Ot.prp. nr. 11 (1999-2000)

Om lov om opphevelse av lov 5. februar 1965 nr. 2 om Statens Landbruksbank m.m. (Overføring av Landbruksbankens oppgaver til Statens nærings- og distriktsutviklingsfond)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn

2.1 Statskonsults utredning

Regjeringen vedtok 23. april 1998 at Landbruksdepartementet skulle utrede samordning og eventuell utlokalisering av den sentrale forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidlene. Denne forvaltningen er i dag delt mellom Statens Landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt. Det skulle vurderes om en eller to omorganiserte institusjoner kunne utlokaliseres i tråd med regjeringens ønske om å desentralisere statlig virksomhet.

Statskonsult, som fikk i oppdrag å utrede organisering og eventuell utflytting, konkluderte med at Statens Landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt burde samordnes til én institusjon, og at institusjonen kunne lokaliseres utenfor Oslo.

2.2 Politisk behandling

2.2.1 St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (1998-99)

I St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (1998-99) viste Landbruksdepartementet til at forvaltningen av de landbrukspolitiske virkemidlene i dag er delt mellom en rekke institusjoner, og påpekte behovet for en mer helhetlig organisering av den sentrale forvaltningen av en rekke av markeds- og tilskuddsordningene under jordbruksavtalen. I proposisjonen konkluderte departementet med at Statens Landbruksbank, Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt burde samordnes i to institusjoner underlagt Landbruksdepartementet, der markedsenheten kunne lokaliseres i Oslo, mens tilskuddsenheten kunne lokaliseres utenfor Oslo.

Under stortingsbehandlingen av proposisjonen (jf. Innst. S. nr. 89 (1998-99)) mente et flertall i næringskomiteen at det var riktig å foreta en samordning av det arbeidet som skjer med forvaltning av virkemidler i landbrukspolitikken, og så dette som viktig både fordi dette ville forenkle systemet og gjøre det mer oversiktlig. Samtidig mente flertallet at det også var viktig å se landbruksnæringen i sammenheng med øvrig næringsliv. På den bakgrunn gikk flertallet inn for å avvikle Statens Landbruksbank som egen virksomhet, og å overføre de økonomiske virkemidlene som banken disponerer knyttet til nye næringer og lån og tilskudd til tradisjonelt landbruk til SND. De av oppgavene som i dag ivaretas av ansatte ved fylkesmennenes landbruksavdelinger og ved Landbruksbankens avdelingskontorer ble vedtatt overført til SNDs distriktskontorer.

Når det gjaldt Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt, mente næringskomiteens flertall at det var naturlig med en samordning av de tre institusjonene, men fremholdt at den nye enheten burde holdes samlet, og at den burde lokaliseres i Oslo. Flertallet mente videre at de forvaltningsoppgavene som i dag utføres av Statens Landbruksbank, og som det ikke er naturlig å overføre til SND, burde vurderes lagt til den nye sentrale landbruksenheten, eventuelt andre aktuelle organer.

Stortinget fattet følgende vedtak:

I.

Statens Landbruksbank avvikles som egen virksomhet. De økonomiske virkemidlene knyttet til finansiering av tradisjonelt landbruk, og nye næringer, som i dag ivaretas av Statens Landbruksbank og Landbrukets Utviklingsfond overføres til SND. De av oppgavene til Statens Landbruksbank som i dag ivaretas av ansatte ved Fylkesmennenes landbruksavdelinger og ved Statens Landbruksbanks avdelingskontorer overføres til SNDs distriktskontorer.

II.

Stortinget ber om å bli forelagt en egen proposisjon om sammenslåingen av Statens Landbruksbank og SND så snart som mulig. Siktemålet må være at sammenslåingen kan gjennomføres 1. januar år 2000.

III.

Statens Kornforretning, Omsetningsrådet og Fraktkontoret for slakt samordnes til én virksomhet. Den nye enheten lokaliseres i sin helhet i Oslo.

2.2.2 St.prp. nr. 75 (1998-99) om jordbruksoppgjøret - oppgavefordeling

De ordninger og virkemidler som omfattes av Stortingets vedtak i Innst. S. nr. 89 (1998-99) er en del av jordbruksavtalen. På bakgrunn av dette ble samordningen av forvaltningen og overføringen av oppgaver fra Statens Landbruksbank og fylkesmannen til SND, omtalt under jordbruksforhandlingene.

Formålet med å samordne Statens Landbruksbank med SND og overføre de økonomiske virkemidlene som Landbruksbanken forvalter, er å samle de bedriftsrettede offentlige finansielle virkemidlene i SND. Både oppgaver som ivaretas sentralt i Landbruksbanken, ved bankens avdelingskontorer og ved fylkesmennenes landbruksavdelinger skal overføres, jf. romertallsvedtak I i Innst. S. nr. 89 (1998-99). Dette innebærer at de virkemidlene som rettes direkte mot virksomhetsetablering og - utvikling, både i tradisjonelt landbruk og nye næringer, overføres til SND, mens mer generelle utviklingsmidler til utrednings- og tilretteleggingstiltak på fylkesnivået fortsatt skal administreres hos fylkesmannen. Forvaltningsoppgaver som Statens Landbruksbank utfører for Landbruksdepartementet skal ikke overføres til SND.

Den konkrete oppgavefordelingen ble fremlagt for Stortinget i St.prp. nr. 75 (1998-99) om jordbruksoppgjøret. Forslaget gikk ut på at følgende oppgaver og ordninger overføres til SND:

  • Statens Landbruksbanks utlånsvirksomhet, herunder lån til landbruksformål og boligformål

  • Statens Landbruksbanks formidlings- og kompetansesenterfunksjon, som forestår formidling av kunnskap. til kunder og samarbeidspartnere

  • forvaltning av de sentrale bygdeutviklingsmidlene

  • forvaltning av de fylkesvise, bedriftsrettede bygdeutviklingsmidlene, både til tradisjonelt jord- og hagebruk og nye næringer.

Følgende oppgaver og ordninger overføres fra Statens Landbruksbank til den nye sentrale forvaltningsvirksomheten:

  • sekretariatsoppgaver for Statens Naturskadefond og Ankenemnda for Naturskadefondet

  • sekretariatsoppgaver for EDL-fondet (Fond for etterutdanning og driftsøkonomiske tiltak i landbruket)

  • klagebehandling på jordlovsaker

Følgende ordninger under Landbrukets utviklingsfond (LUF) skal administreres i Landbruksdepartementet og hos fylkesmannen:

  • utrednings- og tilretteleggingstiltak under bygdeutviklingsmidlene (mobilisering, lokalsamfunnstiltak, strukturtiltak, overrislingstiltak og utredninger)

  • onnebarnehager og praktikantordningen under bygdeutviklingsmidlene

  • tilskuddsordningen til grøfting

  • miljøtiltaksmidlene under LUF

  • skogbrukstiltaksmidlene under LUF

  • ordningen med tilskudd til frukttrefelt

  • overføringer til Samisk Utviklingsfond

I Innst. S. nr. 243 (1998-99) om jordbruksoppgjøret anså næringskomiteen den skisserte oppgavefordelingen for å være i tråd med Stortingets intensjoner, og hadde således ingen merknader til departementets forslag.

Departementet peker avslutningsvis på at også andre oppgaver vil kunne legges til den nye virksomheten.

Til forsiden