7 Forslag til endring i lov 15. januar 1999 nr. 1 om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten
Lov om pensjonsordning for ledsagere i utenrikstjenesten gjelder ektefeller som ledsager tjenestemenn som er tilsatt, lønnet og utsendt av Utenriksdepartementet for tjenestegjøring ved norsk diplomatisk eller konsulær stasjon i utlandet. Ledsageren må minst ha 10 års opptjeningstid for å ha rett til pensjon, og retten til pensjon inntrer ved fylte 67 år. Ordningen er en nettopensjonsordning. Den samordnes altså ikke med andre pensjoner etter lov 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser.
Bakgrunnen for at det ble etablert en slik pensjonsordning er at mange ektefeller til ansatte i utenrikstjenesten er yrkesaktive. Ordningen er en kompensasjon for å flytte med ektefelle til utlandet med de negative konsekvenser det kan ha for karrieremuligheter, lønn/inntekt og pensjonsopptjening. 80 prosent av ledsagerne er kvinner, men andelen menn er økende. Ordningen er et av de viktigste personalpolitiske virkemidlene Utenriksdepartementet har for å stimulere ektefeller til utsendt personell til å følge med ved utestasjonering.
Full årlig alderspensjon er 15 prosent av grunnbeløpet i folketrygden (G) multiplisert med tallet fem, og ytes til ledsager som har fulgt med tjenestemann til utlandet i minst 30 år. 1 G utgjør pr 1. mai 2009 kr 72 881, og full pensjon på 0,75 G utgjør kr 54 660. Dersom opptjeningstiden er kortere enn 30 år, blir pensjonen avkortet forholdsmessig.
Departementet foreslo i høringsbrevet å øke maksimalt pensjonsnivå fra 0,75 G til 1,5 G og redusere kravet til full opptjeningstid fra 30 til 20 år.
Bakgrunnen for forslaget er at inntektstapet, og dermed også tapet av pensjonsopptjening, har økt siden loven ble vedtatt. Yrkesdeltakelse, lønnsnivå og inntektsutvikling har vært økende de siste 10 årene. Som følge av dette har vanskelighetene med å få ektefeller til utenrikstjenestemenn til å flytte med til utlandet forsterket seg. Stadig flere ledsagere må utsette sin egen karriere i tiden de følger ektefellen til utlandet.
Den totale lengden på tjenesten i utlandet for en utenrikstjenestemann er noe kortere i dag enn den var i tiden fram til midten/sluttet av 1990-tallet. Blant annet kan sammenhengende tjenestetid nå maksimalt være på 10 år. Det er etter departementets oppfatning naturlig å redusere kravet til full opptjeningstid i pensjonsordningen.
I 2007 ble det utbetalt til sammen kr 2 382 683 i alderspensjon. Tallet på ledsagere med alderspensjon var 77 personer pr 31. desember 2007.
Akademikerne støttet forslaget, men mener minstekravet for å komme inn under ordningen må reduseres fra dagens krav om 10 års opptjeningstid.
Unio støttet forslaget.
LO Statog YS Stat støtter forslaget, men ber samtidig at ledsagere til offiserer i Forsvaret som beordres til tjeneste i utlandet gis tilsvarende rettigheter.
Departementets forslag
Departementet ønsker å fremme lovforslag i samsvar med høringsbrevet slik at maksimalt pensjonsnivå økes fra 0,75 G til 1,5 G og kravet til full opptjeningstid reduseres fra 30 til 20 år. Departementet foreslår at endringen også bør gjelde dem som i dag har slik pensjon, men bare med virkning for fremtidig utbetaling. Ledsagere til offiserer i Forsvaret omfattes ikke av loven, og forslaget fra LO Stat og YS Stat vurderes ikke nærmere her.