NOU 2012: 8

Ny utdanning for nye utfordringer— Helhetlig utdanningsmodell for fremtidig personell i brannvesenet

Til innholdsfortegnelse

3 Brannutdanning i Sverige og Finland

Sverige

Det er Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har det overordnede ansvaret for utdanning innen brann- og redning i Sverige. Det inkluderer også videreutdanning innen redningstjeneste, tilsyn, forebyggende arbeid og systematisk sikkerhetsarbeid, samt påbyggingsstudie i redningstjeneste for branningeniører.

Hovedkontorene til MSB er plassert i Karlstad og Stockholm, mens grunnutdanningen for brannkonstabler foregår på skole og øvingsanlegg i Revinge i sør og Sandö i nord. I tillegg utdannes det feiere i Rosersberg. MSB utarbeider lover og forskrifter innefor fagområdet, og har det overordnede og budsjettmessige ansvaret for utdanningsinstitusjonene1.

Grunnutdanning

Heltid

Svensk utdanningsmodell for grunnutdanning av brannpersonell heter Skydd mot olyckor (SMO). Det er en toårig utdanning der studenter selv må søke og bekoste sin egen utdanning. SMO utdanner ca. 260 studenter fordelt på to kull i året. Studentene har krav på studielån i utdanningsperioden.

For å bli tatt opp på utdanningen må studentene ha videregående skole, høgskole eller arbeidslivserfaring, god fysisk form og helse i henhold til svensk arbeidsmiljølovs krav for røyk- og kjemikaliedykking, tredemølletest, førerkort klasse B, og være svømmedyktig.

SMO gir en grunnleggende kompetanse i beredskap og forebygging innen hele brann- og redningsfeltet. Utdanningen er modulbasert med variasjon mellom teoretiske og praktiske emner. Det er ulike teoribaserte forelesninger, seminarer og gruppearbeid, samtidig som det tilbys praktiske brann- og redningsemner.

Studentene vil i løpet av utdanningen være utplassert et semester hos ulike arbeidsgivere. Praksisperioden er todelt og vektlegger både beredskap og forebyggende arbeid. Den første perioden gjennomføres på en kommunal brannstasjon med fokus på beredskapsarbeid i brann og redningsoppgaver. Den andre perioden fokuserer på forebyggende arbeid, ROS- analyser og sikkerhetsrutiner, og kan gjennomføres i private, statlige eller kommunale virksomheter.

Studiene kan tas som heltidsstudium på skolen og som fjernstudium hjemmefra. Fjernstudiet består av selvstudium, samlinger på skolen og internett basert undervisning. Begge utdanningsmodellene er likestilte. Heltidsstudiet på skolen gir 60 poeng (60 uker teori på skolen) og 20 poeng (20 uker LIA/praksis i bedrifter)2.

Endt utdanning fører frem til eksamen i beredskap og forebygging. På bakgrunn av utdanningen skal studentene kunne søke på jobb i kommunal og statlig forvaltning og private virksomheter og organisasjoner. Studenter som ønsker å jobbe som brannkonstabel på heltid må ha fullført SMO, og de som får jobb som heltidsbrannkonstabler får videre lokal tilpasset opplæring.

Utdanningen er ikke klassifisert etter det europeiske ETCS-systemet (European Credit Transfer system) som er et felles europeisk omregningssystem for godkjenning og overføring av fag og vekttall. Svensk SMO utdanning gir heller ikke mulighet til å konvertere fag for studier på høgskole eller universitet.

Deltid

For de som har tenkt å jobbe som deltids brannkonstabler er inntakskriteriene noe annerledes. Studenten må være ansatt i kommunen for å komme inn på utdanningen, og ha god helse (i forhold til arbeidsmiljøloven) og kondisjon. I tillegg må studentene kunne møte på sin egen brannstasjon innen fem minutter, og ha gjennomført forberedende kurs over to uker.

Utdanningen deltid består av: Forberedende kurs (brevkurs) to uker – to poeng, Grunnkurs del 1 på skolen, to uker – to poeng, Fjernundervisning hjemmefra, to uker – to poeng, Grunnkurs del 2 på skolen, tre uker – tre poeng. Totalt utgjør det ni uker, og ni poeng

Leder og videreutdanning

MSB tilbyr flere kurs for videreutdanning, blant annet kurs rettet mot kommersielle utdanninger og omfattende internasjonal utdanningsvirksomhet. For hvert kurs er det egne krav til studentene. De mest relevante i forhold til brann- og redning er:

  • Operative kurs: Redningsleder A (6 uker) og Redningsleder B (9 uker)

  • Forebyggende kurs: Tilsyn A (10 uker) og Tilsyn B (16 uker)

  • RUB (redningstjeneste for branningeniører) (40 uker) Inneholder operative og forebyggende emner.

Figur 3.1 Illustrasjon av leder og videreutdanning Sverige.

Figur 3.1 Illustrasjon av leder og videreutdanning Sverige.

Kilde: MSB/ Revinge

Mangfold og rekruttering

Tall fra 2011 viser at kvinnelige brannkonstabler utgjør 2,4 prosent, og at det er fire prosent deltidsansatte kvinner. Tallene for 2001 var ca. én prosent kvinnelige heltidsansatte brannkonstabler og nesten tre prosent på deltid. Totalt var det ca. 9-10 prosent kvinnelige søkere til SMO-utdanningen (Skydd Mot Olykkor), hvor av ca. 14 prosent av søkerne som ble tatt inn til utdanningen var kvinner. 3

Finland

Brannvesenet i Finland er underlagt Innenriksdepartementet. Utdanningen av heltids brannkonstabler foregår i Kuopio ved det finske «Pelastusopisto», på engelsk «Emergency Services College» eller «Räddningsinstitutet» på svensk. Skolen med klasserom og internat ligger i en forstad ca ti km utenfor byen, mens øvingsfeltet ligger ytterligere ti km borte fra byen.

Räddningsinstitutet tilbyr yrkesutdanning som leder til eksamen i følgende utdanningsprogram:

  • 1) brannmann (räddarexamen)

  • 2) nødalarmsentraloperatør (nödcentraloperatörsexamen)

  • 3) underbefal (underbefälsexamen)

  • 4) brannbefal (ingenjörsexamen, YHS).

Räddningsinstitutet tilbyr beredskapsutdanning for myndigheter i Finland. Primære målgrupper er: departementer, sentrale byråer, fylkeskommuner og kommuner. I tillegg tilbyr skolen kurs og opplæring for personer i internasjonale redningsoperasjoner og sivilkrisehåndtering4.

Grunnutdanning

Heltid

Finsk utdanning er klassifisert etter det europeiske ETCS systemet (European Credit Transfer System) som er et felles europeisk omregningssystem for godkjenning og overføring av fag og vekttall.

Opptakskrav for å kunne søke på utdanningen er, må ha fylt 18 år, ha videregående skole eller treårig yrkesutdanning, videregående skole, være psykisk og fysisk frisk, førerkort klasse B. I tillegg er det en fysisk test.

Grunnutdanningen varer i ett og et halvt år (60 uker, tre semestre), og består av rundt 80 prosent øvelser og 20 prosent teoriundervisning. Tematisk fokuserer utdanningen på brann og redning ca 70 prosent av tiden, mens 30 prosent vies trening innen akutt medisinsk behandling og ambulansetjeneste. Ferdigutdannede brannkonstabler ansettes i nært alle landets brannvesen uten at andre kvalifikasjoner er påkrevd. Det er imidlertid ett unntak – for å arbeide i brannkorpset i Helsinki kreves ett ekstra semester med trening og utdanning i det såkalte Helsinki Rescue School5.

En viktig del av utdanningen er akuttmedisin fordi finnene kombinerer brannvesenets innsats rolle med førstehjelp og livreddende innsats på skadested. Brannpersonell utdannes som brann- og redningsarbeidere kombinert med fagbrev som ambulansesjåfør.

Endt utdanning gir fagskolebevis i redning og branntjeneste i tillegg til fagbrev i ambulanse. Det gjør at studentene kan få jobb som ambulansepersonell eller heltidstjeneste i lokale brann- og redningvesen.

I tillegg utdanner skolen operatører til sentralen 112 i samarbeid med politiet (Emergence Responce Center Operators).

Deltid

Deltidsmannskaper utdannes av de respektive regionale heltids brannvesen, og har ingen formell utdanning på brannskolen i Kuopio.

Finland er oppdelt i 22 redningstjenesteregioner («Rescue service regions»). Regionene har heltids brannkonstabler som har ansvaret for å lære opp og trene deltidspersonell i sin region.

Leder- og videreutdanning

Etter minimum to års praksis i en brann- og redningstjeneste kan brannkonstabler søke utdanning til utrykningsleder (underbefal). Vedkommende må da tilbake til Kuopio og ta en lederutdanning på ett år innen ledelse (45 uker).

De som tar utdanningen må søke permisjon fra egen tjenestestilling. Det er ingen lønn under utdanning, men noen har økonomisk støtte fra arbeidsgiver. I likhet med grunnutdanningen blir kost og losji bekostet av staten.

Deler av studiet er lagt opp slik at lederstudentene veileder / instruerer grupper av ordinære studenter i praktiske øvelser. Studiet innen ledelse er et studium på høgskolenivå og gir studiepoeng. Det utdannes ca. 20 personer per år.

Ønsker studenten å studere til brannbefal eller branningeniør er utdanningen på opptil fire år (160 uker). Det kan gjøres ved å gjennomføre brannkonstabel- og utrykningslederutdanning, eller ved å ta utdanningen direkte etter videregående skole. Deler av utdanningen skjer i samarbeid med universiteter, og kan tas i moduler slik at det er mulig å jobbe samtidig som man utfører studiene6.

Figur 3.2 Finsk utdanningsmodell.

Figur 3.2 Finsk utdanningsmodell.

Kilde: Redningsinstituttet

Mangfold og rekruttering

Det er ca. 3000 personer til opptak, hvorav 64 personer blir tatt opp til brannskolen i Kuopio. Brannskolen har så langt uteksaminert fem kvinnelige brannkonstabler. Studentene starter på utdanningen med en gjennomsnittsalder på 25 år7.

Økonomi

I studietiden bor studentene på skolens hotell og spiser kostnadsfritt i kantinen. Noe arbeid i helgene er tilstrekkelig til å gi studentene de nødvendige kontanter til klær, underholdning og kveldsmat slik at de kan klare seg uten studielånsfinansiering.

Det er en bemanning på om lag 120 personer på brannskolen, 75 prosent av dem underviser. I tillegg benyttes gjesteinstruktører fra forskjellige brannvesen i noe grad. Tilfanget på instruktører er generelt god, med unntak av enkelte spesialområder. Samlet aktivitet er på om lag 100 000 kursdager.

Fotnoter

1.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: www.msb.se

2.

MSB bruker poeng og studiepoeng for å indikere omfang av kursinnhold og lengde. 1 poeng = 40 timers studie. Det kan ikke direkte overføres til studiepoeng som brukes på høgskole og universitet.

3.

Basert på tall fremlagt av MSB under møte.

4.

Räddningsinstitutet: www.intermin.fi/pelastus/home.nsf/pages/index_sve

5.

Det er et samarbeid mellom Brannskolen i Kuopio og Helsinki. Studentene på situasjoner / objekter som er spesielle for hovedstaden, for eksempel undergrunnsbane, og ambassader. http://www.hel.fi/hki/pela/en/Helsinki+Rescue+School

6.

Basert på tall fremlagt av finsk skoleledelse under møte.

7.

Basert på tall fremlagt av Redningsinstittet under møte.

Til forsiden