt blant annet i finanstjenester og i helseforetakene der en også finner de største lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

Tabell 1.14 Gjennomsnittlig årslønn1 for kvinner som andel av gjennomsnittlig årslønn for menn i noen store forhandlingsområder. Heltidsansatte.

                  ÅrslønnMennÅrslønnKvinnerKvinne- andel2
  19981999200020012002200320042005200520052005
Industriarbeidere i NHO-bedrifter3-89,088,489,090,189,189,389,1321 100286 10020
Industrifunksjonærer i NHO-bedrifter3-77,677,578,376,877,177,377,1496 200382 70031
HSH-bedrifter i vare­handel84,784,585,486,286,488,187,687,5335 300293 30041
Arbeidere i hotell og restaurant i NHO-bedrifter393,092,993,093,392,3693,093,794,6254 700241 00063
Finanstjenester774,875,675,876,276,075,675,975,2488 200367 00047
Statsansatte89,089,089,189,189,088,989,890,9367 400333 90041
Skoleverket93,793,994,094,295,095,5-----
Ansatte i kommunene388,088,087,686,9490,6590,890,0889,9342 000307 60072
Herav skoleverket996,297,0375 800364 50063
Statlige eide helseforetak i NAVO-området----77,475,775,7----
NAVO-området ekskl. statlige eide helse­foretak-----90,592,893,1338 600315 20036

1 Årslønn eksklusive overtidstillegg, men inklusive andre tillegg.

2 Andelen heltidsansatte kvinner innenfor det enkelte område (tall fra lønnsstatistikken).

3 Gjelder heltid og deltidsansatte der deltidsansatte er regnet om til heltidsekvivalenter.

4 Eksklusive sykehusene 90,0 prosent.

5 Eksklusive sykehusene fra og med 2002.

6 Statistikkgrunnlaget er endret i 2002. Med nytt statistikkgrunnlag vil kvinners lønn som andel av menns i 2001 være 92,1.

7 Omfatter heltidsansatte i bank og forsikring, (Norges Bank er ikke inkludert). Statistikken omfatter noe mer enn tariffområdet for bank og forsikring.

8 Inkluderer ansatte i skoleverket (jf. tabellnote 9 nedenfor). Inkluderes skoleverket i 2003 vil kvinners lønn som andel av menns være 90,0.

9 Skoleverket her er undervisningspersonell med sentral lønnsdannelse ekskl. Oslo kommune.

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget.

Lønnsforskjeller etter næring

Tabell 1.15 viser heltidsansatte kvinners lønn som andel av menns fordelt etter næring. Det er her tatt utgangspunkt i SSBs næringsklassifisering og offisielle månedslønnsstatistikk (per 1/9-1/10). I boks 1.7 forklares forskjellene i datagrunnlaget mellom tabell 1.14 og 1.15.

Utviklingen fra 2004 til 2005 viser en tilnærming i kvinner og menns lønninger for ansatte i helseforetak, industri, bygge- og anleggsvirksomhet, olje og gass, forretningsmessig tjenesteyting, skoleverket og staten. For de andre gruppene en har tall for har lønnsforskjellene økt.

For perioden 1997-2005 økte lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i private helse- og sosialtjenester tjenester, finanstjenester, helseforetak og kraftforsyning, mens de ble redusert ellers.

Av tabell 1.15 fremgår det at det er minst lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i bygge- og anleggsvirksomhet, skoleverket, og kommunene. Størst lønnsforskjeller er observert innenfor finanstjenester og helseforetakene.

Lønnsforskjellen mellom alle sysselsatte kvinner og menn

Når en veier alle gruppene sammen, får en et samletall som uttrykker de totale lønnsforskjellene mellom heltidsansatte kvinner og menn i Norge (se tabell 1.15). De heltidsansatte kvinnene tjente i 2004 samlet sett 86,6 prosent av menns lønn 3 . Når deltid inkluderes, utgjorde lønnsnivået for kvinner i gjennomsnitt 84,5 prosent av nivået for menn i 2004 (se tabell 5.10 i vedlegg 5). Når en ser på utviklingen fra 1997-2004, har det vært tilnærming mellom kvinner og menns gjennomsnittlige lønn.

Boks 1.7 Forskjeller i statistikkgrunnlag i tabell 1.14 og 1.15

Tabell 1.14 viser lønnsutviklingen for kvinner og menn etter forhandlingsområdene. Tabell 1.15 tar utgangspunkt i næringer etter SSBs standard for næringsgruppering hvor også uorganiserte virksomheter er med. Når vi sammenligner disse tabellene, kan utviklingen bli noe forskjellig innenfor den enkelte gruppe siden grupperingen ikke er helt den samme. F.eks. for industrien er funksjonærer og arbeidere samlet i SSBs klassifisering, mens den er delt i tabell 1.14. Ser vi på hotell og restaurantvirksomhet er det bare arbeidere med i tabell 1.14, mens både funksjonærer og arbeidere i tillegg til uorganiserte virksomheter er inkludert i tabell 1.15. I tabell 1.15 er også toppledere inkludert i statistikkgrunnlaget. Disse er i stor grad ikke med i tabell 1.14 siden topplederne for de fleste områdene ikke er en del av tariffområdet. Endelig er årslønnsbegrepet forskjellig da tabell 1.14 tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig årslønn for hele året, mens tabell 1.15 tar utgangspunkt i registrert månedslønn per 1. september/1. oktober.

Tabell 1.15 Kvinners gjennomsnittslønn som andel av menns gjennomsnittslønn etter næring1 pr. 1.9/1.10. Heltidsansatte.

Næring                   Måneds-lønn*122 1.9/1.10MennMåneds-lønn*122 1.9/1.10KvinnerKvinne-andel4
  199719981999200020012002200320042005200520052005
Olje- og gassutvinning og bergverksdrift77,277,980,480,381,386,688,887,087,7539 000472 60019
Industri86,786,886,988,088,288,287,888,589,5354 400317 10021
Kraftforsyning90,090,090,489,989,590,888,789,7----
Bygge- og anleggsvirksomhet95,091,392,294,294,793,896,397,498,2335 600329 7005
Varehandel i alt81,480,681,981,582,883,684,585,184,2368 200310 10034
Hotell- og restaurantvirksomhet----88,889,588,289,989,1293 900261 80055
Samferdsel87,386,886,086,886,688,188,189,0
Finanstjenester i alt74,474,275,275,173,173,472,973,371,9531 600382 30046
Eiendomsdrift og forretningsmessig ­tjenesteyting74,574,776,876,677,578,178,679,380,0444 400355 60032
Ansatte i staten89,989,689,788,6388,989,2688,790,390,87373 40073391007417
Undervisningspersonale i skoleverket93,693,794,194,094,595,495,796,497,07379 9007368 4007587
Kommune og fylkeskommune587,887,687,387,987,692,492,892,391,9326 500300 10064
Helseforetak77,775,175,176,3442 700337 60070
Privat undervisning83,385,585,285,984,486,587,987,9----
Private helse- og ­sosialtjenester87,286,686,585,087,485,385,284,0----
Sosiale og personlige tjenester81,583,386,485,187,186,487,387,2----
Gjennomsnitt/sum heltidsansatte85,485,385,285,585,586,086,286,6----

1 SSBs Standard for næringsgruppering (NOS). Jordbruk, skogbruk, fiske, hotell og restaurantvirksomhet (1997-2001), Oslo kommune (1997-1999) og lønnet husarbeid er imidlertid ikke inkludert i statistikkgrunnlaget.

2 Registrert månedslønn i alt per 1.9/1.10*12. Dette begrepet må ikke forveksles med årslønn for eksempel i tabell 11 som viser gjennomsnittlig årslønn for året. Lønnsbegrepet i denne kolonnen er det samme som i tabell 1.1, dvs. summen av avtalt lønn, uregelmessig tillegg og bonus, men eksklusiv overtid.

3 Eksklusive Posten BA og NSB BA fra 2000.

4 Andel heltidsansatte kvinner i den enkelte næring.

5 Ansatte i kraftforsyning og undervisningspersonell i skoleverket er ikke med i statistikkgrunnlaget. Eksklusive ansatte i somatiske eller psykiatriske sykehus f.o.m. 2002.

6 Eksklusive statlige sykehus f.o.m. 2002.

7 Foreløpige tall.

Kilde: Statistisk sentralbyrå, Beregningsutvalget.

Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn etter utdanning 4

Tabell 1.16 viser kvinners lønn som andel av menns fordelt på utdanning. Det er minst lønnsforskjeller på de laveste utdanningsnivåene, dvs. på grunnskolenivå og videregående skole nivå. Størst lønnsforskjeller er det for ansatte med universitets- eller høgskoleutdanning til og med 4 år. Her har kvinner i 2004 en lønnsandel på 80,9 prosent i forhold til menn. For perioden 1997 til 2004 har det vært en tilnærming mellom kvinners og menns lønninger for alle utdanningsnivåer med unntak av ansatte med universitets- eller høyskoleutdanning lengre enn 4 år hvor lønnsforskjellene har økt.

Tabell 5.9 i vedlegg 5 viser utviklingen i lønnsforskjeller mellom heltidsansatte kvinner og menn fordelt etter utdanning og næring 5 i perioden 1997 til 2005.

Tabell 1.16 Kvinners lønn som andel av menns etter utdanning. Heltidsansatte1

                  Månedslønn*122 1.9/1.10Månedslønn*122 1.9/1.10Kvinne-andel3
  19971998199920002001200220032004Menn 2004Kvinner 20042004
Utdanning på grunnskolenivå87,287,387,487,086,787,086,987,4306 800268 30034
Utdanning på videregående skolenivå86,586,286,285,985,986,186,486,6332 100287 70036
Universitets- eller høgskoleutdanning, tom 4 år80,480,379,879,979,580,480,280,9429 900347 70052
Universitets- eller høgskole-utdanning lengre enn 4 år84,183,382,482,482,682,182,882,8515 300426 70032
Uoppgitt eller ingen fullført utdanning87,686,488,788,188,088,388,589,8331 700297 90035
Gjennomsnitt85,485,385,285,485,586,086,286,6367 100317 80040

1 Statistikkgrunnlaget omfatter alle heltidsansatte i Norge eksklusive ansatte i jordbruk, skogbruk, fiske, hotell og restaurantvirksomhet (1997- 2001), Oslo kommune (1997- 1999) og lønnet husarbeid.

2 Se fotnote 2 tabell 1.15.

3 Andel heltidsansatte kvinner innenfor de enkelte gruppene etter utdanningsnivå.

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget.

Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn etter alder 6

Tabell 1.17 viser heltidsansattes kvinners lønn i forhold til menns fordelt på alder. Stort sett viser tallene for 2004 at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn øker med økende alder. For perioden 1997 til 2004 har lønnsforskjellene mellom kvinner og menn særlig blitt redusert i de midlere aldersgrupper.

Tabell 1.17 Kvinners lønn som andel av menns fordelt på aldersgrupper. Heltidsansatte1

Aldersgrupper                 Måneds-lønn*122 1.9/1.10 MennMåneds-lønn*122 1.9/1.10 KvinnerKvinne­andel3
  19971998199920002001200220032004200420042004
- 24 år94,193,694,194,594,393,893,494,0251 300236 10037
25 – 29 år93,192,992,692,993,093,993,293,8306 600287 50043
30 – 34 år91,291,090,890,790,991,790,691,3348 600318 20040
35 – 39 år85,785,786,087,287,788,288,788,7375 500333 10038
40 – 44 år81,981,781,782,283,284,084,985,3393 000335 20040
45 – 49 år81,280,881,381,381,482,082,582,7400 600331 20041
50 – 54 år80,380,580,380,681,281,382,182,8397 200328 90041
55 – 59 år81,980,980,680,680,281,281,581,8395 500323 30038
60 og over83,081,781,180,781,481,781,081,6390 200318 40038
Gjennomsnitt85,485,385,285,485,586,086,286,6367 100317 80040

1 Statistikkgrunnlaget omfatter alle heltidsansatte i Norge eksklusive ansatte i jordbruk, skogbruk, fiske, hotell og restaurantvirksomhet (1997- 2001), Oslo kommune (1997- 1999) og lønnet husarbeid.

2 Se fotnote 2 tabell 1.15.

3 Andel heltidsansatte kvinner per aldersgruppe.

Kilde: Statistisk sentralbyrå og Beregningsutvalget.

Likelønnstrekk ved oppgjørene i 2005

Følgende trekk ved lønnsoppgjørene er av sentral betyd­ning for hvordan de relative lønns­­forskjellene mellom kvinner og menn utvikler seg:

  1. Formen på de sentrale tilleggene, dvs. om det gis generelle prosent­tillegg og/eller krone­tillegg, om det gis spesielle lavlønnstillegg, tillegg til bestemte yrkesgrupper m.v. Et likt kronetillegg vil gi en noe sterkere gjennom­snittlig lønns­vekst for kvinner enn for menn, ettersom kvin­ner i større grad enn menn er representert i lav­lønnsgruppen.

  2. Fordelingen av de lokale tilleggene.

  3. De relative lønnstilleggene i typiske kvinnesektorer og næringer til forskjell fra mannsdominerte sektorer og næringer.

I de fleste områder ble det gitt kronetillegg eventuelt en kombinasjon av kronetillegg/prosenttillegg. I LO/NHO, LO/HSH, YS/HSH og KS-området ble det i tillegg gitt lavlønnstillegg og eller minstelønnssatsene ble hevet. Mens kvinnene utgjorde 20 prosent av LO/NHO-området i alt, utgjorde de nesten halvparten av dem som fikk lavlønnstillegg. I staten fikk alle ett lønnstrinn hver eller minimum 4000 kroner. I NAVO-området ble det gitt et generelt tillegg/prosenttillegg og minstelønnsatsene ble hevet for de grupper som har sentral lønnsdannelse.

Det vises til vedlegg 1 for resultatet av lønnsoppgjørene i 2005.

Forskning på lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

Barth og Schøne har i vedlegg 3 oppsummert de siste års forskningsresultater om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Timelønnsforskjellen i alt mellom gjennomsnittsmannen og gjennomsnittskvinnen i det norske arbeidsmarkedet på rundt 14 prosent (2003), reduseres til 12 prosent mellom kvinner og menn med samme utdanningslengde, potensiell yrkeserfaring, arbeidstid (deltid), sivilstatus og antall barn. Barth og Schøne konkluderer med at disse faktorene ikke lenger betyr særlig mye i alt, selv om de kan ha betydning for senere års utvikling innenfor enkeltsektorer.

Det norske arbeidsmarkedet er svært kjønnsdelt. Kvinnedominerte yrker og næringer har i gjennomsnitt lavere lønn. Av denne grunn faller lønnsforskjellen mellom kvinner og menn når det også korrigeres for yrke (yrke = syvsifret STYRK-kode), næring og sektor. Kontrollerer man i tillegg for yrke i samme bedrift og stillingskode ligger lønnsforskjellene på noe under 6 prosent i privat sektor. Barth og Schøne konkluderer med at lønnsforskjellene mellom gjennomsnittsmannen og gjennomsnittskvinnen har sitt opphav både i ulik fordeling på stillinger og jobber innenfor samme yrke, og i lønnsforskjeller mellom yrker med ulik kvinneandel.

Det er gjort analyser som ser på lønnsforskjeller for kvinner med og uten barn. Resultatene viser at korrigert for en del observerte kjennetegn har sysselsatte kvinner med barn lavere timelønn enn sysselsatte kvinner uten barn.

Etter utvalgets vurdering er det behov for å analysere nærmere eventuelle effekter i lønn av å ha barn for både kvinner og menn. Med den betydning det kjønnsdelte arbeidsmarkedet har for lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, er det også av viktighet å få kunnskap både om senere tiårs utvikling og situasjonen i dag med hensyn til kvinners og menns ulike fordeling på arbeidsplasser og i stillinger.

1.6 Lønnsutviklingen etter utdanning

I tabell 1.18 vises lønnsutviklingen 7 for heltidsansatte utdanningsgrupper etter næring i perioden 1997-2005. Tabellen er framkommet ved å koble lønnsstatistikken mot utdanningsregisteret. Tabellen viser at andelen med ulike utdanningsnivåer varierer mellom gruppene. For heltidsansatte i industri, bygg- og anlegg og varehandel var det i 2005 78 prosent som hadde grunnskole og videregående skole (inklusiv fagutdanning) som høyeste utdanning. Blant statsansatte var andelen 37 prosent og blant kommunale- og fylkeskommunale ansatte 54 prosent (inkluderes deltidsansatte var andelen 68 prosent), mens det bare var 4 prosent i skoleverket.

Samlet for alle utdanningsgruppene hadde ansatte i finanstjenester og skoleverket den høyeste lønnsveksten i perioden 1997-2005 med vel 51 prosent (tabell 1.18). For statsansatte var lønnsveksten 48 prosent. For de andre gruppene i tabell 1.18 var lønnsveksten 43-45 prosent i perioden 1997-2005.

I industri, finanstjenester og skoleverk hadde ansatte med universitets- og høyskoleutdanning til og med 4 år den høyeste lønnsveksten fra 2004-2005. For bygg og anlegg og staten hadde ansatte med universitet og høyskole lenger enn 4 år den høyeste lønnsveksten. For varehandel og helseforetak hadde fagutdannede den høyeste lønnsveksten fra 2004-2005. I kommunene hadde fagutdannede og de med universitet og høyskole lenger enn 4 år samme lønnsvekst.

Tabell 1.18 viser videre at det er betydelige lønnsforskjeller for ansatte med samme utdanningslengde mellom de ulike næringer/sektorer.

Det vises også til tabell 5.11 i vedlegg 5.

Tabell 1.18 Gjennomsnittlig lønnsvekst fra året før og månedslønn*121 per 1.9/1.10 for heltidsansatte etter næring2 og utdanningsgrupper3 . Kroner og prosent. 1997-2005.

  Andeler4Vekst i prosent fra samme tidspunkt året førSamlet vekstMåneds-lønn*121 1.9/1.10
  2005199819992000200120022003200420051998-20052005
Industri i alt1007,14,84,24,46,43,73,63,644,6347 100
Utdanning på grunnskolenivå116,93,23,83,75,63,03,13,637,9297 600
Utdanning på videregående skolenivå677,34,44,04,25,73,53,63,241,9324 900
Av dette:
Fagutdanning5307,75,14,24,55,23,73,33,243,5332 900
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år138,76,95,55,06,72,32,53,749,4451 700
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år59,06,16,15,27,52,22,03,349,4562 000
Bygge- og anleggsvirksomhet i alt101007,44,94,44,66,02,83,53,443,5335 400
Utdanning på grunnskolenivå87,44,94,14,65,63,43,72,141,73,6 200
Utdanning på videregående skolenivå767,35,14,74,95,72,73,83,444,4326 300
Av dette:
- Fagutdanning5458,56,85,45,76,12,54,13,851,7339 600
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år85,84,74,75,27,53,42,05,145,3451 800
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år20,23,16,54,45,76,40,07,839,3579 300
Varehandel i alt1007,63,75,94,95,13,33,14,444,7351 800
Utdanning på grunnskolenivå106,33,84,55,35,32,94,93,843,0316 200
Utdanning på videregående skolenivå716,83,75,94,34,33,73,54,442,9333 400
Av dette:
- Fagutdanning5187,75,56,35,64,14,13,24,849,6333 600
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år149,14,66,57,15,40,02,62,944,8442 200
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år39,25,74,19,03,52,8-3,54,440,4527 400
Finanstjenester i alt61007,94,05,44,45,82,94,18,451,5463 900
Utdanning på grunnskolenivå38,73,75,24,26,53,45,05,450,6380 400
Utdanning på videregående skolenivå537,24,14,44,26,41,64,96,546,6394 700
Av dette:
- Fagutdanning538,52,25,64,35,75,13,18,051,2389 700
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år357,42,85,73,93,62,82,910,046,1530 900
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år86,91,09,30,24,62,13,86,439,4641 500
Statsansatte i alt7, 111008,62,87,93,96,63,23,93,5 48,0359 400
Utdanning på grunnskolenivå27,82,84,94,44,02,23,63,4 38,2294 400
Utdanning på videregående skolenivå358,32,26,82,76,32,43,32,6 40,1315 500
Av dette:
- Fagutdanning5610,02,95,53,16,12,22,72,540,5306 300
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år317,92,46,64,16,21,53,63,2 41,2352 900
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år317,22,75,55,46,62,33,53,5 43,2419 800
Skoleverket i alt111008,61,99,74,310,52,53,41,951,1373 300
Utdanning på grunnskolenivå014,2-0,88,41,29,62,06,41,850,6313 300
Utdanning på videregående skolenivå49,12,69,45,410,33,23,00,351,6326 100
Av dette:
- Fagutdanning519,71,211,63,98,21,43,90,447,4340 600
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år848,81,79,64,210,52,43,62,151,4370 400
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år127,22,59,83,99,81,93,10,745,5411 000
Kommune og fylkeskommune i alt81008,42,14,94,76,22,95,12,6 43,1309 500
Utdanning på grunnskolenivå69,11,14,75,46,71,94,92,3 42,1269 000
Utdanning på videregående skolenivå487,91,34,44,76,42,34,82,4 39,5282 000
Av dette:
- Fagutdanning5136,00,44,03,88,02,04,92,736,4282 600
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år386,92,25,35,06,03,05,52,4 42,5336 900
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år967,82,23,44,85,22,64,82,7 38,9402 900
Helseforetak1007,95,93,42,4369 500
Utdanning på grunnskolenivå38,21,43,63,4271 500
Utdanning på videregående skolenivå308,61,64,03,3287 600
Av dette:
- Fagutdanning55-1,85,63,6290 600
Universitets- eller høyskoleutdanning, til og med 4 år469,43,73,43,1344 100
Universitets- eller høyskoleutdanning, lengre enn 4 år1710,111,90,21,012588 900

1 Registrert månedslønn i alt per 1.9/1.10*12. Dette begrepet må ikke forveksles med årslønn for eksempel i tabell 1.1 som viser gjennomsnittlig årslønn for året. Lønnsbegrepet i denne tabellen er det samme som i tabell 1.1, dvs avtalt lønn, uregelmessig tillegg og bonus, men eksklusiv overtid.

2 NOS Standard for næringsgrupper.

3 NOS Standard for utdanningsgruppering.

4 Andeler av utvalget i den enkelte næring.

5 Som fagutdannet regnes: a) alle som har fagutdanning med godkjent fagbrev eller svenneprøve i henhold til Lov om fagopplæring i arbeidslivet som fullførte utdanning i henhold til register for befolkningens høyeste utdanning (BHU), og b) alle som har bestått teknisk fagskole som høyeste fullførte utdanning i henhold til register for BHU.

6 Omfatter bank og forsikring og annen finansiell tjenesteyting. Nye tall for 2001. Endring fra 2000 til 2001 er basert på tidligere publiserte sammenlignbare tall, mens endring mellom 2001 og 2002 er basert på nye tall for 2001.

7 Eksklusive statlige sykehus fra og med veksttallet for 2002.

8 Ansatte i somatiske eller psykiatriske sykehus er ikke inkludert f.o.m. veksttallet for 2002.

9 Omfatter godtgjørelse for tariffestet utvidet arbeidstid for leger til og med 2001.

10 Nye tall for 2003. Endring fra 2002 til 2003 basert på tidligere publiserte sammenlignbare tall mens endring mellom 2003 og 2004 er basert på nye tall for 2003.

11 Foreløpige tall for 2005.

12 Lønnstilleggene for leger og andre akademikergrupper i 2005 er ikke med.

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

1.7 Lønnsutviklingen for deltids­ansatte 8

Tabell 1.19 viser lønnsutviklingen for deltidsansatte per heltidsekvivalent etter næringshovedområde i perioden 1997-2004. For et par områder er det også tall for 2005. Tabellen viser også lønn for deltidsansatte som andel av lønn for heltidsansatte.

Deltidsansatte hadde en gjennomsnittlig årslønn (månedslønn*12) per heltidsekvivalent i 3. kvartal 2004 (1.9/1.10-2004) på kr 289 200, en vekst på 3,7 prosent fra 3. kvartal 2003. Til sammenlikning hadde alle heltidsansatte en gjennomsnittlig årslønn (månedslønn*12) på kr 350 100, en vekst på 3,8 prosent. Samlet over perioden 1997-2004 er lønnsutviklingen i gjennomsnitt lavere for deltidsansatte enn for heltidsansatte, 38,5 prosent mot 41,2 prosent. I kommunene og varehandel, som er to områder med stor andel deltidssysselsetting, har veksten per heltidsekvivalent for deltidsansatte vært henholdsvis 36,6 prosent og 34,0 prosent i perioden 1997-2004. Den høyeste lønnsveksten har det vært blant deltidsansatte i skoleverket og i kraftforsyning med hhv. 52 og 50 prosent.

Deltidsansatte er i mindretall i alle næringshovedområder unntatt i kommunene og hotell og restaurantvirksomhet, der deltidsanandelen utgjør fra 54- 60 prosent. For alle ansatte under ett utgjør deltidsansatte om lag 27 prosent. Der antallet deltidsansatte er lite, blir lønnsnivået for disse lettere påvirket av endringer i sysselsettingen, arbeidstid og sesongvariasjoner. Likevel er det slik at under ett viser hovedtrekkene i lønnsutviklingen for deltidsansatte stort sett samme mønster som for heltidsansatte i perioden 1997 til 2004. Det samme trenger likevel ikke å være tilfelle i de enkelte næringshovedområdene i perioden, f. eks. i kommunene og i varehandel som er to områder med relativt stor deltidsandel.

Lønnen til deltidsansatte per heltidsekvivalent som andel av heltidsansattes lønn, varierte i 2004 fra 72 prosent for ansatte i varehandel til 97 prosent for undervisningspersonale i skoleverket, med et gjennomsnitt for alle på 82,6 prosent. Forskjellen i lønn mellom gruppen deltidsansatte og gruppen heltidsansatte knytter seg blant annet til faktorer som yrke, stilling, utdanning og alder. For eksempel er deltidsansatte i varehandel relativt unge og jobber i lavere stillinger enn heltidsansatte. I skoleverket derimot er deltidsansatte og heltidsansatte mer like i alder og utdanning. Også andre forhold kan virke inn, for eksempel at deltidsansatte i enkelte områder stort sett har høyere turnover enn heltidsansatte.

Tabell 1.19 Vekst i prosent fra året før i gjennomsnittlig årslønn1 per heltidsekvivalent2 for deltidsansatte etter næringer3 og deltidsansattes lønn som andel av heltidsansattes lønn. 1997-2004.

  Andel deltid 20044Vekst i prosent fra året førSamlet vekst 1998-04Måneds- lønn*12 1.9/1.10 2004Lønns-andel5
  19981999200020012002200320042005
I alt6,33,34,34,17,34,33,738,5289 20082,6
Olje- og gassutvinning og bergverksdrift6-3,45,9-2,42,01,310,92,116,7407 58079,1
Industri87,53,38,30,48,26,23,643,6299 24489,3
Kraftforsyning49,1-1,16,75,411,14,85,949,5318 02484,9
Bygge- og anleggsvirksomhet445,53,35,512,60,91,838,3300 84092,8
Varehandel39653,06,43,53,62,434,0244 08072,4
Hotell- og restaurantvirksomhet54----7,95,13,7-239 74889,2
Samferdsel19-2,5-1,91,76,38,73,44,120,9294 46886,4
Finanstjenester148,53,72,211,55,50,45,343,1328 69276,8
Eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting18-612,30,411,34,18,91,135,2301 23673,4
Staten188,706,29,35,63,36,44,246,4316 46491,1
Undervisningspersonale i skoleverket338,52,29,74,411,92,24,751,9354 14496,6
Kommune og fylkeskommune609,90,850,87,92,75,12,936,6282 43293,6
Statlige sykehus- tjenester42----8,03,85,1-322 42889,3
Privat undervisning3413,2-0,60,27,12,014,5-2,737,2322 96892,8
Private helse- og sosialtjenester433,25,41,65,73,610,41,235,2286 15296,4
Sosiale og personlige ­tjenester298,13,34,45,13,115,12,348,7308 26885,7

1 Registrert månedslønn i alt per 1/9/1.10*12. Må ikke forveksles med årslønn for eksempel i tabell 1.1 som viser gjennomsnittlig årslønn for året. Lønnsbegrepet i denne tabellen er det samme som i tabell 1.1, dvs. avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus, men eksklusiv overtid.

2 Omfatter deltidsansatte der deltidsansatte er regnet om til heltidsekvivalenter. Månedsfortjenesten per heltidsekvivalent for deltidsansatte er regnet ut på grunnlag av gjennomsnittlig avtalt arbeidstid per uke for de heltidsansatte, dvs. alle med avtalt arbeidstid på 33 timer per uke eller mer. Dersom gjennomsnittlig arbeidstid for heltidsansatte er 37 timer i uka, vil for eksempel en deltidsansatt som arbeider 15 timer i uka ha en vekt på 0,41 (15/37) regnet som heltidsekvivalent. Lønnen for deltidsansatte regnet per heltidsekvivalent framkommer ved å multiplisere lønnen til vedkommende deltidsansatt med 2,47 (37/15).

3 NOS Standard for næringsgrupper.

4 Andel sysselsatte som jobber deltid innenfor den enkelte næring (prosent).

5 Deltidsansattes lønn som andel av heltidsansattes lønn.

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

1.8 Lønnsfordelingen før skatt for ­heltidsansatte lønnstakere 1997-2004 9

Tallene som presenteres i dette avsnittet, omfatter en sammenveiing av heltidsansatte lønnstakere basert på et materiale fra Statistisk sentralbyrå. Lønnsbegrepet er det samme som benyttes i tabell 1.1, dvs. avtalt utbetalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus, men eksklusiv overtid.

Tabell 1.20 viser fordelingen av lønnsinntekt for heltidsansatte for årene 1997-2004. Den viser hvor stor del av den totale lønnsinntekten de ulike lønnsgruppene (desilene) mottar. I 2004 mottok de 10 prosentene (desil 1) med lavest lønn 6,0 prosent av de samlede lønnsinntektene. De 10 prosentene med høyest lønnsinntekt (10. desil) mottok i 2004 18,8 prosent av samlet lønnsinntekt for heltidsansatte.

Fordelingen av lønnsinntekt blant heltidsansatte lønnstakere fra 1997 til 2004 viser en forskyvning i lønnsfordelingen over denne perioden mot høyere andeler av total lønnsinntekt for gruppene (desilene) med de høyeste lønningene. Gini-koeffisienten har økt fra 0,167 til 0,183 i denne perioden, se boks 5.3 for definisjon av Gini-koeffisienten. De 10 prosentene av lønnstakerne med de høyeste lønningene (desil 10), har økt sin andel av de totale lønnsinntektene med 0,6 prosentpoeng til 18,8 prosent og desil 9 har økt sin andel med 0,4 prosentpoeng til 12,9 prosent. Dette har særlig skjedd på bekostning av desilene 1-6. Enkelte personer kan ha beveget seg mellom lønnsgrupper i perioden. Fordelingen sier derfor ikke direkte noe om lønnsutviklingen for den enkelte.

Tabell 1.20 viser også en oppsplitting av desil 10 i persentiler. Andelen som hver av persentilene 91 til 100 mottok av de samlede lønnsinntektene i perioden 1997-2004, økte med 0,1 prosentpoeng eller var uendret. Persentil 100 (prosenten med høyest lønn) hadde 3,1 prosent av de samlede lønnsinntektene både i 1997 og i 2004. For denne gruppen, som besto av om lag 14 300 heltidsansatte lønnstakere i 2004, var gjennomsnittslønnen dette året knapt 1,1 mill. kroner.

Siste kolonne i tabellen viser den prosentvise endringen i gjennomsnittlig lønnsinntekt fra 1997 til 2004. Samlet sett økte gjennomsnittlig lønnsinntekt i perioden med 41,2 prosent. Det var økende lønnsvekst fra desil 1 til 10. I desil 1 var lønnsveksten 32,5 prosent og i desil 10 45,8 prosent. Oppsplittingen av desil 10 viser også en økende lønnsvekst fra persentil 91 til og med 99. I persentil 100 derimot var lønnsveksten lavere enn i de andre persentilene.

Tabell 1.20 Fordelingen av total lønnsinntekt for heltidsansatte. Per 1. september/1. oktober 1997-2004.

  19971998199920002001200220032004  
  Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Års- lønn1An- del2Vekst i prosent 1997-04
Alle248 000100267 200100278 100100292 800100306 100100326 700100337 400100350 10010041,2
Desil 1159 2006,4171 4006,4178 2006,4185 2006,3188 7006,2198 5006,1203 9006,0211 0006,032,5
Desil 2182 9007,4197 9007,4205 4007,4214 4007,3220 9007,2234 5007,2241 2007,2249 8007,136,6
Desil 3195 9007,9212 3007,9219 9007,9230 5007,9237 9007,8252 2007,7259 7007,7269 3007,737,5
Desil 4207 5008,4224 8008,4232 4008,4244 1008,3252 7008,3268 5008,2276 8008,2287 3008,238,5
Desil 5218 8008,8236 7008,9244 8008,8257 7008,8267 9008,7285 7008,8294 7008,7305 5008,739,6
Desil 6232 5009,4250 3009,4259 3009,3273 5009,3285 7009,3305 2009,3314 8009,3327 1009,340,7
Desil 7248 50010,0268 20010,0278 20010,0294 00010,0307 10010,0329 20010,1339 90010,1353 30010,142,2
Desil 8271 10010,9292 90011,0304 70011,0321 60011,0337 20011,0362 00011,1373 40011,1387 90011,143,1
Desil 9311 10012,5335 90012,6351 50012,6370 90012,7390 30012,7419 30012,8433 30012,8450 30012,944,7
Desil 10452 40018,2481 20018,0506 90018,2536 50018,3573 10018,7612 10018,7636 60018,9659 40018,845,8
Gini-koeffisient0,1670,1650,1680,1700,1780,1810,1820,183
Herav desil 10 oppdelt i persentilene:
91350 7001,4377 3001,4395 8001,4417 4001,4441 6001,4473 7001,5489 8001,5507 0001,544,6
92359 9001,5388 6001,5407 4001,5429 4001,5455 1001,5487 7001,5504 3001,5523 2001,545,4
93371 3001,5401 2001,5421 0001,5443 8001,5471 4001,5504 1001,5521 8001,5541 0001,645,7
94385 7001,6415 8001,6437 0001,6459 9001,6489 1001,6523 5001,6542 2001,6561 7001,645,6
95402 4001,6433 4001,6455 6001,6479 6001,6510 0001,7545 7001,7566 1001,7588 1001,746,1
96422 4001,7455 2001,7478 4001,7502 9001,7536 4001,8574 0001,8595 8001,8617 5001,846,2
97447 2001,8481 8001,8505 7001,8533 4001,8571 0001,9608 2001,9633 9001,9657 6001,947,0
98482 0001,9517 5001,9542 9002,0575 0002,0616 5002,0657 2002,0688 6002,0711 3002,047,6
99538 5002,2577 2002,2605 5002,2644 2002,2692 9002,3738 0002,3774 5002,3799 2002,348,4
100763 7003,1764 2002,9819 4003,0879 4003,0954 7003,11 011 8003,11 054 0003,11 087 4003,142,4
Menn260 700100281 000100292 700100308 100100322 000100343 000100354 100100367 10010040,8
Desil 1163 5006,3175 6006,3182 6006,2189 8006,2192 7006,0201 3005,9207 4005,9214 2005,831,0
Desil 2188 3007,2204 0007,3211 5007,2221 0007,2227 1007,1240 4007,0247 1007,0255 9007,035,9
Desil 3201 4007,7218 5007,8226 1007,7237 1007,7244 6007,6259 1007,6266 9007,5276 3007,537,2
Desil 4213 5008,2231 4008,2239 5008,2251 4008,2260 7008,1276 9008,1285 3008,1295 4008,138,4
Desil 5226 7008,7244 8008,7253 9008,7266 9008,7278 1008,6296 1008,6304 8008,6315 8008,639,3
Desil 6242 4009,3261 5009,3271 4009,3286 3009,3298 6009,3317 8009,3327 7009,3340 5009,340,5
Desil 7261 60010,0282 90010,1293 60010,0309 50010,0322 90010,0345 80010,1356 40010,1369 80010,141,4
Desil 8288 80011,1311 60011,1324 90011,1342 70011,1358 80011,1384 20011,2396 50011,2412 10011,242,7
Desil 9335 20012,9362 40012,9379 20013,0399 70013,0420 30013,1450 60013,1464 80013,1482 70013,244,0
Desil 10485 50018,6517 40018,4544 50018,6577 00018,7616 70019,2657 50019,2684 50019,3708 00019,345,8
Gini-koeffisient0,1770,1750,1780,1810,1890,1920,1940,194
Kvinner222 700100239 700100249 400100263 400100275 600100295 000100305 100100317 80010042,7
Desil 1153 7006,9166 2006,9173 1006,9180 1006,8184 1006,7195 1006,6199 9006,6207 2006,534,8
Desil 2175 1007,9189 1007,9196 1007,9204 9007,8211 8007,7226 1007,7232 5007,6241 1007,637,7
Desil 3186 5008,4201 8008,4209 4008,4219 0008,3226 9008,2241 4008,2248 5008,1258 0008,138,3
Desil 4197 2008,9213 6008,9221 3008,9232 4008,8240 6008,7255 6008,7263 9008,7274 4008,639,1
Desil 5207 4009,3224 5009,4231 9009,3244 3009,3253 3009,2269 7009,1278 5009,1290 4009,140,0
Desil 6217 2009,8234 9009,8242 6009,7256 4009,7266 5009,7285 2009,7294 9009,7307 1009,741,4
Desil 7229 30010,3246 70010,3255 10010,2270 10010,3282 50010,3303 50010,3313 90010,3327 20010,342,7
Desil 8243 50010,9262 00010,9271 70010,9288 30011,0302 90011,0326 70011,1338 10011,1352 60011,144,8
Desil 9264 60011,9285 80011,9297 90011,9316 90012,0334 40012,1361 30012,3373 70012,3389 10012,247,1
Desil 10352 30015,8372 60015,5395 60015,9421 70016,0452 70016,4485 70016,5507 60016,6530 50016,750,6
Gini-koeffisient0,1290,1260,1290,1330,1410,1440,1470,148

1 Gjennomsnittlig årslønn per 1.9/1.10.

2 Andel av total lønnsinntekt i prosent.

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Tabell 1.20 viser også fordelingen av lønnsinntekt blant heltidsansatte menn og kvinner. Spredningen i lønnsinntekt målt ved Gini-koeffisienten er større blant menn enn kvinner; 0,194 for menn og 0,148 for kvinner i 2004. På den annen side har økningen i spredningen fra 1997 til 2004 vært større blant kvinner enn for menn

Kvinner er i større grad enn menn i de laveste desilene. I 2004 er 14 prosent av kvinnene og 8 prosent av mennene i desil 1. Desil 10 omfatter 13 prosent av mennene og 4 prosent av kvinnene. I desilene 1-5 er 59 prosent av kvinnene og 45 prosent av mennene, se tabell 1.21. Fra 1997 til 2004 er andelen av kvinnene i laveste desil gått ned, mens den har økt i øverste desil.

Tabell 1.21 Andelen kvinner og menn i de ulike desilene. 1997 og 2004. Prosent.

 MennKvinner
Desil1997200419972004
1781514
2991312
3991111
4991211
510101111
610101111
710101010
8111189
9121266
10131334
Alle100100100100

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Lavlønn

I forbindelse med tariffoppgjørene har det vært benyttet ulike grenser for utmåling av lavlønnstillegg. Det har også vært brukt ulike prinsipper for omfanget av de lavlønnstillegg som er gitt. Ofte har avtaleområdets gjennomsnitt vært avgjørende, ved andre anledninger bedriftens eller den enkeltes lønnsnivå.

En grense som også ble benyttet for den såkalte lavlønnsgarantiordningen for LO/NAF-området (nå LO/NHO-området), var 85 prosent av industriarbeiders gjennomsnitt i dette tariffområdet. En slik definisjon av lavlønnsgrensen ville tilsvare kr 252 600 for et fullt årsverk uten overtid i 2004, jf. tabell 1.22.

Med denne grensen for lavlønn var 16 prosent av alle heltidsansatte lønnstakere lavlønte i 2004 mot 18 prosent i 2003, jf. tabell 1.22. I perioden 1997-2004 har andelen variert mellom 14 og 18 prosent. Blant kvinner var andelen lavlønte 22 prosent i 2004 og blant menn 13 prosent. Nedgangen fra 1997 til 2004 har vært sterkere for kvinner enn for menn.

Grensen tilsvarer 72 prosent av gjennomsnittlig lønnsnivå for alle heltidsansatte (på kr 350 100). Dette kan tilskrives flere forhold:

  • lønnsinntekten på kr 350 100 kan skrive seg fra mer enn ett normalårsverk

  • industriens lønnsnivå er noe lavere enn gjennomsnittet for alle

Tabell 1.22 Andel lavtlønte1 , beregnet lavtlønnsnivå1 , gjennomsnittlig årslønn og median2 årslønn for alle. 1997-2004. Prosent og kroner.

  19971998199920002001200220032004
I alt1814161618171816
Menn1411121214131513
Kvinner2521232325232422
Lavtlønnsnivå1186 800197 300206 500215 800226 400237 700246 600252 600
Gj. s. årslønn3 , alle248 000267 200278 100292 800306 100326 700337 400350 100
Median årslønn, alle225 000242 800252 000265 200276 100295 000304 200315 600

1 Definert som lønnsnivå lavere enn 85 prosent av gjennomsnittlig lønnsnivå for industriarbeidere i LO/NHO-området.

2 Median årslønn finner en ved å sortere lønnen for lønnstakerne etter størrelse og så finne lønnsnivået for den personen som blir liggende i midten.

3 Månedsfortjeneste per september/oktober*12.

Kilde: Statistisk sentralbyrå.

Fotnoter

1.

Antall ansatte som forhandlingsområdet omfatter, er begrenset til de som omfattes av Sentralavtalen mellom Finansforbundet og Finansnæringens Arbeidsgiverforening og som lønnes etter regulativets satser. Det vil si at ansatte som har høyere lønn enn kr 570 441 per 1. mai 2004, ikke er med i beregningene. Dette omfatter fondsmeglere, assurandører, ledere og spesialister, til sammen 3-4 000 ansatte.

2.

For ansatte i kommunene, helseforetakene samt industriarbeidere, industrifunksjonærer og hotell og restaurantarbeidere i NHO-bedrifter er deltidsansatte inkludert.

3.

Utvalget vil presentere 2005-tall i utvalgets junirapport

4.

2005-tall etter utdanning vil bli presentert i utvalgets junirapport

5.

De næringene som er med i vedleggstabellene er følgende: Industri, bygge- og anleggsvirksomhet, varehandel, finanstjenester, skoleverket, staten, kommune og fylkeskommune og helseforetakene

6.

Utvalget vil presentere 2005-tall i utvalgets junirapport

7.

Lønnsutviklingen i tabell 1.18 baserer seg på datolønnsvekst, dvs. fra 1.oktober/1.september ett år til samme tidspunkt neste år. En sammenlikning av datolønnsveksten fra ett år til et annet mellom næringer blir ofte vanskeliggjort av at lønnsstatistikken først registrerer en del lønnstillegg året etter at de er gitt. F. eks. har dette vært tilfelle for staten og skoleverket. Dette er forhold som en korrigerer for ved beregning av årslønnsvekst, men som forstyrrer sammenlikningen når en ser på datolønnsveksten mellom to år. Over tid vil årslønnsveksten og datolønnsveksten være tilnærmet lik for samme næring/gruppe.

8.

Utvalget vil presentere 2005-tall for deltidsansatte i flere næring i utvalgets junirapport.

9.

Utvalget kommer tilbake til 2005-tall i rapporten i juni.

Til forsiden