9 Arbeidsrettslige forhold
Når Statens Landbruksbank opphører å eksistere som egen virksomhet den 01.01.2000 og deler av de tilsatte overføres til SND, oppstår det spørsmål om hvilken betydning dette har for de tilsatte i virksomheten. Dette gjelder også de tilsatte ved Fylkesmannens landbruksavdeling som overføres til SND.
I forbindelse med overføringen tar en sikte på å følge samme prinsipper som da Fiskarbanken ble integrert i SND i 1997, jf. Ot.prp. nr. 15 (1996-97) Om lov om oppheving av lov 28. april 1972 nr. 22 om Statens Fiskarbank (Integrering av Statens Fiskarbank i Statens nærings- og distriktsutviklingsfond).
Landbruksdepartementet legger til grunn at overføringen til SND skjer etter reglene om virksomhetsoverdragelse i arbeidsmiljøloven § 73 flg. Dette innebærer at det i utgangspunktet er de tilsatte i Statens Landbruksbank og ved Fylkesmannens landbruksavdeling som har sin stilling knyttet til de ordningene som overføres, som blir tilbudt stilling i SND. De vil gå inn i SND fra integrasjonstidspunktet 01.01.2000. Tjenestemannsloven gjelder ikke for de tilsatte i SND. De tjenestemenn som overføres til SND blir dermed ikke lenger omfattet av tjenestemannsloven. Arbeidsmiljøloven vil gjelde fullt ut for disse. Videre vil det kollektive statlige avtaleverket bli erstattet av det avtaleverket som gjelder i SND. Det følger av reglene om virksomhetsoverdragelse at individuelle rettigheter etter arbeidsavtalen og arbeidsforholdet overføres til ny innehaver.
Opphør av rettigheter etter tjenestemannsloven vil for de tilsatte blant annet innebære at fortrinnsrett til annen statsstilling, og ventelønn etter tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til 6, erstattes av reglene om fortrinnsrett til annen stilling i virksomheten etter arbeidsmiljølovens regler. Ved overføring av statlig virksomhet til ikke-statlig virksomhet har det vært en praksis for å innvilge fortrinnsrett og ventelønn i en avgrenset periode for de tilsatte som blir overført. I følge tjenestemannsloven § 13 nr. 2 og nr. 6 kan statlig tjenestemann som blir sagt opp på grunn av arbeidsmangel innvilges fortrinnsrett til annen statsstilling, samt ventelønn. Departementet foreslår derfor at disse bestemmelsene blir videreført i en overgangsperiode på tre år fra integrasjonstidspunktet. Ordningen er avgrenset til de som blir overført til SND. De statstilsatte som går over til SND beholder dermed i en overgansperiode de særskilte rettighetene som fortrinnsrett til annen statsstilling og retten til ventelønn dersom de blir sagt opp på grunn av forhold som nevnt i tjenestemannsloven § 13 nr. 1. Dette betyr at en som blir sagt opp på dette grunnlag vil kunne innvilges ventelønn dersom oppsigelsen skjer innenfor tre-årsperioden etter integrasjonstidspunktet. De nærmere vilkårene for fortrinnsrett, ventelønn og vilkår for bortfall av ventelønn er fastsatt i forskrift til lov om statens tjenestemenn m.m. av 11. november 1983. Disse reglene vil også gjelde for fortrinnsrett og ventelønn etter forslaget her.
Flere høringsinstanser har påpekt at det er behov for å etablere flere overgangsordninger for de tilsatte en det som er omtalt her. Departementet legger opp til at eventuelle andre overgangsordninger for de tilsatte, og som ikke krever lovs form, vil bli omtalt nærmere i en tilleggsproposisjon til budsjettproposisjonen.