7 Forholdet til andre lover, avtaler og pensjonsreformen
7.1 Forholdet til Overføringsavtalen
7.1.1 Høringsbrevet
I høringsbrevet knyttes pensjonsordningen for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem til Overføringsavtalen. Overføringsavtalen er en fellesbetegnelse på avtaler Statens Pensjonskasse har inngått med andre leverandører av offentlige pensjonsordninger om overføring av pensjonsrettigheter. Overføringsavtalen sikrer at den siste offentlige pensjonsordningen en arbeidstaker var medlem i, utbetaler pensjon som om all pensjonsgivende tjenestetid var tjent opp i denne ordningen. Den utbetalende pensjonsordningen får refundert utgiftene fra de andre pensjonsordningene som er overført. Avtalen forutsetter like pensjonsregler.
7.1.2 Høringsinstansenes syn
Fagforbundet bemerker i sitt høringsutkast at et hovedvilkår med pensjonsordningen oppfylles når oppdragstakere i likhet med statstjenestemenn blir omfattet av Overføringsavtalen. Yrkesorganisasjonenes Sentralforbundog Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Sektor Stat bemerker begge at det er naturlig og riktig at oppdragstakere knyttes til Overføringsavtalen.
Statens Pensjonskasse har i sin høringsuttalelse uttalt at de:
«ikke umiddelbart [deler] den oppfatning at Overføringsavtalen vil komme til anvendelse slik forslag til regler er utformet. Lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem gir ikke oppdragstakerne medlemskap i SPK, men «de samme rettigheter og plikter» som medlemmer av SPK, jf. § 3 første ledd.»
7.1.3 Departementets vurdering
I følge lov om Statens Pensjonskasse § 46 kan styret i Statens Pensjonskasse, med samtykke fra departementet, treffe overenskomst med en annen pensjonsinnretning eller en kommune om overføring av medlemmer og pensjonister. Den enkelte oppdragstaker vil få de samme rettigheter som gjelder for pensjonskassens øvrige medlemmer.
Departementet vil derfor be Statens Pensjonskasse å sørge for at oppdragstakere som omfattes av lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem, blir omfattet av Overføringsavtalen med tilsvarende rettigheter som medlemmer i Statens Pensjonskasse, jf. lov om Statens Pensjonskasse § 46.
7.2 Forholdet til pensjonsreformen
7.2.1 Høringsbrevet
Det går frem av høringsbrevet at noen av oppdragstakerne tidligere har hatt medlemskap i kommunale pensjonsordninger. Pensjonsordningen som nå foreslås innført, er en sammenlignbar pensjonsordning. Dette fører til at oppdragstakere som tidligere har hatt medlemskap i offentlig pensjonsordning, vil - i forhold til arbeidet med pensjonsreformen - få overgangsregler tilsvarende dagens offentlige pensjonsordninger.
I høringsbrevet ble det foreslått at nye oppdragstakere som ikke har offentlig pensjonsordning fra før, bør få pensjonen beregnet etter nye regler. Der står det:
«Siden det ikke er kjent hvordan de nye offentlige pensjonsordningene blir utformet, bør det vurderes å ta inn et forbehold i loven om at oppdragstakere som ikke har tidligere rettigheter i offentlige pensjonsordninger, i sin helhet skal få pensjonen beregnet etter nye regler.»
7.2.2 Høringsinstansenes syn
Fagforbundet har sagt seg uenig i høringsbrevets forslag som er sitert i forrige avsnitt.
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbundog Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Sektor Stat er også uenige i dette. Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Sektor Stat uttaler at:
«etter vårt syn er det ikke nødvendig å skille mellom nye medlemmer av SPK og nye oppdragstakere som omfattes av ordningen.»
I sin høringsuttalelse har Næringslivets hovedorganisasjon påpekt at:
«det pågående arbeidet med pensjonsreformen [...] vil medføre store endringer i folketrygdloven og tjenestepensjonslovverkene. Det er viktig at man ved utforming av fremtidens pensjonslovgivning søker å finne ryddige og homogene løsninger, [...]»
7.2.3 Departementets vurdering
Departementet har kommet frem til at den beste løsningen vil være å forholde seg til det til enhver tid eksisterende regelverk, slik at det ikke blir gjort forskjell på nye og eldre medlemmer når et eventuelt nytt pensjonsregelverk trer i kraft. Utformingen av lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem med tilhørende forskrift, er antatt å kunne møte fremtidens pensjonslovgivning, uten særlig behov for endringer.
Lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem må følge de generelle regler og endringer som blir vedtatt for offentlig tjenestepensjon. Hvis det gjøres endringer i lov om Statens Pensjonskasse, vil endringene også gjelde for oppdragstakerne. Endres lov om Statens Pensjonskasse slik at det nye eller endrede bestemmelser ikke passer oppdragstakerne, vil dette, så langt det er mulig, justeres ved endring av den tilhørende forskriften til lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem. Nytt regelverk og endringer i eksisterende regelverk som er et resultat av pensjonsreformen, antas tre i kraft tidligst fra 1. januar 2011.
7.3 Forholdet til lov om samordning av pensjons- og trygdeytelser
I følge høringsbrevet vil ytelser som gis gjennom lov om pensjonsordning for oppdragstaker i statlig beredskaps- eller familiehjem, samordnes etter bestemmelsene i samordningsloven på lik linje med ytelsene etter lov om Statens Pensjonskasse. I den forbindelse viser departementet til lov om Statens Pensjonskasse § 4 og samordningsloven § 1.
7.4 Endringer i andre lover
Lovforslaget krever ikke at det foretas endringer i andre lover.